2004/05/25

Utazási tanácsok/Kedvenc törökországi helyeink


A Gökovai-öböl

Ezek azok a helyek, amelyek különösen tetszettek Törökországban. Ha szükséges, írjátok le azt is, hogyan lehet eljutni oda.

Jó és rossz tapasztalataink a törökországi nyaralásokon. Ajánlhatunk szállást, irodákat, felhívhatjuk az utazni kívánók figyelmét hasznos tudnivalókra. Konkrét utazási kérdéseket is feltehettek, valaki majd csak válaszol.

Road Map Of Turkey


Ha erre a fenti linkre klikkelsz, részletes Törökország-térképet találsz.

Ajánlok néhány magyar oldalt is a témában:

45 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Hello.
Május elején volt szerencsém tanulmányi út során eljutni Törökország déli részére.Sok helyen jártunk, de Ephessust ha lehet senki ne hagyja ki ha arrafelé jár.Lenyűgöző.Mint ahogy az egész ország az.

2004. május 31. 1:57:00 CEST  
Blogger Teemeah said...

ISZTAMBUL! Lélegzetelállító!

2004. június 2. 13:12:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Törökországról nem lehet ugy beszélni, melyik a szebb része..mindegyik az!Istanbul maga a csoda..legalábbis az óvárosi része, de a többi hely is árasztja a történelem levegőjét, a rómaiak, a keresztények mind felfedezték, itt vannak az emlékeik, de ne feledjük, hogy hateze éves kultura nyomai vannak itt, még a vizözön előttről..az emberi kultura bölcsője,mindent látni kell.Természeti csodái is egyedülállóak.Bárhoiva lépünk, mindenütt ezredévek emlékeit leljük.Különös hangulata van az egész országnak.Aki teheti, menjen, és maga győződjön meg róla.Természetesen lehet találni szegénységet, piszkot, rossz embereket..de hol nem???Elhatározás kérdése, hogyan éli meg az ember.Ha rosszat keres, azt talál, de ha az értékeket keresi, számolatlanul találja.Nilüfer

2004. július 6. 10:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Egyetértek Anonymussal, aki Ephesusért lelkesedik!!!! Csodálatos hely és nehezen lehet egyszerre feldolgozni, néhány órás séta után. Itt található egy egykor 20 ezer fős római-görög színház, de még manapság is több mint 10 ezer ember használhatja előadásokon. volt szerencsém itt hallani José Carreras-t, többszáz gyertyával megvilágítva....Felejthetelen volt!!!!
Ha valaki kocsival jár arra és érdeklődik a török népi szokások iránt, Kusadasi elágazásnál talál egy kis múzeumot, amit egy évtizedekkel ezelőtt Belső-Anatóliából idevándorolt paraszt házaspár hozott létre saját munkájával. Nagyon érdekes....
Ugyancsak arrafelé van Priene és Miletos, ókori települések romjai.... Miletosból szabadította ránk Thales a tételeit...... És ne hagyjátok ki Didymát, ahol az ókori jósnő jövendölt mindenkinek......

2004. július 16. 13:36:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Egy érdekes helyet ajánlok azoknak a magyaroknak, akiknek sok ideje van Törökországban és Antalya környékére utaznak. Kb. 30-40 km-re ÉK-re található egy kis falu, a térképen Gebiz a neve. Régebben Macar-Gebiznek hívták, a lakosok személyijében még mindig Macar van beírva születési helynek.
Beder Tibor erdélyi tanárember "Gyalogosan Törökországban" c. könyve szerint a falu eredete a török hódoltság időszakába nyúlik vissza. Magyarországon "tudós körökben" vannak, akik vitatják ennek igazát. A könyv szerint egy magyar falu lakosságát elhajtották a törökök, feltehetően rabszolgának és a Márvány-tenger északi partján, egy Gebiz nevű faluban kötöttek ki az 1500-as évek vége felé. Aztán összekaptak a szomszédokal és tovább vándoroltak dél felé, ahol Antalya környékén letelepedtek. Falujuknak Gebiz emlékére adták a Macar-Gebiz nevet. A lakosok közül senki nem beszél ma már magyarul és a falu temetőjében, egy régi részt magyar temetőnek hívnak, de a sírokon nem találni semmilyen feliratot vagy évszámot. Mi tavaly véletlenül találtunk 1 sírt, amin rovásírás szerű dátum vehető ki, 1592. Ilyen dátum viszont a muzulmán Hold-naptárban nincs! Tehát akkor ki írta azt oda?

2004. július 20. 16:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Törökország kedvelők!!!
Idén októberben autóval tervezzük meglátogatni A Török Riviéra egyik legérdekesebb részét, Kas, Kalkan, Demre környékét. Ha valakinek lenne errefelé útitapasztalata, mit érdemes megnézni, olcsó de jó szállás lehetőség és étterem (bár ez utóbbi nem nagy gond Törökországban!), megköszönném ha itt leírná.......

2004. július 26. 15:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

és ha már valaki ott jár Kusadasi, Epheszos úton, netán Selcukba is behajt, akkor vegye észre azt a kis táblát, ami Sirince nevű falucskába irányít
menjetek nyugodtan tovább ! felértek a hegyek közé. kis autózás után megérkeztek. ha valaki igazi falucskát akar látni, gözleme sütőkkel, bájosabbnál bájosabb házakkal, ott a helye.

2004. július 28. 14:50:00 CEST  
Blogger Efendi said...

Sirince kitűnő ajánlat! Kis falu a hegyekben, sok hangulatos vendéglővel, jó ételekkel. Jellegzetessége, hogy különféle, helyben készült bio-borokokat lehet megkóstolni: pl. alma-, meggy-, barack-, eper, szederborokat, s azokat palackban is árulják. Persze, szőlőből is vannak jó borok. Minden év október 15-én Szőlő és Bor Fesztivál! Az éttermek közül ajánlom az Ünal Restorant, borkóstolásra pedig az Artemis Restoran és Sarap Evi-t és a Kaplankaya Sarap Evi-t.

2004. július 29. 22:27:00 CEST  
Blogger Efendi said...

Szolgálati közlemény:

Célszerűnek tűnik a "Kedvenc törökországi helyeink" és a "Törökországi nyaralás" postot összevonni a jobb áttekinthetőség kedvéért, ezért meg is teszem. De hogy ne vesszen el venerico hozzászólása, hát idemásolom:

At 5/23/2004 08:27:23 DU, venerico said...

Köszönöm a forumot,Tisztelt Efendi! Török vagyok és Törökorszagban élek, nagyon szeretem a magyar kulturat és embereket! Majdnem eljött a nyar, ezért par szot mondani szeretnék a magyar testvéreimnek akiknek nem ismernek Törökorszagot.
Ha gondoltok idén külföldön nyaralni, és eddig nem voltatok törökorszagban, akkor ajanlom,hogy Törökben nyaraljatok. Mert csoda szép orszag! Olyan mintha szabad téri muzeum! Innen indult az europai kultura, itt volt a vilag elsö egyeteme, itt van a vilag elsö temploma, és a vilagon elsö azokat nevezték kereszténynek,akiket ebben a templomban imadkozik(Antakya-szent Pierre) itt kötték a vilag elsö béke szerzödést(hititak-egyiptomiak között kades cimmel) itt kitört a vilag elsö harc nyugatiak és keletiek között(mostanaban mozikban van film erröl Troy cimmel) itt töltötte el a szüz Maria utolso napjait (Ephesus-ban), itt született és élt szent Nicholas(télapo-mikulus) ez csak néhany szo törökorszagrol, emellett az én szülö hazam nagon érdekes, Kapadokia(szép lovak földje) itt rejték az elsö keresztények azokban a barlangokban amelyeket astak be, ezekbe épitették a templomakat, iskolakat, o'lokat satöbbi, képzelheted 21 emeletes föld alatti varosokat, de most csak 9 emelete nyitva a turistaknak. Kappadokiaban ugy érzed magad mintha mas csillagban jarkalsz, mert földet vulkanus hegye alakitotta(Erciyes k.b. 3.9 km) utana arvizekkel csodalatosan latszik, itt ezért tündérkéményeknek nevezünk azokat.. Török félszigetnek 4 mas tengere van(marvany-fekete-égei es földközi) szoval törökorszagi strandoknak vilagon nincs mas példaja, példaul mikulusnak szülöhazaban a törökorszag leghosszubb stranda(15 km) egeszen homok... Török kaja persze nem all csak dönerböl,gyrosbol(gyros: ez görök szo mert europaba elsöleg görögök bemutattak a török kajat sajnos) nagyon gazdag a profik ugy mondjak török kaja 3. helyben all a vilagon gazdasagilag kinai es franciai kaja utan, de szerintem finomabb kinai kajanal he nem esztek füvet favat :) alternative nyaralas is itt zajlik mert sielni lehet sok helyen, hegyi sport lehetöségei is megvan mert rengeteg magas hegyünk van k.b. legmagasab a?r?(5.2 km), szoval legalabban egyszerre gyere és élvezz Törökorszagban mert komolyan érdemes!!!!!!!!!

