2008/05/31

Török házastárs - 2008. június

Itt folytatódik a "Török házastárs - 2008. május" poszt, s nevével ellentétben nemcsak a júniusi, hanem a júliusi és az augusztus 19-ig beírt hozzászólásokat is tartalmazza. A 253 hozzászólás egy része (július 24-től) csak a "megjegyzés küldése" linkre kattintva olvasható. Folytatás a "Török házastárs - 2008. augusztus 20-tól" poszton, amely valószínűleg szeptember végéig tart.

Előzmények:

2004.
2005.
2006. (január - október)
2006. október - december
2007. január - december
2008. január - március
2008. április
2008. május

256 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Üdv az új hónapban :)
Minden a régi, csak a hónap új....
Szilvia

2008. június 1. 0:54:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

mucitól :

üdv neked is Szilvia ; )
szoritok neked továbbra is, ha van fejlemény jelentkezz feltétlenül!

Zsuzsának:
Szia, olvastam amiket irtál eddig, tulajdonképpen az ö saját szemszögéböl nézve biztos teljesen normálisan viselkedik a barátod,(persze nekünk furcsa ez) de remélem túlteszi magát ezen.Szedje össze egy kicsit magát ha tényleg szeret téged ; )szerintem ti még együtt lesztek ; D Legszivesebben jól beolvasnék neki!!!!E`n csak az én szerény véleményemmel és tapasztalataimmal tudok beszállni mert még mindig egy kicsit zöld vagyok török kultúrából,de ezt azt ezért elmesélem: Szerintem ha két ember igazán szereti egymást, akkor - igaz néha szenvedések árán - de nem lehetetlen hogy végül sikerül elfelejteni egymás múltját.
Én is nagyon sokat szenvedtem ilyesmi miatt,de ugy érzem megérte!!! de hidd el biztos nagyon szeret téged - szerintem, különben röhögne egy jót és már keresne is egy másik nöcit akit kifaggathat : ).De egyelöre nem úgy néz ki ha jól értelmeztem amit írtál.
Ez persze csak az én véleményem, de ha szereted öt, és ö is téged kár lenne feladni a kapcsolatot emiatt, mert ez végül is "csak" kulturális különbség, amit nagyon sok türelemmel át lehet hidalni.
Ha te is szereted öt akkor majd mondd meg neki, hogy soha nem tudhatja hogy 20 év múlva nem pont te fogsz e hiányozni borzasztó nagyon az ö életéböl, mert valószinü hogy soha nem fog találni hozzád foghatót. Akkor majd jól megbánja hogy egy jelentéktelen dolog miatt nem becsült meg valamit ami pótolhatatlan. Az elmúló idö minden sebet orvosol kivéve ha az ember olyasvalamit elszalasztott
amit késöbb nem lehet "behozni". A féltékeny férfiakkal nagyon türelmesen kell bánni, és a legfontosabb, ezt ne felejtsd el, a féltékeny fél szenved a legjobban. A féltékenység borzasztó érzés, nincs annál rosszabb, belülröl felemészti a szivet, aki féltékeny az nem tud megnyugodni soha. Allandóan kétségek közt hányódik és tönkreteszi azt akit szeret, míg végül bekövetkezik az amitöl a legjobban rettegett, amit mindig is félve sejtett, hogy a szerettett nöt elvesziti mégis, hiába minden eröfeszítés. A félténységre talán nincs igazi orvosság. A mi kultúránkban a féltékenység az egyfajta bün, olyasmi amit el kell titkolni,nem szabad tudomásul venni, és általában kinevetjük az olyan párokat akik féltékenységi jeleneteket rendeznek. Mi azt szoktuk mondani, hogy aki igazán szeret az nem féltékeny, mert hisz a másiknak. De szerintem ez képmutatás, mert minden emberben is igenis van féltékenység érzet.De a törököknél szerintem a féltékenység inkább elfogadott, ez a szerelem jele. Igy érezteti azt hogy ö egy férfi, nagyon szeret, és ha nem lenne féltékeny, "nem is lenne igazi férfi".Ez neki egyfajta kötelessége hogy tudassa veled, saját magáénak tart és elvárja a hüséget.Ha nem lenne féltékeny, az náluk azt hiszem olyan mintha nem érdekelné hogy mi van veled.Es az én véleményem is megváltozott nagyon mert igenis jobb ha az ember inkább bevallja és leleplezi a féltékenységet ha van. Hiszen ez egy érzés, teljesen természetes, megvan a kisgyerekben, a kollégában, a szerelmesekben, de még az állatvilágban is. A probléma ott kezdödik hogy milyen reakciókat vált ki ez az érzés...Mert egy féltékeny férfi vagy nö gyilkossá is vállhat végsö legrosszabb esetben, míg vannak féltékeny férfiak akik virággal kedveskednek. A két véglet között pedig van sok árnyalat.Véleményem szerint a túlzott féltékenységböl ki lehet gyógyítani valakit, sok sok szeretettel, türelemmel, és a féltékenység gyengéd viszonzásával..kutyaharapást szörivel, de csak gyengéden persze.
Hidd el Zsuzsa, ha nem lett volna török srác, akkor problémázna máson. Ne bánkódj azon. A féltékenységnek sokszor nincs is alapja. Lehet az ember szüz, és a féltékenység ott van mégis.Szerintem ö szeret téged nagyon, és igenis helyesen tetted hogy "kiadtad magad`" elmondtál neki mindent, ki tudja mégis lesz valami a kapcsolatból és akkor ebböl már nem lesz probléma.ha meg nem lesz belöle semmi, akkor is te önmagadhoz is hü voltál és ÔSZINTE.
Szerintem a legjobb út az egyenes út, és nagyon tisztelem aki fel tudja vállalni a másoknak nem tetszö cselekményeket is.Az öszinteség a legfontosabb,bármennyire nehéz is.és nélkülözhetetlen alap egy kapcsolathoz. Ha ö igazán okos, ezért élete végéig tisztelni fog téged. ;-)

2008. június 1. 20:26:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nem értem miért bátorítjátok egymást a bűn elkövetésére.
Azonkívül mindenki támogatja hirtelen Zsuzsa viselkedését és ezt az egész kapcsolatot, miért is?

A pasi nem tartja a vallását és Zsuzsával is nagyon tiszteletlenül bánt.

Sajnálattal olvasom, hogy egy csettintésre visszarohantok ezekhez a pasikhoz, pedig már örültem, hogy új életet kezdtek.


Épp nemrég vállaltam gépelést egy ismerősömnek, és egy olyan Qur'aan ája értelmezéshez értem, ami így hangzott:

„Te nem vezérelheted az igaz útra azt, akit szeretnél. Allah az, aki az igaz útra vezérli azt, akit akar. Ő a legjobb ismerője azoknak, akik az igaz útra vezéreltetnek.” 28:56

Nem szólok bele többet a dolgaitokba, csak rossz nézni, mit tesztek.

Viszont csak Allah adhat hitet.


Azt hiszem nem hiszitek el, hogy nem láttam a tietekhez hasonló eseteket még korábban, pedig de. Nagyon sokat, nagyon durvákat, nagyon szomorúakat.

Boglárka

2008. június 1. 20:49:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Mucitól:
Kedves Boglárka,
Nem értek egyek veled egyet ebben az esetben ;) De remélem hogy nem sértek meg senkit, és amit a Koránról írok az nem azért hogy kimagyarázzam, vagy tiszteletlenségböl, és ha rosszat írok vagy félreértek valamit, kérlek javítsatok ki
.En már majdnem tíz éve élek a kapcsolatomban,ismerem a koránt`, és szeretnék áttérni az Iszlám vallásra, ennyi év után.( Tud valaki segíteni : ) ?)
Hogy miért? Mert eddig jó keresztény voltam, gondoltam én, és hogy ez a legjobb vallás, hiszen ebben nöttem fel. de a "legkeresztényibb" magartartást muszlimoknál tapasztaltam, és föleg az én kedvesemnél.Tud megbocsátani,de úgy hogy az ember tényleg érzi is, tud önzetlenül szeretni,tehát olyanokat megtesz amiért cserébe semmit nem vár, mindent megtesz értem,és a gyerekeinkért, de még a családtagjaimért is,elfogad olyannak amilyen vagyok, pedig nem éltem semmilyen vallásnak megfelelve mielött megismertem öt! De ö igen,nem reklámozott vele, igaz beszélt istenröl gyakran de nem akartam észrevenni, csak akkor jöttem erre rá mikor a koránt elolvastam ( még nem olvastam el az egészet). Akkor rájöttem hogy bár nagy vonalakban de hát ö bizony eszerint él.Lehet hogy nem megfelelö módon indult a kapcsolatunk,és a féltékenység megmérgezte az indulást, de Ennyi év után, pont azért gondolkodom el a valláson, mert így utólag belátom, föleg ezeket az oldalakat olvasva, hogy ö csendben türelmesen, hüségesen kitartott mellettem. Nem próbált befolyásolni soha,nem tartott kiselöadást az Iszlámról, nehogy akaratlanul is miatta vegyem fel a a vallást.Pont betartotta azt az idézetet amit ide leírtál.A korán magyar fordítására véletlenül bukkantam rá, kiváncsiságból olvastam bele de megragadott.Azelött egy kicsit "lenéztem " az iszlám vallást, súlyos elöítéleteim voltak sajnos. Pedig nagyon hasonlít az iszlám a kereszténységhez! De szerintem minden vallásban az a legfontosabb hogy szeretettel és meleg emberséggel kell értelmezni.
Elsösorban önmagunk hibáit észrevenni, a másokét pedig megbocsátani.Ezt nekem életem párja tanította meg, de nem szavakkal, hanem a saját magatartásával.
Az embereket nem szabad soha elitélni, leirni, néhány ballépés miatt, hiszen Isten, vagy Allah megbocsát még ennél sokkal több mindent, akkor mi is meg tudunk bocsátani nem?. Lehet hogy pont akit lenézünk az valami tiszta kincset rejteget önmagában.Soha nem tudhatjuk hogy Zsuzsa barátja valyon milyen embert takar, de tudjuk hogy ma már a fiatalok házassága szerencsére nem csak a szülökön múlik.ezért a fiatalok ismerkednek egymással, ez igy van rendjén és ez nem bünös szerintem.
E`n tényleg nem akarom Zsuzsát bün elkövetésére csábítani,az elözöleg küldött írással, csak azt akartam elmondani hogy a féltékenység az egy emberi érzés,aki ebben szenved (a hivöket is) gyötri, tulajdonképpen ennyi.Egy muszlim férfi hiába nem vallásosan él, akkoris hisz istenben, és ezt szerintem senki nem tagdná le soha aki magát muszlimnak vallja.E`s szerintem minden egyes muszlim betart valamennyit a vallás szabályaiból, ha nem is mindent de valamit.E`s akkor hol a határ a vallást betartó és nem betartó személyek között? Mert tökéletes ember nincs, csak Isten tökéletes.
Azt ajánlom mindenkinek, aki egy muszlimmal barátkozik, vagy szerelmes, stb, a Koránt olvassa el bátran, és a Bibliát is, mert hasznos akkor is ha valaki nem hisz, a vallások ismerete az alapmüveltséghez tulajdonképpen hozzátartozik. Aki tiszta szivvel szeret az nem lehet bünös az én szememben,de ha Allah elött mégis, akkor szerintem ö irgalmas lesz, de persze én ezt nem tudhatom, buta ember vagyok csak. Ez csak az én szerény véleményem. A koránban is az van több helyen is, hogy az embereket Allah ítéli meg majd. Allah igazságosan ítél és az embereket a képességeik szerint mérlegeli.Aki hisz Istenben az aszerint cselekszik. Aki nem hisz Istenben, az pedig azokat a törvényeket tartja be amit az adott állam megszabott, hát erröl valaki igazán nem tehet ha egyszer nem istenhivö. Nincs olyan törvény ami Zsuzsa kapcsolatát tiltaná, és ha Zsuzsa nem hisz Istenben, akkor az ö számára ez a kapcsolat nem bün most még. Lehet hogy egyszer eljut majd a hit hozzá, ha Allah úgy akarja´! Igazán nem akarom kimagyarázni a Koránt mert nincs jogom sem tudásom hozzá!!! de az is benne áll valahol hogy a fiatalokkal megértöen türelmesen kell bánni. Az én kapcsolatom csak annak a szemében bünös, aki arra fekteti a hangsúlyt, hogy a szülök akaratának kell megfelelni a párválasztásnál( mert ez áll a Koránban).Az én szüleimnek megfelel ez a házasság/kapcsolat, de az ö szülei rólam tudni se akartak, de választottak neki olyat akit nem szeretett és ezért nem is vette el. Tudta elöre hogy nem lesz ö hüséges ha titokban mindig rám gondol majd. Mindig hittem Istenben, de Istenben igazán , tiszta szívvel hívökkel ritkán találkoztam. Ô közülük való.Szóval csak azt akartam kifejezni mindezzel hogy egy kapcsolat indulhat rosszul de az is lehet hogy az ember csak hosszú évek távlatából érti meg az élet értelmét. Olvastam egy bejegyzést máshol, egyfajta "postaláda" ahol a muszlimok kérdéseire válaszol az Imám. Egy muszlim nö (korábban keresztény )a keresztény férjével élt 17 éve házasságban. A nö muszlim lett, de a férj nem,és nem is áll a szándékában, és muszlim nö viszont nem lehet házas nem muszlim férfival.Tanácsot kért mi legyen? Válljon el talán? De hát szereti a férjét!: Az Imám azt tanácsolta: Ne válljon el, tartson csak ki, egy bizonyos imát mondjon el minden nap, és ne próbálja befolyásolni a férjét az áttérésre semmi képpeen, csak a szívével.
Hát nekem ez nagyon tetszik, és azt bizonyítja hogy a vallást nem lehet az emberi érzések figyelembe vétele nélkül értelmezni.

2008. június 2. 1:01:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıa Agı!

A meghıvolevelhez szükseges jövedelemıgazolas (apehtöl, ıngyenes, eddıg 0-as ıgazolas kellett), munkaltatoı ıgazolas (3 v 6 honap ıgazolasa, nem emlekszem pontosan), ıngatlan tulajdonı lap (ha több tulajdonos van, akkor engedelyezö nyılatkozat a többıektö, hogy ott lakhat), az adatlap kıtöltve (bevandorlası hıvatal honlapjan letölthetö) es 4000 ft ılletekbelyeg az ügyıntezeshez. Na meg szemelyı. :)
Boglarkanak: mar regota olvasom, amıket ırsz, ne sertödj meg, de ugy erzem burkoltan probalod a sajat nezeteıdet masok elmejebe ıtatnı. :) Hüde költöı voltam. Nem tudom mıert vagy kıakadva, mındenkı követhet el hıbakat, Zsusza pasıja ıs kaphat egy eselyt. Nem verte meg, nem csalta meg, nem csınalt semmmı olyat, amı ne lehetne megmagyarazhato. Tudom, neked bün ha valakı nem tartja a vallast. Szerencses vagy, hogy ennyıre tudod az utad, megıngathatatlan vagy latom. Vıszont masnak mas elete van, mas döntese. Zsuzsa szerıntem ha ugy erzed nem tudsz nelküle elnı, akkor adj nekı eselyt, ha nem akkor meg tudod mıt kell tennı. Sok sıkert! Jah, remelem nem bantottalak meg Boglarka, nem volt szandekomban.

üdv

Kata

2008. június 2. 1:41:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Muci!

Sajnos nagyon rossz irány felé tapogatózol a hosszú gondolatmenetedben. És ha azt várod, hogy az Iszlám és a Qur'aan igazolni fogja majd mindazt, amiket nekem leírtál, akkor tévedsz.

Tudok neked dokumentumokat küldeni az Iszlámról (úgy általában), amikből olvasmányos írások segítségével igen könnyen tanulhatsz.
E-mailcímem: Iszlam@live.com

Sajnos nem értek egyet azzal, amit mondtál, kivéve a türelemmel. De azzal sem úgy, nem olyan formában, ahogyan te írtad.
A Próféta (Sallallahu Aleyhi Wa Sallam) ugyanis azt mondta:

The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Whoever among you sees an evil action, let him change it with his hand (by taking action); if he cannot, then with his tongue (by speaking out); if he cannot, then with his heart (by hating it and feeling that it is wrong), and that is the weakest of faith.” Narrated by Muslim, 70.

"Bárki, aki közületek valami rossz cselekményt (dolgot) lát, változtassa meg a kezével (hogy közbelép), ha ezt nem tudja, akkor a nyelvével (hogy felemeli a szavát), ha erre sem képes, akkor a szívével (azáltal, hogy megveti és érzi, tudja, hogy az rossz), mert az a hit leggyengébb megnyilvánulása." Muszlim hagyományozta, 70.


Én muszlima vagyok és ismerem annyira a Qur'aan-t, hogy tudjam, amiket leírtál azok nem állják meg a helyüket. (Se a barát, se az együttélés, se a járás, se az, hogy nem teszünk semmit és csak sodródunk stb)
Mindenesetre szívesen segítek neked, és beszélgetek is veled az Iszlámról, ha valóban ezt szeretnéd. Nagyon jó ötletnek tartom egyébként!

Online órák is vannak, ahol nagyon sok mindent tanulhatnál az Iszlámról úgy, hogy pl. otthon hallgatod a gépeden az előadást. Ma este pont Qur'aan magyarázat óra lesz, héttől a paltalkon. Téged is szerettel várunk!

Van új magyar Qur'aan fordítás. Kérj a Bartókos mecsetből, mert az fordítás pontosabb a Simonosnál.
Itt a nevük, címük: Dar Salam Masjid Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 29.

Nem vagyok dühös és térítős sem, csak gondoltam én is azt teszem, amit a Próféta (Sallallahu Aleyhi Wa Sallam) javasolt, hátha történik valami..

Szívesen elbeszélgetnék veled arról is, amit a hosszú kommentben írtál, hogy miért látod úgy a dolgokat ahogy, és mi késztetett téged a lejegyzésükre.

Jobb lenne, ha a megadott e-mailre írnál emiatt. Tudom, hogy ez a hely nem vallási fórum.

Boglárka

2008. június 2. 2:42:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Agi!

Mikor en küldtem meghivolevelet a paromnak, kb egy eve, akkor semmi ilyenre nem volt szükseg. Nekem nincs ingatlanom, ugyhogy a szüleim küldtek el a haz papirjait, a szemelyi igazolvany fenymasolatat, megadtak a telefonszamukat valamint kijelentettek hogy a parom teljes itt tartozkodasa alatt ök vallaljak a felelösseget es szallast biztositanak. ezt a levelet egyszerüen beviszi a magyar követsegre, ja es persze fizet valamennyit. az en ferjem 2x is igy kapta meg a vizumot, mindenfele bonyodalom nelkül.
sok sikert
edina

2008. június 2. 7:20:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Mucitól

Kedves Boglárka, köszönöm a megadott címet,írok neked az emailcímedre bövebben is.

2008. június 2. 10:44:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Muci!!
Köszönöm, hogy írtál nekem, Igen azt hiszem szeret-ett, de valami történhetett vele, amit nem tud elmondani nem is tudom miért.... itt van msn-n látom, de most megint nem beszélünk, és csak annyit írt emailben, hogy semmi baja velem, de nem tudom, ezeket, meg hogy én nagyon jól tudom, Ő nem csak szexet akkrt-t tőlem, de nem tudja, ---------- nem tudom mit nem tud, de ismerem annyira, ha nem akarna már rég dobott volna.., ez bíztos.....
hagyom, azt mondtam neki, adok neked időt, ne beszéljünk naponta csak hetente 1x , azt mondta jó, majd csörget, és akkor legyek ms-n----
hát erre kíváncsi vagyok. tudom hogy nincs neki más, tegnap is csak a sen gideli számot hallgatta, meg a többit azokat megnéztem a youtubon, mind fájdalmas szerelemes szám......

majd csak lesz valahogy. nem sűrgetem az időt, sem őt, sem semmit..... még várok, mert itt van... és ha mégsem akar majd, azt meg kell hogy mondja nekem....
remélem ez sosem fog bekövetkezni, de ha igen , akkor sajnos el kell fogadnom, ez van. én csak azt érzem valamiért nagyon szomorú, de azt kérte legyek hűséges..........

majd írok még, mert nem bírom ezt a r...t fülledt hőséget...


pussz

Zsuzsa

2008. június 2. 12:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok

Szeretném a tanácsaitokat kérni.Én nyáron 1 hónapra megyek törökországba a kurd barátommal, nyaralni és hogy megltogassuk a szüleit. Több mint másfél éve együtt vagyunk, kisebb viták ellenére minden csodás. Viszont még sosem jártam Törökországba, alapszinten beszélem a nyelvet de szeretnék tőletek tanácsot és hasznos infokat kérni hogy mire számítsak illetve mire legyek felkészülve. Előre is köszönöm

meryem

2008. június 2. 16:43:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Meryem! remélem itt sokan asnak neked tanácsot, én csak egyet mondhatok, légy boldog, és élvezd ki az élet minden pillanatát!!! ezer százalék, hogy nagyon jól fogod magad érezni!!!!

Kívánom neked!

Zsuzsa.

2008. június 2. 17:51:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıa Edına!

Ezt hogy csınaltatok???? :) Tavaly ıs küldtem meghıvo levelet es akkor meg szıgorubbak voltak. Egy rakas papırt kellett bevınnem. Na mınd1. kb 2-3 hete csınaltattam a meghıvolevelet azert mondom, hogy mı kell. Azert Agı nezz utana, az a tutı, ha mındenre rakerdezel a bevandorlası hıvatalnal. A telefont nem veszık fel, csak tanacskent mondom.

üdv

Kata

2008. június 2. 19:30:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Békítő hétfő van a slágeren,,,, hmm,; olyan szép számokat hallgatok... Hiányzik!!! Őrűlten!!!! Itt volt ma is, én csak rejtve, mert el kell tűnnöm, hogy tudjam hiányzome neki, de érzem hogy igen. Mucus szeretnék veled beszélni......


Zsuzsa

2008. június 2. 22:13:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Köszi lányok az infot a meghívólevélről, még ha nem is egységes az álláspont. :) De úgyis csak később lesz aktuális, csak gondoltam hátha megtudom, hogy mennyi időt szánjak rá, mikor kezdjem intézni.

Ági

2008. június 2. 23:27:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Kata!

Nem ismerem a ti helyzeteteket, de az en parom turista vizumahoz en csak ennyivel jarultam hozza. persze neki is kellet munkaltatoi es jövedelem igazolast szerezni a cegtöl, valamint fizetett kb 100 YTL-t, de összessegeben nem volt tul bolnyolult megszerezni.

Edina

2008. június 3. 8:19:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

A túristavízum (vagyis 90 napos rövidtávú tartózkodási vízum.. mert úgy tudom Magyarországon "csak" ilyen vízum van túristáknak) megszerzéséhez nem kell bemutatniuk a követségen olyan papírt, ami a munkahelyi szabadságáról szól és hogy újra kezdhet dolgozni ha visszamegy?

Szilvia

2008. június 3. 10:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok

Arról van valami infótok hogy nekem mint magyar állampolgárnak milyen vízum szükséges 1 hónapos törökországi tartózkodáshoz és ezt hol lehet beszerezni? Köszi

Meryem

2008. június 3. 11:39:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Két vizsga között csak találtam időt, hogy beleolvassak a blogba ismét:D

Zsuzsa!!!

Szerintem nyaggasd, hogy mondja el mi baja van. Nem lehet olyan nehéz elmondani, ha nem veled kapcsolatos és nincs veled baja. Mindenképpen csikard ki belőle a dolgot. Azt mondod mindig a sen gideli számot hallgatja meg ilyenek. De mire jó ez az önsajnálat??? Az soha semmit nem old meg. És ha így folytatja akkor megöli az érzelmeit amik irántad voltak te pedig szenvedni fogsz. Ha szeretett akkor elmondja. Éreztesd vele, hogy te ott vagy mellette és érdekel a sorsa. Próbálj meg hatni rá.
Legtöbb esetben jó az, hogyha az ember vár, de ebben az esetben szerintem neked kéne lépni. De ez csak egy tanács, nem akarok beleszólni a döntéseidbe:) Remélem hamarosan látod majd az alagút végét:) Minden jót kívánok neked, nektek!



Meryem!

Azt vettem ki a szavaidból, hogy itt éltek Magyarországon a kedveseddel és ketten mentek ki Törökországba a szüleihez. Ha ez így van akkor mitől tartasz? Úgy értem a barátod veled lesz, insallah semmi baj nem történhet veled.

Azt hogy mire számíthatsz, ezt nem teljesen értem. Tudnád egy kicsit konkretizálni? Például, mit várhatsz a török emberektől? Vagy a szüleivel való találkozástól? Sajnos konkrét kérdés nélkül így általánosságban nem nagyon tudok mit mondani. Ha leírtad, hogy mit szeretnél megtudni, akkor szívesen válaszolok a kérdéseidre:)

Herkese iyi günler

Kendinize iyi bakın

Üdv:

Ada

2008. június 3. 11:52:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Meryem,

1 hónapos tartózkodáshoz megveheted a 30 napos turistavízumot a reptéren Törökországban:) Két másodperc alatt kiadják:D 20 euróba kerül.

Minden jót

Ada

2008. június 3. 12:41:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Igen, de már nem tudom mit tegyek amikor beszéltünk kérdeztem, hogy szeret-e még, azt mondta kérlek ne kérdezzz semmit, kérdeztem én mindent, mondtam akkor legyünk barátok, akarod? erre azt mondta: nem tudom, mondtam hűséges leszek akarod? azt mondta igen, később írtam neki egy emailt szépet, erre azt írta hogy nem nem un engem, de nem tudja, és nekem tudnom kell ő nem csak szexet akar de nem tudja....
nos nekem most azt mondták tűnjek el, és akkor lehet hogy észbe kap, én is azt gondolom, hogy ki akar lni magából.... és ez sikerűlni is fog neki, sajnos nem mod el semmmit, semmit, és nem tom mi a baja. mert azt is megkérdeztem van e neki más, mondta nincs. nem értem sajnos, de valami más baja lehet.... én megvárom hogy keresssen. vagy nem....:)

De tényleg mit mondjak hogyan hassak még rá???? mit mondjak, mert már mindent megtettem....

Zsuzsa

2008. június 3. 14:00:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Azt nem tudjátok véletlenül, hogy ha Törökországból szeretne valaki ide jönni tanulni, akkor mennyi időt vesz igénybe kb a vízum megszerzése?
köszi
Barbara

2008. június 3. 14:03:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Mucitól:

Kedves Zsuzsa,

Kapcsolatba léphetünk, de hogyan?
Esetleg emailen, vagy telefonon? Vagy msn? Èn külföldön élek,ha meg tudsz adni egy (akár ideiglenes) email címet, akkor én arra tudok majd neked írni, föl is tudlak hívni esetleg. Szerintem jókat tudnánk dumcsizni ;) Itt legkorábban csak holnap tudok jelentkezni megint. De addig is puszi : )

2008. június 3. 14:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Muci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itt csak email címet adok meg, és ott majd az msn-t.

lizapest@freemail.hu


Zsuzsa

2008. június 3. 15:04:00 CEST  
Blogger Csally said...

