2008/01/01

Török házastárs (2008. január - március)

Sok látogatót érdekel a kapcsolatteremtés lehetősége azokkal, akiknek török barátjuk/partnerük/házastársuk van. Az elmúlt négy évben ezen a poston igyekeztünk segíteni egymásnak. Az igen sok hozzászólást az alábbi linkeken olvashatod el (ez főleg akkor hasznos, ha valamilyen konkrét ügyben keresel tanácsot):


Ezt a postot bárki olvashatja a weben, ezért azt tanácsolom, hogy ha hozzászólsz, ne adj meg magadról sok személyes adatot, elég egy mélcím is ahhoz, hogy mások kapcsolatot teremthessenek veled.

Megjegyzés, 2008. március 26.

Mivel 2008. március 6-tól az újabb megjegyzések nem jelennek meg ezen a poston - bár olvashatók, ha ennek az oldalnak a legeslegalján a "megjegyzések küldésére" kattintasz, s hozzá is lehet szólni, amelyeket ugyanígy szintén lehet olvasni - és a Blogger hibáját nem tudom kijavítani egyelőre - március 27-től havonta új postok lesznek. Az eddigi megjegyzések közül semmi nem tűnt el.

Tehát ezután áprilisban a
postra írj!

283 Comments:

Blogger Efendi said...

Legyen jó éve mindenkinek 2008-ban, Efendi

2008. január 2. 0:00:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Neked is boldog, szép sikeres évet , és minden topiklakónak :)
Köszönjük az új topikot!

2008. január 3. 12:04:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Boldog új évet mindenkinek!

Nincs valakinek véletlenül egy Teach Yourself Turkish könyve, amibe belekukkanthatnék? Nem tudom eldönteni, hogy megrendeljem-e, annyira vegyeseket olvastam róla.
Igazából a török nyelvtan alapjaival elméleti szinten tisztában vagyok, de szükségem lenne szövegértéses (olvasásos/hallgatásos :) ) feladatokra is, ehhez keresek kiegészítést. Úgyhogy ha a könyv kimondottan nyelvtanközpontú, az sajnos nekem nem jó.

Egyéb tippek, hogy hol találok egyszerű szövegértéses feladatokat?

Köszönöm!

Zsuzsi

2008. január 4. 8:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Hali!

Bocs, de nem tudom hova írjak, és kitől kérdezzem meg, milyenek a török férfiak. Mennyire kell félni esetlegesen bármilyen betegségtől? Aids? vagy ilyenek. Nekem nincs jó sztorim, Megismerkedtem egy aranyos törökkel, de amikor arra került a sor, eléggé erőszakos volt, esélyem sem volt óvszert szerezni, nem is akart. Most totál félek, nehogy valami bajom legyen. Valaki megnyugtatna? köszönöm!
Klaudia

2008. január 6. 20:32:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Klaudia!
Védekezés nélkül bármilyen nemzetiségűvel lehet gond, nem hinném, hogy attól függ, török, vagy nem török. Ugyanúgy találhatsz "erőszakos"t köztük, mint magyarok között. Max annyi az esély a többre, hogy ők többen is vannak...
Ha félsz, menj el egy szűrővizsgálatra. Nem hinném, hogy az, hogy itt bárki bármit ír, megnyugtathatna, ha félelmed van. Te tudod, hogy az a KONKRÉT illető, akivel együtt voltál, milyen ember lehet. És nem azért, mert török...

Éva

2008. január 7. 17:42:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klaudia!

Sajnálom, hogy rossz tapasztalatod van a török fiúval kapcsolatban. Szerintem nem kell félned a betegségektől, mert tiszták, az AIDS-el kapcsolatban annyit, hogy akikkel eddig beszélgettem szinte mindegyik kivétel nélkül járt AIDS szűrésen legalább fél évente. Nem sok esélyt látok rá, hogy elkaptál valamit, de azért legközelebb légy óvatos. :)
Üdvözlettel Vicus :)

2008. január 7. 17:44:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Vicus vagyok és új még itt. Nagyon örülök én is , hogy rátaláltam erre az oldalra, nagyon hasznos:)!Annak ellenére, hogy én is átestem már pár csalódáson, mégsem tudok semmi rosszat mondani a török emberekre, férfiakra.:)Nem hiszem, hogy ez nemzetiség függő lenne. Abban a szerencsében volt részem, hogy a közelmúltban sikerült eljutnom Törökországba, nagyon elvarázsolt a táj, az emberek, szóval minden.Rettentően nehéz volt elszakadni a kúltúrától a mentalitástól, attól a lüktető élettől amiben ott volt részem.:)(azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül)Valami megváltozott bennem , hiányérzetem van, úgy gondolom tudnék ott élni, bár ez 1 heti tartózkodás után elég elhamarkodottnak tűnik. De hát ez vesse rám az első követ aki önmaga még nem érezte ezt soha.A messengernek hála sok barátot szereztem közöttük. De ezzel a barátkozással azért óvatosan kell bánni,mert ők sokszor hajlamosak többet gondolni a dolgokról, mint ami valójában. Viszont az igaz, hogy udvarolni nagyon tudnak. :)
Régóta olvasgatom a blogot és nagy örömmel tölt el, amikor 1-1 boldog párról olvasok. Az egyik török férfi ismerősömtől megkérdeztem, hogy miért szeretik a magyar lányokat, mire azt felelte, mert nagyon tudnak szeretni! Ez azért lássuk be jó dolog, és nem ő az egyetlen aki ezt állította, rólunk.
Hát csak így tovább Magyar Lányok , Asszonyok!!Mindenki Sok Erőt és Kitartást Kívánok Mindenkinek!Bocsánat kicsit hosszúra sikeredett, de remélem , hogy azért befogadtok közzétek...
Szép Napot Mindenkinek
Vicus

2008. január 8. 10:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Vicus!
Köszönöm, hogy írtál!
Én is ismerek sok rendes török pasit.És az egyik véletlenűl ismeri azt, akivel én jöttem össze. De az én "lovagom" tegnap este nagyon gonosz volt, mégis megkeresett, mert akart találkozni velem, hiába mondtam, hogy most nem jó, majd máskor, üljünk be valahova,erre csak azt mondta, hogy szex, vagy semmi, akkor az utcán, tegnap este egy pillanatra "ölt" a szemeivel, de tudtam, ahogy hazaér, felemgy msn-re és ott írt is, de nem volt hajlandó megérteni, hogy most nem. Egyébként nagyon önérzetesek, könnyen meg tudnak sértődni. Azért féltem tőle egy pillanatra.
Az ismerősőm a másik török srác, nagyon meglepődőtt, hogy honfitársa így viselkedett, és szidta nagyon. Sajnálom, hogy nekem így alakult, és ettől még nem fogom azt gondolni, hogy Ők ilyenek, mert lássuk csak be, a magyar pasi is majdnem mind csak azt akarja... Kaludia

2008. január 8. 17:56:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Klaudia!
Ez nagyon igaz, igen nagyon meg tudnak néha sértődni, ha valami nem úgy történik ahogyan ők szeretnék, persze ez sem mindegyikre igaz.:)Azért több közöttük a rendes , kedves ember.És rendkívül fontos számukra a család, az összetartás, és ha szeretnek valakit azt az életüknek tekintik és úgyis viselkednek vele. De ebben vannak itt nálam jártasabbak, akik már boldog feleségek egy török férfi oldalán.:)Szóval Klaudia nem tudom, hogy mióta ismered ezt a fiút, de azért ne hagyd magad! Nekem is van most egy furcsa esetem, teljesen tanácstalan vagyok.Sokszor úgy érzem, hogy lehetelen kiismerni őket.
Ugye elolvastad Éva válaszát is, sztem neki is tökéletesen igaza van ebben a témában.
Remélem azóta azért alakult a dolog. Majd tájékoztass.
Vicus

2008. január 8. 22:58:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Vicus!

Igen olvastam minden beírást. Az AIds.re nem megyek el, félek, és egyébként is azzal 2 hónapot kell várni még, de akkor sem akarok menni. Ez a srác itt lesz az országban, mert itt dolgozik, és tanul is, sztem tud magyarul, nem tudom...
Decemberben ismeretem meg, de csak most találkoztunk szombaton előszőr. Írt tegnap este is, de csak "azt" akarta volna. na most én kikerestem török szótárból azt, amit akarok neki ma írni.
Aranyos lenne, de azt hiszem azért én nagyot hibáztam, kérlek ne ítéljetek el ezért, de ostoba módón lefeküdtem vele, első randin. na mármost sztem Ő azt hisz egy ribi vagyok, csak úgy tudtam tisztázni, hogy az én itteni ismerősőm, aki tud magyarul, beszélt vele. De ez a török srác is mondta, hogy nem szép dolog volt tőlem... nos, mint korábban írtam., nem tudtam , na jó ezt úgysem hiszitek el, de nem tudtam lelökdösni magamról.../bocs/
Vicus ! Ha nem titok, milyen fura eseted van?
Lehet, hogy nálunk az a baj, hogy nem szeretett belém, ezért akarja csak azt...
És így lemondok minden találkozást. Beszéltem egy arab barétommal, Idézem! --Ki a fene mondta neked, hogy baja lehet??? Miért kell rögtön szidni valakit, ha arab, vagy török?? vagy japán stb. ?? A magyar pasiknál szemetebb nincs!! Nos ez az arab barátom több mint 20 éve itt él, nőgyógyász, és nagyon régóta jó barétok vagyunk, nagyon rendes ember! Mindig számíthattam rá.
Pussz!
Klaudia

2008. január 9. 13:07:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Bocs, de írnom kell, Ma egész nap írogatott msn-n a pasi, hogy találkozzunk, sex. Én írtam no love, no sex. Erre persze azt írta love. Nos,belementem, hogy szombaton találkozzunk. D lehet,hogy nem kellene? mert még a lakést is én bíztisítom. Bocs, de ne nézzetek hülyének 30 elmúltam, de sosem voltam ilyen helyzetben. Ugye nem fog bántani? Vag hagyjam?
Klaudia

2008. január 9. 22:35:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klaudia!

Most akkor mit is akarsz igazán? Szereted ezt a fiút? Mert ha nem akkor ne találkozz vele, ha igen akkor jól gondold meg mit engedsz neki és mit nem.Nem kell mindjárt lakásra menni, először üljetek be valahová és beszélgessetek! Ő beszél magyarul?Nagyon vigyázz vele, mert ha 1x már lefeküdtél vele, joggal akarhatja újra és újra. Tisztázd vele, hogy ez neked nem elég, ha tényleg szeret akkor megérti, ha nem akkor had menjen, akkor nem ért annyit az egész.Egyébként csodálom, hogyha december óta ismered, hogy hogy nem derült ki, hogy milyen ember, gondolom beleszerettél, ha még mindig találkozni akarsz vele, vagy tévedek??Bár azt is tudom, hogy az msn-n minden szép és jó, aztán jön a személyes tali, és kiderülnek a dolgok.De azért december óta valami csak kiderült róla Klaudia nem?? És nem ítéllek el, mert én is nő vagyok, csak féltelek, mert nem akarom, hogy csalódj! Ezért kérlek légy nagyon óvatosÉ és itt bármit is írunk, csak Te ismered ezt a fiút igazán, csak Te tudod, van e értelme újra talizni vele.Hallgass az ösztöneidre és vigyázz magadra és a szívedre!
Vicus

2008. január 10. 10:59:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Vicus!

Decemberben az utcán ismertem meg, mert odajött. És csak email címet cseréltünk, és most 1 hete beszéltünk előszőr msn-n.
Nem vagyok szerelmes, csak valami vonzott benne...
Köszönöm,hogy írtál nekem, így már tudom, nem találkozom vele, nem ismerem, csak annyit tudok, hogy amíg nem történt meg a dolog kedves volt, azután pedig... de ezt már leírtam. Tagnap este írta lve, meg minden, de sztem nem igaz.
Ma beszélek egy barátjával újra, és megkérem mondja meg neki, nem vagyok ribi, és nem vagyok a tulajdona sem. És egy dolgot tehetek csak, nem vesze fel a telefont, és az msn.n rejtve maradok. Így talán elfelejt.
Ő nem gyengéd. Azt, hogy joggal akarja, ha már egyszer voltam vele, ezt hogy érted? Az Ő felfogásuk szerint, vagy itt tök mindegy török vagy sem?
Köszi!
Klaudia.

2008. január 10. 12:23:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ja,nem beszél magyarul, de angolul sem.
Klaudia

De ezt nem nagyon akarom elhinni

2008. január 10. 12:25:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klaudia ismét :)

Akkor végülis mióta is beszélgetsz vele??Ne haragudj, de még nem látok tisztán.
Szerinted melyik férfi érti azt meg, hogy már nem akarsz vele lenni, ha már 1x voltál, függetlenül attól, hogy török, magyar, német stb...?De már megtörtént, spongyát rá!Jól teszed, ha többet nem talizol vele, talán ebből megérti, hogy Te másképpen gondolod ezt az egészet.Szerintem pedig egyszerűen tíltsd le az men-ről, ha nem akarsz vele többet beszélgetni.
És még valami, azért ne vonj le hosszútávú következtetést a török emberekről, mert ő ilyen volt veled.A többsége azért nem ilyen!:)És azért lásd be , egy kicsit te is hibáztál! De legalább okultál a történtekből!Próbáld meg elfelejteni, mégha nem is könnyű!
Vicus

2008. január 10. 16:45:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Vicus!

Hibáztam, tudom...
Én el tudom felejteni. Most beszéltem agy török sráccal, aki jól ismeri, és mondta nekem,hogy az én kis barátom megy vissza 22.-én Törökországba, és nem jön többet.Ezért jó, hogy nem szerettem bele.
És még valami, amikor egy vendéglőben voltunk, ahol Ő dolgozik most az ottani barátja, aki tud magyarul, azt mondta, küldjek meghívólevelet meg azt is kössünk házasságot, mármint az "én" pasimmal.
Lehet, hogy csak azt szerette volna, ha így könnyebben visszajöhet.
Nem vonok le semmiféle következtetést, mert ez nem származás-függő. hogy ki, milyen. Csak 1 hete beszéle vele, már ahogy, mert Ő nem tud, csak törökűl.
Köszönöm, hogy írtál, hogy segítettél.
És én szeretem az embereket, ha rendesek, és ez nem függ attól melyik országból származik.
pussz
Klaudia

2008. január 10. 16:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Te beszélsz törökül Klaudia? Vagy hogyan kommunikáltatok ha ő nem tud se angolul se magyarul?

2008. január 10. 23:47:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Boldog új évet kívánok minden topiktársamnak!

Klaudia, kerüld el ezt a fiút messziről, nem azért mert török, hanem mert agresszív és erőszakos, olyan ember, aki nem tiszteli a nőket! Ne üzengess neki, ne vedd fel a telefont, ne írj neki és főleg ne találkozz vele! Gondolom még egy hasonló randevúra nem vágysz!
Szerintem meg menj el orvoshoz is, szűrésre is, az ilyen ember nem hiszem, hogy más lánnyal kedvesebben viselkedne, nem ismered az előéletét. Jobb félni mint megijedni.
Vicus, meglepett a bejegyzésed, miért járnak az ismerőseid fél évente HIV szűrésre?

Még egyszer minden jót mindenkinek az új évben!
Kati

2008. január 11. 7:27:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Kati!

ényleg én is meg akartam Vicust kérdezni, miért járnak olyan sűrűn szűrésre az ismerősei. Csak 1 dolog miatt lehet, váltogatják partnereiket. Különben nem kellene, hisz nekem sem volt erre szükségem.
Szűrésre csak 2 hónap múlva mehetek addig felesleges, nővér vagyok tudom.
És már félek, de nagyon. Tegnap mondta nekem egy török ugyanezt amit Te, hogy kerüljem el, mert egy kö...g! Bocs ezt mondta.De ezt azért mert valahol szégyenlik, hogy így viselkedett velem.
Nem is ez a baj.,magyar is lehetett volna ilyen szemét, haem az AIDS. Mi van ha az lettem?
Tuti, megölném magam! És ezért félek a szűréstől.
Persze nem akarom homokba dugni a fejem, mert azzal sem lesz jobb. Elkerülöm, és szerencsére 1 hét múlva, vagy kicsit több, de végleg elmegy Budapestről.
Köszönöm, hogy ilyen kedvesek vagytok velem. egy barom hülyének érzem magam. Lehet, hogy az életem játszottam el...
Üdv: Klaudia

2008. január 11. 8:27:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Igen igazato van , valószínűleg azért járnak sűrűn AIDS-szűrésre, mert okuk van rá.De ők csak olyan beszélgetős ismerősök. :)Egyébként már arra is gondoltam, hogy talán náluk évente 1x kllenek a szűrések, mert ha jól tudom házasság előtt is kell vérvizsgálat, de javítsatok ki ha tévedek.
Jól tetted Klaudia, hogy nem foglalkozol vele többet, nem érdemli meg, de sztem menj el a szűrésre, mert addig úgysem leszel nyugodt. Aztán fel a fejjel, nem minden pasi ilyen elvetemült.:)
Vicus

2008. január 11. 10:17:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Klaudia,

biztosan rendben lesz minden, ne vádold magadat feleslegesen. Csak legyél a jövőben óvatos és az első randikat ne lakásra szervezd egy ismeretlennel. Nem gondollak naívnak, sem felelőtlennek, inkább jóhiszemű vagy, mint mindenki, senki sem úgy indul neki egy szimpatikus fiúval az első randira, hogy az tuti erőszakoskodni fog. Azért egyéb betegségeket elkapni nagyobb valószínűséggel lehet szerintem.

Vicus, esküvő előtt tényleg van vérvizsgálat, amikor többek között HIV-re is szűrnek, műtétek előtt is van a kórházakban szűrés, de egyébként nem kötelező. Tehát az ismerőseid vagy nagyot mondtak vagy nagyon szabados életet élnek. :)

Sziasztok
Kati

2008. január 11. 10:37:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Vicus, és Kati!

Igazatok van!
Ma már felhívtam az anonym AIDS telefont, tök endi volt a pasi, azért megnyugtatott egy kicsit...
3 hét múlva el is megyek, mert tényleg nem lesz jobb, ha itthon őrlöm magam. Mert már az aktustól számított 1 hónapon belűl ki lehet mutatni, remélem a semmit!
Azt mondta a pasi, az lenne a legjöbb, ha a törököt rá tudnám beszélni, neki is ingyenes az anonym. Na ez az amit nem tudok, mert akiket ismerek itt törököket azok rendik és nem kérhetem meg Őket, hogy ezt bszéljék le ezzel a szeméttel. Én pedig nem tudok vele beszélni, mert nem tudok törökül.
Csak angolul, de Ő azt sem tud. Nem tudom írtam-e, de Ő ilyen csere- diák csere programban van itt, és hogy legyen pénze egy ismerősénél dolgozik egy vendéglőben. Szívem szerint beazonosítanám.
Ti tudtok törökűl?
Klaudia

2008. január 11. 12:01:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Még egy kérdés: Folyton zaklat telefonon amióta együtt voltunk, ugye nem fog bántani? Vagy szedjem össze a "nehéz fiúkat"???

Klaudia

2008. január 11. 16:19:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok.

Szerintem ne szedj össze semmiféle nehézfiúkat, egyszerűen ne foglalkozz vele. Persze ,hogy "zaklat" ha továbbra is belemész még a randevúkérésekbe is.....
Egyszer csináltál egy butaságot, hagytad hogy kialakuljon egy olyan helyezt hogy egy számodra teljesen ismeretlen emberrel lefeküdj, szerintem egyszerűen fogd fel jó leckeként. Ha következetesen nem veszed fel a telefont, nem válaszolsz, letiltod és törlöd az msn-ről, akkor fog keresni magának egy másik nőt akit használhat vágyainak kielégítésére. Most természetes hogy azt gondolja ,hogy ha egyszer könnyen megkapott akkor a továbbikban is így lesz, és ha vágyat érez elég csak lepötyögni az egyetlen szót "LOVE" és akkor te rögtön a rendelkezésére állsz.
Hogy miért írom, hogy számodra teljesen ismeretlen ember? Szerintem egyértelmű, egy darab közös nyelvetek sincs, kommunikálni nem tudtok, ismeritek egymást egy hete és az összes szókincs amit használni tudtatok nagyjából a "NO" a "SEX" és a "LOVE" amennyire kikövetkeztethető az eddig írottakból. Ez alapján szerintem csak a saját titkos álmaidat vetitetted ki rá amikor azt feltételezted , hogy "gyengéd kedves" ember.
Egyszerűen töröld mindenhonnan, nézd levegőnek és lépj túl a dolgon.

2008. január 11. 20:09:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Hali!

Teljesen igazad van, mindenben!
Egyben nem, nem zúgtam bele, és csak 1x voltam együt másodszor csak találkoztunk, de el is ment, mert nem engedtem amit akart. De mindent leszögezve, tényleg igazad van, és okulok ebből, nem azért, mert török, hanem mert én is hibáztam. nagyot!
Bocs, ha ezzel sok embert megkérdeztem, de higgyétek el, nagyon sokat segítettetek. Ellenkező esetben én is nagyon jó tanácsokat adtam volna, de a " hülye" jelen esetben én, a saját kárán tanul.
Na mindegy!
Mindenkinek köszönöm az írásokat, és hallgatok rátok!
Klaudia

2008. január 11. 21:40:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Most írok először.Örülök, hogy itt a török dolgokról lehet beszélni.
Klaudia!
A török kapcsolatokról-abból kifolyólag, hogy nem ismerjük, nem élünk a kultúrájukban-nehéz beszélni. Így persze még nehezebb megfejteni a török pasikat, mint a magyarokat.Az viszont igaz, hogy ha megismertél egy török pasit,aki valóban férfi, az le tud venni a lábadról.
Sajnos közöttük is van olyan, aki primitív, agresszív. A párom-török,és egy éve már a barátom-, azt mondta neki kevés barátja van,sajnos sok a megbizhatalan, akik miatt mások is negatív konzekvenciát vonnak le róluk. Pont egy ilyenbe futottál bele. Sajnálatos.Veszélyes! Az viszont érdekes, hogy ha csere diák, miért nem beszél angolul? Tudtommal,nálluk kemény az főiskola,egyetem,ahol kötelező az angol. Szóval elég homályos a pasi.