2004. július 29. 22:42:00 CEST  
Blogger Efendi said...

A Kas/Demre úttal kapcsolatban ajánlom:

Szállás:

Andriake Otel/Demre
Finike Cad.
tel. (242) 871 4640
3*, a legjobb szálloda Demrében. Medence, légkondi, tv. 2 főre reggelivel 50-60 millió TL

Kekova Pansyon(Ücagiz köyü (falu),Demre
tel. (242) 874 2259
a tenger partján, légkondis, 8 szobás panzió, 2 főre reggelivel 40-50 millió TL

Owl's Land
Bezirgan yaylasi (fennsík), Kas
tel. (242) 837 5214
150 éves ház a hegyekben, 3 szoba össz-vissz, 2 főre reggelivel 36 angol font

Ferah Otel/Kas
Kücükcakil Mahallesi (kerület)
tel. (242) 836 1377
partközeli, 15 szoba, 2 főre reggelivel 50-60 millió TL

látnivalók:

Myra antik város (Demre), Kaleköy (Simena antik város) -ez csak tengerről közelíthető meg Ücagizból vagy Cayagziból, Kasból a Nyugati-Taurus fennsíkjai Kas-Elmali között (Bezirgan, felen, Göldagi, Sütgelen, Gömbe, Beldibi).

Étterem:

Chez Evy Restaurant & Bar
Terzi Sokak 2, Kas
egy 14 éve ott élő francia szakács, Evelyn Gazagnaire a tulaj,

Acipinar Restaurant
Beymelek Su Ürünleri Isletmesi alti, Demre
az Acipinar patak mentén, halételek,

Hassan'in Yeri
Ücagiz Iskelesi (kikötő), Demre
halételek, menü 15-25 millió TL

Eris Restaurant
Cumhuriyet Mexdani (tér), Gürsoy Sokak (utca), 13, Kas
családi étterem 50 éve

Hideaway Cafe & Bar
Cumhuriyet Caddesi 16, Kas
a rock klasszikusai + cheese cake eperszósszal

Mahmut's Restaurant
Islamlar köyü (falu), Kalkan - Kas
pisztrángból készült ételek

Egyéb:

Kas az egyik legnagyobb búvárközpont, sok az elsüllyedt hajó, állítólag a világ legrégebbi elsüllyedt hajóját itt találták meg (3300 éves), ajánlat: Kas Diving School, Kücük Cakil Mahallesi, Kas tel (242) 836 4045, 1 hetes tanfolyam 400 millió TL, napi utak 2 merüléssel 50 millió.

Bougainville Travel: Cukurbagli Caddesi 10, Kas, tel. (242) 836 3737: sárkányrepülés az Asas hegyről a kasi kikötőbe: 120 USD, plusz mindenféle kalandtúrák biciklivel, csónakkal.

Kalkanról esetleg még később írok.

Anonymus, légy szíves majd beszámolni itt a helyi tapasztalataidról, ha októberben megjártad a Kas/Kalkan/Demre utat!!

2004. július 29. 23:48:00 CEST  
Blogger Efendi said...

.. és a Kas/Kalkan/Demre fényképekre is számítunk!

2004. július 29. 23:54:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Efendi!
Várom a Kalkan-nal kapcsolatos infoidat is, köszönöm az eddigieket! Fotót nem fogok tudni küldeni, mert nincs digitális gépem, csak hagyományos!
Október 5-n indulok és 25-n jövünk vissza, de Kas környékén csak 1 hetet leszünk. Majd beszámolok a tapasztalataimról!

2004. szeptember 20. 12:30:00 CEST  
Blogger Efendi said...

Akkor lássuk Kalkant és környékét:

Kalkan halászfalu, görög volt, leánykori nevén Kalamaki. A Kocakaya dzsámi is görög templom volt anno. Strand nincs magában a városban, de könnyen elérhető onnan Kas irányában a Kapitas strand (ott egy Kék Barlang - Mavi Magara is található, 10 m magas, 38 m mély, , Fethiye felé pedig Patara.

Kalkanból két helyre érdemes a Taurusba felszaladni ( kocsival, taxival, vagy utazási iroda szervezésében): a Bezirgan yaylasi-ra (fennsíkra) vagy Islamlar Köyübe (falu).

Az előző kb. 500 méterre van a tengerszint fölött. Irodák szervezésében ló- vagy szamárháton is megtehető a kb. 15 km-es út. Ha túlélted, megebédelhetsz a Varyemez étteremben. Van egy panzió is.

A Bezirgan fennsíkról közelítheted meg a korábban török és görögök által lakott Islamlar falut (szálloda nincs). Ha azonban Kalkanból mégy, akkor csak kb. 8 km az út, aszfaltozott, gyorsan ott lehetsz. Islamlarban a panorámán kívül belakhatsz pisztrángból, két étterem is van. Na meg egy 300 éves szélmalom.

2004. szeptember 21. 21:43:00 CEST  
Blogger Efendi said...

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

2004. szeptember 21. 21:44:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Annak a figyelmébe, aki nem csak a bőrkabátért vagy szőnyegért megy Törökországba, 2 hetet töltve egy Európában bárhol található, ugyanolyan szállodában....!
Ha valaki Antalya környékén jár és módja van kocsival kiruccanni, annak ajánlom Thermessos romjainak megtekintését. Antalyától kb. 50-70 km-re lehet ÉNY-ra, egy ókori város romjai, melyet jórészt már benőtt a dzsungel. 1050 m magas hegyen van, ennek köszönhetően jó túracipő igényeltetik. Nagy Sándor valószinű nem volt jó viszonyban az Adidas-al, mert ő nem tudta ezt a helyet elfoglalni, pedig ezenkívül Perzsiáig mindent meghódított. Nos. ha felmásztok a Milli Parkban (természetvédelmi körzet) levő, 1050 m magas hegyre, csodás romok - és kilátás - tárulnak elétek. A legtetején, azután, amikor már az ember azt mondja, innen nem megyek tovább, inkább levetem magam a sziklákról, tárul eléd a kb. 4000 férőhelyes ókori római-görög szinház, mely a szemben lévő sziklás hegyre néző kilátásával lenyűgöző látvány!!!! Amikor ott jártam, mondanom sem kell, japán turistákat találtunk..... Ha visszafelé nem azon az ösvényen jöttök le, ahol felmentetek, hanem a másik oldalon (lefelé nézve ez a baloldal), és átverekeditek magatokat a dzsungelen, akkor számos sziklasírt és szarkofágot lehet sűrű növényzettel benőve látni, szintén páratlan élmény. Ide ugyanis nem viszik fel az autóbuszos turistákat, ide csak tényleg csak az megy fel, aki szereti a történelmi kuriózumokat.....

2004. október 1. 14:06:00 CEST  
Blogger Efendi said...

Kedves Anonymus! Türelmetlenül várjuk a Kas-Kalkan-Demre útról a beszámolót!

2004. november 11. 19:00:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Efendi!
Csodálatos és kalandos (na nem nagy, csak egy kis affér a török rendőrséggel, gyorshajtás ügyileg...) utunk volt, Kasban volt a szállásunk a tengerparton és meglátogattuk az általad javasolt blues-kocsmát is.... Egy kicsit most el vagyok havazva, később majd visszatérek.......