Sziasztok!
Isztambulról érdeklődnék...pl akik most voltak tavasszal? :)

2008. június 3. 16:29:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Csally Szuper voltt, gyönyörű.

Zsuzsa

2008. június 3. 16:48:00 CEST  
Blogger Csally said...

Köszi Zsuzsa a gyors választ! :)
Esetleg kérdezhetnék pár konkrétabb dolgot mailban v msnen? ;)

Csilla

2008. június 3. 17:11:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıa Barbar!
Ha a parod kapott ösztöndıjat, akkor a sulı ıntezı a dolgokat es asszem a vızumot a parodnak kell ınteznı. Kap majd valamı ıgazolast a sulıtol, hogy megy kı tanulnı. A parodnak be kell mennı a magyar konzulatusra es 2 het mulva adjak csak kı a vızumot. Ugyhogy ezt az ıdot kalkulaljatok be.

üdv

Kata

2008. június 3. 18:17:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Csilla! Mire vagy kiváncsi? Mert itt tőlem sokkal tapasztaltabb lányok vannak, de írj nyugodtam az email címem itt van nemrég írtam be.

Zsuzsa

2008. június 3. 18:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Kata!
Köszönöm az infókat.
Amúgy volt (lehet, hogy jövőbeli is:D) párom unokatesója szeretne ide jelentkezni.
Akkor ezek szerint ráér akkor elindítani a dolgokat, ha már tudja, hogy egyáltalán felvették-e...:)
Köszönöm még egyszer
Barbara

2008. június 3. 21:31:00 CEST  
Blogger Csally said...

Háát...hol is kezdjem :)
Leginkább magára a repülőtérre, mivel utána már kalauzolnak, ha mindenigaz...például ti hogyan és merre találtátok meg egymást, mert ugyebár leszünk ott egy páran :)
Ez lesz az első utam, így egy kicsit tartok tőle. Ha jól tudom ott rögtön adják a vízumot is, itthon nem akartam bajlódni vele, de a malévnál azt mondták, hogy már a beszállásnál kell...akkor most melyik?:D
Majd lehet, hogy írok egy mailt is, ha nem gond...csak idő kérdése, most is kicsit későn értem ide :))

Csilla

2008. június 4. 0:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Vízum: ha délutáni géppel mentek és nincs szerencsétek (sok gép jön egyszerre), akkor akár egy órát is kell várni a vízumra:( Nekem legutóbb több száz ember kellett kivárnom, jó sokáig pedig minden ablak nyitva volt.

Chally: mire vagy kíváncsi? Én most voltam, igaz csak rövid ideig. És rossz volt az idő. Ha én megyek Isztambulba, ott mindig rossz az idő. Menten már oda márciusban és havas eső esett.
Szóval az a fontos, hogy ne akkor menj amikor én:D
Nagyon ajánlom hogy ne hagyjátok ki (a Haghia Sophián, Topkapin és a Kék Mecseten kívül): a Basilica Cisterna (3 percre az előzőektől) és az Miniatürköt (ez messzebb van és nem árt ha van helyi idegenvezetőd, aki megtalálja neked:)
És este érdemes Emönönünél a parton kipróbálni az illegális bazárt, minden 2 fillér. De egyedül lányok ne járkáljanak nagyon itt este.
Maga Emönönü bazár drága (nem beszélve a Nagy Bazárról), de ha megkerülöd Emünömüt, akkor mögötte vannak kis utcácskák és ott már minden van olcsón. Saját tapasztalat, hogy érdemes úgy vásárolni, hogy te csak rámutatsz valamire, törököd meg alkudik rá (persze ha nem nézel ki egyértelműen európainak), minden sokkal olcsóbb így.

Szállás: ha nem ismerősőknél laksz, akkor mindenképpen a Kékmecset környékén keress valami szállást. olcsók és mindent könnyen elérhetsz. Én kint laktam Bahceevleri-ben, minden nap 2 óra be a városba, 2 óra ki a vároból. És az még nem is külső negyed...Magyarországról nehéz felfogni, hogy milyen hatalmas is Isztambul.

Étkezés: a gyorsétterem török találmány:) Mindenhol találsz ilyeneket. Ajánlom a kordét tológató árusokat is, kaphatsz rizses kagylót, mogyorós rizst, és nagyon ajánlom Emünönünél a halas szendvicset.
(azt hiszem, látszik hogy állandóan az Emünönünél lógtam:)

2010, Kulturális főváros. Vannak már ötleteitek? Meghívásaitok csinos török férfiaktól? Engem akkor ki sem lehet majd dobni a városból:)

En-Meryem (több Meryem van, tehát én vagyok akinek most nagyon de nagyon hiányzik török barátja, aki Amerikában van)

2008. június 4. 9:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hali! Itt leírtk mindent Istanbulról!! Nekem asszem nem kell...:)

És a másik! Hála én tudom, kinek, szóval, tegnap este beszéltem az én Drágámmal,minden ok!.) asszem, bár törököknél ezt sosem lehet tudni:) A lényeg rájött, hogya mi szerelemünk erős, és mindent kibír....

most boldog vagyok, de nem volt egy könnyű beszélgetés....


(köszönöm neked)

Zsuzsa

2008. június 4. 12:14:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

HElló, sikeresen rossz hónapba írtam először, úgyhogy most bemásolnám ide is:)

Selam mindenkinek!

Új vagyok itt és egy kéréssel fordulnék hozzátok. Török párommal februárban házasodtunk össze és persze mi is elindítottuk a családegyesítési vízumot. Sajnos húzzák-halasztják és még mindig nem adták meg neki,pedig az ideiglenes vízuma hamarosan lejár. Sőt még be is hívták interjúra a bevándorlási hivatalba. HA valakinek volt hasonló interjúja leírná mire kíváncsiak? Miket kérdeznek, mit akarnak megtudni? Vigyen közös fényképeket? Már nagyon kezd idegesíteni ez a dolog , mivel én otthon se vagyok. Kijöttem egy szemeszterre Ankarába tanulni( persze a drágám többször kint volt:)), de legalább sokat fejlődött a törököm. Egyébként vágyok már haza, nemcsak a férjemhez, hanem mert nem volt annyira jó tapasztalatom itt Ankarában.

Segítségeteket előre is köszönöm
Yesilkiz

2008. június 4. 13:03:00 CEST  
Blogger Eva said...

Sziasztok kedves Mindenki!

Én viszonylag új vagyok itt a blogon, bár régóta olvasgatom a történeteiteket.
Az én storym 5 évvel ezelőtt nyúlik vissza amikor is Törökországban nyaraltam. Itt ismertem meg életem párját, férjemet. A nyaralás után levélben, telefonon, sms-ben később kamerán keresztül tartottuk a kapcsolatot 2 éven keresztül. Szerelmem 2 év után Magyarországra jött meglátogatni, minden szép és jó volt a családomnak is tetszett. Még ugyanez év szeptemberében én is kimentem hozzá. Rá következő év áprilisában összeházasodtunk itt törökben és itt is élünk.
Én azt tudom tanácsolni a többieknek akik szerelmesek, hogy magadban 100%-ig biztosnak kell lenned, és a párodban is. Anélkül nem megy semmi sem. Én több mint két éve élek kint, és nem mondom sokat sőt rengetegett kellett alkalmazkodnom főleg az elején, hogy nem is tudtam a nyelvet sem.
Lányok vannak itt Fethiye környéki emberkék szívesen ismerkednék.
Pusza mindenkinek!

2008. június 4. 14:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok

Kedves Ada

Nem mondtam hogy tartok bármitől is:) De mivel ez egy egészen más kultúra azért biztos máshogyan kell majd viselkedni egyes helyenek. Igen, mi nyáron együtt utazunk ki és bejárjuk egész Törökországot, nem csak Iszambulba hanem egy jóval konzervatívabb, vallásosabb is megyünk Diyarbakir-be. És engem például az öltözködés nagyon izgat például fedetlen vállal illik e közlekedni az utcán...stb EZ már az ázsiai rész és gondolom azért vannak "szabályok" még ha nem is mondják ki őket.

Meryem

2008. június 4. 15:18:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Eva megjegyzesehez szeretnek hozzaszolni. En is kint elek a ferjemmel, es tenyleg nem minden olyan rozsaszinü, mint azt az ember otthon elkepzeli. Nem beszelem meg a nyelvet, nincsenek barataim, nem ismerem a varost, egyedül nem tudok nagyon tajekozodni. A ferjem mindent megtesz, de igy sem könnyü. Szoval a neheze a hazassag utan jön:)
De azert nem akarok lebeszelni senkit, imadom a ferjemet es nem cserelnem el senkire, de azert vannak nehezsegek.
Szep napot
Edina

2008. június 4. 15:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Zsuzsa!

Végre megtört a jég!!! Kicsit sokáig tartott, de hála az égnek, hogy észbe kapott:) Nagyon örülök, hogy kibékültetek (vagy nem tudom mi volt ez):D

Meryem, aki most megy először Törökhonba!

Most már így tudok pár dolgot mondani. Nos, öltözködés. Nem nagyon illik fedetlen vállal tartózkodni,maximum Istanbulban, de az én barátom ott sem nagyon engedi meg. Te is kérdezd majd meg, hogy a kedvesed mit szeretne, hogy mit viselj és mit nem. Sokat segít az ő szemléletük és elvárásuk veled kapcsolatban. Na aztán, nagyon rövidnadrágot sem illik viselni, maximum hosszú szoknyát vagy ilyesmit.Semmiképpen ne legyél kihívó mert akkor bocsánat a kifejezésért (k...nak néznek) . Sajnos egyébként is ez az általános vélemény az európai nőkről,úgyhogy jobb megelőzni a rosszakaró megjegyzéseket stb. Szerintem tudod, hogymiről beszélek.
Aztán, konzervatív városban szintén ezt tanácsolom. De ott semmiképpen ne vegyél fel mély dekoltázsú blúzt, vgay ujjatlan blúzt. Azt gondolom tudod, hogy miniszoknya abszolút kizárva. És most kicsit személyes leszek:DHa csípőnadrágot hordasz, akkor vagy cseréldle, vagy pedig vegyél övet a fehérneműd ne látszódjon ki. A kedvesem szerint mindig hordj melltartót, mert azt illik(bár nekem ez evidens itt Magyarországon is).
Én is az egyik legkonzervatívabb városban voltam akedvesmnél, mert ő ott tanul és ő megmondta, hogy mit ne hordjak. Ennek ellenére volt ott minden. Például láttam olyat, amikor az utcán sétáltunk, hogy egy nőt megkért a férje, hogy takarja el a szemét,ne lássa milyen illetlenül vagyok felöltözve pedig semmi olyat nem viseltem,ami kihívó lett volna, de nekik már ez is sok volt. Aztán, láttam egy neccharisnyás miniszoknyás iskoláslány, amin meg én voltam megbotránkozva, mert előtte még nem láttam olyat arra felé:D Kicsit sokkolt:D De azért oda mertem nézni:D

Az utcán ne csókold meg a barátodat, mert az illetlenség. Muszlim hit szerint az ilyen intim dolgok csak házon belülre tartoznak na meg persze ti még nem is vagytok házasok, úgyhogy a ti részetekről ez még jobban illetlenség lenne. Miket mondjak még el?hmm

Családjával hogyha találkozol, gondolom ők is vallásosak, ott is tartsd be ezeket a dolgokat. Sok mindenről le kell mondani az emberek előtt illetve acsalád előtt, de az izgalom és titokzatosság, ami vele jár az mindenért kárpótol:P Valószínű, hogy majd külön szobában fogtok aludni, mert házasság előtt azt sem lehet. Sőt férfi nővel nem nagyon tölthet kettesben éjszakát, mert bármi megtörténhet, ami a vallás szerint és a hagyományok szerint nem helyes.

Amúgy biztos vagyok benne, hogy az emberek többsége kedves lesz veled szemben, főleg mert a kedveseddel leszel együtt. Nem tudom, hogy a család hogyan viszonyul a kapcsolatotokhoz, de ha jól akkor biztos nagyon szeretni fog az anyukája. Mindenképpen legyél segítőkész. Segíts neki a női munkákban otthon.
Amikor én voltam februárban akkor nekem nem engedtek semmit se csinálni, pedig én szívesen csináltam volna. AMikor elkezdtem mosogatni, akkor azt mondták hagyjam abba, mert van mosogatógépük:D Porszívózni sem hagytak, pedig az sem egy nagy "was is das". Mondjuk én csak 5 napig voltam náluk, majd most nyáron bepótoljuk, ami akkor kimaradt.

Nos, remélem tudtam segíteni. Saját tapasztalatból építkeztem,remélem ez is elegendő lesz.
Mégegyszer mondom, hogy a kedvesedet majd mindenképpen faggasd ki. Ő jobban ismeri Törökországot. Legalábbis remélem:D

Üdv:

Ada

2008. június 4. 17:46:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok

ehhez a következő gondolatom van: szerintem mindegy hol éltek, a következő 3 dolog fontos:
1. mind a ketten tudjatok meg minél többet a másik kulturájáról, vallásáról, családjáról, stb (és mondjuk mind a ketten legyetek erre nyitottak is)
2. mind a ketten tanuljátok meg a másik nyelvét az első 3-4 évben (nem csak te az övét!!)
3.mind a ketten legyetek hajlandóak változtatni az életstílusotokon, szokásaitokon, hogy találjatok kompromisszumokat/arany középutat ami évtizedeken át elfogadható mindkét fél számára - nem csak ideig-óráig

egyébként én most várom az első kisbabámat a fantasztikus férjemtől aki a világ legjobb édesapja is lesz egyben (már most az!) és rettentően boldogok vagyunk mind a ketten :)) remélem az ő szemeit örökli a baba (ő pedig azt reméli hogy az enyéimet...)

szóval működhet a dolog de sok minden kell hozzá. főleg alkalmazkodás és kitartás mindkét fél részéről.

mandula

2008. június 4. 17:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Meryem

Adaval teljesen egyetertek. szerintem a kedvesed szemén látni fogod ha olyan van rajtad ami nem oda illő :)

Ada

ne aggódj, amint hivatalos lesz az eljegyzés vagy az esküvő, és a "családhoz tartozol" nem pedig vendégként mész, lesz elég alkalmad segíteni a konyhában illetve a takarításban. Sőt, a lánykéréskor mindenképp neked kell felszolgálnod a teát, arra ügyelve, hogy a kedvesedébe cukor helyett sót rakj. Persze jó sokat...Neki ezt persze szemrebbenés nélkül meg kell innia, ezzel is bizonyítva hogy mindenre képes érted :)))

legalábbis a mi környékünkön ez a játékos szokás... :)

mandula

2008. június 4. 17:57:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Mandul!

Gratulálok a kisbabátokhoz:)
Egy töröknek a gyerek a minden, el tudom képzelni, hogy mennyire örültök most mindketten. Mégegyszer nagyon gratulálok:)

És köszönöm a biztatást. Insallah jövőre hivatalossá tehetjük az eljegyzést,de addig még sok víz lefolyik a Dunán, ahogy szokták volt mondani.

Egyébként szeretnék kérdezni valamit. Persze ha nem vagyok nagyon indiszkrét. Ha jól emlékszem te írtad, hogy 2 év távkapcs után házasodtatok össze. Hogy viseltétek el az a 2 évet, úgy értem ti is ilyen 4-5 havonta találkoztatok egymással? Vagy hogyan volt nálatok? Aztért kérdezem, mert én elég nehezen viselem olyan szempontból, hogy mindig vele szeretnék lenni,meg hallani hangját, együtt tölteni vele minden percemet meg ilyenek. És néha emiatt már egészen türelmetlen vagyok és kis apróságon is összekapunk. De a helyzet az, hogy mindkettőnknél ugyanaz a szituáció:D Néha ránk tör vmi "megőrültem" szindróma. Hála az égnek azért nagyjából megoldjuk, ha van ebből konflikuts. De azért kíváncsi lennék, hogy kihogyan élte át az ilyen távkapcsolatot. Hátha sikerül vmi erőt merítenem belőle.

Válaszodat, válaszokat előre is köszönöm.

Üdv:

Ada

2008. június 4. 18:46:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Köszönöm szépen a soksok hasznos tanácsot tarmészetes kedvesemet is kifaggattam már mindenről. Jah egyébként tegnaptól vőlegény:) Otthon náluk tartjuk majd meg a hivatalos eljegyzést:)

2008. június 4. 20:00:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

A távkapcsolat nagyon nehéz, engem is érdekelne az a 2 év. Nagyon jókat olvastam most, és szépeket! Kisbaba nagyon szép dolog, a legszebbamit egy ember adhat életet!
ha nekem lesz egyszer kisbabám Tőle,,, akkor én is azt szereném az Ő szemeit örökölje:) annyira szép a szeme ( is):)

Zsuzsa

2008. június 4. 20:33:00 CEST  
Blogger Eva said...

Sziasztok!
Szia Edina!

Te mióta élsz idekinnt és melyik városban ha megkérdezhetem és nem vagyok tolakodó.
Én két éve élek itt. A nyelvvel voltak nehézségeim és most is vannak, de már megértem csak a szókincsemet kell gyarapítani még.
Igen az öltözködés, meg a többi. Tényleg nem olyan egyszerű az egész, mint ahogyan a házasság előtt tűnik. A házaság után jönnek majd a problémák, mert együttélve ismeri mindenki meg a másikat, a jót és a rosszat is.
Én azt mondom mindenki vigyázzon magára és ne engedje befolyásolni magát.

2008. június 5. 9:36:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Eva!

En İsztambulban elek December ota. Van mar allasom is, de most iskolai szünet, szoval otthon ülök a 4 fal között, es varom a parom:)
Edina

2008. június 5. 10:02:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Meryem!

Azert az a biztos ha elöre megbeszelitek a paroddal, hogy milyen ruhakat vigyel magaddal.
En videken elek egy kisvarosban es nalunk eleg szigoruak a szabalyok. ( es nem feltetlenül a vallasossag miatt).
En most 7 honapos terhesen annyıra nem elvezem hogy 40 fokban nem hordhatok rövidujju polot na meg a nadragot annyıra nem ertekelik ( bar en azt kıharcoltam magamnak).
Szoval beszeljetek meg elötte, elsösorban a te erdekedben ( hogy ne te legyel a legnagyobb szenzacio a varosban).
Azt hıszem a kompromisszum kereses mar valahol itt kezdödik...
Jo "nyaralast"!

Mine

2008. június 6. 8:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Edina

Isztanbulról van pár kérdésen. van valami "publikus" elérhetőséged amit meg tudsz adni hogy elérjelek?

Köszi
mandula


Ada
igen, mi is távkapcsolattal kezdtük, 2 évig... a leghosszabb amit nem láttuk egymást asszem 4-5 hónap volt, általában inkább 3, és főleg én mentem, általában hosszú hétvégére, vagy 1 hetekre. Nyáron szerencsére ki tudtam menni 1 hónapra és akkor béreltünk egy lakást, de akkor is dolgoznia kellett így csak esténként meg vasárnapokon lehettünk együtt. Ő pedig télen jött ide egy hónapra, akkor is nagyon jó volt hogy látta Magyarországot meg a családomat meg hogy hogyan élnénk együtt.

"Akkoriban" még a webcam meg a chat sem volt ennyire mindennapos, meg a párom a munkája miatt (messze a várostól) nem is tudott gyakran internet helyekre menni, ezért maradtak az sms-ek (rengeteg), heti 1 email és kéthetente (na,jó, néha hetente) telefon pár perc. Meg a nem fogadott hívások. Mi napközben többször is megcsöröktük egymást csak hogy a másik érezze gondolunk rá és hiányzik.. ez nagyon jó volt!! Volt amikor 27 nem fogadott hívásom volt :))

Hát nem könnyű de az ember sokkal jobban értékeli utána ha a párja mellette van és a mindennapos veszekedések butaságnak tűnnek ("most hogy végre itt van mellettem tényleg azon veszekszünk hogy milyen innivalót vegyünk/milyen filmet nézzünk stb. ahelyett hogy örülnénk egymásnak") szóval sok mindent más szemszögből lát az ember.

De emlékszem a flusztrációra is persze, amikor a 3-4 perces telefonhívások kudarcba fulladnak mert mit is lehet ennyi idő alatt mondani egymásnak.. vagy mert a másik nem azt mondja amit vártam.. vagy féreértjük egymást... szóval ige. A lényeg hogy minél többet próbáljatok együtt lenni/lakni (élőben) mielőtt meghozzátok a nagy döntést - nekünk pl az a kétszer egy hónap nagyon fontos volt.

mandula

2008. június 6. 15:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Mandula!

Szivesen valaszolok ha tudok:)
krauszka@yahoo.com
Edina

2008. június 6. 16:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Mandula,

Köszönöm szépen a válaszodat:) Nálunk is ezek a dolgok vannak, annyi kivétellel, hogy minden nap tudunk beszélni msn-en és persze web kamerát is használunk:) Meg telefonálgatunk:D A dolgok annyira nem változtak akkor:D
Az együtt élésről meg teljesen egyetértek veled. Én legutóbb 24 napig voltam kint, de most 1 hónapra megyek ki. Július 15-én:) és az a 24 nap az rettentően meghatározó volt a kapcsolatunkban. Nagyon jól megismertük egymást, már ismerjük egymás legapróbb rezzenéseit:)

Legyen mindenkinek szép napja!

Üdv:

Ada

2008. június 6. 20:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy valaki nem-e tudná nekem leírni, a Magyarországon kötendő házassághoz szükséges papírok török nevét (szül. anyakönyvi kiv, lakcímigazolás, nyilatkozat a családi állapotról és a nyilatkozat a házasulási szándékról).

Itt is mehet, de elküldhetitek a neeem@freemail.hu címre.

Puszi

Szilvia

2008. június 9. 16:52:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Van egy hely a neten, a www.paltalk.com

Innen le lehet szedni egy alkalmazást, ami az msn-hez hasonlít. Kér egy nevet a telepítéskor, és utána azzal be tudsz lépni.
A religion & spirituality kategórián belül van a Dar Salam Masjid Budapest nevű hely, ahová járnak fel magyar lányok is, az Iszlámról előadást hallgatni.
Ha muszlimok nem is akartok (most még) lenni, szerintem nem árt az igazi Iszlámot valamennyire megismerni, amennyiben egy muszlim pasival akartok a későbbiekben élni, de ez csak egy tipp.
Szerintem hasznosak ezek a foglalkozásak és igen színvonalasak is. Járnak nem-muszlim lányok is rájuk.
Nem erőltetés persze, csak egy opció.

Boglárka

2008. június 10. 3:51:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy valaki nem-e tudná nekem leírni, a Magyarországon kötendő házassághoz szükséges papírok török nevét (szül. anyakönyvi kiv, lakcímigazolás, nyilatkozat a családi állapotról és a nyilatkozat a házasulási szándékról).

Itt is mehet, de elküldhetitek a neeem@freemail.hu címre.

Puszi

Szilvia

2008. június 10. 9:49:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

regota jartam itt, valamikor 2007 november-decembereben (a regi megjegyzesemet es tortenetemet sajnos nem talaltam, a rendszer csak 2007 marciusaig mutatta a tavalyi blogot), amikor is kelet-Torokorszagbol irtam, frissen hazasodott es boldog felesegkent.....aztan hazamentem Magyarorszagra - a tervek szerint csak ket honapra, vizsgazni - amibol majd 5 honap lett egy varatlan azsiai munka miatt, de majus kozepen ismet autoba pattantam es 5 ev elutasitas, fenyegetozes, megnemertes utan vegre talalkozhattam a ferjem szuleivel es minden kozelben elo es fellelheto rokonnal!!!! A csalad jol, mondhatni tularadoan kedvesen fogadott, az elso perctol kezdve lanyukkent tekintettek ram; az elso napokban a ferjem edesapja surun bocsanatot kert az elozo evek visszautasitasai miatt (egyetlen fianak hithu torok felelseget akart, aki nem akadalyozhatja ot a karrierjeben, erti a kultirat es meg eselyt sem ad arra, hogy esetleg a fiu elkoltozik az orszagbol...mind ertheto ervek es indokok, meg igy utolag is), de en soha nem haragudtam ra/rajuk.
Reszt vettunk a ferjem huganak az eskuvojen - ketszer, a menyasszony es a volegeny szulovarosaban is - majd visszautaztunk ide, keletre, de hala Istennek mar csak 5 het van hatra es koltozunk Izmirbe, es nem latom tobbe ezt a masik bolgygobeli, nehezen emesztheto, nem befogado inkabb taszito es szurke helyet !!!! ..bocsanat, de nehez pontosan szavakba foglalni ezt a nagyon mas es nyomaszto vilagot...

Ezert is irok most, mert olvastam Edina es Eva megjegyzeseit, akik mindektten Torokorszagban elnek mar es szeretnek veluk kapcsolatba lepni, meg ha egyenlore nem is egy varosban elunk.
Kedves Edina es Eva, kerlek benneteket, ha van kedvetek, idotok, esatobbi a kovetkezo cimre irhattok: annam.torok@gmail.com

azoknak, akik tanuljak a nyelvet, ime egy szerintem remek angol nyelvu link:
http://www.turkishlanguage.co.uk/index.htm

Es meg lenne egy kerdesem Efendihez: hogyan tudom elolvasni a 2007, november-decemberi megjegyzeseket????

Mindenkinek szep szerelmetes estet kivanva,
iyi günler!
Annam

2008. június 10. 18:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

A 2007. évi postnak menj a legaljára,az utolsó megjegyzés március 5. Klikkelj rá a megjegyzés küldésére, mintha hozzá akarnál szólni. Az ablakban látod, hogy 980 megjegyzés van, azokat kétszázasával olvashatod, januártól december végéig. Efendi

2008. június 10. 20:19:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!:)

Én még új vagyok itt:) és irtam is már de szerintem rosz hónaphoz, mert nem itt jelent meg:D Na mind1. Hamarosan megyek Isztambulba:) egy török fiú miatt.Jó plvasni a blogot és látni mindenki milyen segítőkész és aranyos.Ha esetleg van olyan aki utazást tervez Isztambulba a közeljövőben,szóljon és mehetünk együtt.:) ( edusi@citromail.hu )Két kérdésem lenne:
1.A beutazáshoz szükséges anyagi fedezet mennyi pénzt takar?(egyébként azt olvasom mindenhol , hogy nagyon egyszerű vízumot kapni Törökbe:D úgy legyen)
2.Néha irtok Török szokásokról, de a kézcsókról:) még nem olvastam semmit,vagy csak én voltam figyelmetlen:)Szóval ha esetleg valakinek van valami tapasztalata ez ügyben ..:)
Előrre is köszönom a segítséget!
Szép napot mindenkinek!
Sziasztok!
Edit

2008. június 11. 7:01:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Edit!

Remélehetőleg a török fiú akihez utazol, nem egy olyan akinél mát más is volt!!! Mert náluk sosem ehet tudni.

Zsuzsa

2008. június 11. 11:41:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Zsuzsa!