Akik még nem látták, figyelmükbe ajánlanám a Farkasok völgye:Irak c. filmet. Nekem nagyon tetszett.Kicsit kemény, de érzelmileg ott van.
További szép napot!

Vikki

2008. január 13. 11:38:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Vikki!

Szerintem csak úgy tett mint aki semmilyen nyelven sem tud, így bíztos egyszerűbb neki. Tegnap megállás nélkül hívogatott, de kikapcsoltam a mobilt. Na és a másik, ha itt dolgozik étterem-félében / voltam ott/ akkor is kell tudnia valami nyelvet.
Homályos, igen, de a veszélyest hogy érted?
Üdv: Klaudia

2008. január 13. 14:28:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok

Nem adtam még fel a reményt, hogy valaki segíteni tud nekem a Teach Yourself Turkish c. könyvről feltett kérdésemre...

Zsuzsi

2008. január 13. 22:39:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Zsuzsi!

Nekem van Teach yourself Turkish konyvem. Irj es megmutatom: pzsuzsu@yahoo.com

Udv,
Zsuzsa

2008. január 14. 12:00:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Ferjem szamara keresek angol tanart vagy torok anyanyelvu, vagy torokul jol tudo ember szemelyeben. Ha tudtok ilyet, kuldjetek mailt a pzsuzsu@yahoo.com cimre. Minden segitseget elore is koszonok!

Zsuzsa

2008. január 14. 12:04:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok! Újra itt vagyok, Megtettem mindent,amit írtatok, DE több mint 1 hete megálás nélkűl zaklat ez a török telefonon, amit természetesen 1x sem vettem fel.
Nos, elérkezett az idő, hogy megtegyem a szükséges lépéseket!
Tudom, hibáztam, de egy magyar már rég megértette volna, hogy ennyi volt és kész. Nem vagyokhajlandó félelemben élni, erre való a hatóság, amit még a mai napon felkeresek.
Ja, ige tegnap volt a tv-ben a telefonálgatás is zaklatásnak minősűl, jan 1-től akkor is ha nem veszem fel. Nos ez ide többet nem jöhet.
Klaudia

2008. január 15. 13:18:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klaudia! Sziasztok!

Remélem ezek után már nem fog zaklatni!Veled érzek, teljes mértékben, velem is előfordult ilyen eset, de nálam kb 2 hónap után megértette, kár telefonálgatnia. Meglátod minden a helyére rázódik!

Szeretném megkérdezni bárkitől aki tudja, hogy tényleg csak akkor jöhetnek Magyarországra és kaphatnak vízumot, ha utazási ügynökségen keresztül foglalnak szállást itt nálunk?

Mert az én barátom folyamatosan erre hivatkozik és arra, hogy amíg nem gyűlik ki 15 ember addig nem indítanak utazást Budapestre. Pedig a hétvégén már jönne és mindössze 3 ember hiányzik a létszámból.:(
Remélem csoda történik! :)

Vicus

2008. január 15. 18:13:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Vicus! Én is remélem, hogy jöhet a barátod!!!:)

Megoldódótt a helyzet, beszéltek vele az itteni törökök, erre írt egy és még egy sms-t, hogy sorry, ő csak szeret, ne haragudjak, csak engem szeret. Ah, milyen érdekes, most tud angolul???:)
Nah mindegy. Nem haragszom, csak tegnap féltem, azt hittem, valami őrűlt. Modjuk kélem, hogy szeret, delegalább tudja, mi a helyzet.
Puszi!
Vicus! Szurkolok Neked!
Klaudia

2008. január 16. 12:10:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Klaudia!

Nagyon örülök, hgy helyére kerültek a dolgok!!! Legalább te is megnyugodhatsz!
A barátom pedig úgy néz ki, hogy nem jön, nem lett ki a létszám. De nem vagyok szomorú, mert lehet, hogy én megyek ki hozzá, még nem tudom.Azt mondja, nehezen kapnak vízumot, csak akkor, ha van leigazolt szállásuk itt Magyarországon. Majd meglátjuk, mennyire kitartó. :)
Én is szurkolok Neked, hogy megtaláld a boldogságot!!!

Puszi
Vicus

2008. január 16. 17:33:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Vicus!!!

Aranyos vagy! Egyszer én is elmegyek majd Törökországba, majd ajánlasz egy jó helyet!:) Ha tudsz.

Valóban nehezen tudnak idejönni. Távol álljon tőlem bármi, de a kínaiaknak miért könnyű???
Nem értem.
Képzeld már kezdem azt gondolni, milyen jó lett volna ha rendi ez a pasi, írt ma 3x, hogy bocsánat, ne haragudjak, szeret. na perxe, ezt nem hiszem, azért kár...
De lehet, hogy azt hitte K vagyok, mert azért könnyen adtam magam. Itt hibáztam.
Tudod mit, 1x menjünk együtt oda!!:)
Na pussz

Klaudia

2008. január 16. 21:01:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szióó!

Klaudia, szívesen beszélgetnék veled többet, ha van kedved, esetleg tapasztalatot is cserélhetnénk.:)

Vicus

2008. január 16. 21:53:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Vicus!

Én is, csak nem tudom, hogyan valósítsuk meg, mert itt nem adok meg elérhetőséget, és sztem te sem. De majd kitalálunk valamit.
Tapasztalatom, a törökökről ennyi sajna...
De tudod, tegnap este is írt, hogy szeret. Szegénykém, ha tudná, ha ilyen lett volna, jó is lehetett volna. 4 nap és utazik haza.
pussz
Klaudia

2008. január 17. 13:37:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Vicus!!!

Képueld tegnap felvettem a telót, mert annyit írt, hogy jobbnak láttam ha tisztázom a dolgokat vele. Msn-n is beszéltünk sokat, bekapcsolta a webcamot is.
Azt írta ne haragudjak rá, Ő szeret én szeretem..e őt? írtam, hogy nem.
Azt kérte találkozzunk, csak kávézni akar. 180 fokos fordulatot tett, csak asszem ez csak valami trükk. Pedig aranyos volt.
Nayon sokat bszéltünk, fele magyar,fele angol, török, amit nem tudok, és amikor végképp nem értett valamit akkor odahívta egy barátját, aki fordított. De most az írta egy barátnőm, hogy vigyázzak, mert nem lehet, hogy ennyire megváltozzon, lehet, hogy szemétségen töri a fejét.
lehet...
Nem tudom. És azt sem mit tegyek? Ha nem találkozom vele, akkor sem lesz jobb, ha igen, akkor meg mi lesz, tényleg kivégez?
Fura ez a nagy fordulat. Helyes pasi nagyon. Nem tudom mi legyen, tényleg nem tudom...
Klaudia

2008. január 18. 6:58:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Klaudia!

Nagyon sok helyes pasi rohangál még a világban! :-)

Egyenes leszek, egy pasi sok mindent megtesz azért, hogy egy nőt ágyba vigyen. Azért a 180 fokos fordulat, mert rájött, hogy csak így érhet el nálad - talán - valamit, mielőtt még hazautazik legyen egy jó estéje. Miért nem lesz jobb, ha nem találkozol vele? Az mondom amit korábban is, hagyd a fenébe, annyi rendes srác van a világon!! :-)

Kati

2008. január 18. 10:20:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klaudia!

Mostmár tényleg úgy érzem muszáj beszélnem veled priviben is!Nem akarom, hogy valami ostobaságot kövess el!
angelrevans@windowslive.com vegyél fel kérlek és beszélünk, ha te is akarod!

Vicus

2008. január 18. 13:46:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Vicus! Felvettelek msn-n.

Klaudia

2008. január 18. 14:52:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok Lányok!

Lenne egy kérdésem... Gondolkodtam, a párom felvetette, mi lenne ha Törökországba költöznék diploma után és ott élnék vele. Ohhh... ledöbbentem. Nyáron diplomázom, angolul és valamennyire olaszul beszélek. Külker diplomát szerzek nyáron. Milyen lehetősége van ott egy nőnek? Egy külföldi nőnek? Kicsit óckodom a gondolattól. Bár 1-2 évig el tudnám képzelni, addig a párommal is el tudnánk dönteni, hogy együtt vagy sem. Ez tűnik a legracionálisabb döntésnek... számára. Hogy találnék ott munkát??? Még törökül sem beszélek. Vagy ez nem gond? Ha valakinek van valami tapasztalata ebben, az megosztaná velem? Nagyon köszönöm előre is!!!

Kata

2008. január 19. 19:29:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Kata!

Most én írok neked! Eszedbe ne jusson!!!!

Ha szeret leygen Ő itt veled?
Azt akarod, hogy eladjon???

Jól gondold meg!
Klaudia

2008. január 19. 23:36:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kata!

Ezt meg gondold at, nem azert mert elad (ekkora baromsagot mar reg hallottam), hanem mert Törökorszag nem az a hely,ahol 1-2 evig együtt vagyunk aztan majd meglatjuk mi lesz... Itt ezt nem nagyon toleraljak. Persze a nök helyzete is mas (nem rosszabb vagy jobb csak mas). Sok minden függ attol, hogy hol elnetek, mert Isztambulban vagy a Földközi-tenger videken lehet,hogy talalnal munkat, de mashol nem hıszem. Nekem ket gazdasagı dıplomam van es kitünöen beszelek angolul es nemetül, megıs ha a csaladdal vagyok vagy ha boltba megyek kezzel-labbal kommunıkalok,hogy megertessem magam. Ennek ellenere nem mondom, hogy ne menj semmıkeppen, mert az en eletem itt lett teljes 2 diplomaval a konyhaban sütı sütes mellett... Szoval csak gondold at hogy a baratod-e az igazi, mert ha nem akkor nem erdemes mındent feladnı erte...
Mine

2008. január 20. 12:55:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Mine!

Ez az eladás nem baromság!!!!

2008. január 20. 19:33:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Klaudiaaaaaaaa...ezt az eladásos hülyeséget azért nem kéne!!! Ez már fájt :( Elcserélik 10 tevére és lehet 4. feleség, nem? ( Jajjjjj,bocsi Törökországban nincs is teve, ahogy többnejűség és emberkereskedelem sem:)))

Kata szerintem ezerrel el kéne kezdened megtanulni törökül.Tudtommal nem túl könnyű munkát találni ,de van itt a blogon jónéhány kinn élő illetve gyakran kinn dolgozó lány, gondolom ők jobban le tudják írni a tapasztalataikat e téren.

2008. január 21. 6:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kata! Hol él a párod? Nagyobb városokban, tengerparton könnyebben találhatsz munkát, de szerintem ahogy Hatice mondja, szükséged lesz azért a török nyelvtudásra is, hajrá :)

Klaudia! Már megbocsáss, de ha te 1 rossz tapasztalat alapján feltételezed egy másik pasiról, hogy eladni akarja esetleg Katát, akkor én is nyugodtan feltételezhetem rólad, hogy az első szép szóra szétteszed a lábadat. Nos? Hogy esik? Szerintem picit gondolkozz el, mielőtt leírsz valamit.

Éva

2008. január 21. 21:33:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klaudia!

Na most már nem bírom megállni, hogy ne írjak neked!
Mit is mondtál 30 elmúltál?
Hát a gondolkodásod alapján kb 18 vagy.Nem akarok ítélkezni, de most lehet, hogy fogok egy picit.
Eladnak Törökországban, mi?OOh persze, mert te aztán ismered az országot.Eddig ez volt a legnagyobb hülyeség, amit olvastam.Na meg a történeted is felvet bennem kétségeket a gondolkodásod érettségéről.Nem beszélsz egy közös nyelvet se a fickóval, de azt írod milyen aranyos srác.Mi? A feje meg a mosolya?Aztán meg állítólag nem lehet levakarni magadról?Ellenálhatatlan?Mindenkit le lehet.Utána meg rinyálsz, hogy mit tegyél, vajon szeret-e?Olyan egyértelmű, hogy hagyod magad befolyásolni és sajnos kihasználni.Lehet, hogy kemény szavaknak tűnnek, ezt most azért írom, hogy komolyodj meg egy kicsit.Lehet, hogy egy nagyon aranyos ember vagy, de nem túl érett, legalább is nem a korodhoz mérten. Szóval hagyjuk ezt az eladás dumát.Török pasik a történeted alapján, nem vennének komolyan soha többet.Úgy hogy házasságot ne remélj ezentúl egy normális törökkel se.Bár tudom, hogy úgy se akarsz egyet se látni mostanság, meg nem is célod a házasság velük. Tedd túl magad a rossz tapasztalaton és tanulj a hibádból!Az életed a tét.

Üdv:Anna

2008. január 22. 6:38:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Anna!
És aki még írt!!!!

Szóval!!! Nem vagyok éretlen!!!! csak ha tudni akarod ezer ember befolyásolt abban, hogy ne álljak szóba törökkel, és azok mondták a rossz dolgokat, amiket én csak leírtam!!!!
Lehet, hogy teve nincs , de kecske van!!! érdemes lenne más blogot is elovasnod, ahol más vélemények vannak!!!!
A másik! széttettem a lábam? És??? Ahhoz nem kell nyelvtudás!!! Olyanról még nem halottál, hogy 2 ember kölcsönösem szimpi egymásnak és szeretkeznek????? Én tudok angolul, arról nem tehetek, hogy a török nem tudott magyarul. BOcs, de nem fogok minden nyelven megtanulni, hátha jön legközelebb egy másik, mondjuk Indiából???
Te nem itélkezz felettem, lehet, hogy te nem voltál ilyen helyteben, de lehet, hogy magyarnak szívesen szétdobd magd? mert van közös nyelv????
Úristen, itt egy normális embert találtam csak Vicust!
Jó lesz szem előtt tartanotok, hogy van rendes magyar, török és szemét is. Nos a törökök nagy része, keres egy idióta magyar nőt, aki megtanul a kedvéért törökül, szépen behízelgi magát, a lökött magyar nő, meg azt hiszi szeretu a srác.Közben csak le akar telepedni!!! Honnan tudom????
Törököktől, akikkel azóta beszéltem, akik tudnak magyarul és angolul is. És ha tudni akarod!!! Tehap este is találkoztam a törökkel, és aranyos volt, képzeld!
Én itt leírtam hol hibáztam, de nézd csak meg a magyarokat! szexelnek agyba főbe, mindegy kivel...
Te nem vagy török!!!!!! És tudd meg, komolyan veszenek engem a törökök, mert tisztáztam a dolgokat.!!!!!!!!!!!!!
Lehet, hogy ez féájdalmas most neked! De kikérem magamnak, hogy dedősnak titulálj!! Ki vagy te? egyáltalán milyen iskolád van??? Jártál valahova,vagy csak török pasikat istenítesz????
Nah ez volt az uccsi bejegyzésem ide, sanállak, szánalmas vagy!!
Klaudia

Ja, és tanuld meg!!!! Egy pasi nem az alapján ítéli meg a nőt, hogy az mikor adja oda magát. Nemrég a műsoromban a rádióban ez volt a téma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Néha olvass, és tanulj!!! Mert te kb 10 éves szinten vagy!!!!!!!!!!!!!!
Jah, majd Isztambulból írok.

2008. január 22. 8:13:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Huuuu Klaudıa!!!!
Gratulalok ez megint egy ritka primitiv hozzaszolas volt...De azert Isztambulban nagyon vıgyazz magadra mınımum 10 kecsket kerjel!!!

Üdv: Mine

2008. január 22. 10:43:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Mine! te szerencsétlen! Nem vagy kielégítve? Vagy csak írígykedsz?

Szánalmas mennyi barom van itt is, tisztelet a kívételnek!

Leszállna rólam az, akinek f..hiánya van?
Köszi!

Klaudia

2008. január 22. 11:30:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Elolvastam az idei anyagot, kicsit megdöbbentem a végén...na mindegy, én ebbe nem akarok beleszólni.:)

Nekem csak egy olyan ártatlan kérdésem lenne, hogy tudja-e valamelyikőtök, hogy hol tudnék magyar nyelvű Koránt venni? lehetőleg olcsón...:)

Előre is köszi a segítséget!

Üdv,
Barbara

2008. január 22. 13:36:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

No comment...:)

Mine

Barbara!

Nem vagyok benne biztos, hogy letezik magyarul anno en is kerestem. De a bookline.hu antıkvarıumı reszen vannak angolul es nemetül kb 1000-1500 ft-ert.

2008. január 22. 14:10:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Klaudia!

Ki istenítette a törököket? Na mindegy."Magyarok agyba főbe szexelnek"- ahogy írtad, nem én.Ki istenít kit? Ja, meg képzeld én is hallottam a magyar állampolgárság megszerzésének előnyeiről, meg a könnyű szex a külföldiekkel című történetekről.Nyelvek tudok többet is angol, német még egy kis spanyol is megy.Pasik persze, hogy mindenütt vannak szemetek, csak azt ne mondd hogyha könnyen adod magad anélkül, hogy tudnál bárkiről valamit az komoly szándékkal közeledik.Persze a rádióműsor statisztikája mást mond.Hmmmmmm.....Igen van kölcsönös szimpátia, meg egyéjszakás kaland (igaz az én életemben nem fordult elő soha, de ez csak én vagyok), de az más kategória, mint a szerelem.Néha ennek is van folytatása, de ez azért szerintem elég fejreállított módja az ismerkedésnek.
És képzeld nem sajnálom, hogy kibékültél vele, nekem tényleg semmi gondom, hogy beszéltél vele és elmondtad, hogy tévedés volt.Ki akar neked rosszat?Én biztos nem.Csak egy rémült tinédzser módjára viselkedtél.Nem akarok vitatkozni.Most látom, hogy mi a védekezési taktikád.Hát.... szép alpári szavak.Tőlem ilyet ne várj!
Nem ismersz, én is csak a kommentjeid alapján, de úgy döntöttem nem érdemes veled összekapni.
Ja ha annyi török ismerősöd van, aki megbecsül és tisztel, akkor mondd el nekik a kis eladásos kommentedet, biztos tetszeni fog nekik.És érettnek tartanak ez alapján!!!!!!!!!!!!!Meg nagyon tájékozottnak!!!
Az elővigyázatosság nem árt, főleg ha valakinek hátsó szándékai is lehetnek.Idegen ország, más kultúra és nyelv, sok nehézség, ezt tényleg csak az vállalhatja, aki biztos a saját maga és a másik érzéseiben és szándékaiban.Ha a fiúnak van esélye, hogy itt munkát találjon legalább pár hónapra, szerintem neki kellene először jönnie, hogy megismerjék a közös életet.De ez is nehéz.Vica verse.Én nem beszélek törökül és nem is hiszem, hogy elkezdem tanulni.Nem is várják el tőlem, ő se fog magyarul beszélni.Nekünk szerintem külföld a megoldás, mert az angol nagyon megy mindkettőnknek.
Szóval ennyi!

Üdv: Anna

Útóirat:
És nem bánom, ha ez volt az uccsi kommented. Ahogy gondolod.

2008. január 22. 18:07:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Anna!

Azért reagálok, mert van amiben igazad van. Nézd a beírásaimból következtetve, valóban egy zavarodott ember voltam... akkor... És tudod miért? Mert nekem sem volt SOHA 1 éjszakás kalandom, és megijedtem. Nem tudom,nem tudom megmagyarázni miért. Ezt a magam hibájának tartom.
És minden embermás a magyarok közt is van rossz, és más népek között is.
Mivel ez a blog azért született, hogy emberek írjanaktapasztalataikról, így már én nem tudok mást írni. Hidd el, kerestem valamit valakit, aki segíthetett volna. Szerencsére találtam.
A közös életről és másról is igazad van. Nem vagyok dilis, sem őrűlt, sem ribanc, egyszerűen megtévedtem...
Van ilyen, ha mindig így éltem volna, nem kértem volna itt tanácsot. Kérlek ezt vedd figyelembe!
Az vesse rám az első követ aki még soha nem csinált semmi hülyeséget. De komolyan,
Elhszem, hogy neked sem vlt soha ilyen kalandod, és örülj neki, ne is legyen. Ne hidd, hogy bűszke voltam magamra!
Klaudia

2008. január 22. 20:22:00 CET  
Blogger Efendi said...

Kedves Klaudia!

Ha az alábbiakat Te írtad:

"Mine! te szerencsétlen! Nem vagy kielégítve? Vagy csak írígykedsz?

Szánalmas mennyi barom van itt is, tisztelet a kívételnek!

Leszállna rólam az, akinek f..hiánya van?",

akkor kérlek, gondold át, mit keresel itt a blogon.

Ha maradni akarsz, légy szíves, viselkedj civilizáltan.

Efendi

2008. január 22. 21:19:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Klaudia...

Te jöttél, leírtad a veled történteket, azt hiszem senki egy darab követ nem vetett rád. Mindenki higgadtan és megértően elmondta a véleményét durváskodni te kezdtél, és olyat butus dolgokat mondani, amit csak az mond aki egyáltalán nem tájékozott egy témában.
Aztán megsértődtél, pedig szerintem felesleges...
Előbb próbáld kicsit megérteni a szavaink aztán reagálni rá, nem mindent azonnal sértésnek venni. Például ki mondta, hogy baj, hogy nem tudsz minden nyelven? Egyszerűen annyi volt a vélemény, hogy egy olyan férfival akivel nincs egyáltalán közös nyelvetek , nem fogjátok tudni megismerni egymást, és a kedves mosolyból nem lehet arra következtetni hogy valaki "kedves, figyelmes" jó ember...
Ez nem azt jelenti ,hogy te tanulj meg törökül, japánul, urduul meg szuahéliül, hanem azt hogy az lenne az aktuális ha olyan párt keresnél aki vagy beszél angolul vagy természetesen magyarul..
Az pedig amit Törökországról írsz meg a törökökről...egyértelműen úgy mintha mindannyiunk török párja egy piszok vízumcsaló .....volna , aki csak jót röhög és kihasznál( ezek szerint egyedül a te ismerőseid kivételek)...
picit nézz utána Magyarország illetve Törökország gazdasági helyzetének. Vannak ugyan Törökországban olyan helyek ahol piszok nagy a szegénység ( ahogy Magyarországon is), de átlagban ugyan az az életszinvonal. Sőt...bár ez nem férfi hanem női példa lesz, de saját szakmáimból kiindulva, a török ápolónő barátnőim fizetése a háromszorosánál kezdődik a mi korházainkban levőktől. A bábáké meg kb az ötszöröse ...
Aki a "nyomorból" akar szabadulni az bizony nem Magyarországra fog beházasodni, hanem Németországba, Angliába, Hollandiába...
Van egy rakat török aki idejött a párja miatt ,de otthon sokkal jobb helyzetben lehetne.
Főleg ugye aki nem tud magyarul...szerinted az tényleg olyan nagy kényelem és megváltás nekik ha a lány megtanul törökül? Akkor legfeljebb otthon tudnak beszélgetni, de az élet minden terén nem állhat mellette tolmácsként. Lehet bármilyen jó szakmája valakinek, ha csak törökül beszél a kezdetekben általában legfeljebb egy török étteremben vághatja a dönert és szedheti a tányérokat heti 8 nap 25 órában , nem túl sok pénzért.
Jól megélni legfeljebb a Józsefvárosi Piacon seftelő tud....
Igenis rengeteget vállal azoknak a törököknek a nagy része aki családját, barátait, munkáját, egész életét feladva ideházasodik az ismeretlenbe ahol még a nyelvét sem érti senki és az emberek jó része le is nézi a nemzetisége és a vallása miatt.

