2004/08/23

Terrorizmus és más veszélyek - figyelmeztetések, tanácsok/Magyar állampolgárok érdekeinek védelme Törökországban és Észak-Cipruson

MADÁRINFLUENZA

Egészségügyi Minisztérium LINK
ÁNTSZ LINK (lakossági tájékoztatóval a törökországi helyzetről)
Országos Járványügyi Központ LINK
Madárinfluenza - Állatorvosi információs oldal LINK

Török helyzetjelentés az Állategészségügyi Világszervezetnek (2005. dec. 27. és 2006. jan. 8. közötti fejlemények) - LINK (tartalmazza a vírus előfordulásának pontos helyszíneit tartomány/járás/település megjelölésével, valamint a korábbi hasonló török jelentéseket is)

Hírek:


Változik a madárinfluenza vírusa - FigyelőNet, jan. 16.
WHO: Éberség! - Népszabadság, jan. 6.

A madárinfluenza-veszély a turisták számára jelenleg igen alacsony, feltéve, ha elkerülik az élőállat-piacokat, csirkefarmokat és minden olyan helyet, ahol háziszárnyasokkal és madarakkal kerülhetnek közvetlen kapcsolatba, s a baromfihúst és -tojást alaposan megsütve-megfőzve fogyasztják.

MÁS HÍREK ÉS TUDNIVALÓK

A magyar külügy 2005. július végén a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé sorolta Törökországot! Link és tudnivalók ITT!

A magyar KÜM figyelmeztetése arra utal, hogy óvatosnak és körültekintőnek kell lenned, ha Törökországban turistáskodsz. Elsősorban két veszély fenyegethet: az egyik a terrorizmus, a másik a földrengés.

Ezért lehetőleg kerüld az amerikai, brit, izraeli, olasz rendezvényeket és érdekeltségeket, továbbá Tunceli, Van, Hakkari, Elazig, Sirnak tartományokat, valamint Diyarbakir tartomány vidéki részeit. Ha Törökországban vagy, hallgasd a híreket és itt a blogon tájékozódj. Erre hívd fel azoknak a barátaidnak a figyelmét is, akik Törökországba készülnek! Éjszaka ne utazz kocsival. Baj esetén mindig tartsd magad az helyi hatóságok utasításaihoz. Ha igazoltatnak, tűrd megadással, tanúsíts együttműködő magatartást. Írd fel a törökországi magyar képviseletek koordinátáit, amelyeket itt a postban megtalálsz.

Jó, ha tudod: a 2004 karácsonyi délkelet-ázsiai szökőárhoz hasonló méretű természeti katasztrófa (földrengés) Törökországban is BÁRMIKOR bekövetkezhet. Isztambul különösen veszélyeztetett, szinte biztosra jósolnak ott egy igen pusztító erejű - százezres/milliós nagyságrendű áldozattal járó - földrengést (pl. Gerhard Berz ). Hogyan tudsz a veszélyekre felkészülni?

Először is regisztráltasd magad, hogy tudják, adott esetben Téged is keresni kell!

2005. február 15-től válságkezelő központ működik a Magyar Külügyminisztériumban. Célja, hogy katasztrófák esetén az eddiginél jobban lehessen ellátni külföldön a magyar állampolgárok védelmét. A külügy honlapján lévő kérdőívet kitöltve megadhatod utazási célpontjaidat, a magad és a baj esetén értesítendő személyek adatait, elérhetőségét. Az ombudsman szerint a rendszer megfelel az adatvédelmi követelményeknek.

Kérlek, fogadd meg az alábbi tanácsaimat:

1. lépés: EZEN A LINKEN nézd meg, hogy törökországi tartózkodási helyed milyen színű övezetbe tartozik a térképen (a nagy térképen az egyes kormányzóságokra klikkelve részletesebb helyi térképet is láthatsz). Ha utazási célpontod piros vagy rózsaszín övezetben van (ezek a legveszélyesebbek), vagy ha átutazol Isztambulon, mindenképpen ajánlom a regisztrációt (ami a többi övezet esetén sem árt).

