2004/11/01

Vízum és tartózkodási engedély török állampolgároknak - tudnivalók

Sokan érdeklődnek, ismerőseik hogyan kaphatnak magyar vízumot és tartózkodási engedélyt. Erre a postra megpróbálom összegyűjteni a tapasztalatokat.

A tartózkodási engedéllyel kapcsolatos kalandokról már sok minden összegyűlt a "Török házastárs" poston, azt nem hoznám át, tehát az engedély megszerzésével kapcsolatos tudnivalókat a jövőben is ott keressétek és oda írjatok. Itt inkább a vízum a téma.

A schengeni vízum kiadásáról 2007. december 21. után az ankarai magyar nagykövetség török nyelvű honlapja tartalmazza a szükséges tudnivalókat EZEN A LINKEN.

43 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Sziasztok - a legfontosabb cimek:

Ankara Nagykövetség
Cím: Sancak Mahallesi 1. Cadde No.30. Yildiz, Cankaya, Ankara
Előhívó: (90)(312)
Telefon: 442-2273
Ügyelet: 442-2273
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szalay Zsolt
Fax: 441-5049
E-mail: huembtur@isnet.net.tr
Honlap: -

Isztanbul Főkonzulátus
Cím: Poyracik Sokak No.35. Tesvikiye - Istanbul
Előhívó: (90)(212)
Telefon: 225-55-19, 225-55-01, 234-37-37
Ügyelet: 234-3737
Főkonzul: Zimborás Károlyné
Fax: 296-8248
E-mail: huconsist@isnet.net.tr

Az ankarai nagykovetsegen mi nagyon sok segitseget kaptunk Siry Laszlotol. Nagyon kedves volt es mindig probalt segiteni.

A lenyeg hogy semmikepp se kuldjetek a baratotokat egyedul a kovetsegre. Vagy menjetek egyutt (ha eppen kint vagytok ti is) vagy szoljatok oda telefonon mielott megy, beszeljetek le a nagykovetseggel, stb.

Nekunk volt olyan hogy szoltak hogy reggel hetre menjen mert egy nap csak 20-25 utlevelet tudnak kiadni, de mire odaert voltak akik marj ejfel ota sorban alltak es ha pont kifog maga elott egy utazasi irodat aki 30 utlevelet visz vagy kamionosokat akkor mehet masnap ujra. En beszeltem a kovetseggel szemelyesen es ezert ot behivtak az utazasi irodak elott, es meg aznap megkapta. Szoval erdemes innen itthonrol magyarul (!) intezkedni. Azt is ha tobbszori belepeses vizumot szeretnetek mert azt csak ugy nem adjak, meg kell indokolni.

Mandula

2005. február 7. 14:43:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Haho
itt megint Mandula. Akkor hat megosztom szemelyes tapasztalataimat a torok allampolgarral kotendo hazassaggal/csaladi vizummal kapcsolatos ugyintezesrol... Ha kerdes van akkor irjatok, mandula@planetclub.info.

Tehat:

hivatalosan eskudni csak egy orszagban lehet es a masik orszagban azt honosittatni kell. A nagykovetseg javaslata minden magyar lanynak hogy magyarorszagon legyen az eskuvo mert " az a biztos" illetve ha az elso idoszakban itt akartok elni akkor mindenkepp itthon kell csinaltatni.

a folyamat a kovetkezo

1. o kuld neked mindenfele dokumentumot -
szuletesi anyakonyvi kivonat
notlensegi nyilakozat
nyilatkozat a hazassagi szandekrol
cimnyilatkozat (ahol lakik most)
ezeket a "belediye"-tol kell kerni ahol lakik, es hivatalos pecsettel ellatni. torok neve a papiroknak megvan nekem meg nehany formanyomtatvany is, akinek kell annak elkuldom.

2. kersz meghivo levelet (max 3 honapra adjak) a bevandorlasi hivataltol neki (turista meghivolevel) -ehhez tudnod kell az eskuvo idopontjat (marmint talald ki mikor legyen) es az legyen a 3 honap kozepen.

ehhez be kell nyujtanod -
szuletesi anyakonyvi kivonat
eltartasi nyilatkozat (te vagy felelos minden koltsegeert)
fizetesi nyilatkozat (te munkaltatodtol) elozo hat honapra, brutto es netto osszegekkel
adonyilatkozat (elozo evre befizetted az adodat es mennyit)
lakhatas - nyilatkozol hogy nalad lakhat, + csatolod a lakas tulajdoni lapjat ahol lakni fog (1 honapnal nem regebbi)
ha nem a tied a lakas akkor a tulajdonosnak (foberlo v. csaladtagod) kell nyilatkozni

a meghivo levelet 30 napon belul adjak ki, ha megkapod (szemelyesen kell atvenni v. a megbizottad - de csak kozvetlen csaladtak lehet, akinek adsz egy megbizolevelet) akkor elkuldod neki minel hamarabb.