Barbara...magyar Koránfordítás 2 féle létezik, a Simon Róbert féle és a Miháffy féle. ( Az előbbiben több a fordítási hiba, a második nehezebben érthető) Illetve készül megy harmadik, aminek még csak kis része van kész, egyelőre általában mecsetekben beszerezhető.
Sajnos bár pár éve még a Librikben kapható volt a Simon féle, jelenleg nem kapható kereskedelmi forgalomban. Atikváriumokban lehet kifogni, meg én vettem már TeszVeszen ,Vaterán is.

Szép estét .

2008. január 22. 21:58:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Engem támadtak itt! Ma este asszem érthetően, nem bántóan írtam ide! De nektek ez sem volt jó. Mindegy. em számít! Nem szidtam a törököket!!! Erre határozottan emlékszem, sőt azt írtam, hogy mineho van jó, és rossz ember. Nem értem miért kell kiforgatni a szavakat? de mindegy ez is, Tanulzam belőle, Nem kell kiadni magát az embernek, főleg idegeneknek nem, mert visszaélnek vele. Ld a leírtakat.
Az utat pedig hogy ki hol él, mindeki maga választja.
Nekem megmaradt a török barátom, és szeret, akkor is ha nem beszélünk még egy nyelvet. Ez bíztosan fájdalmas itt sok embernek. Nem kell engem idézni, azt is kellene, azokat, akik gúnyolódtak. NEM ÍRTAM VÍZUMCSALÓRÓL? ESZEMBE SEM JUTOTT!!!!!!!!EZT KIKÉREM MAGAMNAK!!!!!!!!

DE ITT NEM VITAPARTNER NEKEM SENKI AKI SZEMÉTKEDETT VELEM!!!!!!

Ettől több vagyok, minkt hogy ide írogassak , szánalmasak vagytok.,
Az írígység fájdalmas tudom...
A többihez pedig no comment...
Nem nézem meg többé az idióta bejegyzéseket, Néha elnéhetttek más oldalra is!!!!!
PÁPÁ!
Klau

2008. január 22. 22:44:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

"törökök nagy része, keres egy idióta magyar nőt, aki megtanul a kedvéért törökül, szépen behízelgi magát, a lökött magyar nő, meg azt hiszi szeretu a srác.Közben csak le akar telepedni!!! Honnan tudom????"
Akkor ezek szerint ezt is más írta és nem te ,ugye? Legalább ismerd be a tetteid ,ne pedig letagadd.Mindegy...Legalább téged szeret az "erőszaktevőd" ha már mindannyian így át lettünk vágva.:)

Szerintem is jobb ha nem jösz többet ide.

Isten veled.

2008. január 23. 6:56:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Köszönöm szépen a segítséget a Koránt illetően. Megpróbálok mindent felforgatni érte...:)

Üdv,
Barbara

2008. január 23. 12:05:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Barbara, a vaterán van 1 db magyar nyelvű Korán. 3000 HUF a kikiáltási ára.

Vicus

2008. január 23. 13:26:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Hatice! Olvastam a véleményed és nagyon egyetértek veled. Sok magyar azt hiszi, hogy mi a törököknél különben élünk idehaza. Még a bevándorlási hivatal is attól fél, hogy valaki be akar ide házasodni. Pedig lassan az itteni szinvonalunk egyre inkább csökken, mint keresetben, mint kulturáltságban. Az a török, aki odahaza jól él, soha nem házasodna be csak azért, hogy Magyarországon éljen. Aki pedig nem él jól, az úgyis megy tovább Nyugat felé, úgy, ahogy azt mi magyarok is tesszük.

2008. január 23. 15:15:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Vicus, nagyon szépen köszönöm, hogy szóltál!!!
Még annyit kérdeznék, hogy ez a jó fajta verzió? Mert nem igazán vagyok járatos ebben a témában...korábban már kaptam tippeket, amely szerint a Simon Róbert féle Korán jó, de ahogy látom ez nem az... nekem meg fogalmam sincs, hogy rácsapjak-e erre, mert az ára az tényleg jó lenne...
segítsetek légyszi!:)

Barbara

2008. január 23. 19:59:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ez a Simon féle ami van most 3000 -ért a Vaterán! Megnéztem.
( Egyébként én legutóbb 1200 Ft -ért vettem ugyanezt a Vaterán )

2008. január 23. 21:16:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

húha, 1200... az nekem is jobb lenne (mégis csak egy csóró egyetemista vagyok:)
akkor lehet, hogy várok még egy kicsit, hátha én is ki tudok fogni valami olcsóbb darabot...

Barbara

2008. január 23. 22:52:00 CET  
Blogger Krisztina-halkiralyno said...

Sziasztok.

Kriszti vagyok:)
Megismerkedtem egy Török fiúval és rendszeresen írunk msnen:) Képcsere minden. Egy telefonos témaszerkesztő oldalon találkoztunk. Megtetszettem neki, és irt egy sort hogy vegyem fel Msnre. Hát felvettem. Az oldalon az állt hogy 16 éves. Már 2 hónapja csevegünk angolul. Egyszer csak kinyögte szerelemes belém, tudnék e lenni a szerelme, menjek Isztambulba. Én mondtam hogy öreg vagyok:D 24 leszek, lesz más szerelmed. Erre ő nem 16 vagyok hanem 22:) csak mást írt azon az oldalon. Nem tudom, tervezem hogy nyáron kimegyek pár napot nyaralni. Nagyon kedves, de nem tudom még hogy kimenjek vagy ne:( Mert nekem is tetszik:) Komolynak tünik. Mi a véleményeteka török fiúkról? Milyenek?
És hogyan juthatok ki a legolcsóbban? Kint elintéznénk a szállást. Vonat vagy Reülöjegy. Tudna valaki segíteni?

2008. január 25. 13:26:00 CET  
Blogger Krisztina-halkiralyno said...

Hatice nekem eredeti koránom van:)
Még a testvérem hozta Szaudból:)
Nagyon szép:)

2008. január 25. 14:42:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Kriszti! Margit vagyok. Ahelyett, hogy valamilyen tanácsot adnék neked, leírom az esetemet. A férjem török és én is az interneten ismerkedtem meg vele. Én is úgy jártam, mint te, nagyon hamar lángra lobbant és én meg nem tudtam elképzelni, hogy hogy lehet egy férfi olyan nőbe szerelmes, akit csak képről ismer. De aztán találkoztunk. Először itt Magyarországon, majd én mentem ki hozzá Isztambulba néhány hétre. Mondanom sem kell ismerőseim rémiszgettek azzal, hogy el fognak majd kint adni meg ehhez hasonló. Ennek ellenére kimentem és nem bántam meg. Több, mint egy éve vagyunk házasok. Ami a jegyeket illeti, a vonat az olcsobb. Annak idején 41 000.- Ft-ból megúsztam. De lehet, hogy már drágább lett. A replőjegy 70 000.- Ft-on felül van. Ritkán lehet olcsobbat is kifogni, de az időhöz kötött.

2008. január 25. 16:07:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Van azért 70 000 alatt is - én az utóbbi időben többször is utaztam Isztambulba repülővel, kb 49 000 Ft volt a jegy. Malév, online vásárlás, e-ticket, úgy egy hónappal indulás előtt megvéve.

küpeli

2008. január 25. 16:31:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

szia margit!

olvastam megjegyzesedet nekem is a ferjem isztanbuli ha van kedved talizhatnank isztanbulban ha ott vagy.

2008. január 25. 20:43:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

akinek koran kell

a gellert tertol nem messze van egy mecset ott lehet kapni ,de azert adakozzatok(mert ingyen adjak)nekik penzbe kerul kinyomtatni termeszetesen

2008. január 25. 20:45:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Krisztina természeteseen nekem is vannak eredeti arab Koránjaim is :)

2008. január 25. 22:09:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

a korán nekem kellene, merre van pontosan az a mecset?
sajtibarbi@freemail.hu az msn címem, vegyél fel légyszi és mondd el! vagy itt is leírhatod...
nagyon örülnék, ha segítenél!

amúgy én is szeretnék majd egyszer eredeti koránt is, de egyelőre szeretném megérteni...:) azért hajtok egy magyarra:)

üdv,
Barbara

2008. január 26. 0:51:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Köszi meghívásodat egy isztambuli találkozóra, de mi jelenleg Magyarországon élünk egyelőre.
mjzg

2008. január 26. 9:44:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok Lányok!

Köszönöm a sok választ!!!! A párom Adanaban lakik. Mondtam neki, hogy ha megyek, akkor csak úgy, ha már van valami konkrét munka. Csak úgy szép szóra nem megyek sehova, ennél én sokkal racionálisabb vagyok. És amint írtam, óckodom is a dologtól. Az apja valami fejes pasi és ő tudna közbenjárni az érdekemben. Most szerencsére lecsillapodott ez a dolog, nincs terítéken. Márciusban megyek Adanaba, már alig várom!!! Még sosem voltam ott, csak Istanbulban (kétlaki a Drága). Eléggé izgatott vagyok, biztos szuper lesz!!! Köszönöm mégegyszer válaszotokat! Legyen szép napotok! Jah, Klaudia...nem tartok attól, hogy eladnának :), de azért köszönöm, hogy aggódsz!

Sziasztok

2008. január 26. 20:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Miért van az, hogy ha egy török férfi más nemzetiségű nőt akar feleségül venni, akkor miért annyira természetes nekik, hogy a gyerekeik mindenképpen muszlimok lesznek és török nevük lesz? És hogy mondhat olyat, hogy nekem ebbe nincs beleszólásom? Azt mondja, hogy neki a vallás nagyon fontos, ő nem kéri, hogy én is legyek muszlim, de a gyerekeink legyenek azok...(amúgy szerintem nagyon boldog lenne, ha egy nap azt mondanám neki, hogy én is muszlim akarok lenni) Azt mondja, hogy mivel én úgysem vagyok vallásos, miért fontos nekem annyira, hogy a gyerekek katolikusok legyenek... amúgy nekem nem azzal van bajom, hogy azt szeretné, ha a gyerekei muszlimok lennének, hanem azzal, ahogy ezt előadta...hogy én nem mondhatok semmit, neki ez nagyon fontos, ez nála egy fontos elv...
Szerintetek is furcsa ez, vagy csak én látom így a helyzetet? Vajon más témában is ennyire fogja édekelni a véleményem? (erre azt válaszolta, hogy mindenbe van beleszólásom, mivel a szerelme vagyok, de neki az nagyon fontos, hogy a gyerekek muszlimok legyenek). De én kicsit összezavarodtam...
Azért kérte azt is, hogy olvassam el a koránt, hogy ismerjem meg teljesen a vallását, ezért is kutatok egy magyar nyelvű korán után...amúgy magamtól is el akartam olvasni, na de ez most nem számít. Most elvileg abban egyeztünk me, hogy ha sikerül vennem egy koránt és elolvastam, akkor eldöntöm, hogy én ezt a vallást mennyire tudom elfogadni...Nincs nekem semmi bajom az iszlámmal, annyira nem tudok mondjuk sokat róla, de valahogy távol áll tőlem, és egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogy muszlim gyerekeim legyenek...
jajjj, nem tudom, hogy mit gondoljak...már egy éve ismerem, de eddig nem volt ennyire napi téma a vallás, sőt ő is azt mondta magáról, hogy annyira nem vallásos...
Nekem tényleg nem a vallással van bajom, hanem azzal, hogy én nem mondhatok semmit ezzel kapcsolatban...kicsit megijesztett ez a hozzáállás...
Ti mit gondoltok erről?

Üdv,
Barbara

2008. január 27. 22:15:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Barbi!
A muszlimoknál ez egy alpavető dolog, hogy a férfi viszi tovább a vallását. Szerintem ez még a kevésbbé vallásosaknak is fontos. Szerintem ez egy olyan dolog, amit ha muszlimmal házasodsz, és neki fontos, el kell fogadni, de nem jelenti, hogy másban is így lesz. No a másik a név... Férjem török, van egy fiúnk, Onur. Szerettem volna magyar nevet is, de nem akarta. Viszont megegyeztünk, hogy jó, legyen török név, de akkor azt én választom, így elkerülhettem a nemszeretem neveket.

Üdv,
Éva

2008. január 27. 22:55:00 CET  
Blogger margit said...

Sziasztok!
Barbara!
Szerintem tudnod kellett volna korábban, hogy a törökök számára nagyon fontos a vallás és ha ezt nem akarod el fogadni, akkor mindig is nézeteltérésetek fog lenni ezen a téren. A vallásuk a török számára sok minden cselekedetet előír, többek között azt is, hogy vallását gyerekeinek esteleg feleségének továbbadja. Ha ezt nem teszi, nem lesz jó muszlim és ez az ő számára nagy csapás. Ő sesem fog téged arra kényszeríteni, hogy muszlim légy. De, ha nem nem fogadod el muszlim gondolkodását, előfordulhat, hogy elfordul tőled.
Üdv.
Margit

2008. január 28. 8:49:00 CET  
Blogger Krisztina-halkiralyno said...

Szerintetek a Török fiúk rámenősek? Vagy csak az én msn partnerem ilyen abberál? Azt mondja hogy szerelmse belé, e hisz nem ismerjük egymást csak 2 hónapja írunk. Azt mondja komoly, meg hát persze ha léhán ír, olyan hétköznapi fiúsan( mint a mai 22-26 (jó a segged kő kóla:D:D)akkor szóba sem álltam volna vel:)Szóval egy ideje állandóan képeket szeretne töllem. CSakhát nem akármilyen képet :/meztelen. :// Én mondtam hogy nem. De minden beszélgetést ezzel kezd szeretné ha küldenék magamról képet. normálisat kapott:D de ilyet nem fog:d Mondtam neki hogy a lányok nem szeretik ezt ez zaklatás. abberrált szexistának hiszem, és valami kéjencnek:D Vagy csak én gondolom igy? Nem tudom ők milyenek. mindig ilyen rámenősek?

2008. január 28. 11:39:00 CET  
Blogger Krisztina-halkiralyno said...

Ohh bocsánt a helyesírásért:) De nemrég keltem, és még álmos vagyok:)) és keverem a betűt ha sietek:)

Bocsánat:DD

2008. január 28. 11:40:00 CET  
Blogger margit said...

Szia Kriszti!
Az a török fiú, aki komolyan gondolja a kapcsolatotokat, nem kér olyan dolgokat tőled, mint egy meztelen kép vagy ilyesmi. A vallásukból kifolyólag, ilyet meg sem tehetnének. A vallásuk konzervatív gondolkodásra neveli őket. De gondolom az interneten keresztül a fiú felszabadultabb, nemigen hisz komoly kapcsolatban, úgy hogy tanácsolom, gondold meg mit teszel.
Üdv.
Margit

2008. január 28. 12:12:00 CET  
Blogger Krisztina-halkiralyno said...

igen én is ilyesmire gondoltam. hogy valami nem tiszta körülötte.

2008. január 28. 12:20:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Már egy kicsit tisztábban látok.
Éva, ha megkérdezhetem, te felvetted a férjed vallását? Vagy úgy élsz, mint egy muszlim? Pl, nem eszel disznóhúst, böjtölsz ramadankor...?
Margit, én tudtam korábban is,hogy a vallás nagyon fontos a törököknek, el is fogadtam és igyekszem megérteni, hiszen érdekel. De azt hiszem, hogy én sosem fogom tudni az életemet teljes mértékben ezen elvek szerint irányítani. Ezért mondom neki is folyton, hogy én azért akarom elolvasni a Koránt, hogy megismerjem a vallást, nem azért, hogy megtanuljam és utána felvegyem. Ő erre azt mondta, hogy várjuk meg, hogy mit mondok miután elolvastam. Szeretné, ha én is muszlim lennék, de csak akkor ha én 100%-ig azt akarom, és semmiféleképpen sem miatta.
Egyébként, mint ahogy azt korábban írtam, nem azzal van gondom, hogy azt szeretné, ha a gyerekek muszlimok lennének, hanem azzal, hogy ő ezt csak egyszerűen kijelentette, és azt mondta, hogy én nem mondhatok semmit...én ettől a mondattól ijedtem meg. Ha ezt úgy mondta volna, hogy szeretné, ha a gyerekek muszlimok lennének, és megkérdezte volna a véleményem, biztosan nem problémáztam volna, mert tudom, hogy neki ez fontos. De így egy kicsit megijedtem.
Remélem, hogy Évának igaza van, és ez nem azt jelenti, hogy más kérdésekben is ennyire fogja érdekelni a véleményem.
Bocsi, hogy megint sokat írtam:)

Üdv,
Barbara

2008. január 28. 13:00:00 CET  
Blogger margit said...

Szia Barbara!
Ja, most már értem! Téged az zavar, hogy nem kérte ki a véleményed! Na most ehhez én nem tudok mit mondani, mert a férjem is török, de még eddig nem jelentett ki semmit úgy, hogy így van és kész. Ha tetszik, nem tetszik fogadjam el. Eddig nem tette, remélem ezután sem fogja.
üdv.
Margit

2008. január 28. 13:21:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Margit!

Igen, nekem ez volt furcsa. Azt mondta, hogy érdekli a véleményem és soha nem fog egyedül dönteni, de ebben az egy kérdésben nem enged. Ebbe a családja és a barátai sem szólhatnak bele. Azt mondta, hogy azt megértette, hogy én nem leszek muszlim, ezt az álmát már feladta, de akkor engedjem neki, hogy a gyerekek azok legyenek. Hát itt tartunk. Egyébként még elég fiatalok vagyunk (ő 20, én 19) és ki tudja, hogy mit hoz még a jövő. Nem mostanában tervezzük még a gyerekeket, csak most beszéltünk róla. Én elmondtam neki, hogy nem olyan fajta vagyok, aki azt csinálja, amit mondanak neki, nem vagyok hülye, vannak önálló gondolataim és terveim, amiket még ő sem gátolhat. Azt mondta, hogy tudja, ha hülye lennék, nem is kellenék neki:), de azt az egyet engedjem meg neki, hogy a gyerekek muszlimok legyenek...
Na, majd meglátjuk, hogy alakul a sorsunk.

Köszönöm a segítséget nektek!

Üdv,
Barbara

2008. január 28. 13:43:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Barbara!

Igazból arról nem is nagyon beszélgettünk, hogy milyen vallásúak legyenek a gyerekek, én ezt már tudtam előre is, így fogadtam el. És ő is azt mondta, hogy azt tudnom kell, hogy a gyerekek... A fiam imádja az apját, nagyon jó a kapcsolatuk, de egyenlőre nem él olyan muszlim életet, amitől az ember kedvet kapna hozzá, vagy ami annyira példa lenne. Mindig hazajön, nem szórja pénzét, nem nőzik, most már nem is cigizik, de... én úgy érzem főleg csak a szabályok vannak meg az életében.
Örülne, ha muszlim lennék, de nem várja el tőlem. Sőt, van egy nagynénje, akinek a férje másfél éve mikor ott voltunk, többször megkérte, hogy vegyek fel kendőt, a nagynénire való tekinettel megtettem, de a férjem is ki volt akadva, hogy ezt nem kéne talán így erőltetni... Aztán mondtam neki, hogy ha legközelebb megyünk és ezt csinálja, akkor sarkon fordulok és akkor voltam ott utoljára, a kendőt meg nem teszem fel a fejemre.
Disznóhúst nem eszem, de a Ramadant nem tartom, és nem vagyok egy "muszlim feleség" ahogy ő azt elvárja. Volt/van sok csörténk, de lassan kezdi felfogni, hogy itt másképp működnek a dolgok.
A legtisztább az, hogyha majdan az összeköltözés előtt tisztáztok sok dolgot. És hát nyilván mások az elvárások ott és mások itt.

Éva

2008. január 28. 14:01:00 CET  
Blogger margit said...

Barbara!
Egy jó házasság csupa kompromisszumokból áll bármilyen házasságról is van szó. Valamikor ő köti meg magát bizonyos dolgokhoz, valamikor meg te. Szerintem probáld meg a középutat megtalálni vele. Nem olyan szörnyű az, ha a gyerekek muszlim nevelésben részesülnek. Olyan vallás az, mint a többi. Rosszat biztos nem fognak a gyerekeid tanulni. Különben szivleld meg Éva tanácsát. Szerintem az ő példája számodra is megfelelne.

2008. január 28. 14:24:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Margit, tudom, hogy kellenek kompromisszumok. Azt is tudom, hogy a gyerekek nem fognak semmi rosszat tanulni. Amint mondtam, nem a vallással van bajom...
Éva, örülök neki, hogy ti is jól meg tudtátok találni a középutat. Szerencsére az ő családja elég modern (annak ellenére, hogy az ország keleti részén élnek), az idősebb nőkön kívül senki nem hord kendőt náluk, tőlem sem várta el senki szerencsére. Mi is abban egyeztünk meg, hogy disznóhúst nem fogok enni, de a ramadant én sem fogom megtartani. Ma bocsánatot kért, amiért azt mondta, hogy én nem mondhatok semmit, azt mondta, hogy ezzel csak arra utalt, hogy ő mindenképp muszlim gyerekeket szeretne. Úgy néz ki, hogy sikerül tisztázni a helyzetet, remélem továbbra is jól fog alakulni minden.
Köszönöm a segítségetekt!
Amúgy a magyar nyelvű Korán még mindig nagyon érdekelne, ha tud valaki segíteni, írjon légyszi!