Tudom, hogy ez az egész furán hangzik és korábban én sem hittem ilyen dolgokban. Okos lány vagyok, de tudom hogy a szerelem vakká tesz .Én bízom benne, és megvan a magamhoz való eszem. Szóval nem tudom mit irjak, nem hiszem hogy olyan fiú akihez minden héten más európai lány megy,de persze sose lehet tudni, egy magyar fiú is ugyanúgy be tud csapni ha akar meg ha túl vak az ember.Azt szeretném kérdezni hogy a 15 500 FT os Budapesten beszerezhető vízum és az isztambuli repülőtéren a 20 eurós vízum között van valami külömbség? Az áron kívül:D
Köszönom!
Sziasztok!
Edit

2008. június 11. 12:12:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Edit,

Szerintem semmi különbség nincs, de a reptéren tényleg pillanatok alatt megkapod. Csak benyújtod a 20 eurót és már be is ragasztják és lepecsételik. Hanem fogsz ki nagy sort, akkor 1 perc alatt megvan:)

Említetted a kézcsókot:D Nah, abban van sok tapasztalatom. Sűrűn csináltam februárban:D A kedvesemnek túl sok rokona van:D
Az tulajdonképpen a tisztelet kimutatása az idősebbek felé. Annyi az egész, hogy megfogod a kezét megcsókolod és a homlokodhoz emeled. Állítólag ké csókot adni fiatalabbnak viszont inkább tiszteletlenség. hmm, de nem tom miért.

Üdv: Ada

2008. június 11. 13:07:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Edit!
Ha egy honapnal kevesebb ideig leszel kint akkor a repteri 20 euros vizum böven eleg. Raadasul egyszerübb, mint otthon a követsegre rohangalni.
Kezcsok... Hmmm Hat ha a csaladdal talakozol beszeld meg a paroddal, hogy neked kell-e kezet csokolni vagy sem.
En csak a ferjem szüleinek szoktam meg ket idös rokonnak, akiket nagyon szeretek.
De volt mar olyan, hogy egy idös nö (akiröl nem is tudom kicsoda, nem csaladtag)hogy tartotta a kezet...
De ne felj nem olyan bonyolult, ha esetleg csinalnod kell:D

Mine

2008. június 11. 13:33:00 CEST  
Blogger Csally said...

Sziasztok!
Először is köszönöm a válaszokat Isztambullal kapcsolatban :)

Meyrem!
Megnézzük:) Az utazgatással szerencsére nem fogunk sok időt tölteni, mivel a szállásunk Taksim közelében lesz.

Edit!
Igen, június 19-27-ig ;)


Csilla

2008. június 11. 13:47:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!:O)

Nagyon aranyosak vagytok,hogy ilyen gyorsan válaszoltatok:) Nagyon szépen köszönöm.. Hát remélem nem szúrom el a kézcsókot ha kelleni fog :D .De a párocskám azt mondta megtanít rá:D
További szép napot mindenkinek!

Edit

2008. június 11. 13:51:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Csilla!

Szerintem én majd csak julius vége felé utazom, leghamarabb.Pénz függő a dolog. A legolcsóbb repjegy amit találtam 65 000 HUF meg a biztosítás meg ez- az..
Nagyon jó pihenést kívánok neketk:) és majd írj élménybeszámolót.:) Én idegenforgalmásznak tanultam és tartottam bemutatót Törökországról és, ha csak feleannyira szép mint a képeken még akkor is gyönyörű:D
Szióka!:O)
Edit

2008. június 11. 14:02:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

PLÍZZ, vki segítsen aki tud törökül vagy meg tudja kérdezni töröktől!!!!
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki nem-e tudná nekem leírni, a Magyarországon kötendő házassághoz szükséges papírok török nevét (szül. anyakönyvi kiv, lakcímigazolás, nyilatkozat a családi állapotról és a nyilatkozat a házasulási szándékról).

Itt is mehet, de elküldhetitek a neeem@freemail.hu címre.

Puszi

Szilvia

2008. június 11. 14:08:00 CEST  
Blogger Csally said...

Szia Edit!

Köszönöm és remélem, hogy minden rendben lesz :) Első utam, így picikét félek tőle...
3 nap Isztanbul, majd 3 nap Side-ben...majd írok, ha hazajöttem....ha hazajövök :D
Én is kb. ennyiért vettem a jegyet, és érdemes minél előbb lefoglalni, gyorsan változnak az árak.

Csilla

2008. június 11. 15:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Szilvinek:

Remélem segít és jó is:születési anakönyvi kivonat:
dogum sertifikasi, lakcímigazolaás: adres sertifika, nyilatkozat a családi állapotról:bildiri aile statüsü hakkinda,nyilatkozat a házasulási szándékról : nisan icin bildiri hakkinda
A g az s meg a c betün ilyen bigyóka van , amit én nem tudok irni:D, de remélem jó igy is.

Csilla:
Komolyan mondod , hogy lehet ,hogy kint maradsz vagy mókázol:D?

További szép napot mindenkinek!
Sziasztok!
Edit

2008. június 11. 16:05:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Tudom, hogy nem én lettem megszólítva, de gondoltam hozzászólok a kézcsókos témához.
Ennek a "népszokásnak" nincsen semmilyen kötődése vagy kapcsolata az Iszlámmal, sőt, inkább újításnak tűnik és nem is szabad csinálni.

Az Iszlámban a nők nem fognak és csókolnak meg olyan kezet, ami egy nem-rokon vadidegen férfihoz tartozik. Vadidegen alatt nem-rokont értek (haverét se csókolod meg).
Te mint nő, csak annak a kezét foghatod és csókolhatod meg, aki a mahram-od, alias a rokonod, és aki kendő nélkül is láthat, mert a vele való házasság tilos vagy lehetetlen (pl. apád, vagy egy ötéves kisfiú is láthat téged, satöbbi).
Szóval ez a kézcsók nemcsak hogy nem az Iszlám része, de még szembe is megy vele, hiszen egy nő nem tapizhat férfit (aki nem a férje, fia stb) és fordítva is igaz.

Tudom, le leszek hurrogva, de a szabály mindenkire vonatkozik, és nem igazán lehet arra hivatkozni, hogy azért, mert te nem vagy muszlim, te/ti megtehetsz akármit.

Allah törvényei mindenkire vonatkoznak, maximum bizonyos esetekben ti más elbírálás alá estek, de attól még a szabályok léteznek és be kell őket tartani.

Ez a kézfogás újítás, és nem is oké.
Gondoltam leírom.



Más:


Ha ezek a férfiak így szeretnek titeket, akkor:

1. Miért nem ők jönnek ide? (Nem nehéz a vízum annyira, hogy ne tudnák megoldani..)
2. Miért nem vesznek titeket feleségül, és csak utána szex meg satöbbik?
3. Muszlim lányokkal miért nem próbálkoznak úgy, ahogy azt veletek csinálják?

Ezeket nem azért kérdem, hogy aztán az arcotokba nevessek, nem!
Hanem engem valóban érdekel, hogy miért ti utaztok ki, miért ti fizettek mindent, miért találkoztok velül olcsó hotel szobákban. És miért szeretnétek, hogy ezek legyenek a férjeitek, akik már most így viselkednek, és megszegik az Iszlám nem kevés szabályát ezáltal?

Magukat bigott muszlimként aposztrofálják, de nekem úgy tűnik totál nem azok.
A legrosszabb dolog, ami veletek történhet az az, hogy összeálltok egy link pasival, akihez majd a születendő gyerek(ek) is csak még jobban hozzákötnek, és sosem szabadulsz tőle, pedig szétcsal téged, otthon fetreng, míg te dolgozhatsz látástól-vakulásig, hogy őt is eltartsd, hiszen te vagy a liberális európai nő.
Ezen felül még az is megeshet, hogy az Iszlámot hozza majd fel ürügyként és alibiként, hogy őt a Qur'aan szólítja fel, hogy akármit megtegyen veled stb, te meg nem ismered rendesen az Iszlámot és szolga leszel a pasi mellett.

Vagy muszlim leszel, és igen hamar rájössz, hogy a pasi vagy nagyon link muszlim, vagy még csak nem is számít muszlimnak, de szabadulni már nem tudsz.

Ezeket a férfiakat messzire el kell kerülni, nem pedig kiutazni hozzájuk és tálcán kínálni magadat neki, hogy azt csinálhat veled, amit csak akar.

Úgy látom, hogy ti nem olvastátok el az idekommentelő negatív tapasztalatokat, vagy direkt nem akartok róla tudomást venni.

Érdekes, mivel én már olvastam három-négy csalódást itt, amelyek nem végződtek túl szépen.

Mindegy, sajnálom.. Tudom, szigorú vagyok, extrém meg minden, pedig csak nektek szeretnék kevesebb fájdalmat.

Boglárka

2008. június 11. 17:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

A papírok nevei ahogy mi használtuk

Niyet Beyannamesi ( vagy evlilik beyani - házassági szándéknyilatkozat)

Birth Certificate /Születési anyakönyvi kivonat (Dogum Kayit Örnegi /nufus kayit ornegi)

Certificate of Current Address /Lakcímigazolás (Ikametgah belgesi)

Certificate of Family Status Hásassági állapot igazolás/nőtlenségi igazolás(Celibacy) (Medeni durumu gösterir resmi belge)

Certificate of Non-Impediment
"házasulandósági" (házzasságnak jogi akadálya nics) igazolás
(Resmi beyan: Turk kanunlarina gore evlenmesi icin hic bir sakinca yoktur)

Erkölcsi bizonyítvány - Sabika kayit ornegi

Mandula

2008. június 11. 17:44:00 CEST  
Blogger Csally said...

Edit!
Természetesen csak vicceltem :)

2008. június 11. 17:51:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Boglarka

szerintem fogalmad sincs mi tortenik egy ilyen kapcsolatban, egy csomó előítéleted van, amiket folyton hajtogatsz. Annak ellenére hogy hívőként ugye nem kellene hogy előítéleteid legyenek mert Isten az aki majd mindenkit megítél, erre neked sem jogod sem képsességed nem lehet.

Kategorikusan visszautasítom az olcsó hotelszobákat, hogy férjem otthon fetreng, meg szétcsal miközben én eltartom és a hasonló kijelentéseidet. Igen, van, hogy ez is megtörténik de a párok többségénél akik itt élnek, és távkapcsolatban kezdődött a kapcsolatuk és mamár boldog házasságban élnek, nem ez az általános. Tudom, mert rendszeresen találkozom velük.

Te hány boldog/kudarcba fulladt kapcsolatban élő török-magyar párt ismersz akikkel rendszeresen találkozol aki alapján megítéled a lányok jövőjét itt? Hány eset és milyen személyes tapasztalatok alapján osztogatod a tanácsaidat?
Ki vagy te hogy megítélheted a lányok mit és hogyan csinálnak "az olcsó hotelszobákban"? Honnan veszed hogy aki kimegy megismerni egy török fiút az mindjárt azért megy ki hogy odaadja magát neki első alkalommal? Miért nem jut eszedbe sem egyáltalán hogy mély vonzalom is lehet a távkapcsolat mögött, amit egy kiutazás megerősíthet? Mi alapján mondod ki, hogy minden fiú, akihez kiutazik egy lány csak "álbigott" muszlim lehet a legrosszabb fajtából? Jó lenne hogyha erről is írnál....

Egyszer már írtam neked amire ugyan nem válaszoltál, hogy riogatás helyett az iszlámnak azt az oldalát kellene bemutatni ami elgondolkodtat, ami vonz.

Lányok, én is azt mondom, vigyázni kell, figyeljetek nagyon oda, főleg az első 1-1,5 évben, de NE higgyétek el hogy minden török férfi csak kihasznál, csak szexelni akar veletek és hasonlók. Legyetek okossan, vigyázzatok magatokra, de adjatok egy esélyt a szerelemnek.

Mandula

2008. június 11. 18:04:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

SZiasztok!

Kedves Boglárka!

Remélem, hogy nem veszed sértésnek, amiket írok, de kikívánkozik.

Először is a kézcsókhoz csak annyit, hogy én is csak a rokonok kezét csókoltam meg és nem is kötelező kezet csókolni a párom szerint, de időseknek illendő. És természetesen ott sem mindenkinek csak a rokonoknak. Én sem csókoltam végig minden szembejövőnek a kezét.

Másodszor, én egyszer nem voltam olcsó motel szobában és nem is leszek. Nagyon boldog vagyok a kedvesemmel és semmi pénzért nem szeretnék mást helyette. És tudom, hogy ő is ugyanúgy szeret és egyáltalán nem olyan, ahogyan azt te leírtad. Dolgos ember és szándékában áll normálisan dolgozni majd ha elvégezte az egyetemet. És amikor ott vagyok nála akkor sem engedi, hogy bármit is fizessek magamnak, pedig most nyáron sem egy hétvégére megyek ki hozzá, hanem egy egész hónapra. Nem kellene így általánosítani, hiszen nem mind léhűtő, link alak.

1. Miért nem ők jönnek ide? (Nem nehéz a vízum annyira, hogy ne tudnák megoldani..)
2. Miért nem vesznek titeket feleségül, és csak utána szex meg satöbbik?
3. Muszlim lányokkal miért nem próbálkoznak úgy, ahogy azt veletek csinálják?

Kérdéseidre a válaszok:
1. Ezt a kérdést ők is nyugodtan számon kérhetnék rajtuk, szóval ez nem mérvadó.
2. Azért nem vesznek el, mert a legtöbb töröknél szerintem már működik az a dolog, hogy ismerjük meg először a másikat, és ha véletlenül ebbe a szex is beletartozik, akkor meg az illető lány döntse el, hogy odaadja-e magát vagy sem. A pasit vissza is lehet utasítani!!! Ha vki nem teszi meg, hát akkor ennyi. Én visszautasítottam a páromat a kapcsolatunk elején, mert gondoltam jobb ha megismerjük egymást előtte. És nem erőltetett semmit se. Mondjuk neki komoly teszteken kellett végig mennie, míg egyáltalán belementem abba, h én utazom ki, mert bizonyságot akartam az érzéseiről és ha nem is úgy ahogy akartam, de megtudtam.
3.
HOgy miért nem keresnek inkább török lányt maguknak? Ez egy nagyon érdekes kérdés. Erre a párom azt válaszoná, hogy azért, mert én törökebb vagyok még egy török lánynál is. Ezt már nem egyszer mondta nekem. Sajnos nem sok török lányt ismerek, úgyhogy nem tudok ezzel kapcsolatban mit mondani. Nem tudom, hogy mennyire török vagy mennyire nem török a viselkedésem, de az a véleményem, hogy nem feltétlenül kell török lány nekik.
Az igaz, hogy nagyon soknak az a véleménye az európaiakról, hogy könnyű vérűek vagyunk és úgy gondolják mi mindenre kaphatók vagyunk. Sokan próbálkoznak és be is jön nekik, de vannak közöttük normális gondolkodásúak.

Lehet, hogy ezek a vélemények sem, annyira mérvadók számodra, hiszen mi mégcsak 10 hónapja leszünk majd együtt júliusban és még nem vagyunk házasok, de már korábban is ismertük egymást, csak az első találkozás szemtől szembe 9 hónapja (lassan 10) történt és mi onnantól számljuk a kapcsolatunk kezdetét.

Nem tudom, hogy neked miért vannak ilyen előítéleteid másokkal kapcsolatban. Teljesen egyetértek Mandulával abban, hogy pont neked nem kellene, hogy legyen ilyen előítéleted.

Azt írtad, hogy nem akarod, hogy sokat szenvedjünk, hogy kevésbé fájjon. Nekem erről az a véleményem, hogy mindenki a saját hiábjából tanul és ami nem öl meg az csak megerősít.

Attól, hogy te negatív színben tünteted fel az Iszlám hitet, inkább írd le azt, ami nagyon szép és követendő benne. Ez egy nagyon szép vallás, de ha csak negatív dolgokat kapcsolsz hozzá, akkor az senkit nem fog vonzani.

Akik először mennek Törökországba azoknak írok:) Ha van vki aki július 15-én repül a 12.45-ös Malév géppel Isztambulba, szívesen csatlakozom hozzá:)

Üdv:

Ada

2008. június 11. 19:48:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Boglárka!

Szerintem sokan fel fognak háborodni az írásodon. Ugyan írtad, hogy csak kiváncsiság szinjén érdekel ez a dolog, mégis az elolvasottak alapján kicsit más érzésem támadt.

"olcsó hotelszobák", "megcsal" vagy "tálcán kínálni magad" - olyan lekicsinylő!!
Én bele tudom magam képzelni azoknak a lányoknak a helyzetébe, akik megvakulnak az érzelmektől vagy az újdonság varázsától vagy nem tudom minek nevezzem és már repülnek is Törökországba, holott rengeteget spórolnak a repülőjegyért. Én is ugyanezt tenném! Mert igaz az, hogy a szerelem vak és sokmindent megtennénk érte. ők kiutaznak, hogy találkozzanak azzal az emberrel, aki elbűvölte őket. Aztán vagy sikerül és együtt maradnak, vagy csalódnak.
De attól még, hogy olvastál három-négy szomorú történetet, attól még nem kell általánosítani.
Mindenhol vannak happy end-ek, meg szakítások, függetlenül attól, hogy milyen nemzet szülöttje az illető.
Kicsit keserűnek tűnsz, ne legyél ilyen!
Ha a lányok kimennek megismerni valakit, akkor menjenek, ez az ő szívük döntése. És ha lefekszenek egymással, akkor egészségükre. Nem kell rögtön elitélni, hogy akkor már halálos bűnt követett el a pasi és nem is muszlim. Az ítélkezést hagyd Istenre, ő lát mindent.
Nagyok már, tudniuk kell mit csinálnak.

Én ugyan nem távkapcsolatban élek, mert személyesen ismertem meg a páromat itt Angliában és már közel egy éve boldogítjuk egymást, de én még soha nem voltam így megbolondulva egy pasiért sem az életben! Komolyan!

És ha interneten ismerkedtünk volna meg, talán ugyanigy belebolondulok és hajt a vágy, hogy repülőre szállva találkozzak vele és ahogy a te szavaiddal éljek, olcsó szállodai szobában tálcán kínáljam magam.... :))

Ági

2008. június 12. 1:47:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok lányok!

Azt hiszem kicsit félreértettetek engem.

Nem tudom mennyi alkalommal írtam le (szerintem kettőnél többször), hogy vannak netes órák, online előadások (ma este hétkor is lesz egy), hogy vannak dokumentumok az Iszlámról, szívesen küldök.
Nem hiszem, hogy bármit is erőltettem, csak opcióként lett felajánlva a dokumentum is.

Ha bármit is erőltetni szeretnék, akkor már rég levelekkel zaklatnálak titeket, és felvettem volna mindenkit msn-re, satöbbi.
De persze nem tettem, mert nagylányok vagytok, azt tesztek, amit akartok, engem főleg a félreérthető beírások zavartak.

Egy lány érdeklődött innen, és küldtem is neki dokumentumokat, és képzeljétek, elolvasta, megköszönte őket. Tetszettek neki az olvasott dolgok! Nem én szerkesztettem a fájlokat.
(Az ajánlat a küldésről egyébként még áll.)

Én nem riogatok, csak leírtam korábban, hogy mind az amulett, mind a kézcsók, mind a házasság előtti és melletti szex olyan dolgok, amelyek nem képezik az Iszlám részét, ha mégis elköveti őket egy muszlim, akkor sem.

Ada, az egy dolog, hogy az ismerőseid kezet csókolnak (feltehetően a saját rokonaiknak egyébként), de ettől a kézcsók még nem lesz hivatalosan az Iszlám része, gondolom ebben egyetértünk.
Persze a törökök nagy része ilyen népi Iszlámot követ, de ezt most hagyjuk.

Az sem lesz az Iszlám része, hogy bizonyos egyének a házasság előtt "kipróbálják" a másikat. Hiába csinálják sokan, vagy majdnem mindannyian, attól az még nem lesz oké vagy elfogadott, vagy az Iszlám részét képező dolog.
Ez szintén nem riogatás, hanem tény.
Írhattam volna például nem-muszlimok közti adócsalást is, mert elég sokan csinálják és sokan elmennek mellette, de ettől még bűn és rossz dolog, de mint a legtöbb bűnből, abból is van kiút).


Ne haragudjatok, de nem veregethetem meg a vállát annak, és nem segíthetem azt, aki valami olyasmit tesz, ami az Iszlámban helytelen, méghozzá nem is a kis bűnök közül.

Sajnos nagyon-nagyon sok negatív példát láttam félresiklott "kapcsolatokat" és házasságokat illetően.
Egyébként csak itt, ezen a blogon is volt vagy három-négy eset (az elmúlt hónapban például kettő is).
Kérlek olvassátok vissza őket!
Természetesen a sok félresiklás alatt nem ezt a 3-4 viszonyt értem, hanem sajnos több házasságot vagy esetet is.

Nem értem egyébként, hogy sokan miért dühösek rám és miért mondják, hogy keserű vagyok. Mi okom lenne a keserűségre? Az irigység biztosan nem.
Mellesleg én veletek, lányokkal kapcsolatban csak arra tudok támaszkodni, amit ti megosztottatok a külvilággal a blogon, ez pedig főleg intim infók kiadásából állt, mint például a randi ecsetelése, mely hotelek szobáiban, vagy hasonlóan intim körülmények közt zajlik általában.
Ezeket az infókat ti magatok tettétek ki saját magatokról, szóval nem teljesen értem a felháborodást.
Már csak azért sem, mert én semmilyen jelzővel nem illettem a hoteles lányokat, nem kapcsoltam össze a hotelezést semmivel. Csak annyit írtam, hogy nem illik, nem szabad.
Ne képzeljetek olyasmit is a kommentembe, ami nincsen benne. Köszönöm!

Azt hiszem befejezem az ide való írást, viszont akit vagy akiket valóban érdekel az Iszlám, és nem az én tolmácsolásomban, az küldjön rövid levelet a következő címre: Iszlam@live.com, én pedig elküldöm neki a netes órák heti rendjét, InshaAllah.
Nem fogok észt osztani, csak dokumentumokat küldök (kérésre) és heti rendet.

Amikor a magát megnevezni nem akaró beíró eszközölt pár kommentet, őt is kikiáltottátok közellenségnek, mert nem azt mondta, amit ti szerelmes fejjel hallani vagy olvasni akartatok. Pedig minden szava igaz volt.

Ada:
Ha figyelmesebben elolvasod a hozzászólásomat, észreveheted, hogy nem török lányt írtam, hanem muszlim lányt.

Azok a férfiak, akikkel ti msn-eztek, vagy valahol megismerkedtetek, azért nem próbálkoznak muszlimáknál, mert nekünk már csak a vallás miatt sem szabad velük összeállni, és nálunk nem is igazán tudnak semmit elérni.
Vallásos feleségre nekik kevés esélyük van, kivéve, ha megbánják a korábbi nem helyes viselkedést és rendes körülmények közt ismerkednek ezután.

Ha én ezáltal elítéltem volna bárkit is, azt sajnálom, de a tény tény marad: a korábban tisztázott dolgok (amulett stb) nem helyesek, és ki kell őket javítani, abba kell hagyni a korábbi formájukban.

Egyébként nem különb attól egy pasi, hogy ő török, a többi meg "csak" magyar.
Elég diszkrimitanív ezt így kijelenteni, hogy a magyarok mind rosszak, a törökök meg a non plus ultra. Egyrészt ez így nem igaz, másrészt meg ítélkezés, ami, ahogyan azt ti (is) írtátok, elég csúnya dolog.

Az igazat megvallva engem nem izgat, hogy ki mit csinál és kivel. Engem csupán az zavart (és ilyenkor kezdtem el kommentelni is), amikor valaki olyan állításokat tett közzé, amelyek nagyon sántítottak, és az Iszlámban nem hogy nem így kell őket csinálni, de jobb ha valaki totál nem is csinálja.
Lásd ugye amulett, kézcsók meg fejfogás, házasság előtti szex.
Az egy dolog, hogy te ezt elköveted meg gáz, de nem szabad úgy beállítani, hogy ezek az Iszlám részét képezik.

Na, én ezért írtam be, és nem azért, hogy ki-mit csinál (mert persze bűn, de nem az én saram). Zsuzsának sem kezdtem el írogatni, pedig közzétette a címét nemrég a blogon.


Egy szónak is száz a vége. Leírtam, hogy amit itt páran beszélnek, az nem teljesen helyes, ennyi.

Meg lehet nézni, hogy mikor írtam csak be: az amulett kapcsán, meg akkor, amikor valakik olyasmiket írtak, ami már totál nem állta meg a helyét az Iszlámban.

Mandula, muszlimaként köteles vagyok kijavítani azt a cselekedetet, vagy bárminemű akciót, ami ütközik az Iszlámmal.
Ha neked ez ítélkezésként jön le azt sajnálom, de mint azt már írtam, vállon nem veregetek senkit, mivel nem teszek engedményt az Iszlámban csak azért, hogy a szemetekben jobb arc legyek. Nem hiszem, hogy jobb muszlim lennék, ha a teóriádat követném.
A bűnsegédlet inkább tetézné a bajt, főleg ha egy muszlim tenné, hogy bevágódjon mások szemében. Azzal csak azt érném el, hogy továbbra is helytelen dolgot teszel/tesztek, plusz már én is. Kell az nekem? Nem!

Ezért is kellene az Iszlámról tanulnotok, hogy meg tudjátok különböztetni a vallást a népszokásoktól és nem írnátok le olyat, hogy hová lógassuk az amulettet, meg hogy kézcsók+fejfogás = ősi hagyomány.
Ha legalább pár alapdolgot megtanulnátok, más szemmel néznétek a pasijaitokat, és ti is jobban fel lennétek készülve bizonyos helyezetekre, és nem lenne nagy meglepődés meg értetlenség a későbbiekben.

Mert igen, lehet, hogy a pasi felad értetek mindent, és totál nem lesz muszlim (és az nagyon rossz), de lehet, hogy mégsem adja fel, és nektek kell hozzá igazodnotok, és olyankor nem árt tudni, hogy milyen fába vágjátok a fejszét.

Mióta idejárok, és el is olvastam pár kommentet, én nagyrészt csak azt látom, hogy ti elvárjátok a pasitól, hogy legyen ilyen nyugatias liberális, mint ti, és csak maximum látens muszlim legyen (ami még vállalható az itthoni haverok előtt is), meg amit még úgy ahogy "ti leokéztok", de ti semmit sem szeretnétek tenni.
Ti nem akartok az Iszlámról tanulni, ti élből elutasítjátok, ti nem akartok semmit.
Ez sajnos nem egy kommentből kiderült.
Csak a pasi legyen olyan, mint egy itteni..

Mucin kívül ki olvasta itt a Qur'aan fordítását? Másképp kérdezem: ki olvasott belőle, akár csak egy kicsit is?
Ki az, aki ismeri a muszlim ünnepeket, vagy a muszlim életvitelhez kapcsolódó szabályokat és a Szunna pár fontosabb passzusát?
Az Iszlám nemcsak a Ramadan alatti nemevésből áll, hanem egy egész életvitel, életstílus, minden.
De ti erről nem nagyon szeretnétek tudomást venni, és csípőből kizártok minden lehetőséget is.
Ez aztán nagyon igazságos, nagyon elegáns és nagyon nem ítélkezős, ugye?