3. te megkapod a dokumentumokat amiket o kuldott neked (ld. 1. pont) es elmesz az orszagos fordito irodaba es lefordittatod magyarra + hitelesitteted
az atfutasi ido 30 nap, kb 20-30,000 forint
ha surgosseggel kered akkor 1 het, es kb ketszer olyan draga

a dokumentumokkal elmesz a keruleti anyakonyv-vezetohoz - a legfontosabb neki a szandeknyilatkozat (evlilik beyani) mert csak ugy kerhetsz idopontot egyedul ha az o szandeknyilatkozatat viszed, kulonben nem kaptok idopontot - es kersz idopontot az eskuvore. eloszor csak ceruzaval fognak beirni, mert az osszes anyagot atkuldik az kozigazgatasi hivatalba, akik megnezik, jovahagyjak (e.g. engedelyezik hogy hozzamenj felesegul), visszakuldik az anyakonyvvezetohoz, aki ezutan beir titeket az idopontra tollal, ekkor vegleges az idopont. a folyamat kb 30 nap, de ha rendesek akkor 10 nap alatt megvan.


4. o elmeny a kovetsegre (Ankara c. Isztambul) a kovetkezokkel:
meghivolevel (toled)
szuletesi anyakonyvi kivonat
utlevel
30 dollar
foto
igazolas a cegetol ahol dolgozik - hogy szabadsagot vesz ki az alabbi idoszakra es hogy vissszamehet dolgozni az idoszak vegen
repulojegy (neha a foglalast is elfogadjak, de csak hivatalos torok utazasi irdoa adhatja ki)

A vizumot elvileg 1 nap alatt kiadjak. Ez normalis, max 3 honapos turistavizum lehet meg csak.

5. elkezded szervezni az eskuvot, etterem, templom, ruha, fotos, stb (ezzel kapcsolatban rengeteg tanacsom van meg csomo mas dokumentum, ha oda kerultok majd azt is elkuldom :)) de szamolj minimum 4-5 honapot a szerv ezesre)

6. o felmond a munkahelyen, megszunteti a szamlait, stb aztan felul a repulore es idejon (a meghivolevelet belepeskor fel kell mutatni a hataron!! mindenkepp legyen nala es nem a borondjeben!) megerkezik, megtartjatok az eskuvot, dupla peldanyt kertek a hazassagi anyakonyvi kivonatbol meg ott a helyszinen (utana 2000 forintert adnak csak)

7. eskuvo utan ismet elmentek a bevandorlasi hivatalba, kerelmezitek a csaladi vizumot. ehhez kell
hazassagi anyakonyvi kivonat
foto
szuletesi anyakonyvi kivonat
az o utlevele
lakhatasi nyilatkozat (ugyanaz mint a meghivo levelhez anno) + tulajdoni lap a lakasrol (1 honapnal nem regebbi)
eltartasi nyilatkozat
es neki szemelyesen ott kell lenni a kerelmezesnel!!

ennek ideje (marmint az ugyintezes) 30 nap, amit ketszer hosszabbitanak tehat max 90 nap amig megkapjatok. addig nem lephet ki az orszagbol es nem vallalhat munkat. ha kozben lejar a 3 honapos turistavizuma akkor azt automatikusan meghosszabbitjak. a jo dolog hogy majus ota ezzel mar lehet munkat vallalni, tehat ha megkapjatok a csaladegyesito vizumot akkor nem kell ujra munkavallalo vizumot kerni meg munkavallalasi engedelyt, ezzel a vizummal ugy tud munkat vallalni itthon mint barmely mas magyar allampolgar.

Mivel itt max 1 evre lehet kerni, sokszor kijonnek megnezni a lakast ahol az illeto (ferjed) lakni fog, tehat hogy tenyleg akkora-e mint bejelentetted, van-e eleg hely, stb. Tehat ha 30m2-en laktok 3-an akkor az necces...

8. megkapjatok a csaladi vizumot, ez 365 napra (1 ev) szol. az ev vegen hosszabbitatni kell. ket ev utan kaphat eloszor magyar szemelyit es cimkartyat,. addig az utleveleben levo D8 vizummal tartozkodik magyarorszagon.

talaltok neki munkat, utana meg jon atobbi dolog - TB kartya, adoszam, nyugdijpenztar, stb.
Hat egyenlore ennyi. Ez meg a konnyebb ut mert en megkerdeztem mi van ha kint eskuszunk eloszor es az meg rosszabb. egyebkent elolvasva rosszabb mint tenyleg tulelni - csak sok turelem kell, mert iszonyatos az adminisztracio meg kb 50,000 forint az osszes papir... vagy meg tobb.