Üdv,
Barbara

2008. január 28. 16:39:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Krisztin!

Meztelen fotó folytonos kérése, és a normál nem elég neki?Hát akárhogy is nézem, szerintem nem normális igény.Ha valaki szerelmes nem a meztelen fotó az első, ami után sóvárog, mert ez azért visszaélésekre ad neki lehetséget.Ha szexuális fantáziát keresek, akkor igen ezt kérem.Nem tudom, de lehet hogyha webcamerát használnátok arra is megkérne, hogy vetkőzz le.Én nem ismerem, de ha ez ennyire fontos neki, akkor valószínűleg csak szexfantáziákat akar veled kiélni.Tudod mit kérdeznek tőle, te miért nem küldesz először? (Kiváncsi lennék a válaszára.)
És nem mindegyik ilyen rámenős.Tőlem soha nem kért meztelen fotót(a 8 hónap alatt),se hogy vetkőzzek.
Én nem venném komolyan ezek után a helyedben és kemémyen beolvasnék neki, de ez csak a személyes véleményem.Te dönts, te ismered jobban!

Pápá

2008. január 28. 20:25:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Anikó!
Épségben visszaérkeztél Alanyába? Elvesztettem a címed!
Anikó

2008. január 28. 22:26:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok! Barbara nekde szol az uzenet!


magyar korant a szent gellert terenel levo mecsetben lehet kapni budapesti szent gellert ter onnan fogsz latni egy drogeria boltot azon az oldalon indulj el 100m utan megtalalod vagy kerdezz meg valakit. a keleti palyaudvarrol a 2-es busz ott dob ki a drogeria elott vagyis szembena gellert teren.(egy kis adakozas nem art)

2008. január 29. 14:15:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Köszönöm szépen az infokat!
A héten megyek is Pestre, remélem megtalálom és sikerül:)
Még egyszer köszönöm!

Üdv,
Barbara

2008. január 29. 14:48:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Csak nem 2-es, hanem 7-es busz.

Éva

2008. január 29. 18:43:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok.

Kicsit lemaradtam , néhány hozzászólást nem olvastam mostanság, de most ezen a meztelen fotóson megakadt a szemem!Nem is igazán találom az előzményt ,hogy ez kihez tartozik de!...
ez szerintem sem normális!! Aztáán meg jobb vigyázni, mert könnyen lehet hogy utána a fotódat ( ha ne adj Isten küldenél) viszontlátod a neten.

2008. január 30. 23:11:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!!
Üdv mindenkinek, sajna az idén még nem írtam ,viszont elolvastam az eddigi írásokat:)))
Klaudiáról annyit: DÖBBENET
A blog továbbra is a szívem csücske:)
További szép napokat mindenkinek
Puszika

2008. január 30. 23:56:00 CET  
Blogger Krisztina-halkiralyno said...

Igen szerintem sem tiszta:D

2008. január 31. 14:39:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni? Létezik a törököknél olyan kapcsolatépítő, kereső portál, mint az iwiw? Egy régi török ismerősömet szeretném megtalálni!
köszönettel: Anikó

2008. február 1. 0:36:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Anikó!

Bár nem török oldal, de a legnépszerűbb most náluk a facebook: www.facebook.com. Úgy tudom, hogy meghívó nélkül lehet regisztrálni.

Szia, Kati

2008. február 1. 7:02:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Köszönöm Kati, megpróbálok regisztrálni náluk.
üdv.Anikó

2008. február 1. 12:46:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok!
dec-ben hozzamentem egy török ferfihoz es most itt lakunk isztambulban. esetleg van mas lany is a neten aki itt el? jo lenne talalkozni:)
legyen szep napotok
edina

2008. február 2. 12:21:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni egy kicsit? Török szerelmes verset szeretnék a páromnak küldeni valentín napra, de nem találok semmit a neten. Jó lenne, ha lenne legalább angol fordítása, hogy tudjam miről van szó. Ha tudtok ajánlani valami weblapot, azt nagyon megköszönném! Előre is nagyon köszi!!!

Kata

2008. február 2. 18:53:00 CET  
Blogger Csally said...

Szia Kata!
Itt lenne egy: http://groups.msn.com/englishgirlfriendsofturkishmen/poetryforyourbeau.msnw
Pár darab csupán...de hátha ;)
Csilla

2008. február 2. 22:10:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Kata!

http://www.turkishclass.com/poems.html itt is találsz egy jó pár verset.:)

Vicus

2008. február 3. 10:58:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Köszönöm, hogy ajánlgattatok oldalakat. ÉS! Megtaláltam a turkishclasson, azt amit kerestem. Rövid, frappáns és kifejezi, amit érzek...

KÖSZÖNÖM :)

Kata

2008. február 6. 21:26:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Régebb óta kísérem figyelemmel ezt az oldalt.
A nevem Szilvia és talán valaki tud nekem segíteni.
Török barátommal 9 hónapja vagyok együtt, lassan egy hete lesz, hogy hazajöttem Isztambulból, ahol meglátogattam. Ő Gebzében lakik amúgy.
A mostani utazásommal minden ok volt, de most változott egy kicsit a helyzet. Édesapja súlyos beteg,kórházban van már 4 napja, ahonnan lehet hogy más ki sem jön :( Ebbe és az egyéb gondokba a barátom is belebetegedett, nem bírja a nyomást.
Nagyon szeretnék vele lenni márciusban is, az utazásomat tudom is finanszírozni, de tőle nem akarom most kérni, hogy a szállást állja. Hagyománytisztelő a családja,náluk nem alhatok (ő velük lakik), meg amúgy sem akarom feszültté tenni a helyzetet azzal, hogy odakéreckedek.
Nézegettem a hoteleket, de nekem nagy gondot okoz, hogy 30-40 eurót előteremtsek egy éjszakára (egyetemista vagyok,diákként dolgozom,a családomra nem számíthatok ezügyben).
Tudna nekem valaki segíteni, hogy tudok-e találni nagyon pénztárcakímélő szállást?(Mindegy, hogy milyen...kollégium, akármi)Esetleg kiadó szobát amiben egy pár napot tudnék maradni!
Nagyon kétségbe vagyok esve!
Ha valaki valamilyen információt tudna adni, az email címem: neeem@freemail.hu, bár ide is vissza fogok nézni!
Előre is szívből köszönöm ha valaki tud reagálni!
Mindenkinek nagyon szép napot kívánok!

Szilvia

2008. február 7. 8:44:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Szilvia!

Esetleg próbáld meg a hospitality clubot (http://www.hospitalityclub.org). Itt találhatsz olyan valakit, aki szívesen vendégül látna néhány napra. Gebzei lakost ugyan nem láttam, de a környéken talán akad valaki.
Sok szerencsét!

küpeli

2008. február 7. 12:54:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Szilvia!

Nem tudom ugyan, hogy hol akarsz megszallni, de ennek talan hasznat veszed:)
http://www.hostelworld.com/index.php?affiliate=hostelsworld.com

2008. február 8. 18:47:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ezeket elfelejtettem:D

http://www.hostelbookers.com/hostels/turkey/
http://www.hostelseurope.com/citylist.php/cheap-hostels-Turkey

2008. február 8. 19:05:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, igyekszem utánanézni! Majdcsak lesz valahogy...
Most így olvasgattam vissza és megakadt a szemem ezen a meztelen fotós dolgon.
Mi a párommal majd egy éve együtt vagyunk, mi is interneten ismerkedtünk meg.
Ő is kért tőlem ilyen fotót, na jó nem két hónap után..miután jobban megismertük egymást. Először én is ellenkeztem, furcsának találtam de aztán belementem. Azért mert éreztem, hogy nálunk nem a meztelenkedés dominál, hisz RENGETEG olyan dolgot megtett értem, amiből éreztem, hogy nem a bolondját akarja járatni velem. Na meg láttam, hogy a felháborodásom ellenére, az erről való beszélgetés után is maradt...pedig ha csak "azt" akarta volna, akkor könnyűszerrel leépíthetett volna, hisz száz olyan lányt talál aki örömmel benne van az ilyesmiben. Azért is mert olyan mélyen beengedett az életébe, láttam az otthonát, a családját, a szüleit, s ezt nem tette volna meg csak egy meztelen fotóért. Mi tudtuk, hogy találkozni akarunk, s ez nem maradhat meg "msn szinten" és erre készültünk tudatosan... és mikor először találkoztunk személyesen is, nagyon jó érzés volt, hogy már ismertem minden porcikáját (ő is üldött ilyen képet), hogy láttam már kamerán, képen, mindenhogy (nem csak a meztelenségre értem)...mikor megláttam, hogy tényleg ő az, pont olyan, mint amilyennek láttam, akkor minden félénkségem elszállt és abszolút úgy éreztem, hogy tényleg mellette töltöttem hosszú hónapokat, nem pedig csak egy fantázia mellett.
Ő is vallásos, de nem szent, valahogy nekem sosem jutott eszembe, hogy a vallása miatt ilyet ne kérhetne.(bár én nem vagyok vallásos,tehát nem a vallás szemszögéből látom a dolgokat :)
Egy szó mind száz, szerintem ne írjuk le szegény pasit egyből, csak mert enged az ösztöninek :)Mert vannak ellenpéldák is. Szerintem minden ember más, más kívánságokkal, más értékrenddel.
Te ismered, szerintem tudsz következtetni a viselkedéséből, hogy mire megy ki a játék. Ha pedig nagyon ellenedre van, akkor mondd meg neki és a reakciója is árulkodó lehet.
De azért jobb félni mint megijedni alapon, ha küldesz, az arcod ne legyen rajta!!!

Szép napot mindenkinek, vigyázzatok magatokra!

Szilvia

2008. február 9. 13:19:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Vízum:

Nem kell csoportnak összejönnie!

Elég a sima szállásfoglalás, lehet fax is amit az itteni hotel küld, vagy az internetes visszaigazolás, vagy helyette hivatalos meghívólevél, amivel igazolod, hogy nálad fog lakni.

Engem pl. úgy is látogatott meg török, hogy én itthon lefoglaltam a szállást, a hotel pedig küldött neki faxon igazolást Törökországba. Ezzel ő megkapta a vízumot.

Repülőjegy:

nem sokkal drágább a vonatnál és persze sokkal gyorsabb. A Malévnál folyamatosan 50 ezer alatt van az ára Isztambulig.

2008. február 11. 0:54:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Jó, hogy van ez az oldal, sok érdekeset olvastam itt. És pozitív dolgokat!:)

Az én kedvesem is török, nemsokára megyek ki hozzá. Elszőszőr!:)

Szeretném megkérdezni tőletek, miért a sok előitélet? Nem itt! Az életben. Miért hallom azt mindenkitől,: Te még hiszel a mesékben? Ennyire naív vagy? Majd eladnak stb.
Azt hiszem a mi szerelmünk erős, és nagyon várjuk, hogy találkozzunk végre. Nos, mindez, egyenlőre az anyagiakon múlik, de tudom, hogy boldogok leszünk, ha végre átölelhetjük egymást.

Zsuzsa

2008. február 12. 18:30:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Zsuzsa!

Ezen már én is sokat gondolkodtam... mikor először utaztam ki a páromhoz, én is kaptam hideget, meleget (inkább hideget :)
Elsősorban a családomtól...tudom hogy ők csak féltettek, ezért mondták a magukét...azt azért én is átéreztem, hogy egy lány egyedül nekiindul a nagyvilágnak...sok veszélyes rizikót rejt ez magában,na! De nem bántam meg, hogy kimentem és engedtem a végtelen hívásának!!!! :)SŐT!!
Amúgy meg a sok "eladnak x tevéért, megköveznek ha egy férfira ránézel" stb. tipusú vélemények egyértelműen a tudatlanságból vagy a nagyon hiányos és FÉLREÉRTELMEZETT információkból adódnak. Köszönhető ez az előítéleteknek és annak a lejárató, sőt gyűlöletkeltő propagandának, amit minden sajtófórumról sugároznak a muzulmán és/vagy keleti országokról.
Aki személyesen még nem tapasztalt semmit a kultúrájukból, igazi gondolkodásukból, az kétségtelenül "beveszi" azt a maszlagot, amivel teletömik a fejét. És ez szomorú... olyan az ember, mint a birka...mennek egymás után, s meg sem próbálják az ismereteiket tágítani, ne adj' Isten nem ítélkezni :(:(
Nem azt mondom, hogy ők hibátlanok, de semmivel sem rosszabbak vagy jobbak, mint Közép- vagy Nyugat-Európa. Más a kultúrájuk, ENNYI! És ezt tiszteletben kellene tartani, nem elítélni!

Szívből kívánom, hogy minél előbb tudjatok találkozni a pároddal! Szurkolok nektek!! És biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogod magad érezni "odakint" :))

Szilvia

2008. február 13. 1:10:00 CET  
Blogger margit said...

Sziasztok lányok!
Sajnos az én tapasztalatom is az, ami a tiétek. Magyaroknak nagyon sok előitélete van a muzulmánokkal szemben. Ez szerintem is abból adódik, hogy az európai emberek nem ismerik eléggé kulturájukat, életüket. A tapasztalat az, hogy amit az emberek nem ismernek, attól félnek és negatív reakciókat váltanak ki belőlük. A sajtóban is csak a negatív tapasztalatok kerülnek előtérben, a jókat mindenki figyelmen kívül hagyja. Pedig sok mindenben érdemes lenne rájuk odafigyelni és nem csak az amerikaiakat vagy a nyugatiakat majmolni.
margit

2008. február 13. 8:15:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Köswzönöm szépen a kedves válaszokat! Köszi Szílvia!
Most beszéltem a kedvesemmel, és azt mondta kibérel egy lakást, hogy az anyukája tudjon pihenni, de természetesen bemutat neki.:)
Olyan édes a barátom. Áprilisban megyek, kijön értem a reptérre. Azért félek, mert sosem űltem repülőn. :) Csak ettől félek. És tudjátok mit, nem is mondom el már másoknak,mert tényleg tudtalanok, előitéletesek. Azért addig még írok.
Bocsánat, azt még megkérdezhetem, milyen az idő ott áprilisban, és mennyi költőpénzt vigyek? Sajnos max 4 napra tudok most menni. De azután Ő jön valamikor.
Nagyon szeretem, Ő nem igazán vallásos. De nem baj, édes pasi.
Puszi!

Zsuzsa

2008. február 13. 12:27:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Zsuzsa!

Érdekes egybeesés, mert én is 4 napig voltam legutóbb kint. És mikor először mentem, nekem is az volt életem első repülése :) Tudnék mit mesélni a halálfélelmemről...:)Nagyon pánikoltam!
Én márciusban tudok legközelebb menni, de lehet hogy átcsúszik április első hetére. Mennék én kézzel lábbal hamarabb is, mert a párom nagyon nehéz helyzetben van és mellette akarok lenni, de a szállásom még nem megoldott, meg hát ugye a pénz... :((
Hová valósi a barátod? Ha gondolod írj az email címemre, vagy vegyél fel msn-re (cím ugyanaz)-feljebb, előző hozzászólásaim egyikében megtalálod-és szívesen mesélek néhány dolgot, ha az segít :)
Sok puszi, vigyázzatok magatokra!!

Szilvia

2008. február 13. 17:15:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Nagyon régen irtam már, de meg itt vagyok és hüségesen olvasom az oldalt. Szilvia nagyon egyet értek veled, nagyon tetszik az ahogy leirtad, h sajnos az elöitéletek abbol adódnak, h kevesebb tapasztalattal, tudással rendelkezö emberek negatív vélemenyt alkotnak, olyanról amiröl fogalmuk sincs. En már teljesen figyelmen kivül hagyom a negetiv velemenyeket és egy jót mosolygok rajta.
Ha tanácsolhatom menj ki mihamarabb a párodhoz, h ezekben a nehez napokban mellette legyél, ne érezd, h meg Te egy plusz teher lennel számára. Sött szerintem nagyon sokat fog neki jelenteni. Tenyleg hogy van az édesapja?
Mi most fogunk talakozni a párommal, 20-án jön hozzám, marciusban 21-en pedig en repulok ki hozza. Ami nagyon boldogga tesz januarban eljegyzésünk volt és augusztus 9-én lesz az esküvönk itt nálunk és 23-án pedig Istanbulban. Nagyon boldogok vagyok:)
Edina augusztusban költözöm ki, Istanbulban fogunk élni, igaz meg fél év de utanna szeretnék veled talakozni, ha lehetséges. Melyik részén laktok? Milyen volt az esküvöd? Ti is megtartottátok itt is ott is?
További szép napot kivánok mindenkinek!
Klszi voltam

2008. február 14. 8:53:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Bocsi a hibákért nem vagyok jó magyar nyelvtanbol, talan azért mert sosem tanultam sajnos...szlovakiai magyar vagyok...
Megegyszer szép napot!
Klszi

2008. február 14. 9:04:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Sziasztok!

Én új vagyok itt.
Elkezdtem olvasni a Blogot, a torokorszag.lap.hu-n kesresztül jutottam ide. És miért?? Egy kibontakozó török-magyar szerelem okán.
Az uraság 45 éves. ICQ ismerettség, ami még csak a levelezés szintjén működik. Olyan vagyok most, mint egy kamaszlány... Én 36 éves vagyok és van egy kisfiam.
30 éves koromig halogattam a családalapítást, gondolván, ráérek még és különben is, kivel?? Valahogyan nem láttam magam körül egyetlen egy olyan alakot sem, akiben a leendő társamat látnám. Direkt így fogalmazok.
És mi történt, egyszer csak mégiscsak eljött az én időm, 30,5 éves koromban és megismerkedtem egy hozzám korban illő férfivel (nem dohányzó, irodakukac). Jaj de jó. Megkérte a kezem, esküvő+gyerek. Ez hirtelen jött. És vége is lett két év múlva. Sajnos én nem vagyok képes kiismerni a férfiakat. PLÁNE a magyarokat. Itt vagyok most egyedül a kisfiammal, akit imádok. De most még nehezebb lett a dolgom párkeresés szempontjából, mert már van egy gyerekem.... Na mindegy. Nem e miatt írok most Nektek! Meg különben is, nem jó erre az egész cirkuszra visszaemlékeznem. De kellett a bevezető.

Én utazási irodában dolgozom, ahol a munkaeszközöm az ICQ és a Skype. E nélkül meghalna a biznisz.

Ezért én állandóan a virtuális világban lógok. És előfordul, hogy beregisztrál valaki, aki nem tartozik a mukakapcsolataim közé. Ezeket törlöm. Nem foglalkozom vele.
De ezt nem töröltem! És most itt van 2008 február 14. És az én szívem lángralobbant.
Én igen jól ismerem a különböző nációkat (hiszen velük dolgozom), de a törököket MÉG nem!
Nem tudom, lányok, mit hoz a jövő, de lehet egy év múlva már egy török LOVAG (direkt ezt írom) felesége leszek.

Így a világhálón keresztül olyan érzelmek tudnak átjönni, hogy az elképesztő... Vagy csak a török urak jó szóforgatók?? Nem hiszem... Egyszerűen ők máshogyan szeretnek. És ennek példája az itt jelenlévő lányok, hölgyek sikerélménye.
Van egy Azerbajdzsán barátnőm, aki itt él a férjével (a konzulátuson dolgozik a férj) 2 gyermekük van. GYÖNYÖRŰ gyerekek. És ők muzulmánok. Jaj. Ezt leírni de fura... Mit is gondolhatok én róluk. Előítélet, félelem, terrorizmus, stb. dolgok keringnek a fejemben néha. De magával ragad az IZGALOM, a titokzatosság és ... úgyis tudja az, aki benne van, vagy készül benne lenni... Össze vissza kutakodom, minden Törökországgal kapcsolatos dolgot elolvasok... Azelőtt azt gondoltam "ezek mind arabok...". DE NEM.
Visszatérve a barátnőmre. AKit megkérdeztem a kapcsolatról, ami kezd kivirágozni az életemben. És azt mondta:
A TÖRÖK vagy Azerbajdzsán (ugyanis ők rokonok) férfi életében a legfontosabb dolog a CSALÁD és a FELESÉG. Ne higyjem azt, hogy majd állhatok a konyhában, mint egy cseléd, vagy amiket lehet itt-ott hallani. És még azt is mondta, mert tudja az én itteni életemet, hogy egy TÖRÖK illetve muslim férfi SOHA nem hagyja el a gyerekét, pláne ha FIÚ a gyermek. És én egyébként elmondtam ezt LOVAGOMNAK is és teljesen ki van akadva,hogy itt Magyarországon egy férfi képes a gyermekét (fiút) elhagyni.

Nagyon sokat írok itt. De olyan jó, hogy megoszthatom Veletek ezt.

Szóval, nem tudom, mi lesz, de a "kocka el van vetve". Ő azt mondta nekem (bár tudom, ezek csak szavak) z én gyermekem a MI gyermekünk és reméli, nagy családunk lesz.
Biztosan kérdeziket, miért nincs felesége, ha 45 éves... Ezen én is elgondolkodtam és még nem egészen tiszta minden, de azt mondta, hogy mert meghalt autóbalesetben. Mellesleg az uraság török + amerikai "keverék". Most éppen Floridában van. És a szakmája PILÓTA.
Mondjatok valamit, mit tegyek?
Ne mondjátok, hogy keressek itt valakit. NEM ÉS NEM. És nem akarok általánosítani. De engem a párkapcsolataim során (nem volt sok) csupa idiótával, vagy anyaimádóval hozott össze a sors.

SZERETNÉK BOLGOG LENNI!
És boldogan vállalok mindent, ami evvel a kapcsolattal jár....

Na üdv.,
Majd még írok, ha lehet....

2008. február 14. 16:06:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!

Még van egy gubanc...

A kisfiam másfél év múlva iskolás lesz. De mi reformátusok vagyunk és itt is református iskolába szeretném, ha járna. Az állami iskolákból köszi, nem kérünk.