2. lépés: EZEN A LINKEN töltsd ki a külügy kérdőívét, küldd el, majd nyomtasd ki, írd alá és add fel postán is a megadott címre (ez utóbbi egyelőre nyilván azért kell, mert az elektronikus aláírással kapcsolatos ügyek gyatrán mennek Magyarországon).

3. lépés: Olvasd el a lenti tanácsaimat arról, hogyan viselkedj földrengés esetén. Ha azokat ki tudod egészíteni, írj nekem ERRE A CÍMRE vagy ide a postra, hogy másoknak is segíts.

4. lépés: Mielőtt elutazol Törökországba, a magyar külügyön kívül még valakinek (család, barát) hagyd meg ottani tartózkodási helyedet és elérhetőségedet, biztos, ami biztos.


FEKETE KRÓNIKA:
2005.
2005. aug. 2.

Kilenc személy, köztük egy francia turista könnyebb sérüléseket szenvedett két robbanás következtében Antalyában. A város egyik központi terén (az óratoronnyal szemben lévő szobor előtt) a szemetesek éppen a szemétkosarat ürítették, amikor az felrobbant. Nagyjából egyidejűleg a Dogu Garaji melletti fűszerbazár közelében szintén egy kuka robbant.
Törökország turisták által látogatott vidékein a legsúlyosabb merényletet július közepén hajtották végre Kusadasiban: egy kisbusz felrobbantása következtében öt ember - közöttük egy ír és brit állampolgár - életét vesztette.

2005. április 30-án bombát helyeztek el Kusadasiban az Atatürk-szobornál, amely felrobbant és a helyszíni biztosítást végző rendőrök közül egyet megölt, négyet megsebesített.

2004.

Okt. 4. Az al-Kaida merényleteket akar végrehajtani Törökországban.
A Zaman napilap híre szerint a merénylők célpontjai közé tartoznak a határátkelőhelyek, a repülőterek, valamint az Irakban katonákat állomásoztató koalíciós országok (tehát pl Magyarország) törökországi nagykövetségei és képviseletei. Kívülállónak nehéz megítélni, ez jelenti-e az eddigi fenyegetettség növekedését Törökországban, hiszen mostanra már mindenkit megfenyegettek, s sok országban (vagy azok csapatai, érdekeltségei ellen) voltak is terrorista akciók. Úgyhogy várjuk meg a további értesüléseket, csak semmi pánik, magyarok vagyunk.

Okt. 2. Tegnap az al-Kaida az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel - köztük Magyarországgal - szembeni szervezett ellenállásra hívta fel a muzulmán világot. (Link itt.) Egy okkal több az óvatosságra, Törökországban is.

Szept. 29. Késő délután, este háromnegyed 7 magasságában a Richter-skála szerint 4.5 erősségű földrengés volt Isztambulban, főleg Kartal, Pendik és Yakacik kerületekben lehetett érezni. A telefonvonalak ezt követően becsődöltek, Kartalban és Yakacikban az emberek pánikszerűen az utcára menekültek. A rengés epicentruma a Márvány-tenger térségében volt. Isztambulban jó pár éve számítanak igen pusztító erejű földrengésre, mivel a tektonikai törésvonalak arrafelé (is) húzódnak. Szörnyű, de a becslések szerint ilyen esetben az áldozatok számát százezrekre becsülik. Ezért is volt a pánik: évek óta minden héten azzal foglalkozik a török sajtó, hogy súlyos földrengés lesz Isztambulban, a felkészülés meg olyan, amilyen, így hát nem csoda, hogy mindenki bekattan, ha reng a föld. Ha a földrengésről többet akarsz tudni, nézd meg a torokorszag.lap.hu oldalon a "Földrengésveszély" blokkban a linkeket, mindent megtalálsz. Amúgy négyes nagyság körüli rengés minden héten van Törökországban.