Többen írták korábban is: a gyereknek nem lehet muszlim neve, max. a körülmetélés oké, stb, meg hogy ők nem fognak semmit se tenni, ami a pasi vallása vagy kultúrája, fordítva viszont mindent elvárnátok tőlük.

Akkor miért is nem jó a magyar pasi?

Azzal mindenben egyetérthetnétek, nem?

Bizony a muszlim férj mellett nektek kell főleg igazodni, csak hát az nem tetszetős és tenni akartok ellene.
Ennyit a nagy szerelemről.

Legyen a pasi muszlim, de ne mondja, ne csinálja, titeket meg a gyereket ne vonjon ebbe bele, ti majd isszátok a pezsgőt újévkor, meg eszitek a malacsültet, aztán furcsa lesz, hogy a pasi nem örül ennek. De ez csak egy példa a sok közül.
Nem lehet úgy belevágni egy kapcsolatba, hogy nagyon szeretem a páromat, de a saját szám ízére fogom formálni, különben nem érdekel vagy megzsarolom.
Aki muszlimmal akar nem-muszlimként együtt élni házasságban, az igenis tudjon róla, hogy mire vállakozik, és ne sírjon, ha meglepetés lesz.
Elfogadta annak idején, szóval tudatosan ment bele.

Rossz nézni (és sok kommentelő megnyugvására leírom: nem is nagyon fogom tovább ezt olvasni), hogy ti mind hogy meg akarjátok változtatni ezeket a pasikat, és szerintetek az a helyes, amit ti képviseltek, mert az feljebb való, fejlettebb, meg elfogadottabb. Nem az.

Hiányzik a tolerancia meg az empátia, de az ismeretből sincs sok.
Az Iszlámról is sokszor tudatlanul, és ezáltal tiszteletlenül beszéltetek néhányan ("én aztán nem veszek kendőt", meg "nem öltözöm majd be", és: "nem leszek szolga, mint a muszlim nők" satöbbi), vagy szitokszóként használtátok a muszlima kifejezést, tisztelet a kivételnek!


Senkit sem illettem jelzőkkel, senkin sem gúnyolódtam. Még Zsuzsával is skype-oltam, és totál normális voltam, kérdezzétek meg!
Nem illettem senkit sem jelzővel, mert nem igazán szoktam olyat tenni.
Én csak azt írtam le, hogy amit tesztek, az nem jó, de van mód kijavítani.
Ezen felül a rosszul leírt vagy tévesen közölt, ám Iszlámmal kapcsolatba hozott dolgokra tértem ki, másra nem.

Az itt kommentelő lányok (8-10 személy) közül már körülbelül 4-5 ember írt nekem és volt akivel chateltem, volt akivel e-maileztem, és olyan is volt, aki már dokumentumot is kapott.
Soha egyikőjüket sem sértegettem és nem is fogom.

Egyébként kicsit furcsa, hogy Istent emlegetitek, mintha Ő titeket igazolna meg a tetteiteket. Nem hiszem, hogy bölcs dolog azzal takarózni, hogy mindenkinek váljék egészségére, satöbbi satöbbi sallang.
Ha ennyire foglalkoztat titeket Allah, és hogy Ő hogyan vélekedik az általatok felvetett kérdésekről, akkor itt a nagy alkalom, olvassátok el a Qur'aan fordítását!

A probléma az, hogy a blogon nincs hang és így nem érzékelitek, hogy nyugodt hangszínnel mondanám el, amit most ideírtam.
Nem haragszom senkire, csak fáj, amit itt olvasok.
Persze erre is van megoldás, nem jövök ide többé.
Sajnálom, ha bárkinek fájdalmat vagy kellemetlenséget okoztam volna, mert nem állt szándékomban!

Boglárka

2008. június 12. 2:33:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Boglárka!

Én is egyike vagyok azoknak, akire céloztál! De nem baj! Én már jól vagyok!

De én csak egy kérdést szeretnék Neked feltenni!

Szerinted mi, akik török "pár" felé tartunk, miért csináljuk ezt??
Miért nem a remek magyar férfiállományban kotorászunk egy igen jó "falatért"?? Pedig ez lenne a normális. Magyar magyarral... Igaz?

Miért? Nem tudod?? Te nem nő vagy?


És az Iszlám!
Igen! Én egyike vagyok azoknak itt, akik a NAGYON negatív élmény után a magyar iszlám közösség tagja lettem! És olvasom is a Korán szunnáit - mert tudhatnád, magyarul NINCSEN Korán! Csak ÉRTELMEZÉS. Kapok rendszeresen irományokat és azokat elolvasom és úgymond megfontolom!
Már máshogyan kezdek bele egy kapcsolatba, ha úgy tetszik szerelembe. Mert ismerem a szabályokat és a MIÉRTEKRE tudom a választ!

És a három kérdésedre a válasz csak megadom Neked én is.
Miért nem vesznek el? -a magyarok elvesznek?
Miért nem ők jönnek? - Mert Isztambult, illetve Törökországot LÁTNI kell.
Miért nem Muszlim lány? De igen, próbálkoznak velük!! Honnan tudod, hogy nem?
Magyar fiúk is elvesznek muszlim lányokat! Simán megy minden, csak tudni kell a szabályokat!
Ennyi

Üdvözlettel:

Marika

2008. június 12. 10:19:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Mandula!
Gratulálok Neked, azaz Nektek a kisbabához!!
Vigyázz magadra!
Üdv.,
Marika

2008. június 12. 10:30:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Kedves Boglárka!

Én egy szóval nem mondtam, hogy a kézcsók az Iszlám szokás szerint való. Én csak válaszoltam a kérdésre, aszerint ahogy nekem mutatták és hogy mikor alkalmazzák. Amulettről nem tudom ki beszélt, de szerintem azt sem az Iszlámmal kapcsoalatban tette, csak egy kérdés volt.

Szeretném elmondani, hogy én igenis olvastam már Korán értelmezést, voltam már Iszlám órákon is, tudom a muszlim ünnepeket, sajnos egy szunnát sem tudok idézni, mert megtanulására nem gondoltam ezidáig , és azzal is tisztában vagyok, hogy a Ramandan az nem csak az éhezésből és szomjazásból áll. Sosem kértem a páromat, hogya adja fel muszlim mivoltát, sosem mondtam neki, ha összeházasodunk akkor a gyereknek nem lehet mmuszlim neve vagy éppen nem követheti a vallást. Én ezeket TÁMOGATTAM. Én nem az Iszlám ellen vagyok. Én mellette vagyok, még ha van 1-2 rész, ami szerintem nem követendő. És itt most nem a házasság előtti szexre célzok, mert azt el kell fogadni. És a keresztény vallás szerint is elméletileg tilos a házasság előtti szex, úgyhogy szerintem ezen a tényen senki nem akad fent, még akkor sem ha már egy ilyen liberalizált, elnyugatiosodott világban élünk.

Lehet, hogy olyanokat láttam/láttunk bele a kommentedbe, amit magamra/magunkra vettünk, de tényleg sértő volt, amit írtál. Hiszen mi teljes szívünket odaadjuk ezeknek a férfiaknak és cserébe nem várunk mást csak azt, hogy ők is ugyanezt tegyék. De neked ebből csak az maradt meg, hogy mi olcsó kis hotelekbe járunk és direkt bűnre csábítjuk azt akit nem kéne. Kérdezem én, ki az, akinek nincsenek bármilyen vágyai akkor, hogyha teljesen szerelmes valakibe?
Ez számomra nem elítélendő dolog. Tudom, hogy nem része az Iszlámnak, tudom. De ezt mondd meg egy nőnek, aki előtt ott lebeg a rózsaszín köd.
NAh, most már fejezzük be a vitát. Én csak annyit kérek, hogy nyugodtan mondd el a véleményed, de ne olyan kifordítottan, ahogy az előző kommentedben, mert én igenis magamra vettem, mert tudom, hogy a kedvesem jó ember és tudom, hogy ő is követ el hibákat legyen szó vallásról, vagy bármiról. Emberből vagyunk mindannyian. Ezt Allah is tudja és pont ezért megbocsátó azokkal szemben, akik később ismét visszafordulnak hozzá, mert rájöttek, hogy az addigi életüket nem helyesen élték.

Végül pedig, ha megengeded, lenne egy kérdésem az Iszlámmal kapcsolatban.
Az Iszlám szerint tényleg érvényesülhet a szemet szemért elv?
(és kérlek ne üvöltsd le a fejemet, ha most hülyeséget kérdeztem, de ez engem nagyon érdekel). Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv:

Ada

2008. június 12. 14:19:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok

Ez a szemet-szemért elv engem is érdekelne...

Szerintem Boglárka hozzászólásain azért volt kiakadás, mert a blog a török férfiakkal való kapcsolatról szól, nem pedig az iszlámról. Ezek a hozzászólások viszont csak a vallásról szóltak.

Egy török (és bármilyen más nemzetiségű) férfi a kultúrájából, a történelméből és az országából IS áll nagy általánosságban.
És mint ahogy egy magyar fiúnak nem fogok nekiállni elmagyarázni (mivel a zsigerében van), hogy december 24-e estén nem illik bárki felületes ismerőst felhívni vagy meglátogatni, mert az a mi kultúránkban az egyik legintimebb időpont; ugyanúgy egy más kultúrában jelenlévő dolgokat az ember szeretné megérteni. Vallástól függetlenül.

Török pasi nem egyenlőségjel iszlám.

2008. június 12. 16:18:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Bocsi, az előbbi névtelen Ági voltam :)

2008. június 12. 16:19:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Elovastam ma mindent bár a laptopom totál vírusos, nagy baj van vele...:(

Nos: Lamartine mondta: ha csak egyetlen pillantást vethetnék a világra, Istanbul az mit látni kell!!!

Itt senki sem olcsó lány, de b-- ni megy ki, hanem szerelemből, és minden lehet jó vagy rossz....

azért selcukhoz senki ne menjen:) Ő az enyém!!!

Majd írok még!

Pusssssssssz

Zsuzsa

2008. június 12. 19:58:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hahó mindenki!

Már annyiszor felmerült itt "Mo.-on is sok a török, válogassatok közülük", meg "miért törököt választotok magatoknak", stb. Csak nekem hangzik ez hülyén? Én nem vagyok kiélezve a törökökre... a véletlen hozta úgy, hogy megsimerkedtem eggyel. Ettől még nem a törökségébe vagy muszlimságába vagyok szerelmes, legalábbis nem csak ebbe. Miért tűnik úgy, mintha többen azt gondolnánk, hogy mi eszeveszetten vadászunk / vadásztunk egy TÖRÖK pasira????

rida

2008. június 13. 21:52:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Van egy mondás.. meg kell ragadnunk minden pillanatot különben hiába élünk...

Én, megragadtam. Nos, a kapcsolatok nem azért szakadnak meg, mert a pasi török, hanem mert nem mindig alakul úgy minden, ahogy szeretnénk.... sajnnos...
A törökök sem jobbak, sem rosszabak más embereknél, nagyon tudnak szeretni, DE sajnos, és ez igaz, a távolság a legnagyobb szerelmet is meg tudja ölni, azért szerencsére vannak itt kivételek, és ennek nagyon örülök!:)
Tudjátok, azoknak mondom akik előszőr mennek ki, szóval, nagyon boldogok lesztek és megkaptok mindent amit eddig talán soha, de haza kell jönni, és egy nap elmúlik a "rózsaszín köd " és akkor dől majd el, menyire erős ez a szerelem. Nem csak nekünk hiányzik Ő, hanem mi is nekik. De a pasik ezt másképp dolgozzák fel, és perxe vannak ott akik le is beszélhetik erről, és ott is vannak nők, szépek.... láttam...

Nos, mi még együtt vagyunk de nem tudom mi lesz holnap, és nem is akarok erre gondolni,mert ha magyarral lennék, akkor sem tudnám a holnapot előre...
Ha mégis elveszíti valaki Őt, akkor ne szomorkodjon, ne gyűlölje, nem mindenki a sexre megy, hanem más nehézdolgok is vannak.... de áthidalhatók, perxe, hogy igen, de ezt mindkét félnek erősen akarni kell, enélkűl nem megy. Ha igaz és erős a szerelem akkor igen!!!:) Példa erre itt sok boldog lány!!:)

Istambul gyönyörű, a tenger, meg minden, varázslatos...
Én boldog vagyok, hogy eljuthattam oda, Hozzá, és boldogk voltunk, ...
:) hmm pont telihold volt, ,,,
Ha mégis találkozik ott mással és azt választja én meg fogom érteni, mert szeretem mint embert is.
Hiányzik..
Zsuzsa

és Bogi tényleg nem zaklatott engem, csak mi kicsit máshogy gondolkozunk, de ez nem baj, én tudom akik itt a blogon írnak rendes tisztességes lányok, azért vigyázzatok a lelketekre...

2008. június 13. 22:51:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok

Látom vélemények vannak rendesen. Én egy jó példával állnék elő hoyg gyarapítsuk a sikeres kapcsolatok számát. Az én párom törökországi Kurd , mi 2 éve vagyunk együtt lassan. Ő magyarul tanul, én törökül, kompromisszumokat kötöttünk és remekül megvagyunk, mindketten itt Magyarországon. Augusztusban megyünk nyaralni Törökországba, bemutat a szüleinek is. Megkérdeztem, megtudtam minden fontos információt hogy ne kerüljek kellemetlen helyzetbe, de ő tudom hogy mellettem lesz. Nekem mindenki azt mondja nem fog működni, más kultúra, mást jelent férfinak és nőnek lenni. Elegem lett ezekből a szónoklatokból. Már működik! Szép napot mindenkinek.
Meryem

2008. június 14. 11:40:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Boglarka

már megint előítéleteid vannak. Én iganis örülök hogy a férjem hívő, és eszem ágában sincs hogy megváltoztassam. A kisbabánk muszlim lesz. Nem iszok pezsgőt újévkor,és nem eszek malacsültet sem. Rengeteget olvastam az iszlámról mielőtt ősszeházasodtunk és azóta is. Ismerem az ünnepeket, még a kisebbeket is. Olvastam a próféta életéről. Nem kell muszlimnak lennem ahhoz hogy megértsem és elfogadjam a vallását. (és ezzel a goldolkodással nem vagyok egyedül).

A nazarboncuk, a kézcsók és egyebek nem az iszlám hanem a török kultúra része. A török kultura pedig nem egyenlő az iszlámmal, ahogy a magyar sem a kereszténységgel. Ha együtt élek egy török férfival, meg szeretném/meg kell ismernem a kulturáját. Ennek nincs köze a vallásához. Az pedig, hogy kezet csókolok az anyósomnak, a tisztelet jele, amit a török kulturában így fejezek ki, és nincs köze ahhoz, hogy keresztény vagyok vagy muszlim, vagy hogy mennyire hiszek Istenben.

Nem gondolom hogy a nyugati életfelfogás követendőbb, sőt. Nagyon is látom hová vezet a túlzásba vitele és egyáltalán nem vágyom rá hogy a férjem liberalista nyugati legyen.

A szavaid pedig különösen azért jöttek át ítélkezésként mert tudom, hogy ő, igaz muszlimként sohasem ítélkezik és nem is akarja "erőszakkal" megmutatni nekem a helyes utat. Csak példát mutat, nap mint nap, a gondolkodásmódjával, a tetteivel, a szavaival. És ez bőven elég ahhoz, hogy elgondolkoztasson. És ezáltal lehet hogy egy nap eljutok oda hogy én is muszlim akarok lenni. De ez még nem jött el, és nem is biztos hogy el fog jönni. De ő addig/akkor sem ítélkezik, nem erőltet semmit. A személyes példa sokkal erősebb mint bármilyen példabeszéd. Muszlimaként a saját tetteidért vagy felelős, nem pedig mások tetteiért. Nem tudom hány éves vagy de fiatalon az élet általában fekete-fehér. Az ember általában később jön rá/fogadja el hogy az életben nem végletek vannak hanem a szürke millió árnyalata.

Én nagyon kevés olyan hozzászólásra emlékszem itt a blogon hogy "én aztán nem öltözöm be". A lányok többsége inkább csak tanácsot kért, hogyan öltözzön tiszteletben tartva az íratlan szabályokat (szintén inkább kultúra, mint vallás...).

A legutóbbi írásod egyébként sokkal normálisabb volt, mint az előzőek. Mintha végre beszélgetnénk az ítélkezés és vagdalkozás helyett. Szerintem sokan nagyon értékelik a segítségedet az iszlámról. Te lehetsz a blogon az, aki hiteles választ tud adni a lányoknak vallási kérdésekben - és ez sokkal szerencsésebb hosszú távon mindenkinek, mint a korábbi felállás.

Mandula

2008. június 14. 18:41:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Először is hadd fejezzem ki elismerésem az oldallal kapcsolatban,mind a moderátor,mind a hozzászólók tekintetében.
Már elég régóta olvasgatom a blogot,nagyon tetszik ez az összetartás, és ,hogy mindenki úgy segít a másiknak ahogy csak tud. Idáig csak a barátaim miatt volt kötődésem Törökországhoz,de négy hónappal ezelőtt megismerkedtem egy török sráccal,aki Erasmus-szal volt Budapesten és a megismerkedésünk után pár nappal össze is jöttünk. Tegnap utazott haza Mersinbe és az az igazság, hogy már távlati tervekről is szó esett-pontosabban arról, hogy ha két év múlva végez és még mindig szeretjük egymást,akkor együtt fogunk élni-egy harmadik országban.Nála éreztem először, hogy le tudnám vele élni az életemet és nem bírnám ki, ha meg kéne válnom tőle.
Ha minden igaz,én január végén megyek ki,szintén Erasmus-szal,de addig még van egy fél év és azt sem tudom utána hogy lehetne.
Szeretnék munkát találni arra az időre amíg ő még tanul-mivel én jövőre végzek a főiskolán-de fogalmam sincs,hogy kezdjek hozzá az álláskereséshez,a török tudásom se elég jó még,de ha tudnám, hogy találnék állást, még jobban ráfeküdnék. Ha van valami ötletetek vagy tanácsotok, kérlek segítsetek!

Üdv,
fıstık

2008. június 15. 3:05:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Törökországban hallottam most két nagyon szép számot,leforditották nekem németül ,hogy értsem miről szól.
Olyat szeretnék kérni,ha valakinek meg van és tudd törökül akkor leírná nekem törökül és magyarul is.az egész mintha rólunk szólna olyan.
Köszönöm a segítséget előre is.

Gabó

2008. június 15. 15:06:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Az előadó és a számok címe lemaradt.
Ufuk Genede - Ben degilim
Gülay -Istambul agliyar

Kérlek segítsetek ha tudtok!

köszönöm:Gabó

2008. június 15. 15:11:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Fistik
szerintem a következő fél évben tanulj meg annyira törökül amennyire csak tudsz. Inen állást keresni elég bajos, de ha kint vagy akkor ismerősökön keresztül sokkal egyszerűbb. de a legtöbb helyen csak akkor boldogulsz ha (legalább valamennyire) tudsz törökül. Szóval szerintem ahjrá a nyelvtanulással, a többi meg menni fog ha kint vagy. Mondjuk a papíroknak nézz utána mert szerintem nem könnyű hivatalosan munkát vállalni kint. Diiákként meg gondolom nem lehet.

Mandula

2008. június 16. 16:14:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok lányok, nézte valaki a tegnapi meccset? (Törökország-Csehország)

Én nem vagyok egy focidrukker, sőt, fogalmam sincs róla, nem is a fociról akarok írni, nem is tudnék :)). De a kultúrák közti különbségeknek egy nagyon markáns példája volt. A hetvenvalahányadik percben a török válogatott 0-2 vel vesztésre állt. Ekkor mi magyarok nagy többséggel arra gondoltunk, "na ennek vége". Mert a magyar/kelet-európai mentalitás sokszor ilyen - ha a földre kerültünk, és nagyon kicsi a remény, akkor nem tudunk felállni, nem hiszünk magunkban eléggé. (szegény cseheknek is ez tett be). Persze millió oka van, pl. a történelmünk, de akkor is..

Török barátaink pedig arra gondoltak: "még van 50% esély, még van 15 perc". És láss csodát, ebből lett 3-2-es török győzelem. Nagyon tisztelem a törökökben hogy az utolsó pillanatig tudnak küzdeni 100%-kal.

Mandula

2008. június 16. 16:23:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Mandula!

Köazönöm szépen a hozzászólásod,igyekszem tanárt találni:)Bár a barátom tnap óta nem jelentkezett,ami nem vall rá:(((
A meccset néztem tegnap,hihetetlen mire nem képesek a győzelemért.Meg is érdemelték.
Fistik

2008. június 16. 23:36:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Bu süreçten itibaren artık GFB forumlarına üye alımı sadece isim soyad ve T.C. kimlik numarası doğru ve eksiksiz girilmesi koşuluyla gerçekleştirilecektir. Mevcut üyelerimiz ise profillerine T.C. kimlik numaralarını doğru ve eksiksiz girdiklerinde forumumuzu gezmeye başlayabileceklerdir. T.C. kimlik numaranızı öğrenmek için http://tckimlik.nvi.gov.tr/ adresini kullanabilirsiniz.

Bir diğer karar ise; 1 Temmuz 2008 tarihli güne kadar, yenilenme sürecimizin başlangıcından önce forumumuza üye olan ve nick kullanan herkes nick'ini isim soyad olarak değiştirmek zorundadır. Bu tarih'den sonra hala nick'lerini isim soyad olarak değiştirmemiş üyelerimiz GFB forumlarından ihraç edilecek ve erişim hakları süresiz olarak iptal edilecektir.


Le tudná nekem fordítani valaki, hogy nagyjából mit jelent ez a szöveg?
1 számomra nagyon fontos fórumon kaptam, és nem szeretném ha megszünne a tagságom... :)

Előre is nagyon köszöm.

Yasa Türkiye!

FBC

2008. június 17. 1:54:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves FBC!

A szövegnek a lényege, hogy az adott oldalon ezentúl csak vezeték- és keresztnévvel, illetve török személyi számmal lehet regisztrálni. Az eddigi tagoknak is a becenevüket (nick name) le kell cserélni valós névre illetve hozzá kell adni a személyi számot a regisztrációhoz. Aki ezt nem teszi meg, azt kitiltják az oldalról.

Remélem tudtam segíteni, bár ha jól értem, ez nem túl jó hír.

Üdv.
Kati

2008. június 17. 10:45:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hát nem igazán, de majd megoldom :).

Cok Tesekkür Ederim, sokat segítettél.

Üdv.: FBC

2008. június 17. 18:15:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok! Nem tudom ki akart ma skypon felevenni innen a blogról de ha megírná ki, és miért érdekelne. Ugyanis senkit nem veszek fel, akiről nem tudom ki, nagyon sok pénzembe kerűlt egy link megnyitása, tele vírussal!!

SZUPER VOLT A MECCS!!! TUDTAMhogy győzni fognak, minden elismerésem a Törökökéééééé:)

Attól függetlenűl, hogy úgy döntöttem, és lehet ezért megorroltok rám, de ma kilövöm a pasim. Elég volt a macska egér harcból, fent van msn-n ahogy én is bejelentkezek eltűnik, kilép., nos én ma tényleg törlöm, majd megírom neki emailben.

Zsuzsa

2008. június 17. 19:47:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

Mandula!Gratulalok a babahoz!!Micsoda nagyszeru hir!

Meccs!Majdnem szivinfarktust kaptam,annyira kiabaltam ,hogy az egesz utca hallotta.Nagyon igaz amit irtal Mandula.Ez az osszefogas ami tartja az orszagot,ez az ami a magyarokban hianyzik,ezert nem fogunk mi sokra jutni.Nem csak a csehek ellen forditottak,hanem az elozo meccsen is a svajciak ellen!
Azt viszont sajnalom,hogy a kapus piros lapot kapott,nem jatszhat a kovetkezo meccsen , pedig huhaaa milyen jo kiallasu pasi!:-)
Lehet megalapitom a Volkan fun club-t..hhehehe

Valamelyik Meryem irta, hogy annak idejen Bahcelievler-ben lakott.Jajj, a szep emlekek, az en ex-m is ott lakott annak idejen.En elveztem a 2 oras utazasokat a kozpontba,uditoen hatott ram.

Mi mar nagyon regen nem vagyunk egyutt hivatalosan.Hivatlanul sovargunk egymas utan mar majdnem 5 eve.Mindketten orulten szeretjuk egymast es hianyzik a masik, de valami miatt megsem lehetunk egymasei.
Meg tudja belyegezni az eleted.Mennyire igaz, hogy egyszer vagy igazan szerelmes az eletedben.Kinek beteljesul az ,kinek nem!Nekem nem sikerult, es nagy valoszinuseggel a vallas miatt.Megsem szidok semmit es senkit.Tovabbra is imadom Torokorszagot es Isztambult,a kulturajukat,az embereket,tisztelem az iszlam vallast.Meg mindig tanulok torokul,vannak torok barataim.
Es hiszem azt,ha hamarabb nem is ,de nyugdijas koromban biztos oda koltozom.

Aki tud angolul,ajanlok egy konyvet amit eppen olvasok.Mandula neked biztosan tetszene.Talan interneten meg tudjatok rendelni,en is onnan szereztem.
A cime:Tales from the expat Harem. Kulfoldi nok tapasztalat kollekcioja a torok eletrol,rovid tortenet leirasok.Nagyon jok,es sokat lehet tanulni a kulturarol ,szokasokrol.Eppen tegnap a repulogepen ertem egy olyan holgy tortenetehez ami kisertetiesen hasonlit az enyemhez,es meg mindig annyira felbolygat,hogy elsirtam magam a gepen.
Na de , ez az elet!

Ani
egy regi bloggolo

2008. június 18. 1:16:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!szeretném megkéri közületek azokat hogy akik tudnak törökül forítsák már le nekem a következőt:
-sınavlarla alakalı her türlü dosya kabul edilir-
Nagyon Nagyon hálás lennék nektek!
Fontos lenne!Előre is nagyon köszönöm mindenkinek aki segít.

Szandra

2008. június 18. 22:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Ani

nagyon köszönöm!! Nemrég derült ki hogy kisfiú, így a meccset már két "férfival" néztem :) Egyik a hasamban ugrált, a másik pedig mellettem. :))

Olvastam a könyvet, tényleg nagyon szuper, nagyon különbőzó sorsok vannak benne, külföldi nők, akiket valami köt Törökországhoz, ott laknak, és hogy élik meg az országot, a kultúrát, a változást... tényleg szuper. Én is ajánlom mindenkinek!! Kint lehet kapni. A másik amit mindenkinek ajánlok aki török férfival él/fog élni/Törökországban gondolkodik a Handbook of Living in Turkey (régebben talán ...Living and Loving.. volt a címe) asszem az új kiadás már csak Living. Nagyon nagyon hasznos, benne van minden a papíroktól, a szokásokig, a városok milyenségétől (külföldi szemmel) az esküvőig, a vásárlástól a hitelfelvételig, a tradíciók meg minden. Kint lehet kapni, átszámítva kb 3-4000 ft asszem. A másikat is lehet kint is kapni.


