2004/08/17

Orhan Pamuk: Hó

2005 karácsonyára megjelent végre magyarul is Orhan Pamuk: Hó c. regénye.

"Minden élet, akár a hópehely: távolról egyformának tűnik, de rejtélyes erők egyszerivé és megismételhetetlenné formálják" - vallja Orhan Pamuk legújabb művében. Megismerhetjük-e a mások szívében lakozó szeretetet és fájdalmat? Megérthetjük-e azokat, akik oly mély gyötrelmeket és oly sok csalódást éltek át, hogy elképzelni sem tudjuk? Ezek a kérdések foglalkoztatják Kát, a költőt, amikor tíz év frankfurti távollét után, édesanyja temetésére hazatér Isztambulba.

Elfogadja egy liberális lap felkérését, hogy oknyomozó riportot írjon a távoli Kars városában zajló különös eseményekről. Saját gyermekkori vágyainak a felidézése is vezérli: amint tudomást szerez róla, hogy elvált asszonyként ott él a gyönyörű Ipek, újra feltámadnak régen elfojtott érzései. Ka felkeresi a titokzatos öngyilkossági hullám áldozataként elhunyt fiatal lányok családtagjait és barátait, a helyi rendőrséget, az eseményeket megörökítő és megjósoló Határvárosi Hírlap szerkesztőjét, s közben lassan feltárul előtte a város valódi arca. Vallási és politikai viták mérgezik az emberek életét, a fennálló államhatalom és a növekvő iszlám párt befolyása alatt vallási fanatikusok szállnak szembe az egyházi reformok híveivel. Ka épp a Nemzeti Színházban szavalja egyik költeményét, amikor fegyveres zavargás tör ki, és a nézőtéren életét veszti az iszlám egyházi középiskola néhány tanulója.

A tragédia rettenetes események sorát indítja el: letartóztatások, üldöztetések, gyilkosságok követik egymást, sokan a kurd nacionalistákat okolják, többen pedig politikai tőkét próbálnak kovácsolni a forrongásból.

Az idén Béke-díjjal jutalmazott Pamuk regénye szülőhazájában heves indulatokat váltott ki. Az isztambuli ügyészség perbe fogta a népszerű írót, mivel arról beszélt, hogy Törökországban egymillió örményt és harmincezer kurdot gyilkoltak meg, amit az ország mindmáig nem ismert el hivatalosan. A Hó viszont egyértelmű kritikai és olvasói sikert aratott A méltatások mind hangsúlyozták, hogy a szerző - aki az irodalmi Nobel-díj egyik legerélyesebbnek tartott várományosa-elemi erővel ábrázolja a modern világ nyers brutalitását és elvakultságát, és minden szenzációéhes híradásnál felkavaróbban irányítja rá figyelmünket a kor és a térség aktuális problémáira,- írja ismertetőjében a Libri, ahol a könyv megvásárolható - LINK ITT

Pamuk bírósági pere egyébként december 16-án kezdődik Isztambulban, de már folyamatban van egy második per is ellene.

Pamuk több könyve magyarul is megjelent, lásd lent a "Könyv- és cikkajánló" postban szereplő linkeket.

Orhan Pamukkal kapcsolatos linkek:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pamuk prangert Türkenfeindlichkeit in Europa an, Die Welt, 2005. okt. 23.

A Pamukkal szembeni törökországi nacionalista támadások hátteréről:

Murat Belge: “Love me, or leave me?”: the strange case of Orhan Pamuk, Open Democracy, 2005. okt. 18.

Case Against Novelist Threatens Freedom of Expression (a Human Rights Watch levele a török igazságügyminiszterhez, 2005. szept. 29.)


1 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Pamuk ma este volt Washingtonban:
http://dumcsi.com/uploads/post-8-1097197608.jpg
http://dumcsi.com/uploads/post-8-1097197733.jpg

A "Hó" (Kar - Snow) c. könyvet olvastam (angolul) par hete, ami nagyon tetszett.
De maga az ember - Pamuk- csodalatos intellektualis leny.
Jo elni olyan vilagban ahol olyanok is elnek, mint Pamuk.

2004. október 8. 4:31:00 CEST  

Megjegyzés küldése

<< Home