Szept. 28. Négy ún. hangbomba robbant: Isztambulban (Kadiköy), Adanában és Izmirben, mindhárom a brit HSBC bank fiókjánál, egy pedig Ankarában a Török-USA Kulturális Központnál a városközpontban. Főleg anyagi károk vannak. Tanácsom, mint korábban: kerüld Törökországban az USA, a brit és az izraeli érdekeltségeket (képviseletek, bankok - Citibank és HSBC, e két bank VIP-várója az isztambuli reptéren, konzulátusok, kulturális központok, rendezvények).

Szept.20. Repeszgránát robbant egy rendőrautó alatt Mersinben - 13 sebesült, többen súlyosan megsérültek. A rendőrség egy popkoncert biztonságára vigyázott. Az autó a koncert helyszínén kialakított biztonsági kordonon kívül volt. Az elmúlt hetekben két robbantás is volt Mersinben, az egyik a kormánypárt irodájánál, a másik egy banknál.

Szept. 7. Mérgező rakomány süllyedt el a török partoknál "Tilos búvárkodni, halászni vagy megenni az Iskenderuni öbölből származó halakat" (nálunk ciánnak, ott krómmal etetik a halakat, az emberi felelőtlenség azonban ugyanaz) Mediterranean, Time Bomb!

Aug. 31. Fegyveres összeütközések Hakkariban Ha nem muszáj, ne utazz ebbe a tartományba. Inkább nézd meg a "Hakkari'de bir mevsim" (1982) c. zseniális filmet.

Aug. 23. Robbanás Antalyában, az óvárosi yachtkikötőben: egy halott és egy sebesült. A robbanás oka ismeretlen, azt sem tudni, merénylet volt-e vagy sem.

Aug. 15. Bombariadó a Lufthansa és a THY Isztambul-Frankfurt járatán, két kényszerleszállás Budapesten! Az amerikai Külügy figyelmeztetése: merényletek lehetségesek augusztus 15. körül.

Aug. 11. Pokolgép két kis isztambuli szállodában - egy iráni halott, több külföldi turista megsebesült.

3. Hogyan előzd meg a bajt és mit tegyél, ha már nyakig vagy benne?

Az alábbiakat nyomtasd ki és vidd magaddal Törökországba!

Törökország 81 tartománya két magyar konzuli kerületre van felosztva. Az egyikben a bajba jutott magyar állampolgárok problémáival az isztambuli magyar főkonzulátus, a másikban az ankarai magyar nagykövetség konzuli osztálya foglalkozik. Tehát ha problémád van, ahhoz a külképviselethez fordulj, amelyiknek a konzuli kerületében tartózkodsz.

Az isztambuli főkonzulátus konzuli kerületén belül három magyar tiszteletbeli konzul működik (Izmir, Tekirdag, Kütahya), mindegyiknek van konzuli kerülete (pár tartomány), amelyben illetékes eljárni a magyar állampolgárok érdekeinek védelmében. Tehát probléma esetén őket is keresheted, nemcsak az isztambuli főkonzulátust. Ráadásul ők közelebb is vannak földrajzilag, gyorsabban tudnak segíteni.

Isztambuli magyar főkonzulátus link Figyelem! A cím és a telefonszámok megváltoztak!
Új cím: METROCITY Millenium A Blok
Büyükdere Cad. No. 171.
1. LEVENT – 34330 ISTANBUL
Tel. (90)(212) 344 1265, (90)(212) 344 1266, konzuli részleg: (90)(212) 344 1267 és (90)(212) 344 1268
ügyelet: (90)533 375 8715
Fax: hivatal: (90)(212) 344 1270 konzuli: (90)(212) 344 1269
E-mail: huconsist@isnet.net.tr
konzuli kerület (tartományok): Afyon, Amasya, Antalya, Aydin, Balikesir, Bartin, Bayburt, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Canakkale, Cankiri, Corum, Denizli, Edirne, Eskisehir, Giresun, Gümüshane, Isparta, Icel (Mersin), Istanbul, Izmir, Karaman, Kastamonu, Kirklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mugla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdag, Tokat, Trabzon, Usak és Zonguldak.