Zsuzsa
szerintem senki nem ítél el azért mert szakítasz a barátoddal. Minden országban vannak ilyenek is és olyanok is, hát neked most egy "olyan" jutott, nagyon helyes hogy nem kérsz belőle. Inkább szakíts most, minthogy később bánd meg - mikor már összekötötted vele az életed, neadjisten még gyereketek is van. Szerintem egy nőnek sem lenne szabad olyan férfi mellett lennie/maradnia aki nem érdemli meg őt. Sajnos sok ilyet látok magam körül (magyarokat is meg külföldieket is) mert inkább benne maradnak egy megmenthetetlenül rossz kapcsolatban minthogy újrakezdjenek mindent egyedül.

Mandula

2008. június 19. 8:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Mandula!

Gratulálok én is a kisfiúhoz! :)

A könyveket angolul vagy törökül olvastad? Így az angol cím alapján megtalálom? Már régóta érdekel, hogy vajon mások hogy látják az életet Törökországban, mennyiben egyezik az én három éves tapasztalataimmal. :)

Köszi
Kati

2008. június 19. 11:36:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves szandra!

A mondatod, amit beírtál -
sınavlarla alakalı her türlü dosya kabul edilir - szó szerint azt jelenti, hogy a vizsgával kapcsolatos mindenféle írat el legyen víve. Nem tudom, hogy hova meg kinek, de ezt jelenti. Gondolom ezt csak kiragadtad valahonnan.
Remélem, hogy tudtam segíteni.

Üdv:

Ada

2008. június 19. 13:06:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Mandula!
Aranyos vagy, és köszönöm, hogy mindig írsz nekem. Oyan bonyolult ez... igazából nem is nagyon kell vele szakítanom, hiszen nem nagyon szól hozzám, jah! foci után igen, akkor boldog.. fura egy pasi, nem tudom mi lett vele? hova lett az az ember akit megismertem, akivel annyi tervünk volt... Ő nem szakít, és majd....
Nekem akkor is el kell mennem majd egy nap Isztambulba, újra, annyira gyönyörű...

HOlnap foci!!!!!:):)
Ott vok az iwiwen is!:)

Zsuzsa

2008. június 19. 13:23:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

a következő hirdetést találtam:

Tapasztalt telepített idegenvezetőt keresünk Törökországba azonnali kezdéssel. Jelentkezés fényképes önéletrajzzal az agi@greentravel.hu e-mailcímen.

Talán akad itt valaki akit érdekel.

2008. június 19. 15:26:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Mandula!Kisfiu,akkor kettos orom!!!!Gratulalok megegyszer, es sok egeszseget nektek!!!

A masik konyre irtad ,hogy kint lehet kapni.Torokorszgra ertetted?Mindenestre rakeresek az interneten.
Holnap meccs!!

Ani

2008. június 19. 16:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Köszönöm Ada!

Szandra

2008. június 19. 16:37:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nem voltam pár hétig, de éppen diplomáztam:)))))))

Az én kedvesem van Amerikában (huh, avatárok kellenének, így nehéz követni az embereket), és nagyon hiányzik változatlanul.Alig tudunk kommunikálni, mert nincs kinnt nete vagy mobilja, de ma fel tudott hívni 1 órára. Szegénynek nagyon honvágya van:(

Boglárka:
Van a hitnek sok lépcsőfoka, ki mennyire él a vallásának (persze egy ideális világban ennek nem kellene így lennie), de azért van egypár lépcsőfok az asszonyverő meg a tökéletesen a Korán szerinti élet et élő muszlim között:) Másrészt amikor kinnt éltem, azt vettem észre hogy a fiatalok között nagyon sokan már csak annyira muszlimok, mint mi keresztények (nah, lányok, ki volt templomban az elmúlt hónapban???;)
Szóval lehet jó férfit találni vallással és vallás nélkül is.

De az tény, ha már olyannal hozott össze a sors, aki vallásos, akkor ehhez alkalmazkodni kell bizonyos mértékben. Én ezt személy szerint elismerem, de ezért ugyanennyi alkalmazkodást kapok páromtól más területeken!
Remélem, általam nemhogy rosszabb, hanem jobb muszlim lesz.

Üdv Mindenkinek
En-Meryem

2008. június 19. 18:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

El is felejtetettem írni:)

Ani:
Bahceevleriben én laktam. Szerintem rettenetesen hosszú az út, bár talán észrevetted van egy nagyon vicces ház az út mentén, csak kb egy szobányi széles és 4-5 emeletes. Mintha kétoldalt kissé "összenyomták" volna. Nagyon bánom, hogy soha nem fényképeztem le.
Te merre voltá Bahceevleriben? Én Yayla camiinál.

Idegenvezetői állás:
Én voltam idegenvezető Törökországban, igaz nem a Green Travelnél.

Mindenkinek ajánlanám, mert nagyon nagy lehetőség, és ha szerencsés helyet fogtok ki, akkor nagy élmény is.
Aki kimegy azért elötte kérdezze meg:
1, Kap-e és milyen jutalékot (az élet ott kint sem 2 fillér, jutalék nélkül nem sokat hozhat haza az illető)
2,kap-e munkavállalási vízumot. Senkinek nem kívánom hogy havonta el kelljen mennie valamelyik görög szigetre a vízumért és minden rendőr láttán ijedten huzza le magát a buszban...
3, Ami a legfontosabb, miért pont most keresnek idegenvezetőt. A nyári telepített idegenvezetőket legkésőbb májusban már kiválasztják (de az is nagyon késő már), szóval könnyen meglehet hogy a jelenlegi idegenvezető úgy besokalt, hogy a helyére keresnek valakit. Derítsétek ki, hogy miért akar az illető eljönni!
4, Kérdezzeték még rá: Szálláson van-e légkondi (nélküle meghaltok), hány emberrel kell rajta osztozni, van-e szabadnap,stb.

Szóval csak keményen lányok, mert a turizmusban sajnos a munkaerőt inkább kizsákmányolják, mint megbecsülik, pláne az ilyen idénymunkánál.

De természetesen rengeteg ellenpéldával is szolgálhatok:))))) Ha nem lenne már szerződésem nyárra, én biztosan megpályáznám!!!:) (bárcsak ne lenne szerződésem!)

Üdv,
En-Meryem

2008. június 19. 19:07:00 CEST  
Blogger Tamara said...

Sziasztok,

szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy könyvet. Egyelőre a bookline.hu-n, később a Libriben is elérhető lesz.

Mandulával egyetemben azt gondolom, hogy - bár mi nem vagyunk muszlimok - minél többet olvasni, minél több ismeretet szerezni a párunk/férjünk vallásáról, kultúrájáról szükséges, sőt nélkülözhetetlen. Hisz enélkül sokx nem értjük a dolgok miértjét, és mi is kevésbé tudjuk megértetni a mi kultúránk szokásait, normáit.
Ez is azon könyvek táborát gyarapítja, ami hasznos lehet számotokra Mohammed próféta (áblv) életének megismeréséhez, betekintést nyerhettek az Iszlám vallásba.

Gülen, M. Fethullah:
Allah küldötte Mohammed - A Próféta életének elemzése

"Az Allah küldötte: Mohhamad című könyvből sugárzik a Mindeható Allahban, a világmindenség egyetlen és kizárólagos Teremtőjében való hit, és átszövi az emberiség iránt érzett mélységes szeretet, a jóság és a hit győzelmébe vetett tökéletes bizalom." Prof Vitalij Ivanovics Seremet - Kelet Intézet, Orosz Tudományos Akadémia

Szép estét!
Tamara

2008. június 19. 20:48:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Meryem,
Nem emlekszem mar az utca nevere.Csak latogattam az exememt,nem laktam ott sokaig sajnos.Cami volt kozelunkben ,nem is egy , imadtam hallgatni a muezzint,mindig megnyugtatott,otthon ereztem magam.
A metro allomas kb.5 percre volt tolunk es volt egy korforgalom az utca vegen,ennyire emlekszem.Mindez 3 eve volt!
Ani

2008. június 19. 20:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

JA, nem emlekszem a hazra,altalaban metroval mentem be a kozpontba.
Az en exem is Amerikaban van most. Ellenorzi a repcsik gyartasat kemeny munkaval.

2008. június 19. 20:55:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Krinyo vagyok, eddig csak olvasgattam a fórumot, élvezet megismerni hasonló sorsokat. Rengeteg erőt adtatok úgy, hogy nem is tudtok róla. Most szántam csak rá magam, hogy írjak is nektek. Az oka En-Meryem egyik hozzászólása volt. Épp ezért, kedves En-Meryem lenne hozzád kérdésem, de ha bárki tud infóval szolgálni, azt is szívesen fogadom.
Szóval: Augusztusban utazom Törökországba kedvesemhez, de hosszabb távra. Munkám lesz, de nem kapok munkavállalásit, gondolom kitaláltad, hogy a vízummal van gond. Megkérdeztem, most csak egy hónapos turistavízumot adnak, hosszabbat nem, valamiért behúzták a követségen a kéziféket:( Hallottam már máshonnan is a Görögországba utazós megoldást, de semmi bővebbet nem tudok róla, csak amit józan paraszti ésszel el tudok képzelni.
Megtennéd, hogy elmondod hogyan működik ez, egyáltalán megvalósítható-e? Gondolom nem kevés a rizikója...

Rólam röviden annyit, hogy Isztambulban él a párom, msn-nel indult a barátság, természetesen... Ő jött hozzám először Magyarországra, ide is költözne, de sajnos a munkája még Töröko-ba köti. Ezért egyenlőre én megyek, ha sikerül persze:(

Köszönöm előre is a választ!

Üdv mindenkinek: Krinyo

2008. június 20. 0:17:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Krinyo:

Nagyon sajnálom, hogy így alakult a munkavállalásid!
Azt veszem ki a leveledből, hogy a budapesti követségből szeretted volna kiszedni a vízumot, sajnos egy fordítva működik: a munkavállalásit a leendő munkaadódnak kell kérvényeznie (telepített idegenvezetőit viszonylag könnyen adnak). Persze ha nem akar, akkor nem fog (sokan olyan mesét adnak be, hogy ne aggódj, most kimész turistával, majd kinnt szerzünk, ez hazugság sajnos).
Elösszöris, amikor kimész ne Budapesten vegyél vízumot, hanem a határon, majd ne felejtsd el, hogy a vízum ugyan havi vízum, de valójában 30 napos (a vásárlás napja számít az első napnak, tehát marad 29 napod, nehogy túlmenj, mert napi 50 líra a bűntetés miatta). Aztán elkezdheted az ingázást. Nem írtad, hogy hová mész dolgozni. Ha a tengerpartra akkor majd egy.egy görög szigetet célozz meg (minden 30. napodat ott fogod tölteni, nem 2 órt kiruccanás), de ha Isztambulba mész, akkor még macerásabb, mert onnan pedig aszt hiszem Bulgária (Edirnén keresztül) van a egközelebb. Ez utóbbi elég bonyolult, majd megírom, ha aktuális, mert amugy fél oldalra taksál a technikája, hogyan a legolcsóbb:)

Amugy a határon egész egyszerűen átmész, ott kipecsételik a vízumodat, majd visszamész, ott pedig veszel egy újat. A második hónaptól fogva tudni fogják, hogy valami turpisságban jársz és valószínűleg ezt majd megpróbálják kiszedni belőled, de ha kitartóan mosolyogsz és azt mondod, hogy nem dolgozol, hanem mondjuk a barátodnál vagy, akkor sokat nem tehetnek ellened.
Az hogy mennyi bajod lesz a rendőrséggel, pedig a munkakörödtől függ.
Persze ha beesik ide egy követségi alkalmazott, akkor én csak hallottam mindenzt, és nem saját tapasztalatból írok;)

Ani:
A metró a városrész másik felén van, akkor gondolom pont me ugyanott voltunk. Amugy tényleg van hangulata Istanbulnak, imádom a sok színes házat!

2008. június 20. 9:11:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Meyrem,
Mi 5 percre voltunk egymastol:-)
Most mar azert is megkerestem a google earth-n ,hogy hol lakott a draga.A Süküfe Nihal Sok-n!A metro megallo a korforgalmon tul az utca vegen,a nagyforgalmi uton van,szinte a Migros mellett ,es mar az is beugrott ,hogy Zeytinburnu-nal szalltunk at a "foldfeletti" masik metrovonalra,ami bement Eminönö-be.Most mar tudom melyik a Yayla Camii,ugyan nem neztem meg kozelrol ,de az Adnan bulvari-rol lattam/hallottam,amikor arra setalgattam.A google earth-n vannak kepek is a hazakrol,a sulirol az utca vegen,volt ott egy kerteszet is a korforgalomban...hmmm...mostmar mintha tegnap lett volna!:-(

Ani

2008. június 20. 16:05:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Mindenkinek:

Profiterol a Sparban!!!!
Nem vagyok benne biztos, de úgy tudom, hogy igazából olasz édesség, de aki járt már török cukrászdában, az biztos látott hatalmas profiterolhalmokat. Mindne török ismerősöm nagy rajongója és ma a Sparban kifejezetten jót vettem. Nyamii, szóval aki érezni akarja a török édességek hangulatát, de nem teheti (mert vidéken lakik, mint én, ahol nincs török cukrászda), annak irány a Spar!!!

Ani: oh, igen néha már én is hallom a müezzin imáját, annyira hiányzik. Messze van még az ősz, amikor én legközelebb élőben hallani fogom. (azt amugy tudtátok, hogy a müezzin mindig élőben imádkozik, de kisebb városokban azért kicsit "csalnak". Egy müezzin imádkozik a mikrofonba az egyik dzsámiban és azt közvetítik mindenhol -erre én akkor jöttem rá, amikor a kisvárosban, ahol éltem, pont két dzsámi között álltam, és mintha egy koncertteremben lettem volna, ellentétben Isztanbullal, ahol az egész kicsit kaotikusabb, de gyönyörű).


En-Meryem

2008. június 20. 18:40:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hali! várom a focit!:)

Valóban gyönyörű, szinte varázslatos az ima, én mindig szerettem, a páromat meg idegesítette, a kis török:)

Édesség! el fogok menni és veszek a Spárban!
Zsuzsa

2008. június 20. 19:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

újabb fordítási segítséget kérnék ha nem baj:
-bu balla nereye kadar-
ne kérdezd honnan szedem...csak fontos lenne tudni hogy mit jelent.
a segítséget előre is köszönöm

Szandra

2008. június 20. 23:52:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Micsoda meccs volt megint!!!En mar kioregedtem az ilyen izgalmakbol,majdnem szivinfarktust kaptam,a vegen mar a torok baratnom mogul neztem.Most meg az osszes baratom lelkendezik az msn-n es skype-n.Hajjj de szeretnek most reggelig unnepelni Torokben!!

A muezzin a Kek Mecsetnel a legszebb,ahol kb 10 felol hallod az imat.Neha a youtube-n szoktam hallgatni/nezni.Eleg sok video fel van rakva,legtobb resze Isztambulban a Kek Mecset kornyeken van felveve.

2008. június 21. 0:26:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Bocs...Ani voltam az elozo hozzaszolassal..

2008. június 21. 0:27:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıasztok!
En mar 3 hete kınt vagyok Törökorszagban. Kınt dolgozom de termeszetesen a parom ıs ıtt van es vegre együtt lehetünk, mar amennyıt a munkank enged hısz mındketten az ıdegenforgalomban dolgozunk. Nagyon sok mınden kı fog derülnı ezen a nyaron mert neten hıaba nagy a szerelem azert meg a legrosszabb esetben ıs par honap legalabb egy varosban valo eles rafer mındket felre a hosszabb es komolyabb tavu celok elerese erdekeben. :)
A focıt mı ıs nezzuk, oltarı hangulat volt ıtt tegnap ıs a meccs utan, zaszlokat lobogtatnak, enekelnek, szoval nagyon magaval ragado a hangulat.
A török forgalomban valo vezetest lassan kezdem megszoknı, de nagyon kell fıgyelnı... szerınte ha megszokom Magyarorszagon engem lelönek. :D
Tovabbı szep napot.
Liz

2008. június 21. 13:00:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Ja! Ma este Tarkan koncertre megyünk Manavgatba. :D Ugy varom mar.
Liz

2008. június 21. 13:02:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Meryem!

Köszönöm a válaszod, csak most tudtam megnézni.
Isztambulba megyek, egy családnál leszek au pair, illetve nyelvet kell tanítanom a gyerkőcöknek.
Számomra az aggodalom tárgya az volt, hogy visszangednek-e, ha látják, hogy párszor átléptem a határt, utána meg vissza. Tényleg nem kötekednek, ha azt mondom, hogy vár a vőlegényem(ami persze nem is kamu)? Gondolom, hogy nem megy gördülékenyen, de azt hittem, hogy ennél sokkal nehezebb a dolog. Ha a mosolygáson és a meggyőzőképességen múlik, akkor nem lesz gond:D Azért mindenre fel vgyok készülve...

Valószínüleg igényt tartok majd a az útleírásodra, ha nem gond.

Köszönöm a válaszod és a segítséget! Majd még jelentkezem.

Szép napot!
Krinyo

2008. június 21. 15:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Kedves Szandra!

Sajnos ige nélkül nem sok értelme van annak, amit ide bemásoltál:S Szóval kérek egy igét, ha lehetséges:D

Kedves Liz!

Rettentően irigyellek!!!! Tarkan koncert!!!!!!!!Én oda sosem fogok eljutni:D Legalábbis ha a kedvesemen múlik:D Tudja, hogy mennyire odavagyok érte:Dhehe

Akkor jó szórakozást hozzá és egy iciny-piciny beszámolót, ha kérhetnék róla, akkor annak nagyon örülnék.

Üdv:

Ada

2008. június 21. 19:13:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,
Liz, haydi, haydi. :-) Várom a megígért képeket! :-)
A követségen nagyon egyszerű beszerezni a vízumot (bár azért nagyon tartottam tőle), nekem egy éves időtartamra adtak, majd' három hónapra (turista), persze, azért felkészülten kell menni (Törökországi igazolások sem ártanak). :-)
Szeptemberben irány Törökország! :-)
Péter

2008. június 21. 20:40:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hát Ada..:)sajnos igével nem szolgálhatok...csak a nevemmel amit elé írt az illető..de akkor ez sem fog változtatni sokat..na mindegy a szavak jelentését nagyjából tudom..csak nem igazán tudtam én is összerakni..de hát ez van..
azért köszi a segítségeet!
Szandi

2008. június 21. 20:48:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Lányok,aki tudd törökül és ismeri az Ufuk Genede -től a - Ben degilim címü számot,és a Gülay-tól az -Istambul agliyar címü számot ,nagyon szépen kérem írja le nekem törökül és magyarul a szövegét.Már amikor elösször hallottam ezeket a számokat is tetszett,hát még akkor amikor lefordították németre,akkor már a mondanivalójával még jobban megtetszett.Szépen kérem legyen valaki oly kedves fordítsa le nekem.
Köszönöm szépen előre is!!!
Gabó

2008. június 21. 22:14:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!!!

A párom Sideben dj a Club Athenaban. Na hova megy Tarkan a koncert után????????????? ODA!!!!!!!!!!!!!!!!!! És én nem leszek ott, pedig imádom!!!! :(((((((( Várhatott volna egy jó hetet! :D Ugyanis hamarosan repülök! Asszem túlélem valahogy... :)

üdv

Kata

2008. június 22. 15:13:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

A müezzin nem imádkozik, hanem imára hív.
Nem "csalni" szoktak, hanem felvételről megy az Adhan, de általában ember végzi.
Az imát az imám vezeti, ami azt jelenti imában vezető.
Érdekes a könyv, amit írtatok, de szerintem az Iszlámot olyan könyvek alapján kellene megismerni, ami autentikus. Ilyen a Korán fordítása, vagy esetleg egy olyan hiteles könyv az Iszlámról, amit muszlim írt.
A bolti profiterol alkoholos. Én pár napja akartam venni, de elolvastam az összetevőket és benne volt, hogy "alkohol", így nem vettem.

2008. június 23. 2:56:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Nem az iszlamot akarjuk a konyvekbol megismerni hanem Torokorszag es annak lakoinak a kulturajat!!Egyikonk sem ejtett ki meg az iszlam szot sem amikor a konyvekrol beszeltunk.Nem kell Torokorszagot abszolut ossze kotni az iszlammal! Nem minden szokasuk es tardiciojuk onnan ered.
Nem tudom ki vagy,de nagyon sok bajod van latatlanban azokkal a lanyokkal akik nem muszlimkent,muszlim ferfiakkal elnek vagy akarnak elni.Hadd dontsek mar ok el ,hogy milyen uton vezetik az eletuket ,es nezzenek szembe a sajat lelkiismeretukkel ha nem jol,csak nekik van joguk hozza.Ki mennyit akar felfogni es megelni a muszlim vallas irant.
Az alkoholos profiterolos megjegyzes alapjan valoszinu te muszlim vagy.
Csak azt nem ertem,hogy ellenkezo vallasu emberek miert nem tudnak megelni egymas mellett,tisztelni a sajat vallasat es nem kioktatni a masikat.
A profiterol egyebkent kepviselo fank,tejszineskremmel megtoltve.Otthon elkeszitheto,frissen megfinomabb.

Ani

2008. június 23. 3:26:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!!! Ani! Amit írtál azzal tökéletesen egyetértek!!!! Jobban én sem írhattam volna. Nos a "névtelen" asszem mind tudjuk ki is írhatta!! És azt üzenem neki, foglalkozzon magával!! Már olyan mint a Jehova tanúi!!!! Mindenkinek az a vallása ami, ezért nem kell megtéríteni vagy elitélni a másikat! Egy az isten! És punktum!!!

Zsuzsa

2008. június 23. 9:47:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok! En ıs Sıdeben lakom, lakık ıtt valakı vagy a környeken közületek? Tarkan koncert szuper volt, rengetegen voltak. Erdekes volt mert a szınpad elott volt egy elkerıtett resz bıztonsagı okokbol ahova csak parokat, lanyokat es csaladokat engedtek be. Persze koncertkezdesre a kerıtesen bemasztak a fıuk ıs, ugyhogy lett nagy tumultus. Kb 1 ora 20 perc volt a koncert szuper volt eloban hallanı es latnı. Raadasul jo magasrol mert a parom a nyakaba vett egy-ket szam erejeıg a jobban latas mıatt. :)
Szombaton 06.28-an ugy tudom Antalyaban ıs koncertezık.
Meryem megkerdezhetem hogy Te melyık ırodanal voltal ıdegenvezeto?

Szep napot, megyek dolgoznı.
Lız

2008. június 23. 10:09:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Lenyűgözőnek tartom, ahogyan Törökországról írtok, bár némely hozzászólás kicsit elgondolkoztat.
Remélem senki nem érti félre, és főleg hogy senkit nem bántok meg a vele! Általában kerülöm a politikával, vallással kapcsolatos témákat, főleg azért mert nem tudok róluk eleget.
Mindig is álomvilágban élhettem,mert számomra csak csak egyenlő emberek léteznek akármilyen bőrszínel rendelkznek, nemi identitáshoz tartoznak, vagy akármilyen kultúra, vallás veszi is őket körül. Egy kicsit el is bizonytalanodtam, meg el is szégyeltem magam, amiért Ti ilyen tájékozottak vagytok. Felnézek arra,aki felvállalja azt, amiben szívből hisz,legyen az bármi! De nem értek egyet azokkal, akik fennen hírdetnek vmit , vagy túlzottan elvakultan hisznek egyvalamiben. A világ, az emberek változnak...Én már biztosan nagyon európaivá váltam, de szerintem mindenkinek szíve joga , hogy miben és milyen erősen hisz, mennyire követi vallása útját,szokásait. A vallásunk szabályainak be illetve be nem tartása,nem minősítheti az embert. A hit nem erről szól szerintem. (Írhatjátok majd, hogy azért érzem így mert nem ismerem az iszlámot, de szerintem a legtöbb dolog csak értelmezés kérdése.) Nekem ezt tanították.
Kérdezgettem a párom a vallási, nép és egyéb szokásaikról, de Ő és a családja a húsevési szokásokon kívül mást nem igen tart. (Izmir az már nyugati és viszonylag nagyobb város, biztosan ez is közrejátszik) Kicsit kényelmes itt neki Mo-n,az is lehet.Féltékenynek igen féltékeny,ami az én kis liberális, feminista szívemnek nehezen elfogadható. De meg kell mondjam hatalmas szíve van. Én Mo.-on találkoztam a párommal kb. 1,5 éve, amiből 1 éve élünk együtt. Kicsit ért magyarul, de nem beszéli, én pedig szégyen nem szégyen, de nem beszélem a törököt (pedig minden este török csatornát nézek). Valamiért nagyon nehéz nyelvnek találom, pedig könnyen tanulok idegen nyelvet.
Imád itt élni és most felajánlottak neki egy több szempontból is előnyös állást Izmirben. Azt mondta, hogy nélkülem nem szeretne visszamenni. Én pedig nem tudom milyen lenne kint élni. Az én felfogásommal biztosan nehéz. Nagyon sok sztereotípiát hallottam a törökökről általában, amik számomra többnyire nem bizonyultak igaznak. Nekem volt rossz és jó tapasztalatom más nemzet fiaival is és magyarokkal is. Szerintem embere válogatja.
Viszont most nem tudom mitévő legyek, mert elvarázsoltak az írásaitok,a feltétlen rajongásotok és elég bátornak meg őrültnek érzem magam,hogy nekivágjak és megismerjem azt az életet is. De attól a bizonyos munkavállalástól kicsit tartok.....
Kedves Mandula, Többiek, Ti akik boldognak tűntök a nehézségek mellett is!
Írnátok nekem pár sort arról milyen kint élni? Szoktatok találkozni? Aki nem az idegenforgalomban dolgozik,az találhat magának más típusú állást?
Megéri feladni egy viszonylag jól működő itthoni életet? És még rengeteg kérdésem lenne... de ha ezekre válaszolnátok is hálás lennék.

Köszönöm szépen!
zsóka

2008. június 23. 21:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Liz!

Június 29-én megyek közel egy hónapra Sidebe. Három hete jöttem haza, akkor két hetet voltam kint. A párom a Club Athenaban dolgozik, ami az Apollo templom romjainál van. Régen Club Apollo volt a neve. Amúgy a club, a Liman bar és a Harbour bar is mind egy kézben van, így ott lakunk a kikötőben (a központban). Ti merre laktok?

Üdv

Kata

2008. június 25. 16:33:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıa Kata-szomszed!
En Sıdeben a Kemer Mahallesın lakom, az kıntebb van a föut fele. Tudod melyık ez az utca? Igen ısmerem azt a helyet amıt Te ırtal, ha vısszajössz összefuthatnank... te mıt csınalsz ıtt? Fogsz mostanaban megınt Magyarorszagra utaznı?

