2005/12/02

Török újdonságok, programok, kulturális hírek és ajánlatok

Fishmongers/Eren Eyüboglu (1907-1988), Istanbul Modern

Itt érhetők el a törökországi vagy itthoni török programokkal, kulturális eseményekkel foglalkozó friss hírek és ajánlatok. Írjatok, ha mások figyelmét szeretnétek felhívni valamilyen aktuális eseményre.

A blogon tematikus és más kulturális postok is vannak (pl. mozi, könyv, lemez), időtállóbb hírekkel.
------------------------------------------------------
Április 3-án, kedden 22.00 órakor lesz a Rádió C Orient expressz záróadása. Témája: Törökország a magyar fiatalok szemével. FM 88.8 http://www.radioc.hu/

Magyarul és törökül megjelent Seres István: Thököly Imre és Törökország c. könyve. Mészáros Kálmán recenzióját EZEN A LINKEN olvashatod.

2007. április 2-án Debrecenben szúfi népzene.

Asure-napi program: március 3. (szombat) Jászai Mari tér, 2-es kikötő, Millenium I. hajó. Indulás: 10, 11, 12 órakor. A beszállás ingyenes. Program: Noé Bárkája és Ashura történetének megismertetése, török élő népzene, Noé puding kóstolás. A szervező Dialógus Platform Egyesület az Asure-osztás kapcsán szeretné felhívni a figyelmet annak fontosságára, hogy különösen a velünk egy házban élőkkel és közvetlen szomszédainkkal pozitív dialógusra törekedjünk. Asura recept és információ itt!

2007/02/17: A Destek Yayinlari kiadta Bartis Attila: A nyugalom c. könyvét "Sessizlik" címmel. Fordította Sevgi Can Aysevener, lektorálta Tasnádi Edit. Sevgi Cannak ez a második műfordítása, korábban Örkény egyperceseket fordított törökre.

RÁDIÓ PROGRAM:
ORIENT EXPRESS
BESZÉLGETÉSEK TÖRÖKORSZÁGRÓL & TÖRÖK ZENE
RADIÓ C, FM 88.8
INDUL AZ ORIENT EXPRESS
TARIK DEMIRKAN ÉS VENDÉGEI TÖRÖKORSZÁGRÓL ÉS A KELETI KULTÚRÁRÓL BESZÉLGETNEK
A MŰSOR FOLYAMÁN VÁRJUK TELEFONJAIKAT
ORIENT EXPRESS 2007 JANUAR 16.-ÁTÓL MINDEN KEDDEN 22.00-23.00 KÖZÖTT
FM 88.8, RÁDIÓ C-BEN

Az első adás témája:
Milyen kép alakult ki a törökökről Magyarországon
És, milyen előítéletek élnek tovább?

Vendégek:
Can Togay
Gál Tímea

A műsorról véleményüket és a javaslatokat a lenti e-mail címre várjuk
orientx@t-online.hu

A Magyar Tudomány 2006. decemberi számában jelent meg Seres István "A törökországi bujdosók sírhelyei és a magyar tudóstársadalom" c. írása arról, hogy 1862-vel kezdődően hogyan kutatták fel Isztambulban, Rodostóban és Izmitben II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós és Thököly Imre sírját és hogyan került sor hamvaik hazahozatalára 1906-ban.

Az Ulpius Ház kiadó - tekintettel Orhan Pamuk ez évi Nobel-díjára - decemberben ismét megjelentette az író három regényét, így karácsonyra megvásárolható a , Az új élet és A fehér vár. EZEN A LINKEN mindhárom könyv - 20 % kedvezménnyel - megrendelhető!

2006. december 9-én, szombaton este 6-kor Budapesten a Művész Moziban (Európa Filmhét) vetítik Nuri Bilge Ceylan "Éghajlatok" (Iklimler) c. filmjét (ebben az évben a Cannes-i fesztiválon a kritikusok díját kapta, Antalyában meg a legjobb rendezésért nyert nemrég díjat). Kritikákat EZEN A LINKEN olvashatsz róla, de inkább nézd meg, ki tudja, vetítik-e még.

2006. december 7-től kezdik vetítetni a mozikban a "Farkasok völgye - Irak" c. filmet. December 5-én a TV2-n 00.15-kor (azaz 6-án hajnalban) félórás háttérműsor: "Így készült a Farkasok völgye - Irak".