2004. december 5. 1:27:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Efendi!
Akkor néhány élményemet megosztanám veletek: aki megengedheti magának - pl. nem dolgozik, mint én, mivel nyugdíjas vagyok - a Török Riviérára októberben menjen, ne nyáron. Nincs hőség (nappal max. 30 fok, este kellemes 17-18 fok, a víz 24-25 fok (állítólag november végéig lehet fürödni!), túristából is csak a legszükségesebb..... (ez rossz hír a fiatalabbaknak, akik zsúfolt és hangos diszkókban érzik jól többnyire magukat....)!
Saját kocsival mentem, amit csak a tapasztaltaknak ajánlok (vagy aki volt már autóval Egyiptomban...), nem részletezem, miért, csak egy alapszabályra hívom fel a bátrak figyelmét: ne higgyenek annak, hogy európai KRESZ van érvényben Törökországban, a szabály az, hogy minden előfordulhat. Ezt én "birka-szabálynak" hívtam, mert a birka is arra megy, amerre tud és nem amerre lehet!!!
Szállásom Kasban volt, a tengerparton, rengeteg, különböző színvonalú és árú szállást lehet találni. Én sajna előre foglaltam, így 35 euró/szoba volt reggelivel, ha helyben fizettem volna, ez csak 25 euro lett volna! Ez is egy tanulság, vigyázz az utazási irodákkal! A környéket bejárva meglátogattam Kalkant, gyönyörű fekvésű üdülőfalu,tele szállással és jobbnál jobb éttermekkel, Demre-t (Myra - Télapó, vagyis Szt. Miklós€püspöki székhelye a IV. szd.-ban), a myrai sziklasírokat és római kori színházat (csodálatos volt), Xanthost (a lykiai királyság székhelye volt, egy kicsit szebbnek gondoltam a fényképek alapján), Kekova-szigetet (ez maga a csoda, legalább 2 órát rá kell szánni és kemény alkudozások után pl. 35 millió TL-ért - kb. 20 dollár - hajót lehet bérelni), ahol egy ókori földrengés nyomán elsüllyedt települést lehet megtekinteni a kristálytiszta vízben, egy kis öbölben (a nevét elfelejtettem) megáll a hajó és kb. 1 óra fürdés van. Az öböl közepén egy elsüllyedt romfalra rá lehet állni és derékig kinnt van az ember a vízből, ahol egyébként 4m mély. Az öbölben van egy kis bizánci kolostor romja, ami már nem olyan, mint a prospektusokban, mert 8 évvel ezelőtt, állítólag nagy szélvihar miatt, leomlott! Azóta nem volt idő(?) felújítani...
Kasban meglátogattam Efendi által ajánlott jobb éttermeket, a Chez Evibe, ahol egy kb. 15 éve itt élő francia nő a tulaj, nem jutottam el, mert vasárnap zárva tart!!! A kikötő melletti, Efendi által rock-café-nak nevezett, valójában blues-kocsma, fantasztikus kerthelység, bárhol Európában (és persze Chicagoban is) szenzáció lenne és tele, itt azonban 3 alkalommal is a feleségemmel mi voltunk az egyedüli vendégek. Ennek magyarázata először a fiatal tulajdonosok szerint az aznapi meccsközvetítés volt, a további 2 alkalommal azonban arra gyanakodtam, hogyha valaki ismeri a fekete blues és a török népzene közti elég jelentős különbséget, megtalálja a magyarázatot. Szóval igazi török nem kedveli a bluest, na.... De az eper-tortájuk az valami fenséges!!!
Meglátogattuk Letoon-t is, ami Izmir felé Xanthos után van, a főútról néhány km-es, de járható földút vezet oda. színház és templom romok láthatóak, csak az menjen oda, aki már minden fontosabb ókori romot látott Törökországban!
Izmirben, a volt Szmirnában is eltöltöttünk néhány napot. (Az itteni Bayrakli negyedben - is - született állítólag Homérosz!) Itt a Teleferiket tudom ajánlani mindenkinek, ez egy lanovkával megközelíthető piknikelő hely kb. 1100m magasan az öböl felett. Parazsat, húst, zöldséget, italt, evőeszközt, mindent előkészítve adnak, elfogadható áron és bankkártyával is lehet fizetni. Ez egyébként jellemző egész Törökországra, sok helyen lehet kártyával fizetni és nem kell bajlódni a milliókkal... Ehhez csak annyit, hogy januártól állítólag levágják a 6 nullát a török líráról és 1 millió TL = 1 TL-el! Már sok helyen YTL-ben is ki van írva az ár, ami yeni TL-t,vagyis új TL-t jelent.
Egyenlőre ennyit, majd legközelebb a hazafelé vezető útról írok, ami már nem volt annyira kellemes, lévén megismerkedtem a határon lévő bürokráciával.....ami enyhén szólva balkáni, és ez nem Görögországot jelent! € €

2004. december 9. 15:01:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kütahyában híres porcelán és kerámia gyártás van. Ezenkívül Kossuth Múzeum, ahol a 48-as forradalom után kb. 1-1 1/2 évet töltött. Nagy egyetem is van. A Törökországban lévő 3 tiszteletbeli magyar konzul közül az egyik szintén itt működik (a másik kettő Tekirdagban/Rodostóban és Izmirben). A város kinézetre egy átlagos török város képét nyújtja, semmi különös......

2005. január 14. 13:28:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Lehet hogy érdekel benneteket a következő dolog:
Török férjemmel együtt magyar utazási irodánál dolgozunk mindketten és idén van arra lehetőségem, hogy magyarokat Antalyaban, Alanyaban telepített idegenvezetőként, eladóként (ékszer üzlet, bőráruház), hotelben animátorként és Antalyaban lakó magyart heti két napra repülőn kisegítő hostessként elhelyeztessek. Tehát arra gondoltam, hogy ha közületek vagy ismerőseitek közül amúgy is kint lenne valaki nyáron Antalya környékén, és nem akartok tétlenkedni, írjatok nekem sürgősen! Mert hát ki is ismerné és mutathatná be jobban Törökországot, mint mi, akik amúgy is a szerelmesei vagyunk :)
MSE
email: mu_em@mynet.com

2005. március 4. 13:01:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Efendi!
A tavalyi Kas-i anonymus vagyok! Az idén szeptember végén vayg október elején Bodrumba szeretnénk elmenni, 7-8 napra. Tudsz valamilyen olcsó megoldást ajánlani az oda-vissza utazásra? Keretem fapados repülőt, de nem találtam. Autóval még egyszer nem megyek a Balkánon keresztül, majd ha mindegyik állam Uniós tagállam lesz és cstlakoznak a schengeni egyezményhez.....
Turkish Airlines-t ne ajánljad, mert drága és Isztambulban át kell szállni. Várom válaszodat!

2005. április 13. 11:29:00 CEST  
Blogger Efendi said...

Szerintem kellene keresni egy fapadost Görögországba és átmenni
hajóval. Persze, nem biztos, hogy olcsóbb. De én nem mennék Bodrumba, tele van turistákkal, inkább Datcát
választanám, van infrastruktúra és még kevés a turista, a félsziget meg
gyönyöru. Ha meg tömeget akarsz látni, ki lehet ugrani Marmarisba.

2005. április 13. 16:13:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

azon gondolkodunk hogy iden nyaron autoval megyunk.... egyenlore elegge meg vagyok ilyedve mert ilyen hosszu uton meg nem voltunk.