De ha megváltozik az életem, az életünk, nekem valószínű oda kell utaznom az Ő hazájába, Törökországba (a tendencia ezt erősíti, hogy odamennek a lányok és nem fordítva). Akkor mi lesz az iskolával... Vagy ha fordítva lesz, hogy Ő jön ide Magyarországra, akkor hogyan tovább. Egy kicsit más a helyzetem, mint Nektek, mert egy kész gyermekkel léphetnék bele az ÚJ életbe. És e miatt nem a klasszikus módon indul illetve folyik majd a kapcsolat...
Csupa kérdés...

Tudtok valami jó ötletet?

2008. február 14. 16:18:00 CET  
Blogger margit said...

Szia sioux! Figyelj csak! Már én sem tartoztam a fiatal korosztályhoz, amikor egy török férfihoz mentem feleségül.Nekem már három gyermekem volt, neki pedig kettő. Ha akarod elbszélgethetünk erről e-mail-ben. Annyit én is mondhatok, hogy a török férfiak számomra is szokatlan módon nagyon család szeretők. A férjem egyébként nagyon jó férj, családapa.Tökéletesen megértjük mindenben egymást.
Az e-mail címem: margit.boecker@gmail.com

2008. február 14. 16:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Klszi!

Köszi a kérdést és örülök hogy egyetértünk.
Sajnos a párom apukája ugyanolyan rosszul van mint volt :( Az orvos már semmi esélyt nem lát arra, hogy életben marad. Már gyógyszert sem írt fel, mert enni semmit sem tud. Sem a vérátömlesztés, sem az infúzió, semmi sem működöt...
Tudom, hogy nagyon szüksége van rám, mennék én akár most rögtön, de nekem spórolni kell a jegyre :( Amit tudok, innen megpróbálom megtenni, addig is...nagyon vérzik a szívem. És tele vagyok félelemmel... ahogy ő is. Túl sok ez így hirtelen, de én mindig itt leszek mellette!!!! Remélem ezt érzi minden cselekedetemből.
Nagyon örülök neki, hogy Te ilyen boldog vagy és szívből remélem, hogy nagyon boldog lesz a házasságotok!!!!
Mostanában én is sokat gondolkodom rajta, hogy jó lenne ott élni vele...

Kedves Sioux... nagyon megfogott a történeted és ahogy az érzéseidet szavakba öntötted! Bár én fiatalabb vagyok nálad és a párom is, nekem is az a tapasztalatom, hogy a török férfiaknál a család az első! Teljesen már a családfelfogásuk, mint az európaiaknak és ez nekem mindig is nagyon szipmatikus volt!!!

2008. február 14. 19:00:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

ja bocs, a nevemet lefelejtettem. Szilvia voltam :)

Mindenkinek puszi!

2008. február 14. 19:01:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!
Nagyon köszönöm a bíztatást!
Egyre jobban érzem, ez az én utam!!
Csak nekem a kisfiamra is gondolnom kell. Ő már itt van.
Margitka!Felveszem Veled a kapcsolatot holnap!
Én ezerrel elkezdtem a török szavakat tanulni.
Üdv.,
Marika

2008. február 14. 21:41:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!

Én is jobban tettem vona, ha anno jobban kiismerem a MAGYAR "jövendőbelimet".

Most nem lenne szálka és rettenetes düh a lelkemben a MAGYAR urak felé.

Általánosítok? Lehet...
De most egy ajtó kinyílt előttem és BE fogok menni rajta. Remélem, ott vár az, amit MINDEN NŐ megérdemelne ...

Legyen jó napotok!

Marika

2008. február 15. 11:16:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Klszi,

Mi Beylikdüzü-ben elünk jelenleg, İsztambul europai oldalan.
Nekünk csak otthon volt esküvönk, pont eleg volt egy ceremoniat megszervezni:)
En szeretek itt elni, habar meg egyaltalan nem ismerem ki magam. Remelem neked is tetszeni fog:)
Sok sikert az esküvöhöz, es remelem hogy tenyleg összejön a talalkozonk:)
ui: email cimem krauszka@yahoo.com, vagy itt is tarthatjuk a kapcsolatot

Edina

2008. február 15. 11:42:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Szóval párom jelenleg Magyarországon van, de 28-án lejár a vízuma és addig munkát keresünk hogy mihamarabb visszajöhessen és itt maradhasson míg befejezem a fősulit.. Szóval ha vkinek van esetleg vmi ötlete, tippje, bármilyen munkalehetőség, bármi, ami segítségünkre lehetne, légyszi írjatok! Merre induljunk el?Hol célszerű keresni?Előre is köszönöm.
Kinga

2008. február 16. 12:36:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Kinga!

Szerintem az itt élő törököket lenne célszerű megkeresni, étteremben stb. Ők többet tudnak a munkavállalásról, papírokról, biztos tudnak segíteni. Bonyolultak az ilyen munkavállalási szabályok, járjatok utána laposan!!
Sajnos a sok szabály, papírmunka és időhúzás miatt(pl. bejelentik hogy külföldit akarnak foglalkoztatni, utána kötelességük az állást meghirdetni 30 napig, és ha nem tudják magyar állapolgárral betölteni, csak akkor indulhat meg a munkavállalási vízummal kapcsolatos papírmunka) a munkahelyek többsége nem szeret külföldit foglalkoztatni:(
Szóval szerintem előbb "házon belül" érdeklődjetek, biztos segítenek nektek.
Nagyon remélem, hogy sikerül találnotok valamit!!! SOK SIKERT! DRUKKOLOK!

Szilvia

2008. február 16. 13:49:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

B�r lehet hogy m�r l�tt�tok, de ez az oldal tartalmazza a legfontosabb dolgokat k�lf�ldi magyarorsz�gi munkav�llal�s�r�l:
http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/munka/kulfmunkavall20060223/kulfoldiek/kulfmunkavall20060223

Puszi

Szilvia

2008. február 16. 14:00:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/munka/kulfmunkavall20060223/kulfoldiek/kulfmunkavall20060223#paragr2

ez a link a pontosabb, bocs

2008. február 16. 14:02:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Szilvi!
Köszi a segítséget..:) Hát igen mi is arra gondoltunk,h "házon belül", voltunk étteremben, meg elment itt mecsetbe.. Gondoltuk itt is szerencsét próbálunk, elvégre itt is akadnak török magyar párok :) , törökök, akik már találtak munkát..Idáig túl sok sikerünk nem volt.. De nem adjuk fel :) Tehát továbbra is várom a tippeket, ötleteket, esetleg állásajánlatokat! ;)
Szilvi még1x köszi :)

2008. február 16. 21:50:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Kinga!

Ne is adjátok fel!! Előbb utóbb biztos akad valaki!
Nincs mit az infókért, tudom, hogy milyen nehéz ez a dolog.
Régebben mi is próbáltuk, de nekünk sajnos nem jött össze :(
Na de még sok minden lehet :)
Apukám felesége erdélyi magyar, mikor összeházasodtak megkapta a tartózkodási engedélyt (azzal akkor még munkát nem vállalhatott), aztán elindult szépen munkát keresni, de mindenhonnan lehajtották, mondván hogy "ez túl bonyolult". Pedig ő minden költséget állt volna,csak a papírmunkát kellett volna elindítani.
Az egyik üzletvezető "hölgy" ezt vágta a szemébe: Miért segítenék én magán? Hasznom nincs belőle!
Hát erről ennyit... márcsak azért is mutassátok meg!!!

Pusz

2008. február 16. 22:52:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Elég régen írtam nektek, de a hozzászólásokat el szoktam olvasni..:-)
Aki még nem ismeri a sztorinkat, dióhéjban ennyi: kamionozik,itt találkoztunk M.o.-on,most már 7 hónapja együtt.
Én is megyek Isztambulba a tavaszi szünetben(márc.21-25.), jó lenne összebeszélni veletek, mert nekem is első repülésem + a nyelvtudásom sem az igazi(bár már nagyon sokat tanultam..:-). Én inkább attól félek, hogy a repülőtéren hogy fogok beszélni az illetékesekkel.A repüléstől egyenlőre nem félek,de hát majd ahogy közeleg az idő..
Én is kapok hideget-meleget a környezetemtől,és erre még rátesz, hogy még "kamionos" is..:-) Szerintük már az egyik is elég ahhoz, hogy hülyének nézzenek..
A család már kezd beletörődni, látják hogy rendíthetetlen vagyok és most már nagyon sokat segítenek.
Ti milyen ajándékot visztek a családnak? Én ezen tipródok már egy ideje. Az anyukája ajándéka már körvonalazódik(porcelán, terítő nem, erdőbe fát minek,meg hát az árak.., most ott tartok, hogy szegedi fűszerpaprika), de öccsének és az apjának még csak tippem sincs..(mindenki alkoholt javasol, de én ezt nem tartom jó ötletnek..) Természetesen megkérdeztem kedvesemet is, de szerinte nem szükséges semmit venni, mert én vagyok a legnagyobb ajándék.Persze ettől teljesen elolvadtam,de az ajándékok ügyében ez nem volt segítség. Ti vittetek ajándékot mikor először mentetek, ha igen, mit?
Puszi: Adrienn

2008. február 17. 13:31:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Adrienn! Én is most fogok előszőr repűlni Törökbe, Isztambulba, vagy már végén, vagy április közepén. És én is nagyon félek a repüléstől. Ajándékot kérdeztem itteni törököktől, azt mondták, anyukának egy szép sál. Na, gondoltam náluk vannak a legszebbek!!:) A fiúnak bort, erőset. nnyit tudok. Megírnád, hogy te mikor foglalod le a repjegyet? És kb mennyi?
Annyira várom már hogy együtt lehessek a kedvesemmel! Gondolom Te is!
Pussz

Zsuzsa

2008. február 17. 18:40:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Adrienn, én mikor mentem hozzájuk, anyukájának pirospaprikát meg igazi magyar hímzésű terítőt és hozzávaló párnahuzatot, apukájának vörösbort, öccsének sok balaton szeletet meg egy Székesfehérvár feliratú pólót:), húgának szintén egy ilyen pólót és egy magyar hímzéssel díszített kis ékszerdobozt vittem meg még sok apróságot, és nagyon örültek neki:) A bor azért volt vicces, mert a hátulján le volt írva az 1552-es egri magyar-török csata...:D:D

üdv,
Barbara

2008. február 17. 21:58:00 CET  
Blogger a.eva said...

Zsuzsa, Barbara, egyik fiú családja sem vallásos? Biztos, hogy a bor jó ötlet???

Éva

2008. február 17. 22:52:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Adri!

Szerintem azert derıtsd kı mennyıre vallasosak, mert lehet, hogy az alkohol nem olyan jo ötlet. A füszerpaprıkajuk meg szerıntem ugyan olyan mınt a mıenk, szoval ıtt az annyıra nem nagy szam,mınt a Europaban. En is a kezzel hımzett terıtöt javasolnam, vagy pl az en csaladom ımadja a gıccseket barmilyen ronda porcelanert vagy müvıragert megvesznek :)De egy jo ötlet barmılyık Tescoban arulnak Szamos marcipan desszertet, az szerıntem szep ajandek ( meg ıtt a desszertek nem tul fıncsık, szerıntem...)
:) Ne ızgulj ez a legnehezebb az egeszben, kıtalalnı az ajandekokat ha ez megvan mınden sokkal könnyebb lesz... Jo utat nektek!

Mine

2008. február 18. 16:26:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Éva, az én barátom családja eléggé vallásos, de apukája értékelte, mivel tudja, hogy a magyar borok híresek és hogy ez igazi magyar különlegesség. Mondjuk végül mi ittuk meg Ibrahimmal, apuja csak megkóstolta...:)

Barbara

2008. február 18. 16:38:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Köszönöm a gyors válaszokat..:-)
Hétvégén szétnézek az üzletekben..Az a "baj", hogy náluk a terítővel, fűszerekkel Dunát( vagyis Boszporuszt :-) lehet rekeszteni..Az első ötletem nekem is a terítő és a bor(vagy unicum)volt.Az öccsét láttam már alkoholt inni(webkam), de az apjában nem vagyok biztos.
Most az jutott az eszembe, hogy kérek a családról képeket és vagy bögrére rátetetem, vagy egy naptárt csináltatok belőlük..Az apróságokkal az a bajom, hogy fogalmam sincs milyen a lakás, nyáron már könnyebb lesz, mert akkorra már látni fogom.
Mert az eredeti terv az volt, hogy a nyári szünetben megyek először.Most hívtam tavaszi szünetre, hogy jöjjön el kamion nélkül, de pont akkor jár le a vízuma és meghívott, hogy akkor én utazzak.
Repülőjegy: nekem mindenki azt mondta, hogy minél előbb megveszed(vagy lefoglalod), annál olcsóbb. Most gondolom az is számít, hogy még nincs túrista szezon..Én egy utazási irodába mentem be és ők rendelik nekem.Oda kell bemennem a jegyért is. Konkrétan holnap megyek az adatokat egyeztetni. Az ár(úgy minden együtt)60.000-70.000 ezer forint.Ebben minden benne van: 19 ezer valamennyi 1 jegy,én oda-vissza kértem *2, 20 ezer a reptéri illeték, és 20 euró lesz a vízum, de ezt majd ott az isztambuli repülőtéren kell intézni. Egyenlőre ennyit tudok, de holnap már pontosabban le tudom írni..
Igen nagyon várom már...:-) Bár nekem könnyebb a helyzetem, mint a többségeteknek, mert kb. 2 hetente találkozunk.Most is éppen ide tart,már Romániában van.
Jaj , majd elfelejtettem.Náluk is lesz akkor ünnep, mármint húsvétkor?(minden nap váltunk sms-t, de hosszabb lélegzetű dolgokat személyesen szoktunk megbeszélni, ezért kérdezem tőletek)

Adrienn

2008. február 18. 18:42:00 CET  
Blogger Tamara said...

Sziasztok,

Ajándék ügyben. Az én török családom nagyon örült a finom illatú, ám nem túl extra kozmetikumoknak (tusfürdő, sampon, stb.). A Szamos marcipán és a Tibi desszert is tuti befutó volt. Bort mi nem viszünk, ők nem isznak alkoholt, de ez változó lehet családonként. Örülnek az ingnek, ágyneműhuzatnak, az itthon arab boltban vett szép sálnak, stb. Ezek csak ötletek persze, de szerintem a desszertek mindenképp jók, főleg ha először megy vki. Lehet kapni török nyelven írt kis színes füzetecskét Budapest nevezetességeiről. Én annó a Váci utcában egy utcai könyvárustól vettem. Van egy nagyobb, szebb kivitelű is a boltokban, de '70-es évekbeli, elég idejét múlt képekkel. Ha van ideje az embernek Ő maga is csinálhat egy kis montázst arról a városról ahol lakik, h ezzel is bemutassa a lakóhelyét.

Tamara

2008. február 18. 18:48:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Szilvia :)
Köszi szépen a biztatást. Remélem sikerül bár eddig nem jártunk sikerrel. :( Tehát továbbra is türelmesen keresgélünk és nézem a fórumot minden nap hátha akar vmi..
Puszi
Kinga

2008. február 18. 20:35:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

vagyis akad ;)

2008. február 18. 20:36:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Adri!

Ha ma meg olvasod a blogot akkor menj ra a Malev oldalara (www.malev.hu), mert 50.400 .- mindenestül a repjegy Bp- Isztambul oda-vıssza. Persze a vızum nıncs benne, mert azt magadnak kell ınteznı a repteren. De azert ıgy megıs csak sporolnal 10 ezret. A neten meg tudod vennı a jegyet, e-tıcketet kerj, azt elküldık az e-maıl cımedre es azzal kell becsekkolnod. Szerıntem egyszerübb es olcsobb. Ja, de utasbıztosıtast köss mındenkeppen ugy emlekszem talan 400 forınt naponta.
Mine

2008. február 18. 21:45:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziaszok!

"Lázasan":) készülök Isztambulba!:)

Könyörgön mondjátok már meg nekem , miért van az, hogy az összes lézető ismerősőm ellenzi?? Miért? Ilyenek, hogy sosem jössz vissza többé, stb... Nem értem.
Ahogy olvasom ezt a blogot, mindenki él, és egészséges!

Jah, még valami, én szedek enyhe nyugtatót pánikbetegségre, úgy tudom muszlim országokba erről kell igazolás, különben baj lesz.

Segítsetek légyszíves.

Köszönöm szépen!

Zsuzsa

2008. február 19. 12:45:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok EDINA es KLSZI!!!

nagyon boldog vagyok hogy vegre talaltam magyarokat akik isztanbulban laknka vagy ott fognak elni.MI is a ferjemmel ott is eskudtunk.
Edina nekem is a lakasom beylikduzuben van kozel a lohere bankhoz.irjatok

2008. február 19. 14:26:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Barbara!
Ha igazán vallásos, nem issza meg az alkoholt, még csak meg se kostólja. Egyébként meg szerintem hiába tudja, hogy a magyar borok híresek, én nem tudnék értékelni egy olyan ajándékot, amiről tudom, hogy milyen klassz, de nem kostólhatnám meg.

Éva

2008. február 19. 18:50:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok.

Én biztos, hogy alkoholt úgy "látatlanban" nem vinnék...amig nem ismerem teljesen a családot, ugyanis eléggé meg lehet a véleményük az emberről esetleg ha beállít ilyen ajándékkal.
Olyan nincs ,hogy valaki "elég vallásos" de örül az alkoholnak. Az nem elég vallásos :) Aki igazán vallásos nemhogy nem iszik alkoholt, de még csak dolgozni sem dolgozhat elméletileg olyan helyen ahol alkoholt szolgálnak fel, vagy árusítanak. Meg sem fogja azt.
Meg kell kérdezni a barátot erről, mert az hogy ő esetleg iszik alkoholt nem jeleti , hogy a család is....de ha elmeséli hogy apuka mondjuk vacsora után előszeretettel rakizik, akkor biztos nem vet meg egy kis magyar ízt sem...
Marcipánnal vigyázzatok, mert nagy része alkoholt tartalmaz!

2008. február 20. 7:01:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!
Én ha megyek kiállításra külföldre, a partnereinknek általában ajándékba szoktam vinni egy-egy tasak Gulyás levest (Dr. Oetker, stb).Tudom, nem az igazi, de egy csöpp Magyarország. Plusz Balatonszelet, Dunakavics, Bocicsoki.
A paprika a Törököknek szerintem nem érték, hiszen ők is készítenek és nem rosszat. Sőt.
És még szoktam vinnni DVD-t Balaton, Budapest, Magyarország.
És még lehet vinni egy szép naptárt magyar tájképekkel, vagy magyar festőművészek képeivel.

Üdv.,
Marika

2008. február 20. 10:11:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Még egyszer köszönöm a segítséget az ajándékokkal kapcsolatban..:-) Most már a bőség zavarában szenvedek. Édességeket mindenképpen viszek, mert elég sok a rokon kisgyerek(unokatesók és unokatesók gyerekei), én leszek a cukros néni..:-)Meg aztán úgyis náluk leszek elszállásolva(1 emelettel lejjebb), mert a pároméknál nem alhatok. :-(
Most már csak ilyen gondjaim vannak, hogy Salgótarjánban nincs olyan üzlet ahol kézműves tárgyakat lehet kapni. :-( De majd megoldom valahogy.
Mine köszönöm az infót a repülőjeggyel kapcsolatban, már szóltam az ismerősömnek az utazási irodában..Most úgy döntöttünk, hogy várunk még 1 hetet a jegy megvétellel, mert múlt héthez képest is csökkent az ár 10.000 Ft-tal. Hátha folytatódik tovább ez a szerencsés tendencia...De jövő hétnél tovább már nem merek várni.
Már most egyfolytában mosolygok, nem bírom abbahagyni..:-))
Üdvözlettel Adrienn :-)

2008. február 20. 16:26:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,

már rég óta olvasgatom a fórumot, de mindig csak hallogattam hogy írjak.
szóval az én sztorim egy kicsit bonyolult. Másfél évig voltam kinnt angliában és ott megismerkedtem 2007 áprilisában a barátommal aki török. eleinte nem akartam tőle semmit, de aztán szerelem lett belőle. nagyon jó ember és szeretem őt nagyon. Megismertem a családját is vagyis csak a kint elő rokonait, ők is elfogadtak és örültek a bolodogságunknak. anyukám eleinte nem szerette török származása és főleg vallása miatt, de a személyes találkozás után minden megváltozott. képesek elbeszélgetni közös nyelv nélkül is. :)
voltak közös terveink,idén nyáron szerettünk volna összeházasodni, de aztán a sors közbe szólt. ugyanis nincs vízuma angliába (amit én a kezdetektől tudtam)és idén januárban behívták a bíróságra, és ettől nagyon megijjedt és persze én is.ügyvédje semmi jóval nem kecsegtette.3 éve van kinnt és azóta húzodik az ügye.
szóval akkor azt mondta hogy legyen vége,mivel nenm akarja tönkre tenni az életem, hisz nem tud nekem semmit se ígérni hogy mi lesz velünk,mivel ő maga sem tudja hogy az ő éelete hogy fog alakulni.én ezt nem akartam és meg is mondtam neki, hogy én mellette állok akármi is lesz.de ő tartotta magát a kijelentéséhez, ami nagyon nehéz volt neki is.
aztán akkor úgy döntöttem hogy hazajövök és itthon keresek munkát és elrendezem az életem és akkor majd ide tud jönni. ezt ő is jó ötletnek tartotta.és egyre jobban érzem hogy tényleg szertne idejönni, érdeklődika lehetőségek felől és mindig kérdezget a gazdaságról és a városról(ez nagyon jól esik)
azután a maradandó kéthétben minden rendeződött köztünk,ugyanugy találkoztunk mint előtte és minden jó volt.
két és fél hete vagyok itthon, már van állásom,de nagyon nehéz nélküle, bár mindennap beszélünk és tervezgetjünk a jövőt,de mindketten tudjuk hogy még sokat kell várnunk.
talán májusban kiutazom megláttogatni és akkor egy pár napot együtt töltünk megint.
ahogy itt olvasgatom a történeteiteket elég nehéz lehet, hogy nem tudtok találkozni azzal akit szeretek. nekem már az a bő két hét is sok és bele se merek gondolni hogy mi lesz később.
stzívesen beszélgetnék olyan emberekkel akinek török férje itt él, ők milyen munkát találtak és hoyg érzik itt magukat.mennyire tudtátok megoldani a disznóhús mentes háztartást(az én barátom vallásos, bár nem mindent tart be de ezt igen). jól jönne pár tanács és bátorítás, hogy lehetséges itt élni egy törökkel,szépen boldogan.

mindenkinek sok sikert aki hamarossan utazik törökországba, biztos minden rendben lesz.

elila

2008. február 21. 11:41:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Elila!