Fontos, hogy miutan megvan a csaladi vizum, be kell ballagni az itteni kovetsegre es kerni egy igazolast arrol hogy O most hivatalosan itt el. Ezt beirjak az utlevelebe. Ekkor, ha haza szeretne menni szabadsagra vagy latogatoba, kilepeskor a repteren nem kell kifizetnie a 70 YTL osszegu utazasi adot vagy mit. De ehhez a kovetseg igazolasa kell, a D8 vizum az utlevelben nem eleg.

Ha barkinek kerdese van a fenti emailcimen szivesen segitek. Mindenkinek sok sikert!!!
Mandula

2005. február 7. 15:18:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok, Gina vagyok.

Kéne a segítségetek vízum ügyben.
A barátom szeretne jönni nyáron és az lenne a kérdésem, hogy ő elöbb Németországba megy és onnan jönne hozzám, akkor is kell külön itthonra is Vízumot kérnie?
A másik, hogy ha 1 hónapra szeretnék kimenni Törökországba, akkor a konzulátuson kell vízumot kérnem? És mi kell hozzá?
Kicsit még járatlan vagyok ebben a dologba és sajnos Pécsi, úgyhoyg nehéz az ügyintézés:)

Ti biztos tudtok tanácsot adni.

köszi

Gina

2005. március 10. 18:16:00 CET  
Blogger Efendi said...

Schengeni (vagy német) vízum nem érvényes Magyarországra, be kell szereznie a magyar vízumot.

Gina, Te pedig vagy Budapesten veszel török vízumot vagy a Törökországba belépésnél, ez utóbbi olcsóbb, 20 dollár, de nem lehet hosszabbítani egy nappal sem. A "Török házastárs" poston már elég sok hozzászólás van vízumügyekben.

2005. március 10. 23:52:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Köszönöm a segítséget. Azt tudtam, hogy 20 dollár a vízum, eddig mindig azt vettem, ha mentem, de azt hittem az csak max 2 hétre lehet venni. Szóval azért érdeklődtem. Most 1 hónapot szeretnék kint tölteni.

Gina

2005. március 12. 15:36:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Gina

a torokorszagi vizum pontosan 1 honapra szol, de nem emlekszem hogy az 28 nap-e v. 30... tehat jol szamold ki mikor jossz es mesz!
A baratodnak a vizumot a Del-Dunantuli Bevandorlasi hivatalban tudod kikerni, Pecsett a Szliven alatt van. Eleg rendesek, telefonon is elmondjak mit kell vinned (ld. az elozo post-omat kicsit feljebb: tulajdoni lap, fizetesi igazolas, stb.)
Mandula

2005. április 12. 14:43:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Mandula!

Nagyon köszönöm, hogy írtál. Nem is tudod mennyit segítettél! Már egy ideje ide-oda küldözgetnek a hivatalok. Azt hiszik, mert fiatal vaygok, bármit eljátszhatnak velem.
Sajnos már régen tudtam megnézni a blogot, de nagyon örültem az üzenetednek:)

Köszi mindent!

Gina

2005. április 30. 18:18:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Torok Nagykovetseg cime es telefonszama

http://diplomacia.angelcities.com/kulkep.html


Mandula

2005. július 11. 9:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

2. fejezet

csaladi vizum lejarta utan (365 nap)letelepedesi engelyert kell folyamodni. ezt a lakohely szerinti bevandorlasi hivatalban teheted meg. 15 nappal a csaladi vizum lejarta ELOTT kell beadni es ey a 15 napot nagyon szigoruan veszik. kell hozza
*torok allampolgar szemelyesen
*utlevel
*ANTSZ hatosagi igazolas - lakohely szerinti ANTSZnel, kb 20.000 forint, szekletvizsgalat, AIDS vizsgalat, borvizsgalat (lepra), tudoszures
*ket foto
*5.000 forint illetekbelyeg
*tartozkodasi engedely kerveny - letoltheto az internetrol
*tulajdoni lap - 3 honapnal nem regebbi - ha a te lakasodban v. csaladod lakasaban lakik
*lakhatasi nyilatkozat amelyben a lakas tulajdonosa nyilatkozik hogy ingyenesen lakhat a lakasban (2 tanu elott)
*kereseti igazolas hat honapra visszamenoleg brutto-netto osszegekkel (az eltartoja, ha te tartod el, es az ove, ha van sajat munkaja)
*hazassagi anyakonyvi kivonat
*bankszamlakivonat, megtakaritasokrol, ha van neki itthon
*2 tanu elott nyilatkozat hogy tartasi kotelezettsege senki irant nincs + neked is nyilatkozni kell
*TAJ kartya es a pecsetelt oldalak masolata
*munkaszerzodes ha dolgozik
*`barmilyen mas dokumentum ami a megelheteset igazolja` - ezt igy mondtak a telefonban

Ezeket kell beadni 15 nappal elobb, arra kell figyelni hogy az ANTSZ sokaig tarthat, ezt 1-2 honappal elobb el kell kezdeni intezni hogy meglegyen mire kell..