Szeretnem tudni hogy nektek milyen tapasztalataitok vannak (utvonal-valasztas, benzinarak, autopalyadijak, idoben mennyi, )eloszor isztanbulba mennenk aztan onnan kesobb tovabb Ankaraba es Antalyaba...
es milyen tanacsokat adnatok nekunk...?
Mandula

2005. április 14. 14:45:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

bocsanat!!! termeszetesen "ijedve.."
Mandula

2005. április 14. 14:46:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

T. Anonymus április 14-n!
Korábban már irtam autós túránkról (Kas környékén jártam) ide a blogba, de kifejezetten autós tanácsokat is tudok neked adni, egyenlőre általánosságban.
1. csak a legnagyobb vállalkozó kedvűek menjenek autóval Törökországba és akkor, ha sem ismered a KRESZ-t, de azért ennek ellenére óvatos vagy!
2. Az alapszabály a török autósoknál = annak ne higgy, hogy európai KRESZ van érvényben, mert ez olyan, mint nálunk a jogállam = mindenre van szabály, csak nem tartják be!!! - az általam "birka-szabálynak" aposztrofált elv vezérli őket: vagyis mindenfelé megy, amerre (fizikailag) lehet. Tehát elsőbbségadás, jobbkéz-szabály, stop tábla, körforgalom és más ilyenek nem számítanak, csak a szokás és a lehetőség. Ebből adódik hogy akinek nagyobb az autója, annak van előnye. Ettől függetlenül nincs sok látható baleset, mert a hülyeség kioltja egymást. Mindenki ugyanazzal a gondolkodásmóddal közlekedik.Az első benyomások ne tévesszenek meg, főleg a városokban, jó autók, sok tábla, stb. ez semmit se jelent, úgy vezetnek, mintha szamaraskordén ülnének.
3. Konkrétabban: Isztambulig a legnagyobb nehézség átkelni a Balkánon. (Legutóbb a szerbekkel pozitív tapasztalatom volt, de folyton radaroznak! a bolgárok katasztrofálisak, minden hülyeségért fizetni ell, azt se tudom, miért?) A legegyszerűbb Szerbián átmenni a sztrádán, Nisnél Bulgária és ott Edirnénél be Törökországba. Onnan már sztrádán Isztambul. A sztrádadij a törököknél elhanyagolható, a forgalom viszonylag kicsi, de traktortól lovaskocsiig minden jöhet, időnként szembe is! Ettől függetlenül ahol lehet, sztrádán menj, mert 3 sávos (leálló sáv nincs) és kevesen vannak rajta.
4. Antalya felé toronyiránt kell menni, sztráda nincs, de az út minősége rendkívül változó. Ha érdekesen akarsz átkelni, akkor hajóval menj a Márvány-tenger déli oldalára, Bursába. Van rendes komp, az olcsóbb és van gyorshajó, az drágább. Utána a 2 sávostól a majdnem földútig minden lehet. A Michlein útvonal tervezővel megszerkesztheted az utadat, még a költségeket is beállíthatod. Időben a sztrádán kívül 60-70 km/Ó.-val számolj, az talán reális. A benzin csak Magyarországon drágább,tehát mindenhol érdemesebb tankolni, csak ne Török- és Magyarországon.
5. A szabályokra visszatérve: a török rendőr sem ismeri a KRESZ-t, de egyre háklisak, a sebességre. Időnként ezt radarral mérik (általában ott, ahol 2 sávos út van és sebességkorlátozás, de egyébként nagyszerűen lehetne haladni) és keményen büntetnek!
6. Vizumot a határon érdemes váltani, de arra fel kell készülni, hogy angolul nemigen tudnak, semmi nincs kiirva és 5x 6x ide-oda küldözgetnek, látszólag értelmetlenül. ennek az az egyetlen értelme, hogy nagy a munkanélküliség és igy több embernek van munkája. Neked meg átláthatalan tortúra a határátlépés. Ez azért fokozatosan változik, ahogy szeretnének közelebb kerülni az EU-hoz.
Ja, zöld kártyád legyen! Egyenlőre ennyi, ha még valami részletesebben érdekel, ird meg, válaszolok. (3 éves tapasztalatom van vezetésből Törökországban.)

2005. április 26. 13:37:00 CEST  
Blogger Efendi said...

Mandula, a helyzet korántsem olyen szörnyű, mint ahogy az előttem szóló írta, bár nagyon sok dologban igaza van.

Szerbiában az útviszonyok jók, Szegedtől Újvidékig jó minőségű autóút van. Az Újvidék-Belgrád utat nemrég még bővítették, nem tudom, befejezték-e már, ha nem, sebességkorlátozás van, de az út jó. Belgrádtól Nisig igazi jó minőségű autópálya van, kényelmesen lehet haladni. Utána a szerb-bolgár határszakaszon már lassabban lehet haladni, a főút jó, a táj festői. Bulgáriában az út nagyobb részre szintén autópálya, nem olyan jó, mint a szerbiai, de ott is lehet haladni. A bolgár-török határszakasz a legrosszabb, folyton lakott területeken át vezet, szűk az út, tehenek, szekerek, gyalogosok, a haladás lassú. A legjobb, ha valaholo Szófiában megalusztok és másnap reggel indulva kényelmesen el lehet jutni Isztambulba. A török határtól autópálya van Isztambulig, onnan Ankaráig, nagyon jó, általában 2 x 3 sáv és egy-egy leállósáv, jó minőségű és rendkívül olcsó, Ankaráig nincs 20 dollár sem. Isztambultól Ankaráig a kb 450 km út 5 óra alatt kényelmesen megtehető. Ankara és Antalya között kb 550 km a távolság, Afyon-Isparta érintésével, az út jó minőségű, kényelmesen megtehető 7 óra alatt. Szóval, szerintem egyáltalán nem tragikus az egész Budapesttől Antalyáig, de a sebességkorlátozásokat be kell tartani és sehol nem ajánlatos sötétben vezetni, leszámítva az autópályákat Szerbiában és Bulgáriában. Törökországban azért nem jó sötétedés után vezetni, még az autópályán sem, mert a reflektorokat a kocsik többségénél soha nem állítják be, és a szembe jövők jól elvakítanak. De azt is meg lehet szokni.

Amit Anonymus a török helyzetről írt, az persze kissé túlzás, de azért nagy a valóságtartalma. A lényeg az, hogy teljesen defenzív vezetésre kell beállni, nagíyjából minden megtörténhet, de ha vigyázol és nem hagyod magad felpiszkálni, baj nélkül meg lehet úszni. A defenzív vezetés azt jelenti, hogy hiába van elsőbbséged vagy zöld lámpád, mindig be kell nézned a kereszteződésbe,nem szabad automatikusan arra számítani, hogy mások betartják a KRESZ-t. Ha a hegyekben jársz dupla záróvonallal elválasztott 2 x 2 sávos úton, soha ne menj a belső sávban, mert a szembejövőket általában nem érdekli a dupla záróvonal, simán átlépik és egy éles kanyarban a belső sávban könnyen szembetalálhatod magadat valakivel. Az is probléma, hogy a török vezetőknem semmi érzékük nincs a sávtartáshoz, de tényleg semmi, annyian mennek általában egymás mellett, ahányan elférnek, mindegy, hány sáv van felfestve, ha van egyáltalán. Jobbról is előznek. Ha Te előzöl valakit városon kívül, legjobb, ha automatikusan időbben rávillantasz néhányszor a fényszóróval vagy dudálsz párat. A dudálást nem büntetik sehol. A sebességet meg nem kell túllépni.

A benzinárak persze magasak, de 2 főnek már érdemesebb kocsival menni, mint repülőgéppel. Zöld kártya kell, meg rendíthetetlen türelem. De egyáltalán nem tragédia a közlekedés. Csak ne vezess sötétben, mert nem látsz rendesen, nincsenek általában fényvisszaverő oszlopok és jelzése, és bármi fekhet az úton, meg elég gyakran előfordulnak kivilágítatlan autók.

Szóval, kb ilyen a helyzet.