Zsoka a tema nagyon jo amıt feldobtal en szıvesen beszelgetnek veled errol mert engem ıs foglalkoztat. En egyenlöre ugy erzem tudnek ıtt elnı-masabb mınt otthon-de szamomra sok pontban szımpatıkusabb ıs. A jelenlegı szezonalıs munkam erre jo, hogy szokjam az ıttletet es ıgyekszem mınel többet megtudnı az ıttenı dolgokrol, gyakorlom a nyelvet stb. Szamomra -eddıg- a vısszatarto ero a szuleım.. egyke lany vagyok es eleg csaladcentrıkus, az hogy egy evben csak nehany hetet talalkozzak a szüleımmel egyelöre eleg fura erzes.. de mondom reszemrol a szezon vegere bıztos sok dolog kıderül, letısztazodık.
Lattatok a tegnapı meccset? :( :(
Lız

2008. június 26. 15:06:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Liz!

:D Csak most megyek újra, vasárnap 29-én este érek oda úgy néz ki. Majdnem egy hónapot leszek kint. Persze, hogy összefuthatunk, kint mindig jó hallani néhány hazai szót. :) Ha kint leszek, akkor írok majd a blogba és megdumálhatjuk miként találkozzunk. Sajna a mi életünk egy kicsit fel van borulva az éjszakázás miatt, de biztos megoldható. :)

üdv

Kata

2008. június 26. 18:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Bocsi, hogy nem írtam jó pár napig, de sajnos jelenlegi lakhelyemen nincs net, és ez így lesz őszig, szóval max. egyszer tudok lenne egy héten (de ez még változhat, remélem sikerül megoldani).

Profiterol: Bocsi, nem tudtam hogy van benne alkohol, de akkor: Muszlimok, figyelem!!! Gondolom, azért egy muslim mindent elolvas mielött megeszi. Egyébként nem tudtam hogy mások ezt ennyire tartják. Az én Kedvesem sajnos iszik alkoholt. Magyar mértékkel mérve mininálisat, de szerintem sem kellene muszlim létére innia. Azonban egy csepp a profiterolban nem hiszem hogy megárt.
Barátom hozzáállása disznóügyben sokkal merevebb, de így is azt mondja mindig, hogy Allah azért adott eszet nekünk, hogy gondolkodjunk. Tehát az Ő hozzáállása: azért nem szabad disznóhúst enni, mert egészségtelen (amit már a tudomány is "felfedezett" azóta). Ezzel kapcsolatban kérdeztem Őt, hogy akkor ha Magyarországra megyünk, nem is mehetünk étterembe, hiszen ott egy olajban sütik ki az össes húst, így érintkeznek a húsok. Az Ő véleménye szerint ennyitől még nem lesz az ember egészségtelen, így ő nyugodt szívvel megy étterembe.
Szerintem nagyon jó a hozzáállása:)))

Ami a ima vs imára hívást jelenti, bocs, tényleg nem figyeltem oda a pontos fogalmazásra. De tévedtem
ennél már nagyobbat is, mikor Törökországba mentem, rendszeresen az mondtam hogy az imám énekel, amitől minden muszlim haja égnek állt. :)))) Képzelhetitek:
Én: What does the imam sing?
Kedvesem: He DOESN'T sing, he prays!!!!!
Ha sokadszorra tévesztettem el, már egész türelmetlen lett:)))

Liz: inkább majd egyszer privátban elmondom, nem kenyerem az ócsárolás.

Krinyo: ne aggódj, ha Te nem árulod el magad, akkor semmit nem tudnak rádfogni és amugy is marha elfoglaltak és nem érdekük még több munka:)

Valaki írt egy koncertről (fáradok, bocs már nincs erőm visszanézni, hogy ki): sokszor van úgy, hogy fiúk egyedül nem mehetnek valahova. Én jártam már sok olyan szórakozóhelyen, de még panzióban is!!! Vannak az ún. Aile panzyonok (családi panzió), ahová szintén nem mehetnek. Ott még az is necces, hogy házasulatlan párokat beengednek (bár a pénz beszél, tehát holtszezonban ők sem válogatósak)

Remélem minél hamarabb találok netet. Lányok, Ti tartjátok bennem a lelket, még több hónap választ el az én Askim-tól és olyan ritkán tudunk beszélni. És tényleg igaz, amit Mandula írt, hogy a ritka rövid telefonbeszélgetéseket olyan könnyű félreérteni. Aztán jön az aggódás, mint mindig kiderült eddig, feleslegesen.

Üdv Mindenkinek!

En-Meryem

2008. június 27. 23:11:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Blööh, szóval Allah észt adott nekünk, nem eszet és nem meszet.

Bocsi, fáradtan már nem tudok magyarul, biztos van még benne egy tucat hiba.

Türkce konusmak istiyorum:)))

En-Meryem

2008. június 27. 23:14:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Már régóta olvasgatom a beírásokat. Most úgy gondoltam én is írok. Nekem is volt egy török kedvesem, másfél évíg. Az elején minden szép és jó volt, én is kiutaztam, ő is volt itt 1x. Tehát nem igaz, hogy nem lehet vízumot szerezni, az nem kap, aki nem is akar, vagy nincs munkája!!! Egyszerűbb persze,ha a nő megy! Nekik!!! Boglárkának igaza van sok dologban! Ha ez itt most sok embernek nem is tetszik, akkor is igaza van!!! Ezek a pasik nem akarnak mást csak sexet! Persze, hogy nem törölnek az msn-ről, mert tartaléknak mindig jó, ha van egy megzavarodott szerelmes lány. Ők ezt tökéletesen tudják és ki is használják! Nem semmi,hogy idáig jutottunk, köztül persze én is, hogy cirka 60 ezret fizetünk, max 3-4 nap sexért! Hmmm! Ennyire csúnyák lennénk???? Vagy nincs itt elég szemét pasi??? Ingyen is meg lehetne úszni ezt, ha már sexelni akar bárki is.Nem?
Az én kedvesem, hmm ez nem is jó szó, nem csalt meg, csak eltűnt, előszőr csak kis időkre, azután hosszabban , végűl sehol sincs. Pedig volt szó esküvőről, közös gyerekről, meg minden. De ott is élnek nők, szépek, ott is vannak könnyű lányok, nem nehéz nekik megkapni bárkit is.
Látom azért van itt pár szerencsés lány, nekik grtaula! De öszességében, ezek valóban csak sexet akarnak. És amíg nem kapnak meg lehozzák a csillagokat is, amikor meg hazajössz, rá pár napra kezdődik a se vele, se nélküle állapot. Mindent kitalálnak, hogy leépítsenek, pl, neki el kell venni más nőt, nem tud jönni, nem un, de gondolkozik még mi legyen, de ez baromság! Nem filóznak ők semmit, mennek a következő nőhőz! Ugyanmár csak nem képelitek, hogy majd vár egy pasi hónapokat, amikor van ott elég nő, és kupi is, az olcsóbb is nekik!:)

Ramona

2008. június 29. 16:52:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

Ramonának:
és még ilyen szöveg: I am not sure, de azt azért hozzáteszi: a sure nem rád vonatkozik, hanem rá...., I need time, stb...
Jól mondom?
Üdv.,
Marika

2008. június 30. 10:59:00 CEST  
Blogger Csally said...

Sziasztok!
Szerencsésen megérkeztem Törökországból :)
Minden rendben volt, gyönyörű helyeket láttam....egy életreszóló élmény volt :)

Csilla

2008. június 30. 14:14:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Megyek haza, a dragam meglepett egy repülöjeggyel. Szep es jo İsztambul, de azert csak van egy kis honvagyam. Csak 1 hetre "engedd el" a kis ferjem, de ez is több, mint a semmi:)
E.

2008. június 30. 15:39:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hali! A barinőm Istambulban van!!! a barátjánál egész nyáron!!!ennyit arról, hogy ki mit gondol a török pasikról!! :) szeretik egymást! én is az enyémet! Jövőre a felesége leszek! Mert nem ribi vok ahogy egy-két ember itt ezt gondolja, tudjuk kire gondolok!:) hanem egy szerelmes nő, akit viszont szeretnek!!

Zsuzsa!

2008. június 30. 20:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

A Fenerbahçe az MTK-val jatszik itt İsztambulban:) Ott a helyünk:)
E:

2008. július 1. 13:44:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

29én megyek ismét Törökországba :D Valaki még esetleg??:)

Kinga

2008. július 1. 19:42:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok lányok!

már egy ideje nem nézegettem a blogot, mert vizsgáim voltak, és holnap meg holnapután is lesznek, de ezek már az uccsók!!!!! és 2 hét múlva megyek TÖRÖKHONBA!!!!!!!
Egy teljes hónap kint, a kedvesemmek, tengerparton, ah.... igen, ez minden álmom most:D
15-én repülök:)

A kommentekre, majd vizsgák után reagálok:D Addig legyetek jók:)

Üdv:

Ada

2008. július 1. 19:57:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Ada! Jó utat és nagyon sok boldogságot, érezd jól magad!!

A többienek akiket érdekel!!!! Nem kell kiutazni a FENERBACHE aug 5. vagy 6.án itt lesz , mert a visszavágó nálunk lesz, most mondta a kedvesem, és jönne is ha tudna!!:) Nem baj majd én megyek!!!

Zsuzsa

2008. július 1. 23:53:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Jól látom, hogy nincs még júliusi post?

Lányok! Megyünk Isztambulba!

Tudom, hogy jó páran már voltatok ott, úgyhogy mindenféle tanácsot szeretettel várok!

Esetleg ha valaki ismer valami kipróbált, barátságos szállást, azt is szívesen megnézném, mert csak jegyet vettünk.

Jaj annyira örülök!

Zsuzsa

2008. július 3. 6:32:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Zsuzsa! aki most megy Isztambulba, az uccsi bejegyzés írója! Nem zavar, hogy a Zsuzsa én vagyok? nem szeretnék azonosulni senkivel!!!

Eredeti :Zsuzsa

2008. július 3. 11:00:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Liz!

Írigyellek és kitartás.
Ha van kedved erre írhatsz, örülnék!
sfke@citromail.hu

Zsoka

2008. július 3. 13:01:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nemreg talaltam ra erre a blogra es eddig a torteneteitek elolvasasaval toltottem az idot. Eloszor is szeretnem elmondani, hogy annyira jo volt ezeket mind olvasni, nagyon orultem az enyemhez hasonlo sztoriknak. Egyutterzesem azoknak, akiknek negativ tapasztalata volt, sajnos ez is elofordul.
Ugy latom itt egy szuper barati kozosseg alakult ki, jo volt latni ahogy azonnal segitettetek keresekben, kerdesekben, dilemmakban. Szoval remelem, hogy en is hamar kozetek tartozhatom majd :)
Az en tortenetem 2 es fel eve kezdodott egy baratkozos honlapon, ahol a kedvesemmel beszelgetni kezdtunk. Eleinte nem tul gyakran, de nagyon jokat beszelgettunk, es bar o tette a szepet, egyikunk sem gondolta komolyan, hogy ebbol lehet valami a tavolsag miatt. Egeszen addig, amig a diplomat megunneplendo a barataimmal Bulgariaba mentunk nyaralni es onnan 2 napra atjottunk Isztambulba. Persze szoltam neki, es o orommel elvallalta az idegenvezeto szerepet. :) Talalkoztunk es szerelem volt elso latasra, vele is es Isztambullal is. :) Mar akkor megkerdezte, hogy el tudnam-e kepzelni, hogy itt elek, es en gondolkodas nelkul valaszoltam, hogy igen. Igy kezdodott, azutan ezt kovette a legnehezebb idoszak, a tavkapcsolat. En kulfoldon dolgoztam, ugyhogy maradt a napi chat, telefonok, smsek. Aztan hamar ujra meglatogattam, akkor mar hosszabb idore, megismertem a csaladjat is, mindenki oriasi szeretettel fogadott, en is egy perc alatt a szivembe zartam oket. Sajnos vart a munkam, ugyhogy ujra elvalas es nehez idoszak. De a napi par oras chateknek is megvolt az elonye: a hosszu beszelgetesek alatt megosztottuk az elkepzeleseinket a jovorol, felmerultek persze kulonbsegek, voltak nezetelteresek, igy aztan hamar rajottunk, hogy meg kell keresnunk a kozeputat, es kompromisszumokkal mukodnek a dolgok. Aztan mult ev februarjaban a szuletesnapjara betoppantam meglepeteskent, amig elek, nem fogom elfelejteni az arcat, amikor meglatott.. :) Ekkor is csak par napot maradhattam sajnos, de eletem legszebb esteje utan mar gyuruvel az ujjamon valtam el tole a repteren. :) Nagyon rossz volt bucsuzni, de valahogy konnyebb volt igy, hogy mar tervezni kezdtunk. Tavaly majus vegen pedig felmondtam es Isztambulba koltoztem hozza. Azota itt elunk, es iden augusztusban lesz az eskuvonk, insallah.
Ez tehat az en tortenetem. Nem volt persze minden egyszeru es konnyu, sok alkalmazkodas es turelem kellett, de mivel mindketten akartuk es szeretjuk egymast, igy sikerult. A csaladjanak pedig halas vagyok a rengeteg segitsegert es szeretetert, amit naponta kapok toluk. Kedvesem pedig a legcsodalatosabb ferfi, akit ismerek, a talalkozasunk pedig nem lehet mas, mint sorsszeru. :)
Lanyok, akik most keszultok Torokorszagba vagy eppen kedveseteket hianyoljatok es csak neten keresztul beszelhettek, kivanom, hogy minden jol sikeruljon es talaljatok meg a boldogsagot, es kitartast amig nem lehettek egyutt!
Mindenkinek szep napot!

Lilo

2008. július 3. 13:07:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Ma letudtam az összes vizsgámat és nyugodtan készülődhetek Törökországba:D

Kedves Lilo!

Nagyon nagyon sok boldogságot kívánok nektek!!!!! Annyira megindító volt a történeted:) Főleg, amikor azt írtad, hogy amikor meglepiből mentél el hozzá, akkor gyűrűvel a kezeden váltál el tőle a reptéren. Túl sok ez az én romantikus szívemnek:D Na jó, lehet, hogy csak a szerelem beszél belőlem. De tényleg nagyon örülök, hogy ilyen szép történetetek van.
Az ilyen meglepis dolgot én is olyan szívesen csinálnám, de amíg nem egyetemista vagyok sajnos nincs ilyenekre lehetőségem:S Pedig már sokszor pezzegettem a kedvesem előtt, hogy egyszer majd ott állok az ajtója előtte csakúgy meglepinek:D Persze erre mindig azt mondta: lehet visszaküldenélek, mert akkora sokk érne:D

Még egyszer sok boldogságot!!

Kedves Zsuzsa, aki jó kívánságokat írt nekem:D Nagyon szépen köszönöm:)
De lenne egy kérdésem, ha nem vagyok nagyon indiszkrét, de lehet, hogy már nagyon keverem itt a dolgokat. Szóval a kérdésem az, hogy nem úgy volt, hogy kitörlöd a kedvesed, mert hogy nem beszél veled? Vagy az más vki volt?:S

Nem tudom mi van, de kezdem elveszíteni a fejemet:D

Legyen mindenkinek szép napja!

Üdv:
Ada
Üdv

2008. július 3. 18:33:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

bocsika, sok lett az Üdv-ből:D

Ada

2008. július 3. 18:34:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Ada!
Igen jól emlékszel, de nem így történt, együtt vagyunk! Megyek ősszel azután pedig Ő jön. Sajnos elbeszéltünk egymás mellet, már tudom mi volt a baja, ami még most is, de nem velem kapcsolatos. Szívből kívánom még 1x hogy érezd nagyon jól magad! És ha visszajöttél majd mesélj!!!:)

pusz

Zsuzsa

2008. július 3. 19:03:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Zsuzsa!

Ezt örömmel hallom:) Csak sikerült neki kiböknie, hogy mi baja volt:)
Remélem minden rendben lesz közöttetek ezek után:)

Jah, és köszönöm még egyszer a jó kívánságokat:) Természetesen mesélek, sőt mialatt kint leszek biztos meglátogatom párszor az oldalt:) Úgyhogy majd mesélek, biztos megint sok élménnyel fogok gazdagodni. Igazság szerint már nagyon szeretném Törökország legszebb területeit bejárni, de egyelőre még nem lehet. Pedig ez minden vágyam, meg az, hogy végre sikerüljön Istanbult teljesen végig néznem, mert amikor múltkor voltam csak pár dolgot láttam. 1 nap sajnos nem volt elég rá:S Oda legalább 10 nap kell, ha nem több. Hihetetlen, hogy ez az ország így meg tudja babonázni az embert:D Úgyhogy be is fejezem most az írást.

Szép estét!

Üdv:

Ada

2008. július 3. 21:32:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Ada!

Nem tudok mást hozzáfűzni Isztambulhoz!:):) Dettooooooooooooo, ennnyi!!!!!

Pussz


Zsuzsa

2008. július 3. 21:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szısztok!
Mılıo puszı nektek ınnen Istanbulbol. Egyenlöre az en törtenetem ıs jol alakul. Mar 1 hete ıtt vagyok a csaladdal..:-) Nagyon szeretem öket, 1 bıbı van csak : kedvesem most Bp-en van(dolgozık,kamıonnal), na de hamarosan vısszaer...:-) En nagyon ızgultam elöször(megıscsak kamıonos, meg a remtörtenetek, meg mınden...), de most mar ugy jöttem,mınt akı hazajön.Most vele jöttem,nem repülövel ez ıs mas kategorıa..:-) Zsuzsa,Klszı ezert jo volt együtt repülnı. :-)
Kıcsıt elveszıtettem a fonalat ıtt a blogon.Engem rögtön hazahozott, nem mentünk szallodaba, nem enged fızetnı semmıt(ez azert kıcsıt bosszanto),együtt alszunk...meg ılyenek ...Szerıntem ıs embere vallogatja, nem attol függ,hogy mılyen vallasu, mılyen nemzetısegü. Mındenkı csak ıjesztgetett(török,meg meg kamıonos ıs)...es tessek meg most ıs együtt vagyunk, es rohamleptekkel halad a dolog...
Majd ırok meg,most varnak a gepre.
Üdv.
Adrıenn

2008. július 4. 22:35:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Lilo!

Megkaptam az emailed, es nagyon szivesen felvennem veled a kapcsolatot, csak sajnos veletlenül kitöröltem amit küldtel.
Legyszives küldd el ujra a cimed.
Edina

2008. július 5. 16:58:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Halihóóóóóóó!:)

Kihalt a blog???:) Vagy mindenki Törökben van???

Azt mondom lányok, ragadjátok meg a pillanatot, mert az sosem tér vissza!:) a folytatás rajtunk áll....
és nézzétek meg a moziban az Once c flmet. nagyon szép, a zene is...

Akkor majd megért aki akarja, hogy egyszer, csak egyszer van az igazi az ember életében, de ez az igazi nem bíztos, hogy be is teljesűl.....

Azért kíváom mindenkinek, hogy boldog legyen, és is az vagyok, és a barinőim......... is!!!!:)
Zsuzsa

2008. július 8. 20:59:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Erdemes atfutni rajta:

http://www.origo.hu/itthon/20080708-a-magyarorszagon-elo-torokok.html

Ani

2008. július 10. 16:15:00 CEST  
Blogger CyberMacs said...

Sziasztok!

Kicsit nehez atlatni a blogot a sok bejegyzes miatt. Nincs olyan resz, ahol csak az van leirva, milyen paprirok kellenek az eskuvohoz?

Mi most vagyunk tul a hivatali reszeken, amit szeretnek veletek megosztani.

En a baratnommel Istanbulban akarunk hazasodni, igy ha valakinak hasonlo terve van, akkor ime nehany jotanacs:

Legfontosabb, hogy teljesen mindegy ki mit mond, milyen papirok es pecsetek kellenek, az nem szamit. Pedig biztos jol tudjak, de csak az a fontos, aki az utolso pecsetet teszi ra (mint nalunk volt a szociban). Ez pedig valtozhat.

Ugyhogy elsonek ott kell kerdezni. Utana barki barmit mond, az nem szamit. Azt kell adni, amit ott kernek.

A mi esetunkben kellett egy magyar igazolas, hogy nem vagyok hazas, es engedelyezett a hassagkotes. Ennek a ket dolognak mindenekeppen ott kell lennie. Ha mashogy nem, kezzel irja ra az ugyintezo meg itthon.
Ezen kivul kellett egy szuletesi anyakonyvi kivonat (kivagyok, szulok neve, szuletesi datum, hely, stb...)

Majd mindehhez egy apostil (nemzetkozi pecset, 1 nap alatt elkeszul a kulugyminiszteriumban)
Ez azert kell, hogy valoban a magyar allam adta a pecsetet, nem a macskasimogato ors.

na, ha ezek megvannak, akkor kuld ki az ismerosodnek DHL-el, vagy barmivel. Tudom, draga, de olcsobb, mint feleslegesen kirepulni (persze legalabb egyutt vagyok).

Utana ezeket kell leforditani torokre. mindent.
Itt egy cim:
Mavim Tercüme
Galatsaray Lisesi Karışısı
Meşruyiet Cad. No: 7 Kat:2
Beyoğlu
+90-0212-245-15-23

Ez ott van az Istiklal Caddesin. Nemmessze tole hitelesiteni is kell. Ehez meg nem kell kimenned. Viszont kerdezd meg, hogy ezzel minden rendben van-e.

Ha oke, akkor mehetsz ki. Ugyanitt utlevel forditas is kell majd hitelesitve.

E mellett nehany orvosi dolog is volt (vervetel, rontgen).

De a lenyeg, hogy csak az ottani onkormanyzat kerese szamit.
Es inkabb kuld ki a cuccot ellenorizni, csakhogy biztos legyen minden.

Sok sikert!

Pi - Mavis

2008. július 11. 21:37:00 CEST  
Blogger Martina said...

Sziasztok!
Nem rég találtam rá erre az oldalra, és nagyon örülök, hogy megtaláltam, mert úgyan még elég fiatal vagyok de hasonló cipőben járok mint ti! Most lettem 18 éves, és ezen a nyáron Törökországban nyaraltam, ahol megismerkedtünk egy török fiúval! Szerelem volt első látásra, és ahogy szép lassan ismerkedünk egymással, egyre jobban kezdjük megszeretni egymást! Nagyon jó látni, hogy másoknak is sikerül áthidalni a távolságot, a 2 ország között és nagyon szépek a történeteitek a sok egymásra találás, megprobáltatások és végül házasság:) remélem nekünk is sikerülni fog:) Hogy megismerjéttek a mi történetünket szívesen elmesélem! Tehát ezen a nyáron találkoztunk és hál' istennek már csak alig egy hetet kell várnom a következő találkozásig, mivel jövő hét vasárnap érkezik ide, hogy megismreje a családomat és természatesen egymást is jobban megismerhessük! Óriási változásokat hozott az életembe, mivel eddigi terveimben a tovább tanulás itt magyarországon folytatódott volna! Amiért írok, tulajdonképpen, hogy nem tud e valaki segíteni abban, hogy milyen lehetőségek vannak törökországban tanulni, az ösztöndíjakról és egyebekről nem tud e valaki bővebb információkat!:) További szép napot!
Martina:)

2008. július 12. 13:37:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Köszi Zsoka a cimed hamarosan irok.. ez az msn cimed is?
Kicsit eltüntem mert beindult a szezon, de most vegre van egy kıs szabadidöm. Meg mindig nagyon jo itt lenni, a nyelvet rendületlenül gyakorlom, de azert neha lusta vagyok es az angol az könnyebb. :)Kata itt vagy meg igaz? Most szombaton voltunk az Athenebe az idvez kollegaval..eszembe jutottal, hogy lehet hogy Te is itt vagy.
A parommal nem tudom mi lesz..tök aranyos, kedves, lesi mınden kıvansagom..de nem erzem magam 100%-osnak. Szoval velem van a baj. :)
Szombaton voltunk egy hotel megnyıton es ott Gülçan popenekesnö lepett fel nagyon jo volt. Ismerı valakı?
Üdv: Liz

2008. július 15. 11:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıasztok!

Vegre megerkeztemTörökorszagba a paromhoz:) 5 honap utan vegre 1 honapıg együtt leszünk:) Kemeny 24 oras utazas van a hatam mögött ugyhogy most kıcsıt rövıd leszek şs meg es meg ezt a török bıllentyüzetet ıs megkell szoknı:D
Ismet elvarazsolt Törökorszag es a vılag legboldogabb embere vagyok ıtt:)

Martına,

Örülök,hogy irtal nekünk:)
En vıszont azt szeretnem neked tanacsolnı,hogyne add fel a tanulast ıtt Magyarorszagon. Ugyan nem tudom, hogy mennyıre tudsz törökül, de mıvel ıgen fıatal vagy azt gondolom, hogy nembeszeledanyelvet,hıszen ez nem egy olyan nyelv, amıt annyıra eröltetnenek altalanos vagy közepıskolaban:D Javıts kı kerlek, hamar perfekt vagy.
Na szoval, ha mındenkeppen kı szeretnel mennı,legelöszöranyelvet tanuldmeg,mert sajnos ıtt nem beszel mındenkı angolu:S Tısztelet a kıveteleknek:D Ezzel a tovabbtanulassalkapcsolatban,pedıg az oktatas ügyı mınıszterımutol kellene erdeklödnı szerıntem. Sajnos neten nem sok mınden van.
Mar annzyıszor neztem, de semmı. Pukkadjanak meg ezek utan!
En most leszek 22 eves es meg en ıs ılyeneken gondolkodtam par honapja, mıt par honapja, mar többmıntegy eve:D De a vegen ugy döntöttem marad Magyarorszag es megprobaljuk a tavkapcsot. Eddıg bejött, insallah ez ıgy lesz kesöbb is.

Üdv mındenkınek amesszı Töröhonbol:)

Ada

2008. július 16. 9:38:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Üdv Ada!!!!

Örülök hogy jól vagy!!! Miért nem repcsivel mentél???? Kívánom hogy érezd nagyon jól magad, tudod, legyél rossz...:):)

Én ősszel megyek, ha....

Zsuzsa

2008. július 16. 17:16:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıa Zsuzsa!

Dehogynem repülövel jöttem, csak a kedvesem nem istanbuli es ezert 10 orat (kıcsıt többet, mert kestünk)buszoztam. Tegnap reggel a szüelim vittek fel Pestre a repterre, majd utana repülö, aztan vartam a 9orası buszra es 10 orat utaztam:)Össz-vıssz 24 oraval kesöbb ölelhettem csak meg a kedvesemet, mert neki gyakorlata van es ezert nem tudott kıjönnı elem:(
Majd erröl holnap beszamolok, ha mar kitişsztulat a fejem:D Most ıs kesz elmeny volt, mınt eddıg mındıg.

Legyetek jok tı ıs!
En az vagyok, de csak modjaval termeszetesen:P

Üdv:

Ada

2008. július 16. 18:09:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

új post csak augusztusban lesz, júliusban is a júniusi postba írjatok. Efendi

2008. július 17. 15:22:00 CEST  
Blogger Martina said...