Az isztambuli magyar főkonzulátus konzuli kerületén belül működő három magyar tiszteletbeli konzul illetékességi területe:

Erdogan Erken tb. konzul, Tekirdag link
telefon: (90)(282) 2630313, (90)(282) 2611549
fax: (90)(282) 2613560
cím: Macaristan Cumhuriyeti Fahri Konsoloslugu, Orduevi Caddesi Günaydin Apt. Insaniye Sokak No 21. Tekirdag
konzuli kerület (tartományok): Tekirdag, Edirne, Kirklareli

Erdal Keresteci tb. konzul, Izmir link
telefon: (90)(232) 4212861
fax: (90)(232) 4219762
cím: Macaristan Cumhuriyeti Fahri Konsoloslugu, Atatürk Bulvari, Keresteci Apt. No: 222. Kat 5, Gündogdu - Izmir
konzuli kerület (tartományok): Izmir, Canakkale, Manisa, Aydin, Balikesir

Ismet Güral tb. konzul, Kütahya link
telefon: (90)(274) 2250318, (90)(274)2250300
fax: (90)(274) 2250316
cím: Macaristan Cumhuriyeti Fahri Konsoloslugu, Güral Porselen Eskisehir Yolu 5. km, 43001 Kütahya
konzuli kerület (tartományok): Kütahya, Antalya, Eskisehir, Usak, Afyon, Denizli, Burdur, Isparta, Mugla

Ankarai magyar nagykövetség link
Sancak Mahallesi, Kossuth Lajos (Kahire) Caddesi 2. Yildiz, Cankaya, Ankara
Tel. (90)(312) 4422273, (90)(312) 4422275 (konzuli osztály)
Fax: (90)(312) 4415049
E-mail: huembtur@isnet.net.tr
konzuli kerület (tartományok): minden tartomány, amely nincs felsorolva az Isztambuli Főkonzulátus konzuli kerületénél

Magyar Külügyminisztérium telefonszáma: (1) 458 1000, link
Budapesti török nagykövetség link van saját honlapja is itt, de három éve fejlesztés alatt:)

Efendi tanácsai:
- elutazás előtt

Tájékozódj a külügy honlapján a beutazási feltételekről (LINK ITT) és az utazási tanácsokról (LINK ITT), olvasd el az OEK és az ÁNTSZ javaslatait és jegyezd meg azokat.

Köss baleset-és életbiztosítást - nem egy óriási kiadás, s adott esetben nagy segítség lehet. A halottszállítás - ha nincs biztosításod - milliókba kerül, nem lírában, forintban. Az autóra legyen zöld kártyád. A biztosítási kötvényt vidd magaddal az útra, olvasd el, hogy tudjad, hogyan is kihez kell fordulni baj esetén.

Legyenek nálad a magyar képviseletek telefonszámai, s a veled utazó családtagjaidnak, barátaidnak is tudniuk kell, kit keressenek, ha bajba jutnak és Te nem tudsz segíteni éppen. Jó, ha mindegyiküknél van némi aprópénz telefonra.

Készíts fénymásolatot az útiokmányaidról és vidd azokat is magaddal.

Magyarországon maradó hozzátartozóid tudják, hogy hova utazol és szükség esetén hogyan lehet elérni.

Ha hitelkártyád van, azt is tudd, milyen telefonszámon kell értesítened az azt kibocsátó bankot, ha netán elveszíted. Ha pénz nélkül maradsz a nyaralás alatt, otthonról gyorsan és megbízhatóan tudnak neked pénzt küldeni a Western Unionnal bárhová Törökországban.