Beadjatok a papirokat es vartok...
Mi most itt tartunk..

Mandula

2005. augusztus 15. 13:52:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

3. fejezet
Meg harom dolog

1. Adószám: ez a legkönnyebb, csak az útlevele kell, meg a házassági anyakönyvi kivonat. A lakhelyetek szerint illetékes APEH-hoz bementek, kiöltötök egy adatlapot és egy hét múlva megvan a száma (adóazonosító jele), postán meg kiküldik az adókártyáját. Ehhez munkaviszony nem szükséges


2. TAJ szám. Be kell menni a TB-be, pesten ez a TEVE utca 1-be van a Rendőrpalotával szemben. Kérni kell egy nyomtatvány ( ez egy sima adatlap amit a leendő munkáltató kitölt és lepecsétel, igazolva ezzel azt, hogy a parodat felveszi munkára. Ezzel a papírral (munkaszerződés sem kell hozzá), meg útlevél, házassági anyakönyvvel bementek a Teve u.-ba és rögtön megkapjátok a TAJ számát meg egy speckó kiskönyvet, mert nekik még 2 évig nem olyan TAJ-kártya jár mint a mienk. Magyarán ha a munkáltató kitölti ezt az egyoldalas papírt, még akár aznap megvan a TAJ-számotok. Nyitva tartás: Hétfő-Kedd-Csütrötök 8tól 14.30-ig
Szerda 8tól – 17.30,ig
Péntek 8-tól 12.00-ig

3. Nyugdíjpénztár. Ez is effektív könnyen megy. Kiválasztod, hogy melyik nyugdíjpénztárba akar menni. Annak a honlapjáról le tudod szedni az ún. belépési nyilatkozatot. Kinyomtatod, kitöltöd akár Te és ezt is munkáltatónak le kell pecsételnie. Utána alkalomadtán bedobod személyesen, de levélben is el lehet küldeni a nyugdíjpénztárnak. Utána ők automatice kiküldik neki és a munkahelynek is a visszaigazolást arról, hogy tag.

Ezek akkor kellenek ha mar ittvan a parod...
Sok sikert
Mandula

2005. augusztus 19. 12:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kiegeszites a 2. fejezethez

1. Jovedelemigazolas nem eleg a munkahelytol hanem az APEH-tol is kell az elozo evi bevallott jovedelemrol es a kelettkezett adorol. Ezt a helyi APEH irodaban szerezheted be. Ezt nem mondjak a telefonban de ennek ellenere kell.

2. A lakhatasi nyilatkozatban benne kell lennie hogy a lakas tuladjonosa HATAROZATLAN IDORE engedelyezi a lakashasznalatot ha tartozkodasi engedelyt kertek.

3. A tartózkodási engedélyt maximum két évre lehet kérni, utána lehet kérni a hosszabbítást.

4. Ha a családi vízum lejár és még nincs kész a tartózkodási engedély, akkor AZNAP amikor lejár be kell menni a bevándorlási hivatalba és kap igazolást ha a rendőrök megállítják akkor tudja magát igazolni, de ezzel NEM UTAZHAT és NEM DOLGOZHAT. a tartózkodási engedély átfutási ideje átlagosan 30 nap, tehát ha 15 nappal előtte adod be (ahogy kérik) akkor nagy az esély arra hogy nem lesz kész időre. Ez igencsak kellemetlen ha mondjuk van munkaszerződése. Mindenképp add be előbb, 30-45 nappal a családi vízum lejárta előtt.

5. Letelepedési engedély kérhető 2 év házasság ÉS 1 év itt lakás után. Ez 5 évre szól és magyar személyivel és lakcímkártyával jár.Állítólag szigorúak a követelmények, itt mi még nem tartunk, ez lesz majd a 4. fejezet...:)

Mandula

2005. augusztus 23. 14:04:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kiegeszites TAJ kartyahoz -(3. fejezet fentebb)

Az elso kiskonyv 1 even belul lejar. Ezt hosszabbitani lehet a helyszinen (ugyanott, ha csaladtagkent van konyve) vagy ha van munkaltatoja akkor a munkaltato kerelmezheti az ujabb kiskonyv kiadasat. Erre van egy megrendelolap amit szinten az Orszagos Egeszsegpenztar ad ki.