2006. június 12-én (hétfőn) 16.30 órakor „Rejtélyek, sorsok, múmiák. A váci fehérek templomának titkai” című kiállítás tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban (Budapest VIII., Ludovika tér 2–6.). Találkozás a múzeum bejáratánál, 16.15 órakor.

2006. június 1-én (csütörtökön) 18.00 órakor Kiss Eszter, a Magyar-Török Baráti Társaság tagja előadását hallgathatjuk meg, „Amerika egy magyar törökös szemével” címmel. Az előadás helyszíne a Nemzetek Háza (Budapest VI., Bajza u. 54., I. em.)

2006. május 28-án (vasárnap) 10.00 — 17.00 óra között jótékonysági vásár a Török—Magyar Nők Társasága szervezésében. Helyszín: a Gül Baba türbe (Budapest II., Türbe tér 1.). Kapható lesz török étel és tea, kávé, különféle török divat-, ajándék- és dísztárgyak.

2006. február 20-án (hétfőn) 18.00 órakor lesz Hoppál Mihály és Somfai Kara Dávid néprajztudósok „Hagyományok, szokások, sámánok” című, filmvetítéssel egybekötött előadása a Kirgiz—Magyar Baráti Társaság és a Magyar—Török Baráti Társaság közös rendezésében. Helyszín: Pallasz Páholy (Budapest V., Alkotmány u. 15.).

A Magyar-Török Baráti Társaság következő rendezvényére 2006. január 31-én (kedden) 18 órakor kerül sor, ekkor Sudár Balázs turkológus tart előadást „Török művelődés a hódoltságban" címmel. Az előadás helye: a Nemzetek Háza (Budapest VI., Bajza u. 54., I. em.).


A "Fallal szemben" (Fatih Akin) az amerikai filmkritikusok szerint 2005. legjobb külföldi filmje. (Ld. a török film postot a blogon.)

Az isztambuli Forma 1 nagydíjra kedvezményes jegyárusítás 2006. január 31-ig EZEN A LINKEN (angol, török).

Orhan Pamuk írása az Élet és Irodalom karácsonyi-újévi számában LINK ITT

Kapható még a magyar nyelvű válogatás a huszadik század legjobb török elbeszéléseiből ("Van, akit sólyom karmol meg"), például az Osiris könyvesboltban (postázva is) 1800 forintért. LINK ITT

(A tartalomjegyzék: Halíkarnas Balikcisi: A manőver Yakup Kadri Karaosmanoglu: Egy tizennégy éves férfi Sait Faik Abasiyanik: A batyu Sait Faik Abasiyanik: A Szteljanosz Hriszopulosz hajó Aziz Nesin: Egy esküvői szónoklat Aziz Nesin: A könyvelő Tarik Bugra: Az üstökös Sinasi Özdenoglu: Egy megbánás története Leyla Erbil: A fiók Remzi Inanc: Zihni nyakkendőtűje Ferit Edgü: Ibramfia Ibram története Ayla Kutlu: Eltávozáson Erendiz Atasü: A bayburti Lütfiye Aydin: Sírni nem szabad Feride Cicekoglu: Van, akit a sólyom karmol meg Nedim Gürsel: A zsebkendő Semih Günver: Adem Ver története Yasar Kemal: A kígyók kertje Bekir Yildiz: Sahan, a csempész Bekir Yildiz: Elment egy lovas a világból Orhan Kemal: A kutyakölyök Ayhan Sariismailoglu: Az út Zíya Osman Saba: Boldog emberek fényképészete Osman Sahin: A fehér ökör)

December 13-án Isztambul is benyújtotta pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére 2010-ben. Döntés 2006-ban. Pécs és egy német város pályázatának sikere gyakorlatilag már biztosra vehető.

Picasso-kiállítás Isztambulban - megtekinthető 2006. március 26-ig a Sabanci Múzeumban. LINK ITT és ITT.

Ha érdekel, milyen volt Isztambul (Konstantinápoly), a 4. századtól 1453-ig, amikor az ottomán törökök elfoglalták, olvasd el Georg Ostrogorsky "A bizánci állam története" című könyvét, kapható az előző linken vagy az Osirisnél.

Karácsonyra megjelent végre magyarul is Orhan Pamuk: Hó c. regénye!