2005. április 27. 23:52:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok Törökország-rajongók,

július végén a barátnőmmel egy nemzetközi építőtáborba megyünk egy Eskigediz nevű faluba, Kütahya környékére. Persze tele vagyunk kérdésekkel; néhány, ami eszembe jut:
1.Hogyan tudunk oda eljutni Istanbulból vagy Ankarából? Ugyanis mindkét helyen lakik ismerősünk, és úgy tűnik, mindkét várost meg tudjuk majd látogatni.
2.Egyáltalán: jó választás volt ez a helyszín?
3.Ha le akarnánk menni az Égei-Tengerhez, hova és hogyan érdemes?
4.Szívesen veszek bármilyen javaslatot, ötletet, kommentárt.
Előre is köszi
Attila

2005. április 29. 18:05:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Immáron harmadszor voltam (családommal) Törökországban autóval, teljesen magánszervezésű úton.
Van némi tapasztalatunk az úttal, törökökkel kapcsolatosan.
Fantasztikus ország, rengeteg látnivaló, hihetetlen kedves emberek, viszonylag olcsó árak, stb... (hiszen ezt tudjátok ti is)
Végigolvasva a hozzászólásokat van pár észrevételem/tapasztalatom az utazásokkal kapcsolatban.
Bárkinek tudom ajánlani az utat autóval, aki bírja a hosszú utat és pesten nem okoz gondot a közlekedés. A lényeg hogy két ilyen ember legyen egy autóban, hogy tudják váltani egymást.
A mi utirányunk és annak ütemezése: Határátkelés Szerbiába 20 óra tájékán, tankolás, Belgrádon keresztül (Gyönyörű éjjel az autópályáról a város) Nis az útiráy (mire Nisbe érünk pirkad) Bulgár határátkelés a reggeli órákban (EZ a legbalkánibb dolog, az egész út alatt) A Szerbek radaroznak a KRESZ táblákat figyelembe KELL venni főleg a hatéárátkelő után, különben bünti (éljen a korrupció:)Bulgáriában Sofiáig csak tankolni állunk meg, szerintem nem jó dolog a körgyűrűn menni, mert ha még nem változott a rendszer, akkor ott van a legtöbb rendőr, bár forgalom az van a városban figyelni kell!(fényszórót ne használjatok nappal sehol!) Sofiában bevásárolunk az 5 betüs hypermarketben (üdítő, sör, stb) Majd irány Edirne (Kreszt, főleg a seb. korl. táblákat betartani). Határátkelés előtt tankolás! Ha minden jól ment 17:00-ra Edirnében vagy (Ebben kb 1-1 órás határátkelés, van kalkulálva természetesen a pihenőkkel eggyütt)Hát igen a török határátkelés megér egy misét... (Be kell sorololni valamelyik hoszzú járdaszigetes bódéhoz, amíg vársz a soroda kiválthatod a Vízumodat jobbra az irodák valamelyikében, utána küldözgetnek egyik ablaktól a másikhoz végül kapsz még valami pecsétet és megnézi az autód a vámos. Mehetsz tovább egy bódéhoz itt megint kérik az útlevelet, meg a pecsétet ellenőrzik.) Török Kresz: Szerintem a legjobb! Nem kell parázni (dudálj! ;)És az tényleg működjön is! Ismeretlen helyen Magyaroroszágon is figyelmesebb vagy...
Edirnében könnyű szállást találni a főtértől vissza a főúton (bár zajos az utca éjjel is)(Van konkrét címem is, de azt majd holnap) Este mindenképp szét kell nézni a városban sok a látnivaló (főleg mecsetek, 2 bazár és vagy Gima, vagy Migros is van a keleti részében a városnak a központból kifelé menet jobb oldalon)
Hú ez még csak az út Balkáni része volt és még rengeteg dolog van, amit leírhatnék, de nem szeretnék untatni senkit sem.

Atila!
Imádni fogják a neved odakint!
Türkish name (mondják és vigyorognak rád) Te leszel az Isten nekik. (ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, megéri egy kicsit hazudni a reakciójukért) Szerencsére nekem nem kell hozzá hazudnom...
Ahol Én jártam:
Burhanye-Ören (szép, de nem az igazi), Fethye (Itt már több a látnivaló/Saklikent szurdok, Ölüdeniz/), Silifke-Tasucu (itt is sok a látnivaló), Kappadókia-Tuz Gölü (a világ legsósabb tava)(Ezt Látni KELL)
Remélem Tudtam némi támpontot nyújtani az úthoz és tudtam újat mondani.

Güle-Güle!

2005. május 4. 21:45:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Bocs ATTILA!

(egy "t" lemaradt)

2005. május 4. 21:48:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Efendi!!!!
Jó volt a kiegészítésed, nekem tetszett. Azt írtad, nem kell olyan tragikusan venni, amit írtam, aztán szinte ugyanazt, illetve még több tragedit leírtál. De jól van, értem a hozzáállásodat, én is szeretem az ütődött "rokonainkat", caak hát nekem 3 év alatt (Izmirben voltam, tudod, az Eskisehiri Attila kollegája.....) azért akadtak szörnyű élményeim. És azt akartam, hogy aki előszőr megy oda autóval, az készüljön fel mindenre, ahogy végülis te is írtad!!!!! A bátrakat én is csak bátorítani tudom, menjenek Törökországba, mert ahogy az előttem író is lelkendezte, csoda jó helyek vannak és végtelennek tűnik egy 93 ezer km2-hez szokott magyarnak......
Az Attila elnevezés "felvevése" ragyogó ötlet, megam is ugyanezt tapasztaltam. Érdekes, hogy a török pont fordítva írja az Attilaát, vagyis Atillának, úgy, ahogy a magyarok viszont ejtik!!! ennek ellenére a törököknék is előfordul a magyar írásmód.
Még egy ajánlat az utazóknak: ha olcsón és jót akartok kajálni, a kis falusi gözleme sütőkben egyetek.(sajtos, krumplis meg ki tudja mennyi fajtát csinálnak). Persze van benne rizikó higiéniailag, aki biztosra akar menni, az modern út menti gyorsétkezdékben egyen, ott is van törökös kaja, csak egy kicsit nyugatiasan elkészítve. Amikor a kocsit leraktátok, a rakit is feltétlenül próbáljátok ki, én speciel nem törökösen ittam, fele-fele arányban, hanem több vízzel! Az EFES sör különböző variációi is nagyon jók, az EFES Dark=barna és az EFES Extra=8,5 fokos igen erős, prímák!!!! Nevét Ephesus török nevéről kapta, ami már szerepelt a blogon és a világ egyik legszebb ókori helye! Az Égei tenger mellett van, aki kérdezte, hogy kell oda menni és elmegy oda, annak fltétlenül ajánlom megnézésre (must see kategória!!!)

2005. május 10. 14:08:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Ha már így a gasztronómiánál tartunk. Osztom az előttem szóló véleményét az EFES tényleg jó sör. Az édességek közül viszont az Ülker termékek az egyik legjobbak (Metro csoki, Biscrem keksz, stb...)
A török ízeket pedig érdemes kipróbálni! Egy hajókiránduláson (melybe egy ebéd is beletartozik) jelentős ételmennyiségre és izkavalkádra lehet számítani. Van sűlt pisztrángtól a különféle salátákig minden. Általában 10 euró/fő egy (kb.20 férőhelyes) hajóút kajával mindennel. És ne feledjük a vicces fagyiárusokat se, akik pillanatok alatt hülyét csinálnak az emberből...
Van látnivaló bőven!
Én mindenkit csak bátorítani tudok egy törökországi nyaralásra!
Nagyobb biztonságban érezheti magát az ember, mint pl. a balatonon...
Güle-Güle!

2005. május 11. 13:44:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok, családi nyaralásra készülünk a török Fekete-tengerhez. Istambulig repülnénk, onnan bérelt kocsival mennénk Amasrába (utána néznénk persze Istanbult is). Amire kíváncsi lennék: milyen az út az Istanbul--Ankara sztrádaleágazástól (Yenicaga) a tengerpartig, mindenféle hágókkal tarkítva a Bolui Hegységben.
Safranboluba tuti elkirándulunk, valszeg Kastamonuba is, de mit érdemes szerintetek még megnézni a környéken (Sinop szerintem már messze van).
Még valami: tudtok valami építészettörténeti v. művelődéstörténeti olvasnivalót a Topkapi Szerájjal illetve a Galata negyeddel (Beyoglu) kapcsolatban?

2005. május 25. 17:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves május 25-i Anonymus!
Ha ankara körül ráértek, menjetek el feltétlenül Ny felé kb. 80-100 km-t (ha jól emlékszem). Gordiont érdemes megnézni, nem is a látvány miatt (bár Midas király feltételezett sírdombja is megéri a megnézést), de a hely szelleme!!! Itt vágta át Nagy Sándor a gordiuszi csomót...... Jó utat....