A munkaltato megrendelojehez (munkaltatonak kell kitolteni es lepecsetelni) csatolni kell a munkaszerzodest es az utlevelmasolatot.
A kovetkezo cimre kell elkuldeni:
Fovárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár
TAJ szám osztály
1387 Budapest
Pf. 27

4-6 het amig megkuldik az uj kiskonyvet, tehat idoben be kell adni nehogy lejarjon a regi es ne legyen meg az uj...
Mandula

2005. szeptember 21. 16:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

SZÁLLÁSHELYBEJELENTŐ

a külföldi állampolgárokat a magyarországi szálláshelyükön be kell jelenteni. Ezt lehet intézni az Önkormányzatnál vagy az illetékes Bevándorlási Hivatalnál.

Amikor először érkezik akkor autómatikusan intézi neki a bevándorlási hivatal. Ha azonban lakcímet változtattok akkor nektek kell elintézni. Kell hozzá

1. szálláshelybejelentőlap külföldiek részére - postán ill bevándorlási hivatalnál kapható

2.tulajdoni lap a lakásról ahol lakni fog

3. befogadó nyilatkozat határozatlan időre a lakás tulajdonosától, 2 tanú előtt

4. útlevél a vízummal/tartózkodási engedéllyel

4. házassági akvi kiv.

Ezt kitöltve (a 1. nyomtatványt a befogadónak is alá kell írni) kell beadni a Bevándorlási hivatalnak
területi irodák:
http://www.bmbah.hu/teruleti_szervek.php?city=0&specialization=0&function=0®ion=0
vagy az Önkormányzatnak.

Mandula

2005. október 4. 15:09:00 CEST  
Blogger marosy said...

Felhívnám a figyelmet arra, hogy 2006. január 1.-től sok dolog megváltozik a vízum és a letelepedési engedély terén.
Például: 2006. január 1.-től nem kell ÁNTSZ igazolást csatolni a letelepedési kérelemhez.
Letelepedési engedély kérhető 2 év házasság után (többé nem szükséges az 1 év itt lakás).

Ezenkivül lenne egy megjegyzésem Mandula hozzászólásához:
"Tehat ha 30m2-en laktok 3-an akkor az necces..."
A lényeg az, hogy több jusson egy személyre, mint 6m2, ugyanis ez alatt nem fogadják el.

2005. december 5. 14:41:00 CET  
Blogger marosy said...

Egy másik változás, mely a családegyesítési tartózkodási engedélyt érinti:
A 2006. január 1-t?l hatályos szabályozás alapján már nem feltétel a családegyesítési célú tartózkodási vízum a családegyesítési célú tartózkodási engedély beszerzéséhez.
Tehát akinek vízuma már van (akár látogatási célu vízum is lehet) az kérheti egyenesen a családegyesítési célú tartózkodási engedélyt itt Magyarországon.
Ehhez pedig már nem kell a méltányossági kérelem.

2005. december 6. 10:51:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Pal,

1. jol ertem hogy ez azt jelenti hogy ha turista vizummal itt tartozkodo torok allampolgar, ha megvan a polgari szertartas, utana rogton kerheti a csaladi tartozkodasi engedelyt?

2. a polgari hazassagkotes utan 2 evvel akkor is kerheto letelepedes ha a torok allampolgar a ket ev alatt torokorszagban tartozkodott?

mandula

2005. december 6. 12:07:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ha év végén adom be, és emiatt a határozat átcsúszik 2006-ra, és az látogatási célú vízuma is érvényes még 2006 január közepéig, akkor már nem kell méltányosság?

2005. december 6. 12:36:00 CET  
Blogger marosy said...

Egy másik változás ami egy határidőt érint:
A vízum lejárta előtt legkésőbb 30 nappal be kell adni a tartózkodási engedély íránti kérelmet, ha az illető Magyarországon kíván maradni.
Ez a határidő eddig 15 nap volt, de megváltozott 30 napra.
Konkrét kérdésekben forduljatok a bevándorlási hivatalhoz, hiszen én nem vagyok a téma szakértője.

2005. december 6. 20:19:00 CET  
Blogger marosy said...

Mandula!

1.Turista vízummal szerintem nem lehetséges. Ha jól tudom csak "D" típusú vízum esetén lehetséges. Bocs a korábbi pontatlan fogalmazásért.

2.Igen. A polgári házassagkötés után 2 évvel akkor is kerhető letelepedés ha a török állampolgár a két év alatt Törökországban tartózkodott.