"Minden élet, akár a hópehely: távolról egyformának tűnik, de rejtélyes erők egyszerivé és megismételhetetlenné formálják" - vallja Orhan Pamuk legújabb művében. Megismerhetjük-e a mások szívében lakozó szeretetet és fájdalmat? Megérthetjük-e azokat, akik oly mély gyötrelmeket és oly sok csalódást éltek át, hogy elképzelni sem tudjuk? Ezek a kérdések foglalkoztatják Kát, a költőt, amikor tíz év frankfurti távollét után, édesanyja temetésére hazatér Isztambulba.

Elfogadja egy liberális lap felkérését, hogy oknyomozó riportot írjon a távoli Kars városában zajló különös eseményekről. Saját gyermekkori vágyainak a felidézése is vezérli: amint tudomást szerez róla, hogy elvált asszonyként ott él a gyönyörű Ipek, újra feltámadnak régen elfojtott érzései. Ka felkeresi a titokzatos öngyilkossági hullám áldozataként elhunyt fiatal lányok családtagjait és barátait, a helyi rendőrséget, az eseményeket megörökítő és megjósoló Határvárosi Hírlap szerkesztőjét, s közben lassan feltárul előtte a város valódi arca. Vallási és politikai viták mérgezik az emberek életét, a fennálló államhatalom és a növekvő iszlám párt befolyása alatt vallási fanatikusok szállnak szembe az egyházi reformok híveivel. Ka épp a Nemzeti Színházban szavalja egyik költeményét, amikor fegyveres zavargás tör ki, és a nézőtéren életét veszti az iszlám egyházi középiskola néhány tanulója. A tragédia rettenetes események sorát Indítja el: letartóztatások, üldöztetések, gyilkosságok követik egymást, sokan a kurd nacionalistákat okolják, többen pedig politikai tőkét próbálnak kovácsolni a forrongásból. Az idén Béke-díjjal jutalmazott Pamuk regénye szülőhazájában heves indulatokat váltott ki. Az isztambuli ügyészség perbe fogta a népszerű írót, mivel arról beszélt, hogy Törökországban egymillió örményt és harmincezer kurdot gyilkoltak meg, amit az ország mindmáig nem ismert el hivatalosan. A Hó viszont egyértelmű kritikai és olvasói sikert aratott A méltatások mind hangsúlyozták, hogy a szerző - aki az irodalmi Nobel-díj egyik legerélyesebbnek tartott várományosa-elemi erővel ábrázolja a modern világ nyers brutalitását és elvakultságát, és minden szenzációéhes híradásnál felkavaróbban irányítja rá figyelmünket a kor és a térség aktuális problémáira,- írja ismertetőjében a Fókusz On-line, ahol a könyv megvásárolható. LINK ITT Pamuk bírósági pere egyébként december 16-án kezdődik Isztambulban, de már folyamatban van egy második per is ellene.

Megjelent Vecdet Erkun "Budapesttől Ankaráig" c. könyve. "Szegény és szorgalmas török diák volt Vecdet Erkun, amikor váratlanul külföldi tanulmányi ösztöndíjat nyert Magyarországra. Agrármérnöki diplomát szerzett a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és hazatért, hogy hasznosítsa a magyar mezőgazdaságban szerzett tapasztalatait. Mindez 1937 és 1943 között történt, amikor még, amint olvashatjuk, „Budapesten, ha sok volt a hó, tettek ellene. Például a házmesterek eltakarították a havat a ház előtti járdáról. Az úttestre lekotort havat a polgármesteri hivatal teherautókkal vagy hókotró gépekkel összeszedette és a Dunába hordatta. Az utat és az utcák közepét ötpengős órabérért felfogadott hómunkások takarították le. A téli hidegben dolgozó munkásoknak óránként tíz perc pihenőt és forralt bort vagy boros teát adtak.”Ilyesfajta képeket ír le nekünk Vecdet Erkun professzor emlékiratában, amelynek a Budapesttől Ankaráig címet adta, és amelyet a Magyar–Török Baráti Társaság jelentetett meg magyarul Tasnádi Edit fordításában. S bár az 1937–43 közötti időszak nem a magyar történelem legfényesebb korszaka, fenyeget, majd kitör a világháború, az ifjú diák mégis igen kedvező képet fest a magyarokról: érdekesek, kedvesek, befogadók, segítőkészek és igen kulturáltak. Lehet, hogy az idő és a nosztalgia szépíti így meg Vecdet Erkun emlékeit, de a végeredmény mégiscsak az, hogy az olvasó elkezd vágyakozni. Nemcsak azért, mert akkor még a házmesterek takarították az utcákat, hanem mert szerethető Magyarország-képet kapunk a vendégtől. Kiváló egyetemi tanárokról olvashatunk, magas szintű oktatásról, virágzó mezőgazdaságról és rokonszenves emberekről. Ilyen volt tényleg? Szeressük a törököket! És a magyarokat is! (Hanthy Kinga: "Szeressük a magyarokat!", Magyar Nemzet, 2005. október 8. )

2004. legjobb mozija a török filmkritikusok szerint Ahmet Ulucay első játékfilmje, a "Hajók dinnyehéjból" (Karpuz Kabugundan Gemiler Yapmak).