Sziasztok!
Köszi Ada a választ!:) Én sem úgy gondoltam, hogy holnap indulok, hiszen természetesen pár szón kivül semmit sem beszélek törökül! 1 év van még hátra itt a suliból, és után gondoltam csak, hogy kint is felvételiznék, ha találok olyan szakot amire itthon jelentkeznék! A török tanulásról annyit, hogy a párom modern török irodalmat tanul, és török nyelvet tanít mellette egyetemen..úgyhogy a legjobb tanárt már megtaláltam!:))

És még egyszer szeretném elmondani, hogy tényleg nagyon szépek a töréneteitek, és maximálisan egyet értek azzal, hogy nem baj ha két különböző kultúra keveredik egymással, csak szükség van kompromisszumokra természetesen! Nagyon tetszik, hogy mennyi erő és kitartás van bennetek, és hogy ilyen nyitottak vagyok a párotok kultúrája, vallása és stb. iránt, enékül talán nem is működhetne!
Szóval sok boldogságot mindenkinek!
Üdvözlettel:
Martina

2008. július 18. 16:43:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

Már egy ideje olvasgatom ezt a fórumot és nagyon tetszik, hogy ennyire összetartotok és minden tapasztalatot megosztotok egymással.
Nekem is kialakulóban van egy kapcsolatom egy török fiúval, akivel tavasszal ismerkedtem meg a neten, tök véletlenül, de ez most nem számít.
29 éves vagyok és már régóta érdeklődtem az iszlám iránt, amikor megismertem ezt a török fiút. Ő pár évvel fiatalabb nálam, de nagyon komoly és művelt. Nagyon örült, amikor megtudta, hogy engem érdekel az Ő vallása és nem gondolom róla, hoy terrorista.. Soha nem gondoltam ilyet.
Ahogy társalogtunk, kiderült, hogy nagyon sok dologban egyezik az ízlésünk és szinte ugyanazok a dolgok érdekelnek mindkettőnket. Hamarosan többet éreztünk egymás iránt, mint szimpla barátság.
Nagyon szeretné, ha találkoznánk jövőre. Azért csak jövőre, mert most utazik Oroszországba nyelvet tanulni kb fél évre. Én is szeretnék találkozni vele, de nagyon félek, mert egyrészt idősebb is vagyok nála, és van egy komoly betegségem is, amit sajna egyelőre nem tudnak gyógyítani. Ő tudja ezt, nem titkoltam el. Nem fertőző, csak úgy néz ki, hogy tolószékbe kerülhetek néhány éven belül...:( Szóval ha esetleg komolyabbra fordulnának köztünk a dolgok, akkor sem akarom ebbe belerángatni. Nem tudok neki gyereket szülni sem és tudom milyen fontos az iszlámban a gyermekáldás, családalapítás. Bár nincs ellenére az adoptálás, de ezt nem várhatom el tőle, hogy mondjon le, hogy saját gyereke legyen. Ráadásul nem tudom, hogy a szülei hogyan reagálnának; Egy magyar lány...beteg is.. gyereket sem szül...és ráadásul idősebb is... katasztrófa lenne a számukra!! Bár a barátom azt mondta, hogy szeretne a családja, de én kicsit össze vagyok zavarodva, mert a szívem szerint most rögtön felülnék a repülőre és a karjaiba omlanék.
Hát röviden ennyi a történetem, még nem tudom hogyan fog alakulni.

Majd tájékoztatlak benneteket, ha érdekel! :)

Üdv,
Szilvi

2008. július 18. 18:13:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Ja!! Valamilyen oknál fogva nem sikerült registrálnom, azért névtelen módban ment a levelem... Nem értem mi a baj, mert mindent beírtam oda ahová kell, de mégsem regisztrált...

Szilvi

2008. július 18. 18:16:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!
Hosszú leszek.
Most én is hozzászólok. Azt hiszem, én a tapasztaltak közé tartozom immáron. Sajnos, vagy nem sajnos. Nem tudom. De jó lecke volt az életemben ez a pár hónap, ami a török hódolókat illeti.
Az elmúlt hónapokban csöppentem ide én is, mint egy reményekkel teli, szerelmes nő. Le isírtam az elejétől a végéig a történetemet. Valakinek esetleg tanulságos lehet.
Én avval kezdem, hogy 36 éves vagyok, és van egy kisfiam. Ezt azért látom fontosnak leszögezni, mert úgymond én a hátrányosabb "parti" kategóriába tartozom a párkeresés szempontjából. De a híres török gyerekszeretet engem is felbátorított arra, hogy talán a boszporusz másik oldalán találok végre egy embert, akinek így csomagban "kellek" talán egy életre....
Az itthoni kapcsolatteremtési akcióim zátonyra futottak. (nem volt annyi, ne értsetek félre)
Ezt a blogot is a török szerelmi ügy kapcsán leltem fel.
Na és Törökország! Hú. Ez valami fantasztikus! Azelőtt én Törökországról sokat olvastam, meg a török népről, stb. Meg ugye a történelem is itt van.... De azért azelőtt mindig ott volt bennem az is, hogy terrorizmus, földrengés, stb. De már tudom, az előítélet nem jó tanácsadó.
De amióta személyes kapcsolatba kerültem török emberrel, vagy fogalmazzak így feeling-gel, azóta még megtöbbszöröződött az érdeklődésem. Annak ellenére, hogy igen negatív élményem volt, ami a szerelmet illeti. Én azt hittem, hogy ez a nevezzük "csalásnak" csak velem esett meg! De azóta mondhatni sorra ismerek meg olyan eseteket török férfi-magyar nő kapcsán, hogy az én storym egy kis piskóta! Ezt azoknak a lányoknak üzenem, akik most kezdik ezt.
Természetesen én is hibás vagyok, mert én sajnos
hiszékeny vagyok még így is, 36 éves fejjel. Elkápráztatnak a szép szavak.
És most belekezdek abba, amiért most szeretnék "beszélni" veletek.
A kezdő lányoknak szeretném felhívni Boglárka irományát! Érdemes elolvasni. Sajnos azt kell mondanom, teljesen igaza van. Nagyon keményen leír mindent.
A Szilvinek szeretném üzenni. De ez az én meglátásom. NE KEZDJ BELE A KAPCSOLATBA!!! Ráadásul kimegy Oroszországba nyelvet tanulni.... Nagyon sok szőke kék szemű szép nő van arra!! Csak jövőre akar veled találkozni? Azaz 1 év múlva. Á... Nem. NE!
Ada! Neked. Csak akkor működik majd a dolog vele, ha Te ki tudsz menni, vagy ő ide tud jönni. És hosszabb időt együtt tudtok tölteni. Nap mint nap "kontroll" alatt tarthatod.... És úgy néz ki, ő nem akar ide jönni. Kérdés, TE AKARSZ odamenni?
Akarsz török diplomát? Akarsz török feleség lenni törökországban?
Mucinak! Neked nagyon örülök. Mert a Te példád azt mutatja, hogy még működhet is ez a fajta kapcsolat. És persze Mandulának is! De Ti mind a ketten itt vagytok a török férjeitekkel. És Muci, Te annyira szépen fogalmaztál! Nagyon tetszik, ahogyan írsz!
Én az összes lányt, akinek itt úgymond "összejött" ez a szerelem egy Zrínyi Ilonának tartom, hogy mindent végigcsináltak. Ami a kapcsolat elejét illeti. A papírmunkát a hivatalos részt! Fantasztikusak vagytok!
És őszintén örülök annak, hogy boldogok vagytok.
Mer azért a kezdő lányoknak leírom, annak ellenére, hogy nekem nem jött össze a kapcsolatom, hogy a török férfiak, fiúk úgy tudnak velünk nőkkel bánni, amit errefelé nem élsz át magyar férfiak által.
Folytatom, mert még van mondanivalóm. Csak nehéz összeszednem belekezdenem.

2008. július 19. 12:21:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

És akkor most rátérek a vallási oldalára is egy kicsit ennek a dolognak.
Bár vannak itt igazi muszlima lányok, akik sokkal pontosabban és más megvilágításból adhatják meg a kérésekre a választ.
Igen a vallás. Én azt gondolom, hogy azok a törökök, akik komolyan veszik a vallásukat, el sem kezdenek "velünk" semmit. Bár az iszlámban megengedett az, hogy egy muszlim férfi megházasodjon egy nővel a "könyvekből".
És itt a blogon látszik is, hogy ez működhet is. De meddig?
De ott Törökországban élni keresztényként egy muszlim férfi mellett úgy, hogy közben szól a müzzein szerintem extra nehéz dolog. Még Isztambulban is. Mert a reklámszöveg úgy hangzik, hogy Isztambul egy multikultúrális város és mindenféle kultúra és vallás megél egymás mellett. Na igen. És akkor kérdezem, miért nem szólalnak meg a harangok délben? Mert szinte egy keresztény templom sincsen ott! Még az Aya Sofiat is mecsetté akarták nyilvánítani, de a Török kormány elutasította ezt a felvetést! És azok az emberek, akik se nem keresztények, se nem muszlimok, vagy egyéb, azoknak vajon van ott múzeum a dinoszauruszokról, vagy van csillagvizsgáló?? Nincsen. Nincsen olyan múzeum, ahol régi emberleleteket lehetne látni.
De ez így oké. Rendben van. Egy szakurális államról van szó.
Én csak azt látom, hogy én meg köztetek is sokan egyszercsak elkezdünk az Iszlám vallás iránt érdeklődni. Megismertem én is a "törökömet" és belevágtam. Már én is közel állok ahhoz, hogy felvegyem ezt a vallást. De valami visszatart. Mi is? Hát az, hogy az, amit pl. Boglárka mond, vagy amit a Korán oldalain olvasok az életvitelről, stb, az nem az, amit a törökök felől tapasztalok ebben a vallásban. És ezért bennem egy mix alakult ki. Ez egy olyan vallás, ami csak azért van, hogy valaki könnyebben "eladhassa" magát?
És még a kezdő lányoknak szeretném mondani. Ha tényleg belekezdtek egy török férfival a kapcsolatba és komolyan is gondoljátok, akkor olvassatok nagyon sokat az Iszlám vallásról! Az ott olvasottak majd segítenek eldönteni, belevágjatok e, vagy sem a kapcsolatba. És az Iszlám vallásról Törökország vonatkozásában. Mert az nem ugyan az, ami a többi Iszlám országban van.
Miért is mondom ezt?
Mert én csak felszínesen tudtam ezt meg azt, mielőtt belekezdtem... Sajnos utólag és közben világosult meg egy két "buktatóra" a válasz. És ha ezeket a dolgokat előre tudom, nem is kezdek bele semmibe sem avval, aki átvágott.
Azt nem mondom, hogy török soha többet. De már más az út, ami a kapcsolat belekezdéséhez vezet.
És persze itt ötvöződik a hagyományos török kúltúra+tradicionális szokásrendszer+iszlám vallás. Ez egy igen komplikált mix. Nehéz felfogni és ahogy belebonyolódsz, annál hatalmasabbá válik az az információrengeteg, ami evvel jár. Mondhatni, felfoghatatlan, még a törökök sem ismerik ki magukat benne. Aki kimegy, vagy már kint van, annak mindenképpen meg kell alkudnia. Maximálisan alkalmazkodni kell a helyi élethez.
Törökország az nem csak Isztambul. A mély Törökországba élni biztosan nem mennék... A turisztikailag központi helyek azonban közelebb lehetnek a mi életvitelünkhöz. Könnyebb a beilleszkedés.
folytatom egy másik fejezettel.

2008. július 19. 13:02:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

És megint én.
Amiket leírtam, talán úgy tűnik kritika, vagy lebeszélő a hangnem a "kezdők" számára. Nem. Nem annak szántam
Ebbe a török ördögi körbe ha egyszer belekeveredik az ember, nem tud soha elszakadni tőle. Valamilyen formában beköltözik a mindennapjainkba. Jó, most magamról veszélek, az enyémbe.
Én törökül tanulok - igaz, egyenlőre mahamtól. Hallgatom a müzzeint naponta többször... Rengeteg szót és kifejezést tudok már. II. Szulejmán életét, munkásságát már kívülről fújom. Az autók rendszámából megállapítom, melyik városból valóak. Isztambul térképe ÖRÖKRE a fejembe vésődött. Teljesen leszoktam a disznóhúsevésről. Alkoholt abszolút nem iszom. A török futballcsapatokat kívülről fújom, ki melyik körzetben van Isztambulban. Az a látvány, ami az ázsiai oldalról a kompról látszik az egy varázs. ÁLLANDÓAN ott akarok lenni. Én szerelmet kerestem Törökországban és e helyett szerelmes lettem Isztambulba meg a milliőbe.
És most még messzebbre megyek. Találtam munkát is Isztambulban. Jelentkeztem is. Várnak. A papírmunka és a kiköltözés körülményei a napi foglalatosságom... Még így egyedül is belevágnék. Tudom én milyen veszélyes lehet. De már én mindent átgondoltam.
Szóval. Kezdő lányok. Nem vagyunk egyformák, de lehet, rátok is ez vár. Ez egy varázs!
folytatom majd, ha akarjátok

2008. július 19. 13:20:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Néha bele-bele kukkantottam ebbe a blogba de csak nem fér a fejembe hogy miért csak török pasi-magyar nő szituáció kerül említésre?!!
Az én helyzetem fonák, én hímneműként találtam rá életem párjára egy igazából nem is török (arab származású) angyal személyében. Tavaly 3 hónapot, majd kétszer 2 hetet töltöttem Adanaban most február óta itt vaygok még év végéig tuti. Már mindenkiel törökül beszélek...na mindegy...
Kédésem a következő hátha valaki tudja a választ:
Ha uniós (jelen esetben magyar) állampolgár házadosik Török állampolgárral akkor a házastárs megkapja a kettős állampolgárságot?

2008. július 19. 15:29:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Segítségeteket kérném!
Megismerkedtem egy török fiúval, aki jelenleg Dubaiban él és ott is dolgozik. A munkája miatt nem tud meglátogatni Magyarországon, ezért arra gondoltunk, hogy én mennék ki.
A probléma az, hogy nem töltöttem be a 25. életévemet, ezért a vízummal problémáim vannak, és mivel nincsen kapcsolat a két ország között, ezért a kijutás igen nehéz.
Nem tudjátok e, hogy van e valamilyen követség, nagykövetsége az országnak. Nincs e ismerősötök vagy bárki, nagyon fontos lenne. Előre is köszönöm.
Nagyon hiányzik.
Anna

2008. július 19. 20:09:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıasztok!

Lız, nem voltam ott sajna, de a parom ıgen. :D Nem mehetek, mert volt egy balhe az egyık pultos baratnojevel (elkezdtek tapıznı, ebbol verekedes, ezutan emberek kırugdosasa, stb.), ıgy baratno nem mehet. :( Hat ez van, alkalmazkodom. Amugy szerdan megyek ıs haza, bocsı hogy nem jelentkeztem, de nem voltam mındıg net kozelben.
Furcsa tapasztalatom van a torok ferfıakkal kapcsolatban. Mındegyık azt mondja, hogy nem akar torok baratnot (es nıncs ıs nekık, csak kulfoldı), mert allıtolag a torok csajok folyton feltekenykednek, csak otthon ulnek, nem akarnak dolgoznı, folyton a penzt varjak es fennhordjak az orrukat. Nem tudom, nem ıs merem oket, de nagyon sok fıutol hallottam ezt. VISZONT!!! Azt vettem eszre, hogy a torok fıuk sokszor elfelejtık, hogy nem torok baratnojuk van. Elvarjak, hogy megerts es elvıselj olyan dolgokat, amı egy torok lanynak termeszetes, de egy europaınak nem. Raadasul az egyık srac kıfejtette, hogy az o felesege megkap majd mındent, de nem dolgozhat. Cserebe o lesz a kıralynoje. Persze utalja a torok lanyokat. Pffff... Szerıntem meg maguk sem tudjak, hogy most mıt akarnak.
Mas. Mar egy eve egyutt vagyok a parommal, vıszonylag sok ıdot toltottem vele (kb annyı ıdot, mıntha ıtthon jarnank, de nem elnenk eggyutt, voltam Istanbulban, Adanaban, Sıdeben...stb. Egy jo par helyen. Bocsı a velemenyemert, de ıgazan nem tudom mıt esztek Isztambulon. Mındenkı aradozık rola, de szamomra teljesen a masık oldal jott le. Ez a torok feelıng ıs csak a turıstaknak van, ahogy en eltem at. Mondjuk az en parom csaladja teljesen modern, a vallas csırajaval sem talalkoztam a csaladjukaban. Istanbulnak csak a turısta resze hangulatos, persze a panorama szep, de volt valakı az azsıaı oldalon??? Lakott ott valakı??? Kesz orultek haza. En menekultem Isztambulbol. Jah es a pıszokrol meg nem ıs beszeltem. Mondjuk a muezzın ımaja eleg hangulatos, most mar mındıg tudom, hany ora van. Majdnem olyan, mınt a harangszo otthon. :)
Furcsa erzesem van, mert mınnel tobb ıdot toltok ıtt, annal jobban vagyom vıssza Europaba. Es ezt halalosan komolyan mondom. Egy hetıg csoda, egy honapıg, oks eleg volt es tobb ıdo utan mar mennek haza. :( Na mınd1. Azt vettem eszre, hogy az emberek tapıntatlanok, nem fıgyelnek oda a masok magan dolgaıra. Nem fıgyelnek oda a masıkra (pl nem kıabalok az ablak alatt, ha tudom, hogy mındenkı dolgozott ejszaka es hulla faradt), vıszont sokkal osszetartobbak es barmıt odaadnak. Ez vıszont nagyon tetszık. Teljesen mas a kapcsolatı rendszeruk, szorosabbak a baratsagok, a csaladok.
A parom ımadom, de most kezdenek kıjonnı a kulturalıs kulonbsegek es ıszonyu sok turelem kell ahhoz, hogy ne kapjak hısztı rohamot es normalısan meg tudjam vele vıtatnı, mıt mıert nem vıselek el. Tudja o ıs, hogy en mas vagyok es probal valtoztatnı. Legalabbıs remelem!

Kedves Fonak helyzetu fıu! :)

A parom Adanaı es sok ıdot toltottem ott, gondolom most megsulsz a melegtol. :) Ha osszehazasodtok, akkor a parod csaladegyesıtes vızumot kap, amıvel ket evıg lehet Mo-on, aztan hosszabbıtanı kell. Asszem, de nem akarok hulyeseget mondanı. Van ıtt egy par lany, akı a jogı kerdesekben profı. Egy dolog azert fontos, ha Mo-on akartok elnı, akkor erdemes ott osszehazasodnı. Ugy sokkal egyszerubb. Mandula szerıntem errol tobbet tud neked mondanı.
Akı Torokorszagban van, az erezze jol magat, akı nem, annak meg kıtartas!!! Itt nagyon meleg van!!!
Ujak, ne keseredjetek el, ha olvastatok Marıka hozzaszolasat. Sok dologban ıgaza van, de azert a fajdalom eros meg benne, ugy erzem. Az vıszont bıztos, hogy tıszta fejjel ıs probaljatok mındent atgondolnı, mert ıtt aztan nem kolbaszbol van a kerıtes! :) Sok sıkert!

udv

Kata

2008. július 19. 22:39:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok lanyok!

De bizony van templom isztanbulban nem is egy,benne voltam.Egy romai katolikus taximban angol es lengyel mise is van.Beyogluban is van anglikan es atobi,bakirkoy-ben pedig ormeny es zsinagoga sajat szememmel lattam.Persze nincsen nagy reklamozas,a kisebbseg diszkreten jar oda.

2008. július 19. 23:24:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Kata!

Igen Adanaban meg lehet sülni..cok sicak yaaa!!
Tehát ha jol értem akkor a hazassag után nem kap magyar (ezáltal) uniós állampolgárságot..nekem ez logikusnak tűnne, bár a bürokráciában logikát keresni hiábavaló;)
Hogy hol szeretnénk élni azt még majd mostanában döntjük el a házasság is kb jövő tavasszal lesz esedékes.
Mindenesetre köszönöm a válaszod, és várom az esetleges további bővebb infót másoktól.
Üdv mindenkinek:
CSaba

2008. július 20. 7:52:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok!

hogyan tudnék kijutni olcsóbban Isztambulba? Vonattal vagy repülőjeggyel. Láttam jegyet 56 ezerért, Deáltalában 69 nél van:(

Tud valaki segíteni

Krisztina

2008. július 20. 9:06:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Krisztina!

Repjegy mindig annél olcsóbb minél előbb lefoglalod. Nézd meg a gépeket Bécsből!! Én többször onnan repültem Istanbulba mert annyival olcsóbb volt hogy még a benzinpénzel együtt (valaki kivisz Schwehatra) is jobban megérte. Népligetből asszem 5 ezerért busz is elvisz.
Vonatról semmit nem tudok.
Üdv:
CSaba

2008. július 20. 9:21:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok.
Nekem furcsa esetem van nem is tudom hol kezdjem. Tegnap leírtam de ahogy látom nem jelent meg az oldalon. Igy elmesélem újra, és szeretném ha tanácsot adnátok. Fent vagyok egy nemzetközi nyelv oktató oldalon. Jelenleg spanyolul angolul és arabul tanulok. Nagyon könnyű itt tanulni.
Szóval felraktam legjobb fotómat, elvileg kicsiny hazámat képviselem :):) Jöttek a jelölések minden honnan dubai Irán Usa ki-ki milyen anyanyelvű és miben tud segíteni. Én most egy Nigériait tanítok magyarul ő meg segít az angolban, de rajta kívül van még pár angolt tanító személy akikkel naponta beszélek. Igaz fordítóprogramot is használok. Szóval egy nap jött a jelölés egy török férfitól, szeretne megismerni engem, és tanítani angolul. Felvettem msn-re. Hát napi szinten beszélgetünk. Azt mondta szeretne komolyabban megismerni. Sokmindenről beszéltünk, ő mit szeret, mit szeret az életben mit szeret a szexben, szereti a múzeumot úszás, nem szereti az engedetlen nőket....Szeretné ha kimennék Isztambulba, mert neki nagyon tetszek a kép alapján és beszélgetés alapján, mert nem iszok nem dohányzok.....sokmindenben hasonlítunk ő az igazit keresi. ő 32 én 24. Mondtam neki én nem tudok csak úgy repkedni, én szegény vagyok, hétvégén iskola van, hétköznap munka, szülök....azt mondta ő áll minden költséget szálloda belépő... ne féljek attól. De talán még a jegyet is állná. Én visszautasítottam jegyet. elgondolkoztam ej ezt keményen le kellene dolgoznom éjszakánként az ágyban szerintem. azt mondta ő úriember, nővel nem erőszakoskodna soha. mint mondta ő az igazit keresi. És ha érzi a kémiai vonzódást is akkor szeretné ha eggyütt lennénk. Mondtam neki hogy egy hétig kint vagyok és utána hazajövök ő elfelejt. mi van ha kihasznál. Én nem olyan lány vagyok aki hanyatt esik egy jóképű férfi láttán. Persze ő nem ezt akarja. De a szex az fontos a kapcsolatban. ... Erre én hm ez csak játszani akar velem...persze egy kicsit mérges lett hogy én rosszat gondoltam róla. azt mondta ha nem akarok ne menjek. De kockázatot vállalni kell. Mert mi van ha az ég egymásnak teremtett csak én nem merek menni mert azt hiszem hogy csaló. .. Mondtam mi van ha elad 5 kecskéért? És kérdeztem hogy miért nincs párja. Mert nagyon jóképű olyasmi mint Richard Gere:) Azt mondta hogy sok nő akart vele lefeküdni de nagyon sokat visszautasított, tudja hogy ő jóképű és csak az végett mennek a török nők..de mint mondta ő az igazit keresi. És sok jót hallott a magyar nőkről, hogy nagyon tudnak szeretni. De én nem beszélek angolul csak nagyon kicsit és törökül egyáltalán nem. Ő angolul és németül is tud. azt mondta a nyelv nem gond, majd komunikálunk a szemmel. A szem mindnet elmond, vagy a mosoly. És a nyelvet meglehet tanulni. Beszéltük a vallást is. azt mondta nem szeretné ha kivágott ruhában járnék de elvárja otthon szexistennő legyek gyönyörű, szép csak neki legyek és ne az utcán másnak :/ eh de én ízig vérig magyar lány vagyok szeretem a nőies cicimutis ruhákat szép elegáns ám de szexi ruhákat. elmondtam én tudnék muszlim lenni de hiányozna a karácsony. ő erre: A karácsonyt nyugodtan megünnepelhetnék hazamennénk a családomhoz. Magamban nahát ez már itt tart még csak pár hete beszélünk. vagy igazat mond vagy nagyon jól tud szédíteni. Én mennék boldogan s szeretném megismerni, de bevallom félek is, mi van ha..... és csak azért hív ki.nem tudom. Mit tegyek. Beszélgetések alapján komolynak hangzik és mennék. De néha beszélünk szexrős i ss ez riaszt hogy állj ez játszik, meg riaszt hogy nagyon jóképű. Olyan mint a mese. De vajon igazi e? ezek között gondolkodom. Nem tudom. ez van bennem, egyszer élünk!! Megyek! Másnem nyaralok egy jót lesz egy jó hetem. És ha igaz a mese végre megtalálom azt akit kerestem. ))) Vagy lesz egy becsapott hetem, és szexszolga leszek:///
Bár látom kamerán minden reggel őt munka közben nem úgy néz ki mint egy s...i :(

Mit tegyek. fura érzés van bennem , nem ismerem nem láttam és mégis valami megmagyarázhatatlan érzés van bennem. Olyan jó. Na de ilyet pár hét után ejj hess ki érzés a fejemből s a szívemből!!!!! :D
Ne butáskodj. Naiv vagy...


Nem tudom.

:) halkirálynő

2008. július 20. 9:54:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Elnézést a helyesírásért! A gyors írásnál felcserélek ezt azt :D:D
bocsánat :D

2008. július 20. 9:57:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Halkirálynő!

Azt nem gondolnám, hogy azon kellene aggódnod, hogy kecskéért elad a törököd... :) Viszont ahogy így leírod, hát igen, kicsit túl szépnek tűnik. Én csak magamról beszélhetek, de az biztos, hogy nem dőlnék be a szép szavaknak. Azt tényleg tudni kell, hogy nagyon (!!!) értenek ahhoz, hogy szépeket mondjanak. És amiket leírtál, annak is kicsit olyan szaga van, hogy azt mondja, amit hallani szeretnél. Persze nem ismerem őt sem, meg a kapcsolatototkat sem, de az biztos, hogy én extra óvatos lennék!

Adri

2008. július 20. 11:35:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Csaba!

Forditott esetben sem annyira egyszerü a dolog az allampolgarsaggal kapcsolatban. En Törökorszagban mentem ferjhez es itt elünk, de török allampolgarsagot csak az esküvö utan 3 evvel kaphatok amennyiben arra a 3 evre van legalis tartozkodasi engedelyem.

Marika!

Vannak templomok es zsinagogak is csak tudni kell, hogy merre kell keresni. Deli harangszot meg azert nem hallasz, mert ha jol tudom az csak Magyarorszagon van a nandorfehervari csata tiszeletere. Egyebkent Budapesten is vannak mecsetek megsem hallod a müezzint.
Ne keresd a keresztenyseget Törökorszagban, mert nem erdemes. Az iszlam es a keresztenyseg tavol all egymastol, ezert nagyon sok dolgot meg kell ertenie es elfogadnia annak, aki itt szeretne elni. Es hat egy török ferfi mindıg török marad, hiaba tölt eveket Europaban vagy hiaba magasan ıskolazott...