Itt megtalálható a modosító törvény:
2005. évi XLVI. törvény
http://www.bmbah.hu/jogszabalyok.php?id=33

2005. december 6. 23:37:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok
ha valaki tudja mi a forditott folyamat - e.g. Torokorszagban polgari eskuvo es itthon honosittatas, mi kell hozza, mennyi ido, hol, stb- akkor irja le mert errol nincs semmi infonk es tobben kerdeztek mar...
Mandula

2006. január 24. 10:20:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Tudomásom szerint, ha magyar állampolgár nem Magyarországon köt házasságot és azt "honosíttatni" szeretné, akkor
- először is hiteles fordítást kell készíttetnie a házassági anyakönyvi kivonatról (www.offi.hu), majd azt
- az állandó lakcíme szerinti Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatalához kell benyújtania, amit a Hivatal továbbküld
- a Fővárosi főjegyzőnek, mert ez az ő hatásköre
Főjegyzői Iroda:
1052. Budapest, Városház u. 9-11. I. emelet 152. szoba
Telefon: 327-1030
Fax: 327-1822
E-mail: tibazs@budapest.hu

- egyébként minderről érdemes hiteles forrásból tájékozódni pl. az elektronikus közigazgatást támogató honlapról:
http://www.magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok/csalad/hazassag/hazkot/hazkotkulf

2006. január 25. 15:23:00 CET  
Blogger marosy said...

A OFFI fordítások nagyon sokba kerülnek.
Költségkímélés céljából érdemes a török okiratokat saját magunk lefordítani (ha jó török-magyar nyelvtudásunk van) és az OFFI-tól csak a lektorálást (ellenőrzést) és a hitelesítést kérni. Így olcsóbb lesz.
Amennyiben az OFFI-hoz saját fordítást viszünk, legyünk rá felkészülve, hogy az ügyintézők esetleg húzódoznak elfogadni, de ne hagyjuk magunkat lebeszélni, félrevezetni, ugyanis nekik törvényes kötelességük az általunk hozott anyagot átvenni, lektorálni, majd hitelesíteni.

2006. március 15. 12:09:00 CET  
Blogger marosy said...

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

2006. március 23. 19:19:00 CET  
Blogger marosy said...

A külföldiek magyarországi foglalkoztatásának engedélyezéséről szóló 8/1999. (XI. 10.) SzCsM rendelet 7. § (1) bekezdés p) pontja alapján nincs szükség munkavállalási engedélyre a magyar állampolgárral Magyarországon együtt élő házastárs munkavégzéséhez.
Link: 8/1999. (XI. 10.) SzCsM rendelet

A külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján a családegyesítési vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalásához nincs szükség külön vízumra.
Link:2001. évi XXXIX. törvény

Tehát a magyar állampolgár külföldi házastársa családegyesítési célú tartózkodási vízum vagy családegyesítési célú tartózkodási engedély birtokában, munkavállalási engedély nélkül végezhet munkát.

2006. március 23. 19:39:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Mi a helyzet akkor, ha Törökországban van a hivatalos esküvő, de Magyarországon szeretnénk élni? Nem komplikáltabb utána elintézni a családegyesítő vízumot itthon? Kedvesem családja miatt szeretnénk az esküvőt kint tartani.

2006. április 1. 15:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

HOGYAN HOSSZABBITSUNK TB KISKONYVET?

A TB kiskönyv amit a külföldiek kapnak 12 hónapig érvényes és minden hónapban a munkáltatónak kell pecsételnie. Ha a 12 hónap lejár akkor be kell menni az EOP-be (teve u. 1. a-c)
P 8-12
H,K,CS 8-14,30
Sz 8-17,30
288-5100, 288-5150.

Fontos tudni, hogy nem adnak automatikusan új kiskönyvet akkor sem ha semmi nem változott (érvényes munkaviszony, stb) hanem újra kell igényelni, az összes papírral:
útlevél
tartózkodási engedély
lakcímbejelentő
munkaszerződés és munkáltatói igazolás (max 1 hónapos) - benne kell lenni a munkaviszony kezdetének és végének
munkáltatói megbizás (munkáltató megbízza a dolgozót hogy eljárjon az ügyben)
házassági anyakönyvi kivonat

mandula

2006. július 19. 10:17:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

SZÁLLÁSBRJELENTŐ

ehhez van egy kiegészítésem, fentebb írtam egy comment-ben mi minden kell hozzá, nos mindazokon kívül jól nézzétek meg a tulajdoni lapot, mert ha a tulajdoni lapon nincs cím, csak helyrajzi szám (Földhivatal hibájából nálunk nem volt) akkor a tulajdoni lap nem elég, hanem az önkormányzat jegyzőjétől kell kérni cimigazolást miszerint "az XXX helyrajzi szám XXX címnek felel meg".

uuuuuuuuutalom oket - plusz egy ut a Harmat utcaba....

mandula

2006. július 19. 10:24:00 CEST  
Blogger marosy said...

