2004/09/21

Safranbolu/Yörük köyü

Safranbolu a világörökség része, nevét a sáfrányról kapta. Kellemes, hangulatos kisváros, ahol legalább fél napot érdemes eltölteni, de nyugodtan lehet jó körülmények között éjszakázni is. A 2-300 éves házak jó részét helyreállították, bár sok még a romos épület.

Az Isztambul-Ankara autópályáról Geredénél kell letérni, az elágazás után bő egy óra még az út. Összeköthető fekete-tengeri kirándulással (Bartin, Amasra), az Abant-tó vagy a Yedigöller nemzeti park megtekintésével.

A városban sok szálloda és panzió van. Ajánlom a Hotel Safrant (Ebrulu Konak) - tel. (370) 7120714 -, amely a városközpontban van (képek itt). Éppen most felújított villa a XIX. század közepéről, jó egy tucat szobája van. Link itt. Kellemes a Turing Havuzlu Hotel (tel. 370 - 7252883) és a Kadioglu Sehzade Hotel (370 - 7125657) is. Helyi turista-információ: tel.(370) 7123863, itt ismerik a panziókat is.

A várostól 8 km-re található Yörük köyü (Kastamonu irányában), ahol a Sipahioglu Konagi nevű házat érdemes megnézni, hogy tudd, hogyan éltek a módos törökök 200 évvel - 8 generációval ezelőtt. A házat az örökösök két részre választották szét, mindkettő különböző. A bal oldali rész nappalijában Ali bey megmutatja a bektasi hagyományokat, bár most már mindenki szunnita és egyre kevesebb dologra emlékszik. Nem szabad kihagyni a falu másik nevezetességét, a bektasiak mosodáját (camasirhane).

Efendi fényképeit ezen a linken nézheted meg.

Safranboluról a lehető legrészletesebb, angol nyelvű információkat ezen az oldalon, rövid, de részletes angol/német/francia nyelvű ismertetőt (MyMerhaba) pedig itt találsz. Ez a safranbolui önkormányzat oldala, még fejlesztés alatt.

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

A nyáron jártunk Safranboluban. Nagyon szép, nagyon rendezett -- egyszersmind nagyon imitált és és nagyon halott városka. Szentendre novemberben, kábé. Eleinte zavart a dolog, de onnantól, h skanzennak nézi az ember, már kimondottan érdekes. A városka legmagva egy hajdani karavánszeráj, amit mostanra háromcsillagos szállodává alakítottak, úgyhogy elképzelni is nehéz, milyen lehetett, tetejéről azonban belátni az egész völgykatlant. Ami tényleg nagyon érdekes, az a négy berendezetten megőrzött konak/udvarház, amely beléptidíj ellenében látogatható. Belső elrendezésükből többet érthet meg az ember a nagy kulturális titkokból, mint egy hónap törökországi utazgatásból. Előszöris egy akkora településen, mint nálunk most Karcag, itt már kétszáz éve minden ház többszintes volt -- a jobbmódúaké négyszintes. A férfi és a női világ házon belül végig elválik, de egymással egyenrangúak -- a női alacsonyabbrendűség csak házon kívül működött, ott viszont nagyon. Bútorkultúra elsőre szegényesnek tűnik -- a textikultúra viszont már elsőre is szembeszökő --, aztán rájön az ember, hogy alapveztően beépített bútorban gondolkodtak, azok viszont annyira kifinomultak, mint Japánban (Gardróbszekrénybe rejtett fürdőkád a harmadik emeleten!).

2006. január 25. 16:48:00 CET  
Anonymous Sjudit84 said...

Gardróbba rejtett fürdőkád? WOW...az az érdekes hogy épp tegnap nézegettem hogy hova akarok elmenni és Safranbolu, Amasra és Yörük Köyü volt az első célom:) Bár még nemtom hogy jutok el oda, mert pénzem nem sok van...de ez a sors keze hogy pont megláttam ezt a posztot most:)

2009. április 19. 19:49:00 CEST  

Megjegyzés küldése

<< Home