2005. június 8. 19:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

A május 25-i Ano... vagyok. Köszönöm a gordiuszi jótanácsot -- csakhát a szóban forgó város Ankarától inkább Afyon felé esik semmint Bolu felé, szóval a mi útvonalunkból kicsit ki...
Nemsokára útnak indulunk, de ha tud valaki valami fontosat Safranboluról, írjon (Efendi tavaly szeptemberi képei nagyon szépek -- szinte gyanúsak...)

2005. június 11. 17:30:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Még mindig a máj. 25-i Ano.-nak!!!!
A Top Kapiról érdeklődtél.... Ismered Beder Tibor magyarul megjelent könyvét: Gyologosan Törökországban"-t??? A "tudósóok" közül többen vitatják a megállapításait, de aki Törökországba készül és nem a szőnyeg- és bőrkabát vásárló, vagy All inclusive Hotel kereső típus, szóval aki az igazi török életre is kíváncsi, az olvassa el feltétlenül. Erdélyből tette meg gyalog az utat egészen Antalyáig és sok érdekes történelmi tényt összeszedett könyvében. Próbáld megszerezni! Jó utat, sok Yeni TL-t és Yeni Raki-t kívánok.....

2005. július 1. 21:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

Én imádom törökországot, kocsit már törökül is megtanultam. Ketten hátizsákkal a férjemmel bejártuk mejd egész Törökorszához. Főleg a ketei része a szívem csücske, a Van tó, Artvin, Dogubayazit, A kőfejes Nemrut,Cappadocia, voltunk Török- cipruson.A hegyeket is nagyon megnéztük , megmásztuk a Süphan Dagit (talán mi voltunk az első magyarok a csúcson?!), Kackart, Ercyest és tavaly az Ala Dagi egy részét.A kurd rész volt a legnagyobb élményem. De ha tengerpartot sok látnivalóval szeretnétek, az Anamur. Errefele még nem hozzák a busznyi pénzes turistát, Örültek nekünk, sok faluban is jártunk, már alig várom, hogy a szír vidéket is bejárhassuk. Ha érdekel valami Titeket várom kérdéseiteket és a hasonló helyen járt utastársalk élményeit!

2005. július 8. 16:16:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

Én imádom törökországot, kocsit már törökül is megtanultam. Ketten hátizsákkal a férjemmel bejártuk mejd egész Törökorszához. Főleg a ketei része a szívem csücske, a Van tó, Artvin, Dogubayazit, A kőfejes Nemrut,Cappadocia, voltunk Török- cipruson.A hegyeket is nagyon megnéztük , megmásztuk a Süphan Dagit (talán mi voltunk az első magyarok a csúcson?!), Kackart, Ercyest és tavaly az Ala Dagi egy részét.A kurd rész volt a legnagyobb élményem. De ha tengerpartot sok látnivalóval szeretnétek, az Anamur. Errefele még nem hozzák a busznyi pénzes turistát, Örültek nekünk, sok faluban is jártunk, már alig várom, hogy a szír vidéket is bejárhassuk. Ha érdekel valami Titeket várom kérdéseiteket és a hasonló helyen járt utastársalk élményeit!

2005. július 8. 16:16:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hahó, június elején családostul megártam Amasrát és Istanbult. Nagyon jól sikerült, autóbérléstől az internetes szállásfoglalásig (hm)minden remekül működött -- Törökország (a Balkánnal ellentétben) a civilizált világ része. Tele vagyok viszont mindenféle kulturális kérdésekkel, amire jó lenne választ kapni. Segítsetek!

Kezdeném a nyelvi élményekkel. Isztambult (Bodrumot, Antalyát)leszámítva sehol nem beszéllnek idegen nyelveket, na jó, a harmincnál fitalabbak között előfordul pár angolul, és elvétve pár németül beszélő. Nyolc amasrai, internetes honlappal rendelkező szállodának küldtem angolul és németül helyfoglalás ügyben levelet -- és egy írt vissza küzülük (mint később kiderült: a legdrágább). Ezután fogtam a "zöld" kéziszótárt meg a Kapd elő-nyelvatnt, és egy délután alatt lefordítottam háromsoros angol-német levelet törökre, elküldtem, erre aztán maradék hét is mind válaszolt ( a kedvenc mondatom a "nem fizethetünk-e hitelkártyával?" volt, egy órán át fordítottam, amiből a 'kredi kartila' öt perc alatt elkészült, a maradék viszont ötven perc alatt se...)
PÁr hasznos tanács "túlélő" török nyelvtudás ügyben. Az 'iyi günler'nappali be- és elköszönés 'tesekkür ederim'köszönöm és az 'aferdisiniz'elnézést udvariassági aranyhármasával minden helyzetben elegendő jóindulatot lehet szerezni ahhoz, hogy bármilyen ügyetlenül de segítséget kérjen/kapjon az ember. A pont nélküli 'i' az orosz jerivel azonos, félkörös 'g' a magyar 'ihlet' szó 'h'jának zöngés párja, dupla mássalhangó a törökben nincs, tehát a dzséket sose ejtsük duplán (*hoddzsa), a 'h' viszont szótagzáró helyzetben is gégehang, sőt, zöngésedni is tud, tehát a 'kahve'-t ne ejtsük 'kachvé'-nak, inkább ne ejtsük egyáltalán. Bár ezeket ha elrontjuk, is megértenek, ellentétben a szóhangsúllyal, amit ráadásul se a "zöld" szótár, se a Kapd elő! nem jelöl, viszont rosszul ejtve nem értik meg az embert.
A török igei toldalékrendszer NAGYON bonyolult, és csak nagyon sok gyakorlással lehet elsajátítani, szóval éles/élő helyzetekben én mindent -'yorum'-mal (progresszív jelen)mondtam, és működött. Érdemes megtanulni egytől tízig a számokat, a legfontosabb kérdőszavakat, a -ba, -ban, -ból toldalékokat valamint 'var/yok' van/nincs párost. A ragozott ige a mondat utolsó eleme szokott lenni. Ennyit a túlélő nyelvtanról.

Szóval kulturális kérdéseim a következők: mi a szabály a nők klepetus-viselésével kapcsolatban? Nekem úgy tűnt, hogy a nagy határ a házasság/jegyesség, előtte nem kötelező, utána viszont igen. A TV-ben szereplő nők sose viselik, munkahelyen se hordják, az utcán azonban még Isztambulban is egészen általános. Fiatalabb viselőik nem mondanak le a divatról, a fiatalasszonyok nagy része sminkeli is magát, a kendőik is nagyon csinosak, az általános "befeketedés", "fókanénivéváltozás" csak ötven fölött következik be. A szájtakarás csak az idős/falusi anyókákra jellemző.

Vallásgyakorlás ügyben az volt a megdöbbentő élményem, hogy a legnagyobb dzsámijárók a kamaszfiúk illetve a fiatal férfiak (ellentétben hazánkkal, ahol inkább a vénasszonyokkal asszociálja az ember a buzgó hitéletet). Amasrában az egyik mecset tőszomszédságában laktunk (éjjelente mitagadás elég kellemetlen volt a müezzin 'ezán'já...), láttuk, ahogy tömegével vonulnak a fiúk a hittanra, ráadásul a tankönyveik mind arab betűsek voltak, szóval nem kis megterhelés lehet a dolog...

Isztambul tele volt a körülmetélésük ünnepére kiöltöztetett 7-10 éves kisfiúkkal (mi -- kellően el nem ítélhetőleg -- csak "fitymahuszároknak" hívtuk őket). Ennek nyár elején van a "szezonja", vagy arról van inkább szó, hogy a Sultanahmet szokás őket ilyenkor megsétáltatni? Csak a vallásos családok metéltetik meg fiaikat, vagy olyan ez inkább, mint nálunk a templomi esküvő?

Istambulban döbbentesen elválnak egymástól a negyedek aszerint, hogy ki és mire használja őket. A Sulatanahmet nagyon-nagyon turista (és egy kicsit helyi zarándok)hely, az Istiklálon a helyi ifjúság veri magát (péntek este akkora a dizsiélet, hogy a budapesti semmi hozzá képest, de még az amasrai is lepipálja a siófokit!). Végül sétahajózásaink alkalmával elvetődtünk Büyükadára és Burgazra -- az utóbbi alkalmasint a helyi zsidó közösség egyik központja -- én ilyen szembeszökő luxust még nem láttam...)