"ha a tulajdoni lapon nincs cím..."
Valóban. Ezt az idén találták ki, hogy növeljék a bürokráciát.

2006. szeptember 21. 6:35:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Vízum más országba ha pl át akartok ruccanni Bécsbe, Prágába, stb. - ami kell

biztosítás az utazásra
útlevél/tartózkodási/letelepedési engedély
keresetigazoás
fotó
szállodafoglalás igazolása

Magyar állampolgár házastársának kötelesek ingyen megadni. Hívjátok fel az adott nagykövetséget mert a fotót csak olyat fogadnak el ami a saját szabványuknak megfelel. Általában pár nap alatt megvan. Nem kell vízum Horvátországba és Andorrába pl. :)

2007. január 29. 16:15:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

az előző hozzászólás is én voltam bocsi

TAJ kártya és EU egészségbizt-i kártya

letelepedés után lehet kérni, kell hozzá:

kitöltött nyomtatvány (letölthető: www.oep.hu)
személyi igazolvány
lakcímkártya
munkáltatói igazolás (mikortól, hol dolgozik, nem áll felmondás alatt) és az eddigi kiskonyv (tartózkodási engedély alatt kiskönyv van)
Bp-en a Teve utcában lehet kérni (nyitvatartás, ill. cím feljebb egy másik postban)

Az európai kártyát is ott adják csak a másik épületben, ahhoz csak a nyomtatvány kell, a munkáltatói igazolás meg a TAJ kártya.

mandula

2007. január 29. 16:19:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

SZiasztok!

Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy a barátnőm törökországban él, és szeretne engem itt Magyarországon meglátogatni.
2008. FEbruár 21.-én szeretne jönni. ÉS tudomásom szerint nekem kell "Meghívót" küldenem.
Várom válaszotokat!

üdv. Béla

2008. január 30. 20:58:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,
nekem is kellene segítség, ha tudtok.
A pasim Isztambulban él és nem kapott még mindig vízumot!Ez a még mindig több mint fél év.Szerintetek mi lehet a gáz??
Ha valaki segítene nagyon megköszönném!

2009. április 1. 17:37:00 CEST  
Anonymous Sjudit84 said...

Sziasztok!

Még nagyon régen valaki felhívta a figyelmem erre a blogra, de sajnos az ő e-mail címét elvesztettem, ezért kérnélek titeket most hogy segítsetek!

Engem az érdekelne hogy ha egy török akar idejönni látogatóba (túristaként), akkor mi kell hozzá és mekkora az esély rá hogy kap vízumot ilyenre? Már volt katona tehát ez nem akadály...Köszi előre is!

Az e-mail címem: evanescence@freemail.hu

Nagyon köszönöm előre is!

2009. április 18. 18:15:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!

Nem rég voltam kint Törökországban egy lánynál akivel a neten ismerkedtem meg. Nagyon kedves volt és a családja is nagyon vendégszerető volt. Most szeretném meghívni őt magyararorzságra, de úgy hallottam elég nehéz nekik vízumot kapni ide. Tuda valaki segíteni, hogy mit kell intézni ahhoz hogy megkapja a vízumot és hogy milyen feltételekkel kapná meg. Azt tudom, hogy küldenem kell majd egy meghívót. Az meglesz, de nem tudom hogy neki milyen feltételeket kell teljesíteni ahhoz hogy megkapja a vízumot. Előre is közsönöm.

2009. július 26. 22:06:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Még valami: az e-mail címem: folberth@gmail.com

2009. július 26. 22:10:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!

Afelől érdeklődnék, hogy ha egy barátom eljönne tavasszal Magyarországra, és a kormánynak dolgozik, tengerészetnél, akkor mi a teendő? Mit kell neki, illetve mit nekem elintézni? és mennyire nehézkes ez?

kösönöm

2010. február 12. 22:41:00 CET  
Blogger Ancsi said...

sziasztok!
sokszor szoktam olvasni a blogot, nekem is török a pasim. 1 hónap van hátra neki a katonaságból és szeretném ha meglátogatna magyarországon, viszont egyetemista vagyok és a szüleim sem nagyon támogatják a dolgot.
azt szeretném kérdezni tőletek, h tudtok e vmi tanácsot, infót adni azzal kapcsolatban, h ilyen helyezetben ez megoldható e?
az email címem: sanisla.1@gmail.com

2010. július 16. 20:32:00 CEST  
Blogger Ancsi said...

bocsi az előbb nem írtam alá: Ancsi voltam :)

2010. július 16. 20:34:00 CEST  
Blogger tothj27 said...