Az ISTANBUL MODERN nevű kortárs képzőművészeti múzeum címe, nyitvatartása EZEN A LINKEN (TR, EN) található.

2005. januárjától a magyar mozikban Nuri Bilge Ceyhan MESSZE (UZAK) c. filmje, amely 2003-ban nagydíjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon. Kölcsönözni is lehet DVD-n és kazettán az Odeontól a Corvin, Puskin, Tabán és Hollán mozikban Budapesten. A filmről kritikát olvashatsz a Magyar Narancs 2005. jan. 20-i számában.

8 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Újabb találkozó!!!!!
2005. apr.23-án szombaton a Gül Baba türbében (Bp. II. Türbe u.) bemutatjuk Turgut Akter (Kanadában élő török költő) új, a Terebess kiadónál megjelent versekötetét.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Kéretik a jó időért imádkozni!!

2005. április 19. 12:29:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

A Margitsziget a közeljövőben török nemzeti nap lesz, valamilyen nemzetközi program sorozat keretében. Nem tudja valaki a pontos dátumot és valami részletet a rendezvényről???

2005. május 20. 14:09:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Bocsánat, helyesen az előbbi: Margitzsigeten!!

2005. május 20. 14:09:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Na még 1x=
Margitszigeten...

2005. május 20. 14:10:00 CEST  
Blogger Teemeah said...

http://www.sziget.hu/fesztival/fellepok/73327.html

a török maNga együttes fellép az idei Sziget Festiválon augusztusban!!

Információ az együttesről magyarul:
http://mangaclub.cjb.net

törökül
http://manga.web.tr

2006. május 11. 21:29:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

RÁDIÓ PROGRAM:
ORIENT EXPRESS
BESZÉLGETÉSEK TÖRÖKORSZÁGRÓL & TÖRÖK ZENE
RADIÓ C, FM 88.8
INDUL AZ ORIENT EXPRESS
TARIK DEMIRKAN
ÉS VENDÉGEI
TÖRÖKORSZÁGRÓL ÉS A KELETI KULTÚRÁRÓL BESZÉLGETNEK
A MŰSOR FOLYAMÁN VÁRJUK TELEFONJAIKAT
ORIENT EXPRESS
2007 JANUAR 16.-ÁTÓL
MINDEN KEDDEN
22.00-23.00 KÖZÖTT
FM 88.8, RÁDIÓ C-BEN
Az első adás témája:
Milyen kép alakult ki a törökökről Magyarországon
És, milyen előítéletek élnek tovább?
Vendégek:
Can Togay
Gál Tímea
A műsorról véleményüket és a javaslatokat a lenti e-mail címre várjuk.
orientx@t-online.hu

2007. január 14. 18:08:00 CET  
Blogger Eszter said...

Sziasztok!

Sok szeretettel várunk mindenkit 2007 október 9, 10, 11-én (jövő hét kedden, szerdán, csütörtökön) a Szent István Bazilika elé, a Dialógus Platform Egyesület által megszervezett Ramadán sátorhoz. 18 órától vacsora, szúfi zene, török keringő dervisek előadása. Belépő ingyenes.

2007. október 5. 16:13:00 CEST  
Blogger Unknown said...

A Kőrösi Csoma Társaság
és
A MAGYAR-TÖRÖK BARÁTI TÁRSASÁG
MEGHÍVJA
Prof. Dr. OSMAN FIKRI SERTKAYA*
(Isztambul)
a Kőrösi Csoma Társaság tiszteleti tagja
Magyar barátaim -Vámbéry Ármin egy ismeretlen levele c. előadására
(Az előadás török nyelvű lesz, magyar fordítással)
*Az előadás helye: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B I. e, 217.
*Időpontja: 2009. november 17-én kedden du. fél hatkor*

2009. november 11. 13:14:00 CET  

Megjegyzés küldése

<< Home