Írjatok, kiváncsian várom!

2005. július 18. 11:48:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Merhaba Törökország rajongók!
Két hét múlva megyek Alanyába, először. Akinek van ottani tapasztalata, kérem, ossza meg velem. Mit érdemes megnézni, kedvező árak, helyi specialitások, jó kis éttermek, stb.

2005. szeptember 21. 19:28:00 CEST  
Blogger Hatice said...

Sziasztok.
Egy másik fórumon találkoztam egy hölggyel, aki Alanyai lakásukat szívesen kiadná. "Alanya keleti részén. A tenger kb. 250m, a közelben boltok vannak a mindennapi bevásárláshoz.A család csak részben használja ki és a fennmaradó időt adnám ki egy személyes találkozó után.4 főnek kényelmes." Az irányár 8000 Ft /nap (nem személyenként,hanem összesen) ez szerintem nagyon barátságos ár.
alanya2005@freemail.hu címen lehet érdeklődni.

2006. március 10. 10:21:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok,
Nem tudtok véletlen olcsón kibérelhető Kemeri szállást? előre is köszi: Zana Lindi zanalindi@gmail.com

2006. május 6. 13:57:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Nyaralásom összefoglalójával szeretnék segíteni mindazoknak, akik kocsival vágnak neki a török útnak. Bíztatok mindenkit ezzel a kalanddal, mert megéri, sok sok élménnyel lesznek gazdagabbak.



CÉLSZERŰ INFORMÁCIÓK TÖRÖKORSZÁGI AUTÓS UTAZÁSHOZ





2006. június 14-30 között Suzuki Vitara terepjáróval ( 6 éves autó) törökországi túrára mentünk a Törökbálint- Belgrád – Szófia – Plovdiv – Edirne – Izmir – Szelcsuk útvonalon.

4.000 km-t tettünk meg az oda-vissza úton + a helyi kirándulások, átlagban 5,8 lit/100 km fogyasztással.



Pénzváltás:

1 EUR = 86,5 szerb dínár (CSD) 1 EUR= 1,94 bolgár leva (BGN)

1 EUR= 1,98 új török líra (YTL) 1 USD = 1,6 új török líra (YTL)



Általában mindenütt célszerű a határon váltani, mert pl. a szerb és török sztráda

díjak, a tankolás út közben, Törökországban a komp díj fizetése kényelmesebb

és biztonságosabb helyi valutában

Törökországban érdemes odafigyelni arra, hogy szombat-vasárnap a bankok zárva

tartanak, pénzfelvétel céljából csak a bank automaták érhetők el. A hétköznapi

nyitva tartás időpontja 9- ? 1, valamint 2-6 között. A szállodák többnyire rosszabb

árfolyammal váltanak.



Utak, sztrádadíj, közlekedési szabályok:

Magyarország: Törökbálintról indultunk, tehát az M0-t vettük igénybe.

Nagyon korán, vagy éjszaka érdemes indulni, mert nyáron is óriási a kamion és

személyautó forgalom, 1-1 baleset pedig órákra lebéníthatja ezt az útszakaszt.

M5-ös: az M0 csatlakozásnál a javítási munkáktól eltekintve kényelmes,

jó minőségű. Nekünk éves matricánk van a magyar sztrádákra.

Szerbia: A magyar határ és Belgrád között 2 ízben kell 430 dínárt fizetni, ebből a

első szakasz gyakori útjavításokkal elég rossz minőségű. A Belgrás-Nis sztrádadíj

1130 dínár. Itt a belépő kapuknál először kártyát kell kérni az automatából, a

sztráda végén erről olvassák le a megtett km-t, ennek alapján történik a fizetés.

A sztráda után az alagutakkal teli Nis völgye helyett kb. 50 km (eredetileg

1 sávos) kerülő útra terelik a forgalmat, mert az alagutakat javítják. Hosszú ideig

semmi sincs kiírva, de végül is odaér az ember. (Általában az egész út során igaz,

hogy hinni kell és lehet az útjelző tábláknak.)

Szerbiában jellemző, hogy az autók félig a leálló sávban mennek (bár ezt néhol

táblával tiltják), így előzéskor egy 3. jármű is kényelmesen elfér. A teherautó

sofőrök udvariasak, segítik az előzést.

Bulgária: A Szófia körgyűrű kb. 50 km, elég rossz minőségű., de széles. Térkép

szerint át lehetett volna vágni a városon, de mi nem mertünk rá vállalkozni.

A Szófia -Plovdiv autópálya széles, bár néhol a régi balatoni sztráda zötyögősségét

idézi .A bolgár sztrádadíj 1 hétre, személyautóra 4 EUR, és a határon belépéskor

fizetendő.

Törökország: Rendkívül jó minőségű utjaikat szédületes gyorsasággal építik. A

térkép Törökországban csak iránytűként szolgálhat, mert az új utakat általában

teljesen új nyomvonalon vezetik (a régi utat otthagyják, helyközi használatra)

Egyik évről a másikra az úthálózat radikálisan változik.

Az utak még a hegyeken át is szélesek, jó minőségűek, ezért biztonságosak.

A kamionforgalom ugyanakkor hatalmas –a török áruszállítás zöme ilyen formában

bonyolódik-. Ellentétben szerb kollégáikkal, a sofőrök nem mindig udvariasak. A

török autós mentalitásra jellemző, hogy nem veszik jó néven, ha külföldi rendszámú

autó megelőzi őket, ilyenkor hajlamosak versenyre kelni.

Az útminőséget illetően viszont egyetlen negatívum van csak, hogy néhol az

autósokra bízzák az „utómunkálatokat”

A melegtől felolvadt aszfaltot zúzalékkővel borítják, betaposását az autókra hagyják.

(Az utak mentén szélvédő javító műhelyek (ön cam tamirci) kínálják szolgáltatásaikat.)

Edirne után, a várost elkerülendő, az Isztambuli sztrádán mentünk Havsa-ig 1,25 YTL a díja.



Izmír 2 milliós nagyváros. Meg se próbáljunk térkép szerint autózni, mert már az előző havi felmérés sem lenne hiteles. Olyan táblát keressünk, amely úti célunk soron következő nagyobb városát jelöli. Ha pontosan követjük a táblákat (különösen a felüljáróknál nehéz hirtelen eldönteni, hogy 3 lehetőség közül vajon melyik az igazi) biztosan elvezet célunkhoz.

Az Edirne-Izmír útvonalon Ecebat-Canakale között az út lerövídítésére kompon mentünk át a tengeren. Az út maga ? óra és nagy élményt jelent látni a nagy hajókat, a 2 kikötővárost, a középkori várat és a hegy oldalára festett török zászlót. A komp díja 1 autó + 2 fő részére11 YTL. A komp reggeltől sötétedésig üzemel.



A török sztrádákon minden esetben a megtett távolság szerint fizetünk. A bejárati kapuknál 3 lehetőség van: havi bérlet, vagy lézeres leolvasás a helyiek részére szolgál. Mi a készpénzes (nakit) kaput válasszuk, gomb megnyomására vegyük ki a kártyát, amelyet az út végi kapunál leolvasnak. Általában az általunk használt szakaszokon 1-2 YTL között fizettünk.



Sztráda / autóút sebességhatárok:

Szerbia: 130/90km/h Bulgária: 120/90 km/h, sok-sok 50 km/h korlátozással mindkét

országban, Törökország: 120/90 km/h., ugyancsak számos, olykor érthetetlen 50 km

táblával. (talán az építkezés idejéből maradtak ott ?) Ugyanakkor minden sebesség

táblára érdemes odafigyelni mert mindhárom országban szigorúan büntetnek.

A szerbeknél a felüljárók alatt autóval, Bulgáriában a Szófia körgyűrűn a nagy

kereszteződéseknél állandó posztok révén ellenőriznek.