- közlekedés

Közúti ellenőrzés alkalmával még a látszatát is kerüld annak, hogy nem akarsz megállni. Baleset esetén kövesd a török hatóságok utasításait, tanúsíts együttműködő magatartást. Ha alkoholt fogyasztottál, ne vezess autót, különben jó esélyed van, hogy Te vidd el a balhét akkor is, ha nem vagy hibás. A török közúti forgalomban való részvétel józanul is katasztrofális következményekkel járhat, a közlekedési morál igen gyenge. Készülj fel minden eshetőségre, légy defenzív vezető.

- rendőrség (előállítás, kihallgatás, őrizetbe vétel), útlevélelvesztés

Köteles vagy igazolni személyazonosságodat és ennyi. Jogod van rögtön kérni, hogy értesítsék a magyar képviseletet, vagy az ügyvédedet. Nem vagy köteles vallomást tenni vagy bármit aláírni, amit ráadásul nem is értesz.

Ha elveszíted a papírjaidat, be kell jelentened azt a legközelebbi rendőrkapitányságon. Erről jegyzőkönyvet kapsz, s az kell az országból való kilépéshez. Magyar hazatérési igazolványt csak az ankarai nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus tud neked adni, a tb. konzulok nem.

- török ügyvéd

Ha nagyobb bajban vagy, szükséged lehet valakire, aki kiigazodik a helyi jogi útvesztőkben és ezért időveszteség nélkül lépni képes, meg az sem baj, ha vannak kapcsolatai. Persze, pénzbe kerül, ezért mérlegeld, a költség mekkora haszonnal járhat számodra. Törökországban török ügyvéd kell! Vagy magad keresel ügyvédet (ha van rá időd), vagy kérheted a magyar külképviseletek segítségét. Ha a celládban van komputer és internet-hozzáférés, nekem is írhatsz az efendi_online@yahoo.com címre, tanácsaim abszolút ingyenesek.

Ha mond neked valamit az, hogy Raskó-ügy, akkor segítség lehet: Raskó Emese ügyvédje Dilek Midik török ügyvédnő (Ada Hukuk Bürosu azaz Ada Jogi Iroda) volt. Úgy tudom, jól látta el a dolgát, a szükséges empátiával és igyekezettel. Családjogi ügyek mellett más büntetőügyekhez is ért. A török mellett németül beszél. Megkeresheted (törökül és németül) a (90 312) 438 94 90) telefonszámon vagy a (90 312) 438 94 91 fax-számon. E-mail: adahukukburosu@yahoo.de vagy dilekmidik@mynet.com.

- terrorista támadás

Ha lehetséges, mielőbb hagyd el a merénylet helyszínét, persze, a hatóságokkal együttműködve, nehogy félreértsék. Ha csak terrorista fenyegetés, bombariadó van, akkor is sürgősen állj odébb. Nem a Te dolgod a probléma megoldása! Ne vesztegesd az időt, ne kiváncsiskodj. Fogd a családtagjaidat, s ha lehetséges, még az útiokmányaidat és a legfontosabb értékeidet is, és sürgősen tűnj el a helyszínről.

- kábítószer, fegyver

Felejtsd el. Ez az, amit igen szigorúan vesznek Törökországban (kábítószerfogyasztást is!). Ha kétségeid vannak, nézd meg a "Midnight express" c. filmet a török börtönviszonyokról. Senkinek ne vigyél sehova csomagot, ha nem nézted meg, mi van benne. Súlyos következményekkel jár a műkincsek csempészete is.

- földrengés

Törökország nagy része földrengésveszélyes övezet. Különösen Isztambul. A foldrenges.hu szakértőinek néhány jótanácsa:

Mit tegyünk földrengés esetén? Amíg tart a rengés, ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (gondoljunk csak pl. a ledőlő kéményekre, lehulló vakolatra és üvegcserepekre). Az épületeken belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. Lehetőség szerint keressünk menedéket az asztalok alatt vagy ajtókeretekbe állva. A szabadban kerüljünk minél messzebb az építményektől, fáktól, elektromos vezetékektől. A rengést követően zárjuk el a gáz és elektromos készülékeket és készüljünk fel az esetleg bekövetkező utórengésekre. Az erősen megsérült épületeket minél hamarabb el kell hagyni.

