2005/12/18

Európa Kulturális Fővárosai, 2010

Eldőlt tehát 2006 novemberében, hogy 2010-ben Pécs és Essen mellett Isztambul is Európa kulturális fővárosa lesz. Nemcsak Pécs miatt örülünk, hanem azért is, mert ebből az alkalomból Magyarországon és Törökországban közös, magyar-török kulturális rendezvényekre, a kulturális értékek iránti érdeklődés kölcsönös élénkülésére számíthatunk. Talán létrejönnek olyan dolgok is, amelyek túlélik a 2010. esztendőt. Ezt a postot azért készítettem, hogy egy helyen olvashassunk az előkészületekről és majd a programokról. Bátorítanék egyúttal mindenkit ötleteinek és véleményének kifejtésére, tessék nyomkodni itt lent a comment gombot!

LINKEK:

CIKKEK:

Hatalmas lehetőségek a pécsi egyetem előtt - Magyar Rádió, 2006. dec. 1.
Pécs féltékeny Isztambulra? - Magyar Rádió, 2005. dec. 17.
Német, magyar, török együtt? - HVG, 2005. dec. 14.
A négy elem városa - Magyar Hírlap, 2005. dec. 13.
Pécs és Isztambul "kéz a kézben" - Magyar Rádió, 2005. nov. 24.

"Pécs kiemelt szerepet szán az iszlám kultúrának" - Hetek, 2005. okt. 28.

Érthetetlen okvetetlenkedés - vagy.hu, 2005.- okt. 18.
Kósa kontra Mesterházy Isztambulról - EU-vonal, 2005. okt.12.

"Isztambul is lehet kulturális főváros" - Magyar Nemzet, 2005. október 11. "Az Európai Unió sebtiben hozott döntése értelmében nem két, hanem három „európai” város birtokolhatja a kulturális főváros címet. A csatlakozási tárgyalásait frissen megkezdett Törökországgal erről már szerződést is kötöttek, és meg is nevezték jelölt városként Isztambult. Kósa Lajos a hét pályázó magyar város egyike, Debrecen polgármestereként úgy véli, nem sportszerű, hogy a német és a magyar pályázatok beadását követően ilyen drasztikusan változik az eredeti pályázati kiírás. A polgármester szerint mind a német, mind a magyar pályázókat kényelmetlen helyzetbe hozza, hogy olyan világvárossal kell megmérkőzniük, mint a két kultúra és két földrész határán fekvő Isztambul. Az is különös, hogy teljesen szokatlan módon egy olyan pályázatot nyitnak meg külső kandidáló előtt, ami eddig kizárólag európai tagországok települései számára volt elérhető."

"Kósa: Nem européer magatartás" - Népszabadság, 2005. okt. 10.

A hazai pályán Pécs győzött - (kultúra.hu) - részlet az indoklásból: "A tanácsadó testület figyelembe vette a nemzetközi politikai, kultúrapolitikai kontextusokat is, különös tekintettel a lehetséges német partnervárosra és a törökországi Isztambul bejelentett rendezési szándékára."

0 Comments:

Megjegyzés küldése

Links to this post:

Link létrehozása

<< Home