Törökországban hosszú egyenes szakaszokon állítják fel a 3 lábút, és ők is

kasszíroznak. (bójákkal fokozatosan leszűkítik a sávokat és az egyenes végén kérik

a papírokat, valamint sebességünk ellenértékét.. Erről sajnos van tapasztalatunk: 10%

tolarencia, utána a túllépés km- ként 10 YTL-t jelent, amiről számlát is adnak)



Határátlépés:

A magyar határátkelőt kivéve nehézkesnek mondható. Bár velünk (és azt hiszem az EU tagország beli utasokkal nem volt probléma) papírjainkat (mindig ugyanazokat: útlevél, forgalmi, zöld kártya) több ablaknál is megnézték, és a helyiek között nekünk is ki kellett várnunk a sorunkat (határonként ?-3/4 óra.)

Amennyiben nem saját autóval megyünk, ne felejtsünk el megbízást vinni magunkkal (nyomtatvány kapható rá a nyomtatványboltokban), és ha az autó lizingelt, úgy a banki igazolást is szükséges a határokon bemutatni.

A határon fizetendők: Bulgária: sztrádadíj: 4 EUR, egészségügyi díj: 2 EUR

Törökország: a vízum felvehető a határon: 20..EUR/fő díj ellenében bélyeget ragasztanak az útlevélbe, 1 hónap érvényességgel.





Benzin: Szerbiában és Bulgáriában 1 EUR körül.

Törökországban Ft-ra átszámítva 400 forint felett !

Ugyanakkor mindhárom országban a benzin minősége messze jobb, mint

Magyarországon. Utunk azon részét összehasonlítva, amikor még hazai benzinnel

mentünk, illetve amikor már váltottunk elmondható, hogy adott mennyiségű

95-ös ólommentes benzinnel 20%-kal nagyobb utat tudtunk megtenni.



Szállás:

Szerb oldalon a szerb-bolgár határon éjszakáztunk Dimitrovgrádban a benzinkút melletti kis szállodában. 2*-os volt, de tiszta. Tv, hűtőszekrény nem volt benne, de 1 éjszakára nem is fontos. Enni nem nagyon lehetett, inni viszont igen.

Visszaúton Bulgáriában közvetlenül a török határ után egy hangulatos kis kerthelyiségben ebédeltünk (a helyi mélyhűtött hús kolbászkák nagyon finomak, percek alatt elkészítették számunkra) utána azonban már a sztráda egész hosszán csak Szófia közvetlen közelében van szállás, vagy éttermi lehetőség.

Törökországban ugyancsak az olcsóbb kategóriát kerestük. Ez néha megtévesztő volt: a tengerparti hotel kertjében medence állt, a szobákban TV, légkondi, hűtő, de „leleakott” jellege volt a szobának. Egy másik helyen nem volt hűtő, de a szoba erkélyes volt, családias légkörrel, parkkal a szálloda homlokzata előtt, közvetlenül a szelcsuki vár mellett. Minket megfogott a hely, már több éve oda járunk. Kutyát a szobába beengednek.

Általában 5000.-Ft/2 fő/éjszaka. áron mind Szerbiában, mind Törökországban lehet elfogadható szállást találni.

-----------------------



Törökország szépségeiről, a számtalan történelmi helyről ezúttal nem esett szó, de ezek leírására számos magyar nyelvű útikönyv áll rendelkezésre. Mind a tenger szerelmesei, mind a görög kultúra barátai, és az egzotikus keletet után vágyódók is megtalálják ebben a hatalmas és változatos országban azt, amit keresnek.

Az autóutak mentén barna alapú táblák külön is felhívják a figyelmet a történelmi nevezetességekre, de vigyázat, ezek egy rész még nincs, vagy nagyon kevéssé van feltárva. Ha nem a legismertebb nevezetességekre vagyunk kíváncsiak, lehet, hogy csak pár követ találunk, de ha szerencsénk van, éppen egy ásatás közepébe csöppenünk. A feltárt műemlékekhez a belépő általában 2 YTL/fő, de a nevezetesebb, kiépített helyeken (pl. Bergama, vagy Trója) ennek többszöröse is lehet.



A török emberek tisztelik az idegent, bár eleinte bizonyos fenntartással vannak irántuk. Természetesen hasznos, ha a megpróbálunk törökül beszélni (már csak azért is, mert a kisebb szállodák egy részében sem tudnak idegen nyelveket). Ha tiszteletben tartjuk szokásaikat, szívesen befogadnak bennünket az életükbe. A szállodánk előtt lévő kis mindenes üzlet – kávéház törzsközönsége például pár nap után magától érthetődően nyújtotta nekünk is oda a helyi újságot, bárha sokat nem tudtunk vele kezdeni.



Összefoglalóan elmondható, hogy érdemes Törökországban vakációzni, de a hosszú út és az elérhető viszonylag alacsony átlagsebesség miatt javaslom, válasszanak kényelmes, légkondicionált autót, valamint kellemes útitársat magunknak, és akkor jól fognak szórakozni a 2-3 napos utazás során is.



Törökországi utazást tervezgetőknek a továbbiakban is szívesen állok rendelkezésére.

dr.Antal Júlia

julia200(kukac)freestart(pont)hu e-mai címen.

2006. december 4. 21:42:00 CET  
Blogger Unknown said...

Hello.
Szeretem Törökországot és az ott élőket, szivesen megyek nyaralni oda az év bármely szakában.
Most mégis elkeseredve irom kis jegyzetem. Csak tegnap érkeztem haza, egy nagyon kellemes nyaralásról. Kellemes volt az ott töltött idő , DE!! az utazás.
A TUI szervezésében jártunk ott és egy Gulet programot választottunk.
Álmomban sem gondoltam, hogy két ilyen jónevü iroda ennyire gyengén szervezi meg magát az utaztatást.
Családi programként reklámozott utra az indulást 21-órára időzitették! Érkezés valamikor éjjel három után. Hangsúlyozom kicsi gyermekeknek szoló haliday club a cél állomás. Szóval rengetek a végsőkig kifáradt kicsi- és nagy érkezik az éjszaka kellős közepén. MEGLEPETÉS. Nem vártak minket, vagy nem mindannyiunkat. Szobából nincs elég. Csere majd másnap illetve még 70-80 perc várakozás. Gondolhatjátok.
Innen viszont sinre kerülnek a dolgok. A szálloda felnő a feladathoz és tényleg szuper kéthetet töltünk ott.
Viszont ismét eljő az utazás ideje. ÉS ismét a SUN EXPRESS nevű légitársaság gépe felé haladunk. ( van ki e nevet nem ismer???) Illetve haladnánk mivel az Antalyai reptéren ez az egyetlen légitársaság amelyik késik. ( nem keveset) Végre a fedélzeten....
aztán lelohad az öröm technikai problémák merültek fel a gépen, innen késés. A bizalom töredezőben.
Másfél órai repülés után közlik ujra probléma adódott, igy nem budapestre megyünk hanem münchen- ba. (ezt az itthon várok már tudták, csak mi az UTASOK értesültünk róla utóljára.) Kérdezzük miért nem bp.? ott nem viszont münchen-ba letud szállni a gép? Hosszas "füllengetés" után kiderül valamilyen alkatrészért megyünk és senkit nem érdekel, hogy mi merre mennénk. Nekik az alkatrész fontosabb!! Végül őt órai késéssel megérkezünk. Azt már nem is irom, hogy a gép milyen műszaki állapotban volt. Nem hinnétek el......
Egy biztos, most nem tudnám elképzelni, hogy valakinek sikerülne rábeszélni egy következő utazásra a TUI/GULET párossal.
Megdőbbentő, hogy ilyen jónevű irodák ilyen silány partnert választanak. Van az a pénz........
Valyon ezt német/osztrák eu.-s polgártársainkkal is igy csinálják??????
Nem szeretném senki kedvét elvenni a gyönyörű törökországtól, csak ne a TUI/GULET párossal!
Jó utat mindenkinek.
Hoscakal.

2007. június 30. 4:55:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Törökország pont nem az a hely ahová az ember egy szálloda miatt utazik.
Itt látni kell, mozogni és nem utolsósorban vegyülni a helyiekkel.
De ha már az ember utazási iroda mellett dönt, vállalja a következményeit.A tömegturizmus nem az egyéni kérésekről szól.

2007. október 28. 18:41:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

HEllo.!!NAgyon szep hely Torokorszag!ISztambulba es Zonguldakban is voltam!NAgyon szep helyek

2008. február 4. 19:45:00 CET  

Megjegyzés küldése

<< Home