Sziasztok! A következőben kérném a segítséget:
Törökországi ingatlanok eladásával fogunk foglalkozni, és a Törökországi partnerünkkel szeretnénk részt venni szeptember végén a SYMA-csarnokban tartandó lakásvásáron. Kell-e neki küldenünk meghívólevelet, vagy pedig turista vízummal is jöhet? 1 hetet lenne Magyarországon és nálunk lenne elszállásolva.
előre is köszönöm a válaszokat.

2010. július 20. 18:29:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok

végigolvastam a blogban lévö kérdéseket és válaszokat,de az én "problémám" egy kicsit más jellegü és nem tudom,h tud-e vki segíteni vagy tanácsot adni..

Már 7 éve Németországban élek,és van itt egy kedves hölgyismerösöm,aki ugyan már 45éve itt él,de a nevelt fia (33,török állampolgár,nem hivatalos családtag!) egyszerüen nem kap vízumot. (A srác nem büntetett elöéletü,dolgozik,a "szülök" jól keresnek stb,szóval minden stimmelne,de a gond talán a német-török kapcsolaton alapul)

Ezért arra gondoltunk,h talán egyszerübb lenne a vízum-kérdés,ha Mo-ra kérnénk neki,és mivel EU-sok vagyunk,ezért abban a 3hónapban kijöhetne Németországba is a szülökhöz.

Viszont olvastam a blogban,h a magyar vízum az EU ellenére nem vonatkozik Németo.-ra. :/

*Talán tudnátok tanácsot adni,mit lehetne ez ügyben csinálni?
*Mi lenne,ha én feleségül mennék hozzá?
*Ha összeházasodnánk pl. Törökországban,akkor élhetnénk-e Németországban?
*Vagy ha Mo-on lenne az esküvö,akkor kapna-e vízumot/szükséges lenne e vízum Németországba?

Még lenne pár kérdésem,de egyszerre szerintem ennyi elég. :)

Nagyon örülnék,ha tudna vki segíteni,és elöre is köszönöm

Mariann
m.nagy@freemail.hu

2011. október 5. 5:41:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem:
Török barátom van és itt él Budapesten. van tartózkodási engedélye, és a törökországi cégük itteni részének ő a főnöke. lehet az idén, de lehet jövőre ki szeretne vinni , hogy megismerjem a családját. de az apukája még nem tud rólam - nem tudom miért, ő mindig azt mondja, hogy majd később- és hogy mik lennének a teendők részemről hogy kitudjak menni?! meg, hogy Én már nem vagyok szűz lány és, hogy így is összeházasodhatunk e?! És mindenki azzal riogat, hogy ne menjek ki, mert elad.

Dius

2012. május 13. 18:45:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

az e-mail címem lemaradt: dius.pal@gmail.com

Dius

2012. május 13. 18:48:00 CEST  
Blogger רוחמה בן יוסף said...

Üdvözlet minden online nézőnek, Gyurcsi Anna Mária vagyok, Budapesten vagyok, itt vagyok, hogy megoszthassam nekem dr. Igbinovia által végzett nagyszerű munkát. Három éves házasság után a férjemmel két gyerek van együtt, a férjem furcsán viselkedett, másokkal kimenvén, nőkkel és abbahagyta, hogy hideg szeretetét keltsen nekem, több alkalommal azzal fenyeget, hogy elválhat tőlem, ha merem megkérdezni tőle a kapcsolatait. más nők, teljesen pusztultam és zavart voltam, amíg egy régi barátom elmondott nekem Dr. Igbinovia-ról, aki segíti az embereket az elveszített kapcsolat visszaszerzésében és a házassági problémák megoldásában. Először meglepett, és megkérdezte magamtól, létezett-e valami ilyen, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom, amikor felvettem a kapcsolatot, mindent elmondott nekem az életemről, annyira meglepett voltam, és azt mondta nekem, mit tegyek a három nap alatt, amit helyesen tettem. és az utolsó napon 48 órán belül a férjem visszajött hozzám, és elnézést kért mindaztól, amit mondott nekem. És most abbahagyja a beszélgetést más nőkkel, és most boldogan hagyunk együtt .Dr igbinovia megoldotta a válási problémát is, és ő gyógyított olyan jelentéktelen betegségeket is, mint a rák, a HIV / AIDS, a terhesség problémája, vegye fel a kapcsolatot vele, ha közvetlenül segítségére van szüksége a WhatsApp / Viber neki +2348144480786, vagy e-mailben, doctorigbinovia93@gmail.com annak köszönhetően, hogy időt töltöttél nekem .....

2020. május 16. 0:41:00 CEST  

Megjegyzés küldése

<< Home