- özönvíz

Augusztus 16-17-én Isztambulban az évtized legnagyobb esőzése, szélorkán stb. volt. A hatóságok idejében szóltak, én is. Komoly fennakadások voltak a közlekedésben. Ilyenkor ne ülj autóba és kompra, ha parkolsz, a kocsit a város magasabban található részein hagyjad, s ne pincebárba menj mulatni :). A képeket itt lehet megnézni.

- utazás Észak-Ciprusra

Feltétlenül olvasd el a magyar Külügy tájékoztatóját itt. Abból kiderül, hogy EU-állampolgárként elvileg bármelyik oldalról átléphetsz a ciprusi görög-török tűzszüneti vonalon, s Észak-Ciprusra is beutazhatsz Törökországból, de csak saját felelősségedre. Ha Északon bajba kerülsz, a magyar hatóságok nem tudják az érdekeidet képviselni és védeni, mert Magyarország nem ismeri el az északi államalakulatot. Ez azt jelenti, hogy a magyar hatóságok Észak-Cipruson semmilyen - konzuli, családjogi, peres, biztosítási és más - ügyedben nem tudnak eljárni, tehát magadra vagy utalva. Ebből következik az is, hogy az észak-ciprusi hivatalos papírokat sem fogadják el Magyarországon.

- védőoltások, személyes óvintézkedések

Utazással kapcsolatos egészségügyi tájékoztatás, védőoltások

Kit kereshetsz utazás előtt?

Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontja: 097 Gyáli u. 5-7 tel: 215-0756

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatban a Fővárosi és Megyei ÁNTSZ-ek oltóközpontjai is adnak felvilágosítást és oltást

Trópusi Ambulancia: Fővárosi Önkormányzat Szent László Kórház: 1097 Gyáli u. 5-7 tel: 455-8100

Utazási Betegségek Klinikája (Trópusi szakambulancia)1135 Budapest XIII. Szabolcs u. 35.Tel: ; 3-409-149, Fax: 218-87-25 Levélcím: 1389 Budapest, Pf. 112

Tömeges hepatitisz fertőzés Egyiptomban - 2004. szeptember 3.

Amit én javaslok:

Utazás előtt időben érdeklődj az aktuális helyzetről!

A hepatitis-A és B és a hastífusz elleni oltások hasznáról:

A hepatitis A (vírusos májgyulladás) vírusa emberi érintkezéssel (piszkos kéz) terjed. A fertőzöttek székletükkel ürítik a vírust. Az ételt előkészítő személyzet gyakran a járvány okozója, nagy tömegeket akkor érint, ha az ivóvíz rendszerbe szennyvíz kerül. A part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételek, valamint a széklettel trágyázott földben termelt nyers zöldségek is fertőzöttek lehetnek.

A hastífusz okozóje egy baktérium, melyet a fertőzöttek székletükben ürítenek. Széklettel szennyezett étel, tárgyak, piszkos kéz közvetíti egyik emberről a másikra. Ahol nagy a zsúfoltság, rossz a közműellátottság és az ivóvíz széklettel szennyeződik, ott járványos formában fordul elő.

A hepatitis B ( vírusos májgyulladás) fertőzés történhet minimális mennyiségű vérzéssel járó véletlenszerű karcolás eredményeként, rosszul sterilizált fecskendő vagy injekciós tű közvetítésével, kábítószeresek körében fertőződhet a közös fecskendő, össze lehet szedni tetoválás, fülcimpa vagy orr lyukasztása, akupunktúra révén, főként pedig nemi úton (testnedvek).