Én még nem tudok gyakorlati tanácsot adni Neked, mert még nem élek a Drágámmal.

Csak a disznóhús ügyhöz szólnék hozzá.
Ami engem illet, én eddig sem voltam egy húsevő. Nem vagyok vegetáriánus, de nekem spéci a hús pláne a disznóhús nem hiányzik! Ezért bátran mondhatom, ha az élet úgy hozza, Török férjem lesz. és ő nem eszi a vallása miatt a disznóhúst, hát én sem és le is mondok róla. Úgysem egészséges!! Biztosan meg van a magyarázata annak, hogy miért nem eszik ők a disznóhúst. És talán nincs is annyi bélbeteg ember arrafelé.

Hát ennyi.

Puszi
Marika

2008. február 21. 12:00:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Nekem ugyan nincs török párom "csak" muszlim vagyok, csodálatosan meg lehet élni disznóhús nélkül :))
Persze eléggé oda kell figyelni, mert az hogy valamire ráírják, hogy baromfivirsli vagy pulykaszalámi stb ...nem jelenti ,hogy nincs benne sertéshús. Ha végigolvassa az ember az összetevőket rájön ,hogy ez takar cirka 10 % baromfihúst ,a többi meg disznó, esetleg adalékként van benne egy kis sertésszalonna, sertésbőrke...:(
Az a törököknél már nem is szorosan a vallással függ össze, hogy nem esznek disznót. Ismerek abszolút ateista törököt is , ő sem eszik. Egyszerűen ez náluk egy visszataszító, undorító étel a legtöbbek számára. Mivel ebben nőnek fel ,hogy a disznó egy piszkos állat, olyan számukra ,mintha velünk valaki mondjuk patkányhúst akarna etetni. ( pedig van ahol azt is jóízűen fogyasszák)

Ha valakinek a párja igazán vallásos ,akkor már nehezebb ,mert az Iszlám nem csak a disznóhúst tiltja, hanem minden olyan hús fogyasztását ami nem "helal" módon van levágva. Azaz : muszlim vágta, a Quibla irányába fordulva, az állatnak a legkevesebb felesleges szenvedést okozva, a vágáskor Allah nevét említve, a nyaki ütőereket átvágva, a vérét kicsorgatva.
Ha egy állat nem így lett levágva ,akkor lehet az csirke, pulyka, birka vagy bármi, a vallás szerint eredetileg tilos. Ha valaki igazán vallásos, és ezt is tartja, akkor kicsit nehezebb a dolga, de vannak Budapeste muszlim húsboltok, ahol ilyen helal húst és húskészítményeket lehet venni.

2008. február 21. 12:43:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ehhh ehh, bocsi a helyesírási hibáért ...tehát "fogyasztják" :)))

2008. február 21. 12:45:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Adri!

Hűűű, de rég nem olvastam a blogot. A reptéri dologtól ne félj. Csak menj arra, amerre a többi ember. Az útlevél ellenőrzés előtt van egy nagy pénztár szerűség, és bazi nagy betűkkel ki van írva, hogy VISA. Oda menj először, és utána állj be a sorba a kapukhoz. Nagyon sokan lesznek, el sem tudod téveszteni. :) Fontos, hogy előbb szerezd meg a vízumot, mert visszaküldenek érte és felesleges volt megvenni. Sok magyart láttam, akik 20 euroval áltak sorba a kapuknál és meglepődtek. A beszélgetés miatt ne aggódj, hozzád sem szólnak. A vízumos látja az útleveled és már nyomja is bele a matricát. Max alap dolgokat kérdezhetnek a kapunál, de szerintem meg fogod érteni. Mond nekik tesekkür ederim, és akkor mosolyogni fognak! :) Én is megyek ám Törökországba márc. 13-30-ig, Adanába. Már várom nagyon!!! Istanbul bazi nagy és elég piszkos, viszont iszonyatosan más!!!!! Van egy feelingje, az tuti. Mondjuk én a piszkot utáltam, meg a nagy távolságokat, de amikor az imám megszólalt, oohhh, na az az igazi relax!!! :) A nevezetességeket mindenképpen nézd meg, utazz mini busszal és hajóval, egyél baklavát és mindent próbálj ki, ami török! Remélem nagyon jól fogod magad érezni!!! Jah, és vigyázz a táskádra! :)

Kata

2008. február 21. 20:21:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Valaki tudna gyerekszületéssel kapcsolatos állampolgársági kérdésre válaszolni? Mi van ha Magyarországon vagy Törökországban születik? Vagy automatikusan kettős állampolgár a szülők után?

Elila! Szerintem a lehető legdrasztikusabbat választottátok. Szerintem meg maradnod kellett volna itt Angliában (mi itt ismerkedtünk meg és itt is élünk) és megvárnod hogyan alakulnak a dolgok. Lehet nem is toloncolják haza, vagy csak evek mulva (itt a hivatali dolgok elég lassúak). A páromnak rengeteg török ismerőse van, és nagyon kevésnek van rendezve hivatalosan az itteni tartózkodása, mégis itt vannak és nem toloncolják ki őket. Az én párom már 8 éve itt van.
Akkoriban még könnyebb volt letelepedést kapni, most már évről-évre nehezebb.

Én 2-3 havonta, viszonylag sűrűn látogatok haza, de már akkor is minden bajom van úgy hiányzik. Úgyhogy tökéletesen megértelek. Szerintem gyere vissza, bár nem könnyű, főleg ha már otthon is van állásod. De végülis ezt a helyzetet csak te tudod jól átlátni, mert te a főszereplője vagy.

Az ajándékokról annyit, hogy a Bocsi csokit nagyon szeretik. Főleg a tiszta tejcsokoládés változatát. Konyakos meggy is szerencsésen szerepelt az ismerősöknél. Párom nagyon szereti az Unikumot, meg a házi vegyes pálinkát, ami szerinte a legütősebb alkohol, amit valaha kóstolt. Persze a párom egyáltalán nem vallásos, és a barátainak egy része sem, így az alkohol népszerű. tokaji borokat is nagyon szeretik. A házi pálinkából persze két féldecinél többet nem bírnak meginni és attól már "készen" is vannak. He-he. :)

Üdv:

Ági

2008. február 22. 22:27:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Agi!

En harom hete voltam otthon es akkor kerdeztem meg az Anyakönyvı hıvatalban, hogy mı a helyzet ha külföldön születık a baba. Bar en a külfödöt Törökorszagra ertettem. Azt mondtak, hogy csak azert mert en magyar vagyok automatıkusan nem jar a babanak magyar allampolgarsag. Egyszer haza kell hoznı Magyarorszagra, amı ugy törtenhet, hogy kell kernı egy egy alkalomra szolo beutazası kerelmet a nagykövetsegen. Ha ezt megkaptad akkor hazahozhatod a gyereket, ıtt anyakönyveztetnı kell es utlevelet kell kernı nekı. De mındehhez termeszetesen kell az apa beleegyezese ıs. Szoval eleg bonyı es nem tom hogy Anglıaban ez, hogyan müködık...
Remelem valamıt kı tudsz belöle hamoznı, mert eleg ertelmetlenül sikerült leırnı...

Mine

2008. február 23. 17:47:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Mine!

Köszönöm, legalább a törökországi részt már tudom.
Lehet, hogy naiv vagyok, de azt feltételeztem, hogy automatikusan jár a kettős.
Ha itt születik Angliában, akkor angol állampolgár és utána kell járni, ha mást szeretnénk. Valószinűleg akkor ugyanez a helyzet, akárhol születik a baba.

Párom szeretné ha itt szülnék majd, de nem tudom, hogy tényleg akkora előny lenne-e egy gyermeknek ha angol az állampolgársága. EU-ban élünk, szerintem teljesen mindegy.
Már én is nagyon szeretnék kisbabát, pláne tőle. :)

Üdv:

Ági

2008. február 23. 20:06:00 CET  
Blogger Csally said...

Sziasztok!
Tervez valaki Isztambuli látogatást május - június környékén? :)

2008. február 24. 23:09:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!

Bocs, hogy bemásoltam, de ezt meg kell osztanom Veletek! Annyira érdekes és informatív.
Bzitosan érdekel mindenkit, aki "érintett".
Remélem, én is az leszek!
Puszi
Marika

"Mekkai zarándoklat
Az ötödik s egyben utolsó parancsolatot, amely szerint életében egyszer mindenkinek el kell zarándokolnia Mekkába sokkal kevésbé tartják meg, mint a többit. Minden török mindig hangoztatja, hogy oda készül, s éppen azon fáradozik, hogy lehetőséget teremtsen a szent zarándoklatra -, de mindig közbejön valami, ami meggátolja őket a véghezvitelében. Annak ellenére, hogy minden esztendőben nagyon sok zarándokkaraván indul útnak Szkutariból, Kairóból, Aleppóból és az oszmán birodalom számos más helységéből Mekkába, nekem az az érzésem, hogy ezer, sőt tízezer törökből talán egy sem járta meg azt a zarándokutat; pedig a hadzsiknak - így hívják azokat, akik jártak ott - nagy a becsületük és a tekintélyük. Azonban az út olyan hosszú, keserves és fáradságos , és a költségek olyan magasak, hogy vagy elmegy tőle a kedve a legtöbb embernek, vagy bele sem tud vágni. Azt hallottam, hogy sok hádzsi, vagyis zarándok valósággal szakmányban jár Mekkába, hogy ellátogasson a Beitullahba, Isten szent házába. s ott azokért vagy azok helyett imádkozzék, akik megfizették érte.





Nők
A török nő nagyon fehér bőrü, mert alig jár ki, és csak ritkán éri napfény. Az bizonyos, hogy a szemük szép. A legtöbben festik a szemöldöküket, rasztikkal vagy szürmével húzzák ki feketére, ugyanúgy mint a szempillájukat is; ezt gyakran megfigyelhettem magam is, mert úgy fátyolozzák el magukat, hogy kilátszik a szemük és egy kicsit az orruk is.
A török férfi nagyon féltékeny a feleségére. Soha nem engedi el hazulról, csak hetenként kétszer a fürdőbe és nagy néha levegőzni egy keveset vagy hajókázni a fekete-tengeri szorosban. De még olyankor se mehetnek ki egyedül, mindig kíséri őket valaki, rabnő vagy szolgáló. Az egyszerű asszonyok sem járnak piacra vagy bevásárolni; még a férjük boltjába sincs bejárásuk. A török férfiember még a legmeghittebb barátját, a legközelebbi atyafiát sem ereszti be soha a háremébe, vagyis a női lakosztályba. Megszentelt hely az, ahová a ház urán kívül férfiembernek tilos belépnie.

Nemhiába féltékeny a feleségére a török. Jól tudja, hogy a legtöbb nő híjával van a szemérmességnek és a tartózkodásnak, s hogyha nem rettegnének a falakától, a talpveréstől, örömest felkínálkoznának a legtöbb férfinak, akivel szembetalálkoznak. Nem sarkalatos erényük a szűziesség, legalábbis nem sokan tudják mi az. A török nők rettenetesen lusták; alig akad köztük, aki selyemfonással vagy fátyolkendők hímzésével töltené az idejét. Akármiféle hímzőmunkát elvégeznek, mégpedig utolérhetetlen tökéletességgel. De drágán is adják. A török asszonyok az idejük java részét a kereveten üldögélve töltik, kávézgatnak, pengetik a gitárra emlékeztető hangszerüket, dúdolgatnak, masztixot rágnak. A török nők el-ellátogatnak néha a rokonaikhoz és a barátnéikhoz, egymás háremébe. Szórakozásul meghívnak olykor magukhoz egy-egy csenkeniszt, komédiásnőt is, akiknek egyike-másika férfinak öltözik, különféle komédiákat vagy rendszerint inkább szemérmetlen paraszttréfákat adnak elő. A pasák és más nagyurak asszonyai mindenben duskálnak; pompásnál pompásabb és szebbnél szebb ruhákkal és ékszerekkel hivalkodnak; rabnők és szolgálólányok serege szolgálja őket meglepően nagy tisztelettel és alázattal; semmi nem hiányzik nekik, csak egy kicsivel több szabadságuk lenne; de ezért sem nagyon bánkódnak, mert hiszen úgy nevelték őket, hogy egész életüket elzárva töltsék, és más életmódról nemigen van fogalmuk. Ha arról hallanak, hogy miként élnek a francia vagy az angol nők, hiszik is, meg nem is, de sajnálni azért sajnálják őket, s őszintén mondják, hogy ők bizony nagyon nem szeretnének olyan magukra hagyatva élni, mint az európai asszonyok. Talán azért, mert túlontúl kevésbe nézik saját magukat, azt képzelik magukról, hogy törékenyebbek, mint valójában. A török nőket nagy tudatlanságban nevelik. Mivel nem látnak más férfit és nem érintkeznek mással, s mivel a legtöbbjük fölöttébb szerelmes természetű, állandó témájuk a szerelem. Fondorkodások, hirtelen fellobbanó érzések és a nyomukban járó féltékenység, gyűlölködés és ezer más szenvedély, amit a szerelem támaszt: ez az életük.


Házasság
Most, hogy már elmondtam egyet s mást a szerelmükről, ideje mondanom valamit a házasságukról is. A török embernek háromféle asszonya lehet: törvényes felesége; olyan, akit kábinba vesz; végül ágyasa vagy rabnője. A török férfi, amikor törvényes feleséggel akar egybekelni, addig nem is látja az asszonyt, míg meg nincs kötve a házasság, sőt, míg melléje nem fekszik a hitvesi ágyba. Legelőször a lány apjával vagy a fivérével vagy a legközelebbi férfi rokonával állapodik meg a tartásdíjról, amelyet akkor kell fizetnie, ha előbb hal meg a feleségénél, vagy ha elküldi a háztól az asszonyt. Amikor megvan a megállapodás, kerítenek két-három tanút, és elmennek velük a kerületi kádihoz, aki ellátja a közjegyzői teendőket: elkészíti a szerződést a kikötött feltételek szerint, aláírja a szerződő felekkel, valamint a tanukkal, ha tudnak írni. A feleség semmi mást nem visz a házasságba, csak a kelengyéjét, amely egy szoba bútorból, a pipereeszközeiből, ruháiból és csecsebecséiből áll: hogy miből mennyije van, azt atyjának és férjének a helyzete és vagyona szabja meg. Amikor a kelengye megérkezik a férj házába, kirakják a parádés szobában, hogy mindenki lássa. Másnap ünnepélyesen elkísérik az asszonyt a férjéhez. Amikor a menet a férj házába ér, a férfiak asztalhoz ülnek, esznek, isznak, dalolnak, táncolnak kedvükre a lakásban, s a nők hasonlóképpen a háremben. Amikor elérkezik a lefekvés ideje, a nők levetkőztetik a fiatalasszonyt, befektetik az ágyba, és egy eunuchhal vagy egy vénasszonnyal üzennek a férfinak. Ekkor a férfiak ingre-gatyára vetkőztetik a férjet, és átadják az eunuchnak vagy a vénasszonynak, aki elvezeti a nászi ágyhoz, ahol az újdonsült házasok első ízben találkoznak egymással. Az esküvő, a kelengye, a fiatalasszony bevonulása a férj házába és minden egyéb, ami még hozzátartozik, hol fényes és pompázatos, hol kevésbé az, aszerint hogy milyen gazdagok a házasulandók, és milyen rangosak.



Feleségek
A törökök nagyon fiatalon házasítják ki a gyermekeiket; a fiúkat tizenöt, tizenhat, a lányokat tizenkét, tizenhárom, tizennégy éves korukban. E szokásuk mellett egyebek között azt hozzák fel érvül, hogy így, állítólag elejét tudják venni a szabadosságnak és a kicsapongásnak; minthogy ismeretlen előttük az önmegtartóztatás adománya, a nőkkel való testi érintkezést ugyanolyan természetes szükségletnek tekintik, mint az evést, ivást, alvást, és azt állítják, hogy nincs az az ifjú ember, aki elérve bizonyos kort, képes volna ezt legyőzni, hacsak meg nem nősül. A keresztyén világban általános az a hiedelem, hogy a török férfi annyi feleséget tarthat és tart is, amennyit csak akar.

Ez tévedés. Igaz, a törvény akár négy legális feleséget is megenged, de ritkán látni olyan törököt, akinek több volna egynél; a feleségtartás ugyanis nagyon költséges dolog: ott az a sok ruha, a sok ékesség, cicoma /és mindig a legjobb és a legdrágább kell nekik mindenből/, aztán a rabnők és a szolgálók, akikből egyszerre többen szolgálnak egy-egy asszonyt, lévén a török nők igen lusták. Azonfelül a törvényes hitvest bizonyos figyelem illeti meg, ellentétben a kábinba vett lánnyal vagy a rabnőkkel és ágyasokkal, akiknek semmi követelnivalójuk nem lehet a férfitól. Például a férjnek gondoskodnia kell a törvényes feleség ellátásáról, tartásáról és mindarról, amit megígért neki a kádi előtt kötött szerződésben; hetenként legalább egyszer teljesítenie kell házastársi kötelességét, mert ha nem, akkor az asszony jogosan kérheti a válást, és a férjnek tartásdíjat kell fizetnie, amiről majd alább többet is mondok. Mivel sok töröknek kételyei vannak, hogy szabad-e közelednie a feleségéhez, amikor az terhes, másfelől viszont nem tud ellenni nő nélkül, lányt vesz kábinba. Hogy ez mit jelent, mindjárt elmondom.



Kábinba vett lányok

Amikor egy török férfi talál egy kedvére való lányt, és egymás közt már megállapodtak, elmennek együtt a kádihoz, hogy szerkesszen nekik írásos egyezséget, amelynek értelmében a férfi kötelezi magát, hogy egy bizonyos időre magához veszi a lányt, és meghatározott összeget fizet neki. Amikor lejárt az ideje, elbocsátja, kifizeti neki a megszabott összeget, de megtartja a gyereket, akiket az szült neki közben. Ha akarja, elküldheti akár előbb is, kifizetve a teljes összeget; vagy ha a lány is akarja, megújítják a lejárt bérletet; olykor még az is megtörténik, hogy a férfi feleségül veszi a lányt, feltéve, hogy az török származású, törvényes feleségül ugyanis csak török nőt választhat, kábinba viszont görögöt, örményt vagy törököt egyaránt vehet.

Odaliszkok
Az ágyasok, vagy amint ők mondják, odaliszkok száma nincsen korlátozva. Lévén ezek rabnők, a férfi annyit tarthat belőlük, amennyit csak meg tud vásárolni, s aztán kedve szerint tehet velük akármit. A nagyok és a gazdagok a törvényes feleségük mellett mindig tartanak a háremjükben odaliszkokat is, akikkel kedvüket tölthetik; ezeknek eunuchok és más rabok viselik gondját, sőt állandóan a szolgálatukra állnak. Ezzel szemben a köznép, sőt a mi fogalmunk szerint való polgár is rendszerint csak egy feleséget tart. Az asszony odahaza tartózkodik, s ellátja a háztartást, amíg a férje a boltjában van, vagy a dolga után jár. A kábinba vett nőktől, valamint az odaliszkoktól született gyermekek is törvényesnek számítanak, ugyanúgy, mint akik a többi asszonytól születtek. Fattyút a törökök nem ismernek. Az apák általában nem tesznek különbséget a fiaik között; a lányok ellenben semmi mást nem kapnak, csak a kelengyét, amikor férjhez mennek.



Válás
Azt nyilván tudja, Uram, hogy a törököknél be van vezetve a válás. Férfiak is, nők is kezdeményezhetik, csakhogy különbözőképpen. A férfi bármikor elbocsáthatja a feleségét, nem kell az elhatározását megindokolni. E célból elmegy vele a kádihoz, bemutatja a házassági szerződést, és egyszerűen ennyit mond az asszonynak: - Háromszorosan elbocsátalak. - Akkor a kádi kiállítja neki a váláslevelet. A férj megfizeti az asszonynak a kikötött tartásdíjat, s attól fogva mindketten szabadok, azzal léphetnek megint házasságra, akivel akarnak. A nő azonban nem mehet férjhez addig, míg a válás után el nem telik négy hónap, és meg nem bizonyosodik felőle, hogy nem terhes, mert ha igen, akkor a férjnek mindaddig magánál kell tartania, míg meg nem szüli a gyerekét. Ha a férfi alapos okkal bocsátja el a feleségét, például azért, mert az nem volt hozzá hű /akármilyen értelemben/, akkor nem köteles kifizetni a tartásdíjat. A nőnek is van joga válást kezdeményezni, de mindig csak valamilyen törvényes okkal, például, ha a férje rosszul bánik vele; ha nem teljesíti legalább hetente egyszer a házastársi kötelességét; ha nem ruházza rendesen, ha megtagadja tőle a piláfot, a kávét, vagy nem ad neki pénzt, hogy hetenként kétszer fürdőbe járhasson; egyszóval, ha nem teljesít mindent, amire a házassági szerződésben vállalkozott; és végül, ha a férj arra a természetellenes bűnre akarja rávenni a feleségét, amely miatt egykor az Ég tüze földig perzselte Szodomát és Gomorrát. Pedig ez a bűn ugyancsak mindennapos a Levantén. Ez esetben az asszony egyszerűen elmegy a kádihoz, ott nem kell egy szót sem szólnia, csak leveszi a két papucsát, és egymásnak fordítja őket. A kádi már tudja, hogy ez mit jelent, kiállítja neki a váláslevelet, sőt, ha a férjre rábizonyul a bűne, vagy éppenséggel be is vallja, mit tett, még meg is büntetik, kap vagy tizenkét botütést a talpára. Valahányszor az asszony javára mondják ki a válást, a férj köteles megfizetni a tartásdíjat, tekintve, hogy csak nyomós és alapos okkal fogadják el az asszony keresetét. De akár a férfi bocsátja el a feleségét, akár ez utóbbi mondatja ki a válást, a gyermekek mindenképpen a férjnél maradnak; az asszonyt soha nem terhelik velük. Egyébként a törökök nem élnek olyan gyakran a válás lehetőségével, mint ahogy gondolná az ember; sem mint ahogy talán a keresztyének élnének vele, ha bevezetnék náluk is. A török ember, általánosságban szólva, jó ember; , szereti a békességet; példás türelemmel viseli az asszonyi szeszélyeket; csak akkor bocsátja el a feleségét, ha valami valósággal rákényszeríti erre. Egy szó, mint száz: nem nagyon sűrűn él a válás jogával. Azt hiszem, többeket visszatart az is, hogy válás esetén ki kell fizetnijük a

artásdíjat az asszonynak.