Mine

2008. július 20. 12:32:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hali! előszőr is! Halkirálynőnek! ha tudni akarod az öszes török ezt a dumát nyomatja, hogy ilyen szlen legyek... Mind,elkábít. Ez az igazság! Szexrabszolgának nem rosz lenni,attól fűgg, ki a rabszolgatarttó!!!! Nah de igazán, senki sem veszi itt észre., hogy mit művelnek a törökök? még hogy ott nincs nőjük?vagy Törökben nincs szép nő??? Ugyanmár nézzetek már fel tr netlogra!!!! annyi szép nő van ott, amennyit csak akarnak. Én ugyan jól megvagyok a kedvesemmel, 8 hónapja de igazán én sem bízom meg benne, mert pasiból van és a hűséges pasi még nem született meg!!! ha ezt valaki mégis elhiszi, hogy egy pasas képes hónapokat várni, azon csak mosolyogni tudok, azt gondoljátok majd el is mondja az 1 éjszakás kalandjait??? Mint tudjuk ők sexuálisan túlfűtöttek, ha ott vagy, alig bírod a sexet...:) ha meg eljössz ő vár???:) nevetségeeess, komolyan mondom.
A másik! Marika, vagy siux, mert mindig más a neved, de mindegy is, Miért is harangoznak nálunk délben????????????????????????????, Egy muszlim országban ezt nem kell elvárni.


Jah , nem is tudom ki írt h milyen az ázsiai oldal, megkérélek írnál nekem arról, mert érdekelne, milyen ott az élet, a Boszporusz másik oldalán de közvetlen, nem bent mélyen....

Zsuzsa

2008. július 20. 13:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Még csak annyit, hogy én nem bántom a törk férfiakat, mert ők is csak pasiból vannak, és van köztük is rendes, de azoknak akik nem bíznak, hát lehet nem annyira szép dolog, de vegyék fel msn-n egy másik névvel, másik fémyképpel, és akkor rájöhetnek mennyie őszinte az úriember avagy sem,,..

Működik a dolog:) Perxe okosan kell hogy ne tudja meg soha...
De egy misét megér.... nagyon is...

Zsuzsa

2008. július 20. 14:57:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

pár napja megírtam a kis történetem a török ismerősömről. Nálunk igazából nincs szó semmilyen ígéretről. Megbeszéltük, hogy nem várunk egymásra. Azaz, gyakran beszélünk, levelezünk, de egyikünk sem tudja a jövőt. Egyikü nk sem várja a másiktól, hogy csak rá várjon, mert ez nem olyan együtt járás mint itthon, amikor együtt vagyunk valakivel. Ez teljesen más. Tehát nincs semmi probléma abból, ha most vagy pár hónapon belül egyikünknek kapcsolata kezdődne valakivel. Azt úgyis érzi az ember, ha inkább a másikra gondol és inkább vele akar lenni...
Annyiban maradtunk, hogy jövőre legkésőbb tavasszal találkozunk és ha ugyanaz a szimpátia, egyetértés és kölcsönös vonzalom meglesz mindkettőnkben, akkor kezdünk igazi kapcsolatot. Addig én nem féltékenykedek, bár Ő néha szokott, de ez még belefér. Nem akarok egyből házasságra gondolni, csak egyelőre szeretnék minél többet megtudni róla és a vallásáról. A vallásról mindenképpen, ha Ő nem lenne akkor is, mert engem nagyon érdekel. Ha Ő nics, én akkor is elmegyek Törökországba, mert nagyon vonzz.. Véletlenül ismertük meg egymást és mindketten elég szilárdan állunk a földön ahhoz, hogy hiú ábrándokba merüljünk. Igen, a szex nálunk is szóba jött már, de csak egyszer. És szerencsére nem kábít folyton szép szavakkal, nem próbál úgymond behálózni. Nekem elsősorban ezért is annyira szimpatikus. Nagyon nem szeretem, ha valaki állandóan nyomul és mindig azt mondja, amit a másik hallani akar. Gyakran van, hogy nem egyezik a véleményünk dolgokról, de ezt is meg tudjuk beszélni. Ő is elég makacs, én is, de eddig még mindig sikerült dűlőre jutnunk harag nélkül. :) Sajna már hónapok óta le van egyeztetve az Oroszországi uatazása, de nem is baj, mert idén én sem tudok uatzni, egy csomó más dolog be van tervezve. Amúgy meg hiába szimpi, kedves és közel áll a kis szívemhez, senkihez nem akarok csupán pár hónapnyi chatelés után szaladni. Arról is szó volt, hogy Ő jön előbb hozzám, és ezt Ő javasolta, meg is lepődtem, de jól esett. Ha minden jó lesz, akkor majd utána én megyek ki hozzá.
Muszáj elsősorban az eszemre, és nem a szívemre hallgatnom. Legalábbis most egyelőre. Aztán majd később ígyis-úgyis kiderül, hogy mi lesz. Ráérünk. :)

Üdv mindenkinek!
Szilvi

2008. július 20. 15:47:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Valaki Egy gyors fordítást kérem!!! Nagyjából értelmeztem, De nem is tudom számomra ez semmi jót nem jelenthet? Felhúzta az orrát a török pasa? :(:(:(

you will never know true happiness till you have truly loved and you will never understand what pain realy is until you have lost :(:(

Lógggg az orrom :(:(:(:(:(

Halkirálynő :(

2008. július 21. 8:24:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

íme a kért fordítás:
Soha nem fogod tudni mi az igaz boldogság amig igazából nem szerettél és soha nem fogod megérteni mi a fájdalom amíg nem veszítettél

ha megengeded, hogy véleméynt mondjak a leírtak alapján. LÉGY NAGYON ÓVATOS. egyszer én is megégettem magam,mert elhittem hasonló szövegelést, mint amilyet a te pasid mond.

2008. július 21. 8:58:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Halkirálynő!
Itt a fordítás: "Sosem fogod megtudni mit jelent az igazi boldogság amíg valaki igazán nem szeret, és addig nem fogod megérteni mi az igazi fájdalom amíg ezt el ne veszíted"

Hát nem tudom, de furcsa hogy ilyeneket ír mikor még csak nem is találkoztatok. Én is nagy-nagy óvatosságra intelek. A török csávók 95%-a sajna tnyleg csak "azt" akarja és ennek érdekében a csillagokat is leigérik az égből, fantasztikusan tudnak kábítani..
Már egy éve figyelem hogy tapadnak itt az erasmusos lányokra (néha igen rondákra, pedig a török lányok gyönyörűek!) mert tudják hogy könnyebb vérűek...
Csaba

2008. július 21. 9:04:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Csaba

a házasságnak nincs köze az állampolgársághoz. Két különböző állampolgárságú ember is élhet házasságban évtizedeken keresztül. Ha elveszed a párodat feleségül akkor mint EUs állampolgár házastársa arra tarthat jogot hogy az EUban tartózkodjon (veled éljen), ezért folyamondsz családegyesítési vízumért.

Magyar állampolgárságot 3 év házasság után lehet kezdeményezni, magyarul letett állampolgári vizsga után (alkotmányos jog, történelem, irodalom, stb), millió papír beadásával és kb másfél évig tart a folyamat. Török állampolgárságot is hasonlóképp lehet itthon kezdeményezni ha itt laktok, 3 év házasság után és hasonlóképp millió papír (és 150,000+ forint fordítási és egyéb díjak befizetése után) beadásával.(kinti folyamatot nem tudom).

Mindenesetre ha nem itt telepedtek le akkor semmi esélye nem lesz hogy magyar állampolgár legyen, ha itt laktok akkor is hosszabb folyamat mert elég jól kell tudni magyarul. Hosszú távon nyilván célszerű hogy mindketten kettős állampolgárok legyetek de ez simán beletelhet 10 évbe is.

Halkirálynő,

ha nem tudsz úgy kimenni hogy saját magadnak finanszírozod (e.g. nem tőle függ a hotelszobád, a vacsorád, a repülőjegyed) akkor ne menj ki (kivéve ha nem zavar hogy esetleg ennek az árát "ledolgozod" éjszakánként.) Én amikor először kimentem, a párom egy barátjánál laktunk vendégségben, (ott is saját szobát kaptam), de foglaltam egy hotelszobát is, tudtam milyen taxi számot kell hívni, az útlevelemet,iratamiat/kártyáimat mindig maganál tartottam, és volt nálam/számlámon annyi pénz hogyha olyan irányba fordult volna a dolog amit nem akartam volna, akkor beülök egy taxiba, elmegyek a hotelba, és aztán egyedül turistáskodom 5 napig, a saját pénzemből, anélkül hogy rá lennék utalva. Mondjuk én elég sokat utaztam már előtte is és nem veszek el egy nagyvárosban sem, meg én már dolgoztam akkor és spóroltam erre. Persze semmi rossz nem történt és gyönyörű 5 nap volt, de személyes biztonságod a legfontosabb, főleg ha első pár alkalommal mész ki, alig ismered a fiút (férfit) és nem tudsz törökül egyáltalán semmit.

Mindenesetre az idézet amit küldtél az én izlésemnek eléggé "bekerítős" hangzású. Ha szeret téged akkor mutassa meg hogy türelmes tud lenni. Enné sokkal töb törelemre lesz szükség ha hosszú távon téged akar. Ha pedig van pénze akkor jöjjön el először ő, fizessen be egy 5 napos Bp-i körutazásra, hotellel, 300-400 euróból megvan, és találkozzatok itt, először sétáljatok, menjetek étterembe, stb tehát ne szállodai találka légyen.

Mandula

2008. július 21. 10:11:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Mandula!

Köszönöm az infókat: hát ez elég keményen hangzik...
Igazából ami érdekelne: ha összeházasodunk, akkor könnyeb lesz neki utazni? Vagy azután is a szokásos kegytelen procedúrán kell átmenjen bárhova is akar utazni, európában?
A bürokráciából, jogi kérdésekből nagyon hülye vagyok, de nem szégyelem;)
Köszi!!!

Halkirálynő!

Mandula tanácsával maximálisan egyetértek fiúként is. Fogadd meg!

2008. július 21. 10:43:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

köszönöm :):)

2008. július 21. 10:45:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Zsuzsa!
Én soha nem vagyok más néven!
Mindig is a nickem Sioux és vállalva a valódi nevemet alá is írom! A Sioux nick azért van mert az indiánkultúra a hobbim. Marika néve nem lehet nick, mert ez sajnos már foglalt.
Tehát az, hogy én mindig más néven írok, nem IGAZ!
Én nem azt írtam, hogy én elvárom a harangszót ISZTAMBULBAN! Hanem azt, hogy az nem igaz, hogy Isztambul egy olyan város, ahol mindenféle vallás megfér egymás mellett!! És ehhez az is hozzátartozna, hogy szóljanak a harangok!
Güle güle
Marika

2008. július 21. 10:54:00 CEST  
Blogger Istanbulayran said...

"Országszerte, széles körökben elterjedt vélelem, hogy délben a Hunyadi János által 1456-ban aratott Nándorfehérvári diadal emlékére szólalnak meg a harangok. A tények azonban mást mutatnak: III. Calixtus pápa 1456 június 29-én keresztes hadjáratra szólítja fel a fejedelmeket a hatalmas területeket meghódító törökök ellen. Ekkor rendeli el, hogy délután 3 óra és napnyugta között fél óránként szólítsák imára a híveket. 1456. július 22-én megtörténik a neves diadal. Ám délidőben történő harangozást kihirdető bulla a győzelem előtt 6 nappal, 1456. július 16-án íródott, viszont a győzelemmel egy időben ért Budára. Innen származik a mindmáig élő hiedelem. A törököt csak ideiglenesen sikerült visszaszorítani. Az 1490-es években ismét támadásnak indulnak. 1500-ban VI. Sándor pápa rendelte el ismét a délidőben történő harangozást, hogy a keresztes hadjárat sikeréért imádkozzanak ekkor az emberek. Ez a gyakorlat szokássá vált mindmáig."

2008. július 21. 11:21:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Csaba!

Milyen igazad van, ezt mo ndom én is itt sokszor, csak alig akarja valaki meghallani! A török nők nagyon szépek!!! A magyarok is, de igazad van, igenis a török pasiknak azért kell magyar, vagy más, mert igenis könnyen kaphatók. ez van elterjedve rólunk sasjnos, és nem csak törökben., évekkel ezelőtt egy izraeli ismerősőm mondta, hogy a magyar nők könnyen kaphatók, ezt mondják ott is rólunk... sajna...........
Zsuzsa

2008. július 21. 15:12:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Azért szerintem a másik oldalt is nézzük meg, amikor mindenféle biztonsági teendőkről nyilatkozunk! Nekünk hogy esne, ha felvenne cseten más néven, csak hogy ellenőrizzen?
Vagy anélkül, hogy bármit tudna rólunk, mindenféle vad feltételezésekbe menne bele, mondjuk, hogy minden magyar nő csak férjet akar fogni. (csak példa, nem ráugrani! :) )

Igen, a józan ész határain belül oda kell figyelni a személyes biztonságra, de nem jobban, mint ha ismeretlenül egy olasz, spanyol, svéd vagy amerikai fiúhoz repülnétek.

Gondoljatok bele milyen bántó az a feltételezés, hogy a fiú, akihez mentek, az vagy nagy szerelem de akár A főgonosz is lehet.

Nekem biztos rosszul esne fordított helyzetben...

2008. július 21. 16:45:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves névtelen! Honnan tudod, hogy Ő nem ellenőríz le téged??:) Ugyanmár, ez az élet. ennyi. nem kell nagyon sajnálni senkit. ha lebukik az Ő baja!

Zsuzsa

2008. július 21. 21:02:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

Mostanság csak olvasgatom a blogot,de Halkirálynőnek azt üzenném, hogy eléggé kábitós a szöveg.Még ha igaz is az idézet,akkor is az a szexrészes dolog,hogy neki milyen fontos,az célzás arra hogy ha mész akkor ő persze hogy akarni fogja és neked hát úgye nem kéne nemet mondanod,mert akkor egy nagyon fontos dolgot nem adsz neki meg,ami hiba.
Én nem tudom mit gondoljak,mert nekem is hasonló dolgot igért a fiú,ingyen repjegy és az óceánon túlra,ja meg szállás vagy nála vagy majd hotelt foglal(még anyukámmal is beszélt,hogy meggyőzze,hogy rendes ember).Én nem tudtam menni,mikor meg mentem volna nagysokára,addigra a nagylelkesedése alábbhagyott és úgy minden szónélkül szakitott,konkrétan még csak annyit se mondott,hogy vége,csak többet nem vette fel a telefont és nem volt többet msn-en se,se e-mailre válasz.Ja és a vicces hogy utóljára mikor beszéltünk nem is veszekedtünk,csak annyit mondott nincs internete az új helyen.Előtte még ő keresett, egy kellemes beszélgetés,semmi gond,minden happy.Hát ezek után vannak kétségeim, hogy mennyire szeretett ő engem.Olyan mintha egy idegen lenne,mert úgy viselkedett velem.Gyönyörű szavai neki is voltak és csodálatos tervei,csak ha ennyire szeretett,akkor kérdem én, miért igy szakitott?Igaz a végén sokat veszekedtünk,én éreztem valami nem jó,de ő szabadkozott,aztán meg néha volt olyan hogy a szabadságvágyáról beszélt,meg hogy ő már nem lát jövőt nekünk.Másnap mikor kérdeztem,tehát már nem szeretsz,erre ő milyen kis buta vagyok persze hogy szeret.De mostmár biztos vagyok benne,hogy a szerelme elmúlt,és ahogy szakitott azok alapján kétlem,hogy annyira jó ember volt,mint amilyenek lefestette magát,ja meg azt hogy mennyire fontos voltam neki.Nagyon szimpatikus volt a gondolkodása,tisztelettudóan viselkedett,nem voltak tiszteletlen kérései,érdekelték a napi ügyek,tényleg ismerte a hazáját. Beszélt a tiszteletről,meg istenről,hogy én különleges vagyok és ha el is válnénk,akkor is megadná az okát,nem tenné igy soha (mert kérdezgettem még régebben,hogy ő hogy szakitott életében).Na de akkor miért nem igy tett?
Mert nem ismertem eléggé és több mint 1 év se jelent garanciát,hogy ezek után bizhass valakiben.Én nekem ő igazi nagy csalódás emberileg,mert a szakitás még oké,csak nem ilyen módon azok után,amit én adtam neki.Még ha én is hibáztam és már tényleg nem jelentettem a neki semmit a végén,akkor is egy baráttal nem bánunk igy,mert én barátnak is éreztem.Volt,hogy megvigazstalt,öntötte belém a lelket,azt gondoltam,milyen jó barát.Na de mégse!Lehet,hogy jobb hogy nem adtam neki esélyt,hogy elcsábitson életben,mert akkor sokkal nagyobb fájdalom lett volna,ha hagyom hogy kihasznál és úgy töri össze a szivemet.
Légy nagyon óvatos,mert ha mész is,jó teszt,ha nem adod meg neki a 'nagyon fontos dolgot',aztán ha panaszkodik,vagy majd utána koptat le,na akkor biztos lehetsz,hogy he was a real player,avagy egy igazi játékos.
Mandulának igaza van,legyen esély a visszaútra,ne hagyatkozz az ő anyagi forrásai teljesen.Ha mész,vagy tisztázd előre,hogy ezzel ő neki semmi előjoga sincs semmire,hogy fizeti a költségeket vagy egyszerűen menj ki nyaralni és találkozzatok egyúttal.

Sok sikert:Anna

2008. július 22. 23:24:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Aşkın gözü kördür.

2008. július 23. 0:31:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok, köszönöm a tanácsot mindenkitől. Beszéltem vele sokmindenről. Hogy kedves a jegy, de én önerőböl állom, és nem vagyok olyan lány aki ágyba ugrik 4 nap után. Próbálkozhat de kezét lábát eltöröm :) Erre csak pislogott. Persze megint mondta ő úriember és ő nem kényszeríti a nőket. És nem a szex végett hív ki. Szeretné ha utána vele lennék egy hónapot kint a házában én erre csak a pislogok. Vagy esetleg az is jó lenne ha most tudnék vele lenni egy hónapot. Örülne..... Nem tudom..... Fő az óvatosság!!!!!!!!! És én én is úgy gondoltam a jegyet azt én állom, ha baj van csak úgy repülök haza. Nem tudom lehet megyek, lehet nem. fő az óvatosság. egyenlőre ismerkedünk. jobban. Addig még van pár hónapom. Ha van valami hír :) Mesélek :)

Üdv mindenkinek halkirálynő :):)

2008. július 23. 10:47:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Halkirálynő!! Bocs, hogy beleszólük, de asszem nem értetted meg Anna írását!! nagyon nem!!! pedig Anna tökéletesen leírt mindent!!! Ismerkedsz? igen, ez jó dolog, meg az is hogy elhiszed, hogy nem kényszerít semmire, és valóban nem is fog, ügyesek, tudja Ő majd úgy csinálni, hogy te is akard "azt".... Szóval, nem is tudom hány éves vagy, de kérlek, gondolkozz!! Ezek valóban acsillagokat is lehozzák az égről csakhogy megkapjanak!! tündéri aranyosak, azt gondolod, tényleg szeret, és ogy egy csodálatos mese részese vagy, és hogy ilyen szép nincs is... jajj de van!! Kérlek, mondd nekijöjjö Ő előszőr, akkor bízonyíthat, hogy tényleg szeret. Én voltam nála, rendi volt, ma is együtt vagyunk, és megyek is, de azt a maximális ellenőrzést amit kapott Ő azt köszönöm, az itteni török barátaimnak. Szóval kibíztosítottam magam teljesen.
És hogy tudd, hogy még az itteni törökök, is azt mondták ne , ne menj.... de látták, hgy nem tudnak meggyózni, és mentem, de az én esetem más-----

Zsuzsa

2008. július 23. 16:05:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıasztok!

Most van egy kis idöm, hogy olvasgassam a blogot:)

El sem hiszem, hogy mar egy het letelt az egy honapombol:( Na de most nem emiatt irok.

Kedves Halkiralynö,

Legyel ovatos ezzel az uriemberrel,de komolyan. Nekem ugy tünik, hogy csakis azt mondja, amit te hallani akarsz:S En is azt tanacsolom, hogy inkabb ö jöjjön hozzad elöször. Nekem kicsit santit a dolog.... Tulsagosan a "tökeletes" pasi fele hajaz nekem a dolog, pedig az nem letezik:D Meg az en kedvesem sem tökeletes, pedig benne megtalatam azt, amit kerestem.
A lenyeg, hogy legyel ovatos es termeszetesen szkeptikus vele szemben.
Egyebkent miota ismeritek egymast? Persze a hosszu ismeretseg sem biztositek mindenre, ahogy azt olvashattuk mar jo par törtenetben (mellesleg nagyon kivancsi lennek azokra a törökökre, akik kepesek egy teljes evet vagy akar többet is pazarolni egy europai nöre, aki csak par napot tölt velük. nekem ez elegge abszurd).Csak ugy kivancsisagbol kerdezem, ha nem vagyok nagyon indiszkret.

Amugy, azt az ellenörzest, amiröl Zsuzsa irt, vhogyan meg kene ejteni. Biztos vagyok benne, hogy van vmilyen mod arra, hogy "leellenörizd" hogy tenyleg szeret-e.

Az en kedvesem is "ellenörizve" lett vagy mondhatni "probara tettem".

Remelem, hogy a megerzeseid vele szemben azert bejönnek, de semmikeppen ne hagyd, hogy befolyasoljon minden egyes szep szava.


Kedves Zsuzsa,

Örülök,hogy megyeget a dolog köztetek:) Mikorra tervezed a következö utadat? Összel lesz vmikor? Ah, összel a leggyönyörübb İstanbul es akkor legalabb nem döglik meg az ember a melegtöl:D Csodalom, hogy en meg nem egtem pecsenye vörösre:D Mondjuk figyelek a dologra, habar tegnap kicsit lepirultam:) annak ellenere,hogy nem voltam sokat a napon,de azert a 38 fokos nap az eget rendesen:D

Most itt hagylak benneteket egy idöre. Majd nem sokara megprobalok egy kis elmenybeszamolot tartani:)
Addig is legyetek jok!

Üdv:

Ada

U.İ: Mig el nem felejtem. Üdv köztünk Csaba:) egyetlen ferfiukent:) Mar kezdtem hianyolni innen a ferfiakat:D
Es teljesen egyetertek abban, hogy bizony nagyon sok szep lany van itt is!!!!! Viszont szamtalan törököt hallottam, hogy bizony nem török lanyt akar, hanem europait:O A kedvesem egyik lakotarsa is multkor kifejtette, hogy neki bizony az olasz nök jönnek be:D Csak azert mert egyszer latott egy szep olasz nöt a tengerparton:D Na jo, befejezem:) Sok boldogsagot Csaba, neked es a kedvesednek:)

Kendinize iyi bakın

Gittim ben

Görüşürüz

Ada

2008. július 23. 17:29:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szıasztok!

Megınt en..:-) Mostanaban nagyon beındultatok. Nem gyöztem olvasnı..:-D Az hogy a török lanyok mındıg feltekenykednek en ıs latom. Azt ıs latom , h a kedvesem öccse 2 eve jar a most mar mennyasszonyaval es szex meg nem volt. En mar egy honapja ıtt vagyok a csaladdal,a parom dolgozık..(kamıon) Mostanaban ö többet van Magyarorszagon, mınt en..:-) Most a penzt gyüjtı a közös eletre. Összel jön az egesz csaladja hagyomanyosan megkernı a kezem. Jövöre lagzı.Utana ugy nez kı,h vagy ıtt(Istanbulban) vagy Budapesten. MIndenesetre a kamıonozast abbahagyja..Nagyon sok szepet mond nekem ıs, de emelyıtösbe nem megy at a dolog..
Csaba azert nıncs több himnemü ıtt,mert a török lanyokra nagyon vıgyaz a csalad..:-)
Azert ırok ılyen tömören,mert nem sok ıdöm van a gepen.
En olyan vagyok,mınt a rak,megegtem teljesen..pedıg kentem magam egyfolytaban,meg ö ıs..:-)
Kesöbb többet.
Puszı
Adrıenn

2008. július 23. 19:45:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Ha már meg lettem szólítva;)

Köszi Ada, Hosbulduk! Hmm magyar laptoppal törökül helyesen írni igen nehéz de nem fontos...
Tudom a török fiúk 70-80%-ának akikkel én beszéltem a szőke hajú lányok jönnek benne, egész egyszerűen azért mert itt igen ritka..az orosz lányok mellett az olaszokat általánosan emlegetik, bár én monddtam nekik hogy kb 10 évig jártam sielni, nyaralni az olaszokhoz de 20 év felett nagyon gyakori az erős mediterrán körte alak...;)
A szőke lengyel lányokért meg meghalnak az itteni (ADanai) fiúk..

Adrien!
Gondolhatod hogy nekem sem kell elmagyarázni mennyire vigyáznak a lányokra itt!!! Nagyon sok türelem kell még mindig...hiába szeret és ismer mostmár az egész család azért a származásom nagyon nem tetszik továbbra sem...mondtam hogy újjászületni már nem tudok (persze csak magamban és a kedvesemnek..ő persze nem is akarja) de bármi mást megteszek...
Na most igen fáradt vagyok úgyhogy ennyi..üdv mindekinek!
Itt iszonyat meleg van, ADana a legmelegebb hely Törökországban...a pára miatt...sosem hittem volna hogy a 30 fokot hűvösnek fogom valaha érezni...de most ez van..
Csaba

2008. július 23. 22:38:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Ada! Remélem jól érezed magad!!:) Ósszel megyek csak, mert én nem akark szenvedni a melegben, gondolom október az jó ötlet.
___________________________________

Másnak! Az ellenőrzésről!!!!! annyira egyszerú felveszed más névvel, és írogatsz, majd meglátod, amikor rákérdezel, hogy van-e barinője stbmit mond, de akár megkérheted egy barinődet is. ennyit megér., é is megtettem anno.-... és jó volt látni amikor írta a barinőmnek, hogy neki van barátnője és magyar.... szóval akkor tudod meg igazá hogy mi van ha ellenőrződ. ez nem szemét dolog csupán óvatossaág, ugyanis, ha kimész hozzá, azért mégsem a szomszéd városba mész... szóval gondold meg, ha homoba dugod a fejed azzal nem lesz jobb......

Zsuzsa

2008. július 24. 14:41:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Végre én is géphez jutok!

A lellenőrzös dolog tényleg nem gáz, a helyetekben én is megtenném. Sőt, viccből én is kipróbálom, bár mi személyesen ismerkedtünk meg és együtt vagyunk másfél éve, de én kifejezetten kiváncsi vagyok hogyan viselkedik a drága más lányokkal, ha megkeresik neten.
De biztos megsértődik ha utána megmondom.
Az a baj hogy nincs nagyon netközelben és az én angolomat megismeri a tipikus kifejezésimről és hibáimról. Nincs valakinek kedve leellenőrizni a kedvesemet ősszel?
Üdv Mindenkinek!

En-Meryem

2008. július 24. 15:58:00 CEST  

Megjegyzés küldése

<< Home