Szóval, esetleg beszerezheted ezt a három betegséget (is) Törökországban.

Sokan ma sem használnak WC-papírt: a WC-kagylóból vagy a pottyantós WC-nél a falból kiáll egy kis "vízcsap", a dolgozó meg a bal kezével lemossa az alfelét, a papírt pedig csak szárítkozásra használja. (Ezért illetlenség fontosabb dolgot bal - azaz tisztátlan - kézzel csinálni.) Ez magánügy volna, baj akkor van, ha ő főzi az ebédedet.

A javasolt védőoltások felvételét fontold meg, de még időben, hogy védettséged is legyen.

Fogászati problémáidat oldd meg utazás előtt: a fogászati kezelés veszélyforrás!

Ne igyál sehol vezetékes vizet vagy forrásvizet! Kb. 1/2 dollár egy másfél literes palackozott víz, az megbízható. Ha a szállodai minibárból veszel vizet, sokkal drágább lehet, ezért inkább spájzolj be a közértből.

Gyakran moss kezet! A gyerekek is...

Minden gyümölcsöt, zöldséget alaposan, folyó vízben többször moss meg! Nem muszáj Neomagnolt használni, a lényeg az, hogy jól mosd meg, akár meleg vízzel és mosogatószerrel is. Paradicsomot, paprikát, körtét, almát, szőlőt, dinnyét, ilyesmiket be lehet áztatni negyed-fél órára langyos, mosogatószeres vízbe. A földieper szerintem megtisztíthatatlan.

Ha 4-5 csillagos szállodában kell eldöntened, eszel-e a salátabár kínálatából, szerintem a kockázat nem olyan nagy. Máshol azonban gondold meg, mit eszel. Gyanús helyeken tejes/majonézes/zöldséges ételek és italok fogyasztása nem ajánlott! Általában jól átsütött húsokat egyél! Kergemarhakór ellen nagyjából biztosítva vagy: a törökök már vagy nyolc éve nem engedélyezik a marhahús importját a veszélyesnek ítélt országokból.

Utcán vagy olcsóbb helyeken ne egyél töltött kagylót!

Vigyél magaddal széntablettát, de jól számítsd ki a mennyiségét. Ha bajban vagy, naponta 2-4 alkalommal kell benyalnod belőle 4-10 tablettát. Nehogy elindulj egy dobozzal!

Ha több napig hasmenésed van és lázas vagy, menj orvoshoz, ki tudja, mit szedtél össze. Ha beteg voltál Törökországban, nem baj, ha hazatérésed után ismét megvizsgáltatod magadat. Ha utazás után, már otthon jönnének elő a bajaid, gondolj arra, hogy azokat esetleg Törökországban kaptad, s jó, ha ezt az orvosod is tudja.

Természetesen nem ugyanannak a veszélynek van kitéve az, aki a leglátogatottabb török üdülőhelyekre csoporttal utazik, mint az, aki Törökország elmaradottabb térségeit keresi fel egyénileg.

13 Comments:

Anonymous Névtelen said...

OOOOh mi 15en repulunk Isztambulba a parommal.... szoritsatok hogy ne tortenjen semmi.
Mandula :(

2004. augusztus 14. 20:45:00 CEST  
Blogger Efendi said...

szorítunk, Mandula, nem kell megijedni

2004. augusztus 14. 21:54:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Mi pont aug.15-én délután jöttünk meg a férjemmel a Turkish Ailines Istanbul-Bp járatával. Azon kívül, hogy a reptéren iszonyat lassan ment az útlevelek ellenőrzése, ezen kívül mi nem vettünk észre semmit, és persze csak mindezek után tudtuk meg a történteket....

Zsuzsa

2004. augusztus 21. 19:41:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

No ismét aktuális az utazásunk... Juhééé... megint van miért izgulni az alap izgalomra adó okokon felül! :-(
aug.12-én megyünk Bodrumba 1 hétre, utána Izmir... ha a leírtakat nézem eléggé belenyúltunk a PIROS zónába, meg se említve a aug.11-től 21-ig tartó izmiri találkozót....