A szultán háreme

A Nagyurak vagyis a szultánok sem így, sem úgy nem nősülnek azóta, hogy Timur-Lenk a megvert és foglyul ejtett Bajazid szultán asszonyait martalékul vetette tisztjei és harcosai kegyetlenségének. Odaliszkjaik csak pénzen vett keresztyén vagy pogány rabnők lehetnek, akik rendszerint Cserkeszföldről, Mingréliából és Georgiából, a Fekete- és a Káspi-tenger között elterülő tartományokból származnak: ott teremnek a Kelet legszebb asszonyai, onnan népesülnek be a török szultánnak, a perzsa szúfinak és e két birodalom nagyjainak a háremei. Ha a Nagyúr meghal, vagy ha letaszítják a trónjáról, az összes nőket, vagyis odaliszkokat átköltöztetik a Nagy szerájból az Öreg Szerájba, ahol szigorúan őrzi őket sok fehér és fekete eunuch; a fehérek a lakosztályaik előtt őrködnek, a feketék odabent. Férfiember soha nem közeledhetik hozzájuk, sem ők nem jöhetnek ki onnét soha. Az azonban előfordul néha, hogy az új szultán férjhez adja elődjének néhány odaliszkját /feltéve, hogy nem volt még gyerekük/ valamelyik pasához vagy más nagyúri kegyencéhez. Ez esetben nem küldik őket az Öreg Szerájba, vagy ha már ott vannak, visszahozzák őket. Az új szultán trónraléptekor a Nagy Szerájban nem lakhatik más asszony, csak az uralkodó anyja, a valide szultána, valami mint azok a nővérei, azaz szultánák, akik még nincsenek férjnél; ha azonban ezek történetesen az Öreg Szerájban laknának, átköltöztetik őket a Nagy Szerájba, amint legutóbb is történt, a most uralkodó szultán trónra lépése alkalmával. Noha az új szultánnak eleinte nincsenek odaliszkjai, hamarosan benépesítik velük a háremét. Az előkelőségek igyekeznek ajándékokkal kedveskedni neki, részint hogy hivatalt szerezzenek maguknak, részint hogy a már meglévőben megmaradhassanak. Ez alkalommal örömest adják oda a legszebb lányokat, akik csak találhatók, arra számítva, hogy ezek majd szólnak egy-két jó szót előbbi gazdájuk érdekében is. Ezek a rabnők, a Nagyúrral ölelkezvén, szultána címet nyernek. A legelső, aki fiúgyereket szül neki, a hászekí szultána vagyis szultána királyné címet kapja. Ha a fia meghal, elveszti e címét, és helyette az kapja megint, aki elsőnek szül fiúgyermeket. Azt nemigen tudjuk, hogy ezek a szultánák és odaliszkok hogyan élnek, és mivel töltik az idejüket. Nagyjában annyit tudunk róluk, hogy igen jól tartják őket, és semmiben nem szenvednek hiányt; hogy a legdrágább és legpompásabb ékszereket és ruhákat kapják, és azonfelül sok pénzt is, amin mindenféle különleges holmikat vásároltatnak maguknak az eunuchokkal; hogy gazdagon bebútorozott szobában lakik mindegyik; hogy néha összegyűlnek a nagy termekben, ahol dalolnak, táncolnak, gitároznak, és csörgős dobon meg más hangszereken játszanak; hogy nagyon szépen szolgál nekik sok rab cselédlány, és nagyon gondosan vigyáz rájuk sok fehér és fekete eunuch.

Időnként sétálni is mennek a szeráj kertjeibe, de csak ha a Nagyúr megengedi, és halvetben, vagyis a kerti szórakozás és vigadozás örömében részesíti őket. Ámbár e kerteket, amelyeket körös-körül magas falak öveznek, telis-tele ültették ciprussal, babérfával, szikomórral és más sűrű lombú, örökzöld fákkal, amelyek tökéletesen elrejtik az ott tartózkodó szultánákat és odaliszkokat, mégis, valahányszor halvetre kerül sor, bosztandzsik járják körül kívülről a falakat, hogy eltávolítsanak mindenkit, aki véletlenül a parton tartózkodnék; egész nap ott silbakolnak a kikötői út két végében, nehogy arra tévedjen bárki is. Ezenkívül még néhány kajik azaz hajó is horgonyoz ilyenkor a parttól bizonyos távolságra, éspedig mind a kikötő, mind a Boszporusz felől, hogy föltartóztasson minden hajót vagy bármiféle vízi járművet, amely túl közel merészkednék a kert falához. Közvetlenül azelőtt, hogy a hölgyek a szerájból kivonulnak a kertbe, több eunuch körbejár ott, hogy elkergessen mindenkit, aki véletlenül még ott volna, legyen az bár maga a nagyvezír.

Annyira vigyáznak, hogy senki meg ne lássa és szemügyre ne vehesse a Nagyúr szultánáit és odaliszkjait, amikor a szultán nyári költözködése idején egyik szerájból a másikba mennek át, hogy ámbár sűrűn el vannak fátyolozva, és egy csapat fekete eunuch nyüzsög köröttük, a kertre néző házaiknak mindjárt a kapujában jól lefödött és vörös posztóval jól eltakart kocsikba ültetik őket, s ha szárazföldön utaznak, fehér eunuchok lovagolnak előttük, hogy mindenkit elkergessenek, aki netán a közelükbe kerülne. Ha vízi úton mennek, akkor a palotakert parti kapujától egészen a vízig, sőt pár lépésnyire még be a vízbe is, fedett kijárót vezetnek, s a végéhez odakormányozzák azokat a huszonnégyevezős nyitott gályákat, vagyis nagy hajókat, amelyeken egyedül a szultán szokott utazni; ezeket is gondosan elfödik és letakarják vörös posztóval. A fedett kijárónak zöld sátorlapokból van az oldala, s oly módon van megépítve, hogy senki ne láthassa meg, mikor szállnak hajóra a szultánák. De térjünk vissza a kerti vigasságokhoz.

Amikor a fehér eunuchok mindenkit kitereltek a kertből, egyikük jelentést tesz a kizlár agának, a fekete eunuchok fejének. Ez bemegy a hölgyekért a lakosztályukba, és kivezeti őket a kertbe, de előbb az összes fehér eunuchoknak el kell tűnniük onnét. Csak feketék maradnak a kíséretükben, és őrzik őket. Ott sétálgatnak egy darabig, majd megpihennek egy pompás kioszkban, a falak fölé épült, fényűzően berendezett kerti lakban, ahonnan kényelmesen beláthatják a fekete-tengeri szorost és a Propontisz egy részét, és nem kell tartaniuk tőle, hogy bárki is meglátja őket. Ott dalolgatnak, táncolgatnak és vigadoznak kedvük szerint. A rabnőik szolgálják ki őket, s viszik nekik a kávét, sörbetet s az uzsonnára valót. Olykor színjátékkal is szórakoznak, török ízlés szerint. A fekete eunuchok nem mennek be velük a kioszkba, ahol a nők csak maguk között vannak, teljesen szabadon. De a feketék ott tartózkodnak azért nem messze, a kapuval és az ablakokkal szemközt. Mindeme részleteket egy ismerősömtől hallottam, egy vén zsidótól, az meg az egyik fekete eunuchtól, akivel elég jó viszonyban van, mert sok női holmit s a szerájban használatos más portékát szokott eladni neki. Csakis az ő révükön lehet valamit is megtudni abból, ami a szeráj háremében zajlik. S minthogy ezek a csúf uraságok általában igen kevéssé, sőt egyáltalán nem közlékenyek, csak nagyon ritkán és nagyon nehezen tud meg tőlük bármit is az ember.

Fekete eunuchok

A fekete eunuchok Etiópiából vagy Afrika más országaiból származó néger rabszolgák. A legcsúfabbakat választják ki, akiket egészen kicsi korukban teljesen megcsonkítottak és megfosztottak a férfiasság minden jegyétől. Kegyetlen műtét ez, és olyan veszedelmes, hogy tíz-tizenkét szerencsétlen gyerekből, akin végrehajták, legföljebb kettő, ha életben marad. Az effajta rabszolgák nagyon drágák, kiváltképpen, ha még csúnyák is. Többe kerülnek, mint a szép lányok. Minden pasa és előkelő úr tart belőlük legalább kettőt vagy hármat, az asszonyok őrzésére. A szerájban különösképpen sokan vannak, a Nagyúr szultánáinak és odaliszkjainak a szolgálatára rendelve. Van, amelyik a Koránt magyarázza nekik, vagy a mohamedán vallásra tanítja őket, afféle igehirdetői vagy lelkészi feladatot látva el; mások, akik fölcsipegettek néhány morzsát a medicina vagy a chirurgia tudományából, gyógyítgatják őket, ha megbetegszenek; megint mások szolgálnak nekik; végül némelyek - mindenekelőtt a kizlár aga, a fekete eunuchok feje - a magaviseletükre vigyáznak, igazgatják minden dolgukat, sőt még meg is fenyítik vagy más fekete eunuchokkal megfenyítetik őket, ha valamiben vétkeznek. A kizlár agának szerfölött nagy a hatalma a háremben, a nőknek és az összes eunuchoknak parancsol. A mostani különösen nagy tekintélyű férfiú. Minthogy ő érintkezik leggyakrabban a Nagyúrral, igen nagy befolyással van a gondolkodására, minélfogva korántsem éri be annyival, hogy a hárem belső ügyeit igazgassa, hanem igyekszik beleszólni a politikába is, de erről, azt hiszem, írtam már önnek a vezírcseréről szóló beszámolómban.


Fehér eunuchok

A fehér eunuchok szintén rabszolgák, akiket a szüleik megoperáltattak, ugyanúgy mint azokat a bizonyos itáliai énekeseket és zenészeket szokták. A törökök, ha ilyen kerül a kezükbe, mohamedánt faragnak belőle, s mihelyt muzulmánná lett, tovább már nem rabszolga, minthogy egyetlen rabszolga sem az, mihelyt muzulmán lesz. A fehér eunuchok többféle feladatot látnak el a szerájban; többek között rájuk hárul a Nagyúr icsoglánjainak vagy apródjainak a nevelése is; de az asszonyokhoz nem közeledhetnek, és a hárembe sincsen szabad bejárásuk; ehhez nem eléggé csonkák. Sem a fehér, sem a fekete eunuchoknak nincsen szakálluk vagy bajuszuk; egyetlen szál szőr sem serked az állukon.


Lustálkodás, pipázás

Általánosságban mégis azt kell mondanunk, hogy a török hihetetlenül renyhe és lusta népség. Soha nem sétálgatnak, mint mi, a szobájukban vagy a fasorokban. Ha egy török életében előszőr látna egy frankot, amint magában sétálgat fel s alá egyazon helyen, bizonyára azt hinné róla, hogy megbolondult, vagy hogy legalábbis nagy bánat emészti, s azért jár-kel szüntelenül, azt se tudva, hogy mit csinál. A gazdag török idejének java részét evéssel, ivással, szundikálással tölti, vagy a kerevetén ülve pipázgat. Mondhatni, hogy ez a török ember egyik legnagyobb öröme. Aki elvenné tőle a pipáját, az a legkedvesebb mulatságától fosztaná meg. Legtöbbjük állandóan pöfékel, s csak amíg eszik és ájtatoskodik, addig veszi ki a szájából a pipát. Sokan még aludni se tudnak, ha nincs a szájukban a csutorájuk. Megfigyeltem egy érdekes dolgot; pipázás közben soha nem köpködnek a törökök; abbahagyják, mihelyt pipázni kezdenek.


Zene
Sok török azzal mulatatja magát néha, hogy egy gitárforma, háromhúros hangszeren játszik. Képesek óraszám, szünet nélkül elhangicsálni vele, noha a hangzása se nem vonzó, se nem kellemes a fülnek, kivált frank fülnek nem. Itt hírből sem ismerik azokat a szép zeneszerszámokat, amelyekkel azokat a szép hangversenyeket rendezik Európában. Ezek azt se tudják, mi a muzsika. A dalaik, akár hangszeren adják elő, akár énekelik őket, bágyadtak, epekedők, akinek a legkevésbé kényes a füle, az se lelheti kedvét bennük; éneklés helyett torkuk szakadtából kiabálnak.




"

2008. február 25. 12:47:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ezt honnan szedted? Biztos vannak benne informatív és valós dolgok is, de telis tele van féligazságokkal, téves információkkal és félrevezetésekkel...
Ráadásul olyan ,mintha az egész párszáz évvel ezelőtt íródott volna...
Pedig egyelőre csak az első két bekezdést olvastam.

A zarándoklat pl ( hadzs)...nem parancsolat, mert az Iszlámban nincsenek parancsolatok. Az Iszlám öt alappillére közül az egyik...
Kötelező...igen , de vannak kívételek. Akkor kötelező ha az ember testi,fizikai állapota és az anyagi helyzete alapján megteheti. Ha nem ,akkor nem.
Azért annál jóval több a zarándoklat ,mint meglátogatni "Isten szent házát" ahogy itt a cikk írta...egy nagyon komoly "forgatókönyve" van...nem lenne egyszerű leírni, de ha van akit érdekel egyszer leírogatom...bár nem közvetlen függ össze a török témával :))
Az ,hogy a török emberek nagy része folyton csak készül rá...hát a törökök élte általában folyton ezzel telik...nagy terveket szőnek, amiket aztán sose valósítanak meg :) De szeretnek tervezni, álmodozni..:))

A nők...ha valaki járt Törökországban tisztában van vele ,hogy a török nőknek legfeljebb a fele jár "tesettürben" azaz az Iszlám előírásai szerint a testét az arc ,a kézfej és bizonyos mezhebek szerint a lábfej kívételével teljesen takaró ruhában. A legtöbben ugyanúgy szaladgálnak, mint bármely európai nő. Hogy fehér a bőrük? Egy kreol nőnek miért fehéredne ki attól a bőre ha nem megy napra? Vannak fehér bőrüek is és kreolok is...

A többi olyan téma ami egyértelműen arra utal hogy valami nagyon-nagyon régi iromány ez ,az Oszmán birodalom idejéből ( tekintve hogy ugyebár ma Törökországban nincs poligámia, nincs "elfátyolozás", nincs bezárás, nincsenek háremek, nincsenek eunuchok se fehérek se feketék, nincsenek szultánok..))))

A válás megint egy közhely, a válás az Iszlámban nem így történik...

Az alábbi megjegyzést pedig inkább nem is méltatom : "Jól tudja, hogy a legtöbb nő híjával van a szemérmességnek és a tartózkodásnak, s hogyha nem rettegnének a falakától, a talpveréstől, örömest felkínálkoznának a legtöbb férfinak, akivel szembetalálkoznak. Nem sarkalatos erényük a szűziesség, legalábbis nem sokan tudják mi az. "...ezt másra hagyom ...

Bízom benne, hogy nem gondoltad komolyan ,hogy ez az írás informatív és aktuális, és bárkit is érinthet...

Szép estét.

2008. február 25. 20:12:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szerintem egyertelmü, hogy ez az idezet par szaz evvel ezelöttröl szarmazik; nagy valoszinüseggel egy frank törtenetiro tollabol. Szerintem az is egyertelmü, hogy Marika ugyanugy, mint a legtöbben, akiknek török kedvese van, el van ragadtatva ettöl az ismeretlen kulturatol es mindentöl ami ezzel kapcsolatos; legyen az akar egy par szaz evvel ezelöttröl szarmazo, a valosagot elferditetten visszaado irodalmi mü (bar meg ez sem biztos, hiszen ki tudja bizonyitani, hogy nem igy törtentek a dolgok annak idejen..). Marika csak szerette volna megosztani az örömet velünk, ugy gondolom..
Köszönet erte!

2008. február 25. 23:10:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!

Én ezt az irományt az interneten találtam.
Gondoltam, megosztom Veletek.
Nagyon érdekes.

Megyek én is Isztambulba valószínű március végén. De csak pár napra. Aztán Kedvesem jön hozzám.
Én nem fordulok már le erről az útról", amit az élet elém gördített és vállalom az evvel járó "változásokat" is.

Puszi
Marika

2008. február 26. 10:44:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Hatice!

Köszönöm, hogy reagáltál.
Én nagyon sokat olvasok mindenről valóban, ami Törökországgal és a néppel kapcsolatos.
Nekem egy kicsit minden új és régi is a régebben tanultak alapján.
Nem akartam semmi rosszat evvel, hogy bemásoltam, elnézést kérek.

Azon gondolkodtam, hogy ide a blogba írhatna olyan is, aki Török nővel tart kapcsolatot. Vagyis a fordított verzió. Létezik ilyan kapcsolat, ahol a nő a török és a férfi a magyar?? Ha igen és olvassa is valaki, akkor írjon.

Pusz
Marika

2008. február 26. 11:00:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Olyan kategóriakánt, mint igen régi, és igen elferdített iromány nem is volt vele bajom...írtam is többször.
Az egyetlen ami nekem kissé problémás volt az "aktuális és hasznos " jelző :))))de mindegy....

Elég ritka a fordított felállás, de volt itt a blogon is egy férfiú régebben akinél ez volt a helyzet...hátha olvassa még.
Én is egy török lányt ismerek akinek magyar a férje ,de ő nem blogozik.

2008. február 27. 11:40:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

A mi történetünk véget ért...:(((( Egy évig tartott, nagyon szép volt. De a vége már nem.:( Nem tudtam már mit kezdeni azzal, hogy folyton irányítani akart, mindig meg akarta mondani, hogy hogyan éljek (mintha én olyan rossz ember lennék). Nálunk a vallás volt a fő probléma. Eleinte mindig azt mondogatta, hogy abszolút nem várja el tőlem, hogy felvegyem az iszlámot, de az elmúlt néhány hónap csak erről szólt...és szabályosan rám akarta kényszeríteni és azt mondta, hogy vagy muszlim leszek, vagy vége...nem tudom, hogy várhatta el, hogy egy alapból nem vallásos ember néhány hét alatt úgy megváltozik, hogy felvesz egy számára teljesen új és más vallást...pedig amúgy próbálkoztam, voltam mecsetben is, elkezdtem tanulni az iszlámot is, de ő nem bírt várni...Azt mondta, hogy a családja nem nézné jó szemmel, ha nem egy muszlim nőt venne feleségül...hát én mikor kinn voltam, nem azt vettem észre, hogy a családjának lenne velem bármi problémája, meg azóta is folyamatosan tartottuk a kapcsolatot és mindig mondogatták, hogy menjek megint...
Meg mindig olyan szomorú volt...szerintem egy 20 éves ember ne arról beszéljen, hogy milyen nehéz és rossz az élet, és mennyi probléma van...sosem próbált engem meghallgatni, az meg sem fordult a fejében, hogy talán nekem is igazam lehet valamiben, mindig csak az ő érdekeit tartotta szem előtt, és mindig minden csak róla szólt...mert ő a férfi...
Tegnap, mikor elmondtam neki a véleményemet, persze egyből nagyon utált, és még a nevemet sem akarja kimondani soha többet...és azt mondta, hogy imádkozni fog azért, hogy boldogtalan legyek (ez nekem elég fura, mivel ő nagyon vallásos embernek tartja magát)Miután engem letiltott, anyukámnak még egy ideig ecsetelte, hogy mennyire utál, és hogy hazudtam neki, sose szerettem, mert ha szeretném, nem hagynám el...(ő meg ha szeretne, nem akarna rámkényszeríteni semmit...)
Az nagyon fáj, hogy azt hiszi, hogy sosem szerettem...soha életemben nem szerettem ennyire senkit, és még most is nagyon szeretem és már most nagyon hiányzik, de hát ennek így nem lett volna sok értelme... én elmondtam neki, hogy mit szeretnék tőle, az volt a válasza, hogy neki nem kell változnia, mert csak velem van gond...hát erről ennyit.
Remélem másoknak jobban fognak alakulni a dolgok!

üdv,
Barbara

2008. február 28. 12:04:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Barbara!

Jaj, nagyon sajnálom, ami Veled történt.
Nem is tudom, mit mondjak. Én is még "kezdő" vagyok a török párral kapcsolatban, de elképesztően boldog vagyok. Minden nap beszélünk telefonon. Már a kisfiammal is beszélt oroszul. Én nagyon szerelmes vagyok és már alig várom, hogy megöleljen. Megyek Isztambulba márciusban és mindent megbeszélünk majd személyesen Vele.
Én írtam itt egy pár hete, hogy mi reformátusok vagyunk. Én ezt mondtam is a Drágámnak és tudomásul vette. Egyenlőre. De ha arról van szó, akkor én felveszem az Ő vallását. Mindent megteszek azért, hogy a kapcsolatunk olyan legyen, mint amilyen kapcsolatban még soha életemben nem volt részem MAGYAR férfi oldalán!
U.i.: én már abbahagytam a disznóhúsevést is!!

Na puszi
Marika

2008. február 28. 12:23:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Marika!

Azért csak óvatosan azzal, hogy minden feladok a pasi kedvéért... ok, a disznóhúsevés alap dolog, nem is olyan nagy ügy, de azért a vallás felvétele... elég meredek, ha azt az ember csak a másik kedvéért teszi. Én eleinte elég sokat próbáltam alkalmazkodni a férjemhez, mondván ő jött ide, vállalta ezt és akkor én alkalmazkodom többet. Mégiscsak nyitottabb környezetben nevelkedtem, tán én könnyebben fogadok el dolgokat. Ennek az lett a következménye, hogy ő SEMMIT nem fogadott el, és most iszonyat harcokat vívunk egymással, mert nálam betelt az alkalmazkodás pohara, ő meg nem érti, hogy mi a gond, hiszen ő nem iszik, nem nőzik, nem szórja a pénzét...
Nem mondom, hogy ők ilyenek, de az én férjem ilyen, és nem tudom a te barátod milyen, de azért ne akarj mindenben te idomulni hozzá, mert ha hajlamos rá, akkor nagyon a fejedre nőhet...

Éva

2008. február 28. 15:49:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Marika!

Szerintem is gondold még át ezt a vallás dolgot...én sem ettem disznóhúst már egy jó ideje...voltam mecsetben is, vettem könyveket is, de ez neki nem volt elég... És az történt, amit Éva is mond...a fejemre nőtt, folyton csak követelőzött, és az én alkalmzkodóképességem itt elfogyott...Őszintén kívánom, hogy nálatok ne így legyen!

Barbara

2008. február 28. 19:56:00 CET  
Blogger Tamara said...

Sziasztok,

A törökök kiigazítják a próféta szavait
http://www.origo.hu/nagyvilag/20080228-a-torokok-felulvizsgaljak-es-kiigazitjak-mohamed-profeta-kijelenteseit.html
érdekes, érdemes elolvasni

Filmajánló:
Idén március 5., szerda és 16., vasárnap közt 13. alkalommal rendezik meg a Szemrevaló német filmfesztivált. A rendezvény keretében tizenegy új német filmet mutatnak be. A nyitófilm Fatih Akin (Fallal szemben) új alkotása, a halál és a gyász témájával foglalkozó A másik oldalon lesz, amely 2007-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál és az Európai Filmakadémia legjobb forgatókönyvnek járó díját.

A másik oldalon - The Edge of Heaven
német, török 2007
dráma
Ali, a brémai nyugdíjas török prostituáltat vesz maga mellé, hogy életét bearanyozza. Fia, Nejat először elképed, de hamar megkedveli a lányt, mikor megtudja, hogy Yeter csak azért bocsátja áruba testét, hogy lánya egyetemi tanulmányait fizethesse.

Mikor Ali megöli a nőt, Neyat felkerekedik, hogy Isztambulban megkeresse a lányát. Aytent azonban nem csak Neyat keresi, de a török rendőrség is - ők terrorizmussal vádolják.

Film a halálról, a veszteségről, a fájdalomról és mindezek leküzdéséről. Valamint a szeretetről, amit a szülők éreznek a gyerekeik, vagy az élők a holtak iránt. A szeretetről, amely néha két idegen meglepően meghitt közösségében mutatkozik meg.

Hazai Mozipremier: 2008. április 10.

Jó olvasgatást, és filmnézést!

2008. február 28. 20:12:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Vagy ne a házasságban jöjjön már rá...

Éva

2008. február 28. 23:12:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!

Nagyon szépen köszönöm a jótanácsokat és az aggódást!
Nem tudom, mit hoz a jövő egyenlőre. De most minden nagyon jól alakul.

Eddig csak a magyar férfi nőtt a fejemre....

Puszillak Benneteket
Marika

2008. február 29. 9:17:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Tamara!
Kösz, hogy feltetted a cikket!
Üdv.,
Marika

2008. február 29. 9:30:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Csatlakozok az előttem szólókhoz. Szerintem sem jó, ha mindent feladsz a párod kedvéért.
Az egész életeted úgysem tudod megváltoztatni, legfeljebb ideig-óráig.
Speciel nálam ez a vallás téma volt az egyetlen, amiben kötöttem és máig kötöm az ebet a karóhoz. Bár ő nem kérte és nem is kéri tőlem, hogy térjek át, elsőre tisztáztam vele, hogy nem fogok vallást váltani csak miatta. Ha hinni nem tudok, nagyon nagy képmutatásnak és tiszteletlenségnek tartanám az övéivel szemben, ha úgy térnék át, hogy csak neki vagy a családjának akarok kedvezni (akik sajos már többször kifejtették, hogy ha komolyan akarunk egymással foglalkozni, akkor nekem 'meg kell térnem'). Ő eddig mindannyiszor mellém ált ebben a kérdésben és kiosztotta óket. Remélem ez így fog maradni ezután is... :S
A disznóhúst,meg az alkoholt én is kerülöm, ez annyira nem volt nagy áldozat érte. Amin mi sokszor összevesztünk az-az öltözködés.
Sok mindenben szerencséje van, mert szoknyát ritkán hordok, akkor is térd alattig érőt, haspólót sosem.
De a dekortázst nem szereti, sem a pántos felsőket vagy az ujjatlant... kompromisszummal megoldottuk... a pántosról lemondtam az utcán, cserébe a rövidujjúért (mert én negyven fokban nem fogok pulóverben rohangálni), a dekortált alá meg veszek egy vékony, kereknyakú valamit. Eddig ez működik, azóta nem volt veszekedés, nem is érzem hogy annyira szörnyű lenne ezt a pár változtatást betartanom. De azért ő is tett valamit... nem növeszt többet se kecskeszakállat,se rendes szakállat :)) mert azt meg én nem szeretem!
Próbálok vele logikusan, értelmesen beszélgetni az ilyen kérdésekről és világosá tenni, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy én nem abban a kultúrában nőttem fel mint ő, s hogyha követelőzés helyett megmagyarázza a dolgokat és tudunk találni egy mindkettőnknek megfelelő megoldást, akkor szívesen alkalmazkodok.
Ez eddig működött-lekopogom-remélem ezután sem lesz ez másképp!

Szép napot mindenkinek!!!!

2008. március 1. 11:30:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ja bocs, Szilvia voltam :)

2008. március 1. 11:31:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Van valaki aki márcisban utazik Istambulba?

Zsuzsa

2008. március 1. 16:10:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Továbbfejlődött bennem ez a vallás/váltás dolog.
Említettem, hogy a párom családja nem fogad el engem. Vagyis nem személy szerint engem, hanem azt a tényt, hogy a párom feleségül akar venni úgy, hogy én nem vagyok muzulmán.
Számtalanszor beszélgettem erről a párommal, mindketten arra lyukadtunk ki, hogy hit nélkül értelmetlen felvenni egy vallást, erre hajlandó amúgy sem lennék hajlandó, és neki sem tetszik a gondolat, hogy "csak" papíron legyek muzulmán. Vagy szívből, vagy sehogy! Hozzá kell tennem, hogy őt nem zavarja, hogy nem vagyok "igazhitű", elmondta, hogy látja, hogy mennyire tisztelem a vallását és segítem őt, hogy gyakorolja, soha nem mondtam rosszat róla. Abba is belementem, hogy ha lesznek gyerekeink, azok legyenek muzulmánok.
Tehát ez alapból nem jelent gondot köztünk. Csak a családja...
Ő már bejelentette az anyukájának, hogy komoly köztünk a dolog, erre az volt a kategórikus válasz, hogy nem akarja. A párom mondta, hogy ő már döntött, ez nem vita tárgya, erre jött a hiszti, hogy persze mert te sosem foglalkozol velem és a véleményemmel.
A párom azt mondta, hogy a család és én két különböző helyen vagyunk a szívében, ezért választani lehetetlenség, hogy ki maradjon ott, ezt nekik is meg kell érteniük. Nem fogják...
Az összeköltözésünknél felmerült, hogy ott vagy itt? Ő mindenképpen ide akar jönni, pont a család miatt. Írtam, hogy az apukája haldoklik, az mondta ha meghal az anyukája mindenféleképpen vele akar majd élni, nem a bátyjaival, mert nem szereti a menyeit.És neki akkor kötelessége ebbe belemenni, de ha mi ott élünk együtt, akkor hozzánk sem akar/tud majd jönni miattam és akkor ő úgy fog szerepelni,mint aki nem teljesíti a kötelességét. Ezért találta ki, hogy ha ő költözik ide, akkor az anyjának nincs más választása mint menni a másik két fia közül valamelyikhez, mivel a párom eleve kiesett a körből, mert nem Törökországban él.
Nagyon félek... a párom állandóan azt mondja, hogy ne aggódjam már túl ezt a dolgot, minden változó, javulhat a helyzet, ő ebből nem csinál problémát, mindent meg tudunk oldani, ő már engem választott, velem akar maradni. Csak irtózatos még csak a gondolat is számomra, hogy egy nap majd azt mondhatja: én nagyon szeretlek téged, de nem hajlandók engedni, nem tudom ezt a konfliktust megoldani, szükségük van rám, ezért mi nem lehetünk együtt!
Mit tehetnék akkor? Nem mondhatom, hogy ne, mert mégiscsak a családjáról van szó. Erre nagyon dühös lett, hogy miért gondolkodok ilyen butaságokon, miért nem látok kicsit pozitívan, ő ilyet nem fog mondani, mert engem választott és velem fog maradni.
Nem akarok konfliktust, de arra nem vagyok képes, hogy hazugságban éljek úgy hogy nem hiszek, nem akarom őt elveszíteni. Elfogadtam, hogy ő muzulmán, segítem őt,nagyon sok szabályához alkalmazkodom, kompromisszumokkal mindent megoldunk.
De az a gondolat elviselhetetlen, hogy úgy veszítsem el őt,hogy imádjuk egymást és semmit sem tudjak ellene tenni....
Fúú, bocs ezért a hosszú hozzászólásért, jól esett mindezt leírni.
Mivel javíthatnék a helyzetünkön?

Vigyázzatok magatokra, szép napot!

Szilvia

2008. március 2. 11:08:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Régóta olvasgatom a hozzászólásokat. Furcsa, hogy többségében lányok írnak ide. :-)
Na de lehet, én vagyok a nagy kivétel, aki fiú és török párja van. :-)
Éppen Isztambulban keresek állást, de hát Budapestről.
Van valakinek valami hasonló tapasztalata, tanácsa, stb...? :-)
Előre is köszönöm!
Üdv.,
P.

2008. március 2. 18:16:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Sziasztok Kedves Lányok!

Ami engem illet. Minden nap beszélünk telefonon. Este - reggel. Mint már írtam, beszélt kisfiammal is.

Tegnap megkrdeztem Tőle azt is, hogy Törökországban elfogadott az, hogy egy török férfi egy olyan nővel kösse össze az életét, akinek már van gyereke egy másik férfitól?
Azt mondta, szinte kiabálva: értsem meg, neki én úgy kellek, ahogyan vagyok. Így gyerekestül. Azt mondta, segít nekem mindenben és a társam lesz egész életemben. Tudom, ezek csak szavak, de annyira jól esik.
De azért van bennem egy félsz. Azt sem bánnám, ha Törökországban fogunk élni. De ez akkor sem a klasszikus kezdetekből induló kapcsolat lenne. És a mindennapok hogyan zajlanak majd? Hogyan fog ő a mostani magányos férfiéletéből hirtelen átállni egy családi életre.
Van valakinek tanácsa vagy ötlete evvel kapcsolatban?
Üdv.,
Marika

2008. március 3. 12:18:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Zsuzsa!

Ezen a heten foglalom le a jegyem, egyenlöre ugy nez ki, h marcius 21-én utazom Istanbulba a völegényemhez. Még nem tudom, h malevvel, vagy a török légitársasággal utazom, majd ahol olcsobb. Neked már sikerült lefoglalnod a jegyet? Mikor szeretnél menni?

Klszi

2008. március 3. 12:32:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klszi!!!

Nagyon örülök, mert márc 20, vagy 21.-én utazom Istambulba a kedvesemhez, előszőr!!! most néztem van jegy 51600 Ft!!

Még nem foglaltam le. 20.án nappal van de a 21-e az éjjel indul!

Szólj mikor utazol, mert jó lenne együtt menni!:) Félek a repléstől!
Köszi!

Zsuzsa!

2008. március 3. 14:40:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Zsuzsa!

Néztem én is a jegyeket a malevnél, tenyleg elég késön indul 21-én. En még ma megbeszélem a kedvesemmel, h 20 vagy 21, mert ez a késöi idöpont egy kicsit kellemetlen szerintem mindenki számára, de ha Öt nem zavarná akkor én jobban szeretnék menni 21-én mert még pár elintézni valo dolgom van 20-án, de majd holnap pontosítunk, rendben? Meddig maradsz Istanbulban? Mikor szeretnél haza jonni, én 30-án jovok haza az biztos. Nem kell izgulnod a repulés végett, nekem már természetes sajnos, de remélem, h minden ugy alakul ahogy tervezzuk és augusztusban eskuvonk után már maradok kint.
Tovabbi szép napot
Klszi

2008. március 3. 16:19:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Én is 21-én utazok Istambulba :-) Azzal a 23.15-ös géppel. Szintén hasonló gondolatok miatt, még én is el akarok pár dolgot intézni előtte :-) Ha ti is azzal jöttök,akkor csatlakoznék hozzátok..ha szabad.
Adrienn

2008. március 3. 16:48:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Klszi, és Adrienn!

Szerintem az éjszakai gép nagyon későn van. Nem tudom ma én is megbeszélem, hogy mi legyen, de lehet, hogy marad a 20, de 21 sem kizárt, ha a Kedvesemnek nem gond...

Tényleg nagyon jó lenne együtt menni, el sem hinném, hogy ilyen szerencse létezik:) Talán mégis!:)
Jegyet még nem foglaltam.
És izgulok nagyon!
Én sajna már 23,án jövök vissza, ha 20.án megyek, ha később egy nappal akkor értelemszerűen ott is egy nap tolódással:)
Nem tudom milyen lesz az első találkozás! Egy hotelban leszünk:)

Légyszi irjatok, hogy mikor mentek pontosan, és akkor megbeszélhetnénk mindent:)
Nagyon jó lenne!
puszi!

Zsuzsa

2008. március 3. 17:42:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

A 21-én repülőknek üzenem, hogy igyekezzenek a lefoglalással, ha Malévval mennek, mert azok az 51600 forintos jegyek drágulni fognak minél közelebb van a dátum.

Üdv mindenkinek

Ada

2008. március 3. 18:41:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Megnéztem a Turkish Airlines oldalát 21-én 19:45-s érkezéssel megy a menetrendszerinti járat...És olyan 204 Euro-ba kerül a jegy.Nem gondoltam, hogy pénteken csak éjszakai járat van:-(
Pedig én is akkor szeretnék menni.
Vicus

2008. március 3. 18:59:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

A THY egy tök jó légitársaság, csak sajna jóval drágább is, mint a Malév. :(

Éva

2008. március 3. 20:28:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

A THY nem feltetlenül dragabb mint a Malev föleg ha nagyon kesön veszıtek meg a jegyet.
Marika, keszülj fel, ha Törökorszagban szeretnetek elnı akkor eleg nehez lesz, nem csak nekı hanem neked ıs. Mas vılag, mas szokasok. Ha nem tudsz törökül mındenben ra leszel utalva es ezt sok nö egy ıdö utan nehezı vıselı el ( föleg akınek önallo elete volt elötte). Nem tudom hogy a többıek hogy vannak vele en peldaul nagyon nehezen vıseltem a rokonok kı - be jarkalasat az elejen... De persze mındenhez hozza lehet szoknı csak akarnı kell... Szoval sok szerencset!
Mine

2008. március 3. 21:04:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Marika! Sok szerncsét kívánok én is neked! Egy dolgot nem tudok pontosan de asszem kella gyereked apjának a beleegyezése, hogy elbóvidd az országból, ugyanis akkor hogyan él a láthatási jogával? Ha kiskorú akkor nem olyan egyszerű ez asszem, ha tévedek elnézést kérek!

Tényleg rdágul a jegy az időpont közeledtével? De ugye nem nagyon?

Zsuzsa

2008. március 4. 5:27:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Beszéltem a kedvesemmel és neki teljesen mindegy mikor érkezem, csak már legyek ott. Szerintem ha már ilyen szépen összegyültünk és Adrienn már lefoglalta a jegyét, akkor én 21-e mellett szavazok.
Néztem amugy thy - itt a jegy nem sokkal dragább, sött én sokszor figyelem, mert februárban mikor itt volt a kedves akkor még olcsobban jött a thy -val mint ha malevvel jött volna. A jegyek szerintem nem fognak nagyon drágulni, de én már legkésöbb holnap szeretném lefoglani.

2008. március 4. 8:56:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Bocsánat! Klszi voltam

2008. március 4. 8:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Ezen a héten a török kultúráról, életmódról beszélgetünk a Dzsungelben egy lánnyal és egy kazah tanárral. Hallgassátok, szóljatok hozzá!
Online a www.radiomi.hu -n hallgatható.
csütörtök 16óra, Dzsungel-kultúrkalandok

2008. március 4. 10:43:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok !
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Én belevágtam a törökbe. SZavak, nyelvtan, minden. Nekem nem probléma. Nagyon hamar tanulok nyelvet. Ha kimennék, egy év alatt hamar megtanulom. Evvel nincsen gond.
Én a mindennapoktól tartok egy kicsit.
Annyira szép ez az ország, olyan más az élet ott. Egyáltalán a törökök a mindennapjaikat hogyan élik meg? Reggel hatkor kel rohan dolgozni, utána az iskolába, este 10 felé az ágyba, reggeli, ebéd nélkül? Én nem hiszem, hogy ezt csinálják.
Az én DRÁGÁM (direkt így írom) már 45 éves, azelőtt katona volt. Most éli világát, de nagyon szeretne családot és egy rendes társat. És erre a szerepre engem szemelt ki magának. Azt mondta, a csillagokat is lehozza nekem. De aztán jön a pofára esés, amikor beköszöntenek a mindennapok. Egyáltalán a nőket hagyják dolgozni? stb. Millió kérdés. És van, amit tőle nem merek megkérdezni, mert félek, félreérti. Ha van itt esetleg török Úriember, akkor szóljon egy-két szót!!
Üdv.,

Marika

2008. március 4. 12:45:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Kedves Lányok!

A kisfiam magyar apja annyira "rendesen" foglalkozik az utódjával, hogy sem a születésnapján, sem karácsonykor se semikor nem is érdeklődik felőle. A megállapított kétheti láthatóságot ő besűríti félévi fél napba! Ráadásul már új családja van, új gyerekkel.
Szerintem semmiféle erkölcsi alapja nincsen ahhoz, hogy én a gyermeknek egy rendes ATA TÜRKÖT biztosítsak!
Ja! És ráadásul az országot is készül elhagyni, ami egyenlő avval is, hogy a kisgyerekét is elhagyja.

Hát ennyi erről

Puszi

Marika

2008. március 4. 12:49:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok! Akor én most nem tudom mikor menjek:)
Nekem 20.a lett volna jobb, de lehet ha éjjel epülök, akkor nem is veszem észre:)

Még jelezni fogom!

Zsuzsa

2008. március 4. 14:56:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Megnéztem 20-ára már drágább lett a jegy, 56800ft, ha így halad el sem tudok utazni, mert még nem tudom megvenni a jegyet. Lehet, hogy 70 ezer is lesz? Akkor sajna nem megyek, max a 21.én de annak is tuti megy fel az ára, most még annyi mint tegnap.

Zsuzsa

2008. március 4. 16:02:00 CET  
Blogger Istanbulayran said...

Itt nézzétek meg:
www.aeroviva.hu!
Üdv.,
Marika

2008. március 4. 16:39:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Az nagyon jó lenne, ha együtt tudnánk menni..:-) Legalább kicserélnénk a tapasztalatainkat. :-)) Így gyorsabban is menne az idő. Addigra már úgy fel leszek dobva, hogy majd le kell szíjjaznotok az ülésbe..:-)
Én 25-én jövök haza,délután(török idő szerint 16.20-kor indul a gép). Én már múlt héten elintéztem a jegyet, és csak azért nem előbb, mert akkor lett kész az útlevelem. Tudom, hogy nem egyszerű(én is kölcsönből intéztem). Ő ki akarja fizetni, de mivel csak akkor találkozunk...csak kölcsönből ment..:-(
Hétvégén majd még bővebben írok.(belefúlladok a papírmunkába)
Puszi
Adrienn

2008. március 4. 16:55:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Lefoglaltam a jegyem, március 21-én én is repülök Istanbulba a 23:15 járattal. Akkor már ketten vagyunk Adrienn:) Zsuzsa hogy döntöttél?


Klszi

2008. március 5. 8:20:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Klszi!

Még nem tudtam lefoglalni, mert félek nem lesz még a héten pénzem kifizetni, de asszem veletek megyek, nem 100% de jelezni fogom. Így nekem is sokkal könnyebb lenne, mivel még sosem voltam. Ti is Istambulban lesztek? Én igen. És izgulok, mert most talizunk előszőr élőben...:)
Ősszel jön Ő,ha minden igaz.

Pusssz

Zsuzsa

2008. március 5. 11:44:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Zsuzsa!

Nekem a völegényem istanbuli, igy én is ott fogok tartozkodni. Biztos nagyon izgatott lehetsz az elsö talalkozástól...de szerintem minden nagyon csodálatos lesz!

Üdv. Klszi

2008. március 5. 14:56:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Először írok ide, nemrég akadtam rá erre az oldalra. De nagyon jó tudni, hogy vannak akik hasonló cipőben eveznek mint én. Ősztől Törökországban fogok tanulni, sajnos egyelőre úgy néz ki, hogy csak fél évig, pedig nagyon szeretnék maradni. Néhány hónapja öszejöttem egy török sráccal itt Magyarországon, és komolyan mondom, ilyet még nem tapasztaltam, annyival jobb, mint eddig bármelyik magyar pasim. És most dúl a szerelem, és olyan jó lenne együtt, de csak msn-en tudunk beszélni. Még fél év míg újra találkozunk, mire kimegyek. De ő meg lehet elmegy egy másik országba tanulni, bár legutóbb már azt mondta, ha én egyszer oda kimegyek, lehet nem jövök vissza, és ő sem megy sehová, és együtt lehetünk. Nem merem nagyon beleélni magam a dologba, pedig nagyon jó lenne, csak nem akarok nagyot csalódni. Meg azért kicsit félek, annyira más kultúrában nőttünk fel. De végülis ezen még ráérek aggódni. Ja, és elkezdtem törökül tanulni:)
Mit gondoltok?

Dina

2008. március 5. 16:12:00 CET  

Megjegyzés küldése

<< Home