Zsuzsa

2005. augusztus 4. 14:05:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Teljesen feleslegesek az aggodalmak. A torokoknel kedvesebb es baratsagosabb neppel reg talalkoztam. Most voltam ket hetig, es elmondhatom, hogy sokkal "europaibbak" mint sok magyar. A mellekelt terkepek ezen a honlapon legalabb 3-4 evesek, igy teljesen elveszitettek jelentoseguket es torz adatokat tartalmaznak. Nem ertem miert van ra szukseg. Nyugodtan menjetek nyaralni, gyonyoru orszag.

Lajos
dieneslajos@hotmail.com

2005. szeptember 12. 15:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

A terkep 1996-os!! Tiz eves. Sztem akkor meg itthon sem volt nagyobb biztonsag :)
Ne feledjuk, hogy mara a torok riviera az egyik legfelkapottabb uduloovezet. Nem veletlenul hivjak torok Saint Tropez-nak.

2005. szeptember 12. 15:31:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

hello!
most jól beijesztettél, de ha már megvettük a repjegyet...:)
holnap indulunk családdal(nővérem, és anyukám)Istanbulba egy hétre!
Ha 20-ig nem jelentkezem, akkor gáz van...
hajrá!:)

2005. december 11. 0:16:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

A vilag tele van orultekkel, fanatikusokkal, Torokorszag sem kivetel. De ez egyben azt is jelenti, hogy Europa sem kulonb. Tobb ideig tartozkodtam Torokorszagban, es nem csak mint turista, hanem alkalmam volt egyuttmukodni a munkam soran kivalo torok emberekkel. Ha valaki keruli az orszagot, mert fel a termeszeti katasztrofatol, elfogadom, de hogy azert nem latja ezt a fantasztikus orszagot, mert elhiszi amiket az emberek,- akik nagy resze nem is jart ott es soha nem is kerult kapcsolatba semmilyen szinten az orszaggal es lakoival,- mondanak, az nagy hibat kovet el. Mindenfele szempontbol egy lenyugozo orszag, es rengeteg magyar `nyomot` talalni ott. Aki egyszer ott nyaral, biztos, hogy visszater.

2006. május 5. 14:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Helló!
Most fedeztem fel ezt a honlapot. Én jővő februárban 5 hónapra (!) megyek Törökországba (Muglába) Erasmussal.
Most megpróbálok minél többet megtudni az ottani lehetőségektől.
Jó, hogy idelátogattam. Eddig eszembe sem jutott, hogy kerüljem az amcsi/angol/izraeli rendezvényeket. A többi veszélytől eddig is tudtam.
Remélem jővőre egy darabban jővők vissza. (be akarom járni az egész országot)

2006. május 30. 22:22:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

helló Anonymus itt vagy még?

2006. június 30. 15:11:00 CEST  
Blogger berta said...

Sziasztok,en kb egy eve imadom a torok dolgokat.Szeretnek tanulni is de megismerni minél tobb embert akinek köze van hozza!Tud segiteni vki lenne kedvetek beszelni?üdvözlet:Berta

2007. május 16. 19:22:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

dni a török barátjához , de nem a kora miatt . pedig minden álma hogy oda jusson .Szerintem sokáig úgy sem tudom itthon tartani . Jó volt olvasni , hogy vannak jó tapasztalatok is , nem csak rémhírek .

2007. június 12. 19:07:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Az elöbb az eleje valamiért lemaradt , a 16 éves lányomat nem mertem elengedni a török barátjához , de nem a kora miatt , hanem mert mindenki csupa rosszat mondott , talán nem alaptalanul. végre olvastam néhány pozitív tapasztalatot is

2007. június 12. 19:12:00 CEST  

Megjegyzés küldése

<< Home