2010/07/29

Török házastárs - 2010. augusztus 1-től

Itt folytatódik a "Török házastárs - 2009. június 1-től" poszt.

Előzmények:

2004.
2005.
2006. (január - október)
2006. október - december
2007. január - december
2008. január - március
2008. április
2008. május
2008. június (augusztus 19-ig)
2008. augusztus 20-tól
2008. október 16-tól
2008. november 20-tól
2009.június 1-től

180 Comments:

Blogger Csilla said...

Sziasztok!

Nekem a munkavallaoi engedellyel kapcsolatban lenne kerdesem, mivel ket eltero informaciot kaptam es nem tudom, hogy melyikre hallgassak.
Itt Törökorszagban azt az infot kaptam, hogy munkavallaloi engedelyhez eloszor is legalabb 6 honapos vizumra lesz szuksegem, azt el tudom intezni Aydinban. Ehhez fel kell majd mutatnom egy jokora osszeget a bankszamlan, meg fenykepek stb. Ezutan a munkahellyel karoltve kell intezni a tovabbiakat az engedelyekhez, de mehet itt minden Torokorszagban es ha rendben van a munkaltato akkor nem is tul hosszu procedura az engedely megszerzese.
Ezzel szemben Magyarorszagrol a Torok Nagykovetsegrol azt irtak, hogy csak is rajtuk keresztul lehet intezni es hogy rogton munkavallaloi vizumert kell folyamodni, kellenek papirok kitoltve a vallalattol aki alkalmazna es hogy akar tobb honapos procedura is lehet. Na most kerdem en ki var honapokat manapsag egy munkavallalora??
Sajnos mar megtapasztaltam, hogy senki, mivel 2,5 honapja talaltam egy tuti kis allast, de mire elkezdhettuk volna intezni a papirokat haza kellett utaznom csaladi tragedia miatt:( Most mar itt vagyok megint, de persze mar nem kellek nekik, betoltottek az allast. Ugyhogy ezuton is kernek mindenkit, ha van barmilyen otletetek, tanacsotok Izmir kozeleben hol talalhatok munkat, akkor szivesen varom.

Koszonom!
Szep napot mindenkinek,
Csilla

2010. augusztus 5. 14:53:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Ha kint szeretnék házasodni akkor tényleg csak három dokumentum kell részemről: birth certificate, single certificate meg házasságkötési szándék nyilatkozat? Az utóbbit hol kell kérni vagy azt én irom meg? Jó lenne ha tudna valaki segiteni... előre is köszi. Dalma

2010. augusztus 6. 23:12:00 CEST  
Blogger Hisss said...

Szia Dalma!
Nem elég. U.n. Apostil-t kérnek. Ezt a lakhelyed szerinti anyakönyvvezetőn keresztül intézheted. Ott érdeklődj jelenleg a te irataidon és nyilatkozatodon kívül a párodtól mire van szükség. Eredetiben küldje el és az OFFI -nál fordíttatsd magyarra.
A kész apostil-t a születési anyakönyvi kivonatot, hajadonnyilatkozatot és házassági szándék nyilatkozatot pedig ugyanott törökre. Csak az OFFI-t fogadják el hiteles fordításnak.
Hisss

2010. augusztus 8. 21:36:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Hiss, köszönöm a választ bár még mindig nem világos egy két dolog. Én hivtam az anyakönyvezetőt, azt mondták Törökország nem apostil köteles... Meg lenne más kérdésem is. Tudnál segiteni, esetleg skype.on , msn.en tudnánk egy pár szót váltani? nagyon köszönöm! Ja és a házasságkötési nyilatkozat az milyen formátumú ? Én irom vagy azt is anyakönyvezetőnél vagy hol kell kérni??? Dalma

2010. augusztus 9. 19:13:00 CEST  
Blogger Hisss said...

Dalma:
Csókoltatom a "nagytudású" hivatalnokokat :)
Köteles, nem köteles, kérik 100 ból 90 helyen. A szándéknyilatkozatról én sem találtam hivatalos formanyomtatványt eddig, de párat már fordítottam. A lényege pedig az, hogy egy dokumentumon belül szerepelnie kell mindkettőtök összes személyes adatának és a nyilatkozó nyilatkozik, hogy a nevezettel Törökországban házasságot kíván kötni és ennek semmiféle jogi akadálya nincsen. Adj egy msn címet, ha tudok szivesen segítek.
Hisss

2010. augusztus 10. 6:10:00 CEST  
Blogger Szilvi said...

Sziasztok,

Szeretném a tanácsotokat kérni, Törökországba utazással kapcsolatban. Ősszel mennék először egyénileg, de nem találok normális repjegyet -ami nem átszállásos és főleg normális áron van- Antalyába mennék. Ti hogyan szoktatook utazni?? Milyen társaságnál foglaljátok a jegyet? Nálam a busz is szóba jöhet, nem gond a hosszú út, csak mennék már!!!! :)

Köszönöm előre is a tanácsotokat!!!

Üdv,
Szilvi

2010. augusztus 10. 7:15:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

hISS, az msn.em dalmabenjamin@hotmail.hu előre is köszi, tényleg felhivtam mindenkit és senki nem mondta a házasságkötési nyilatkozatot, csak itt a neten olvasok róla.... várom, hogy beszélgessünk, köszi előre is

2010. augusztus 11. 22:40:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szilvi!
Antalyba megyek én is szeptemberben, a www.bestcharter.hu oldalon van jegy 65 000 ft.ért közvetlen járat szerintem nem vészes.... bár attól függ... Dalma (én nem mennék busszal) vegyél fel msn.re ha gondolod dalmabenjamin@hotmail.hu

2010. augusztus 11. 22:42:00 CEST  
Blogger Szilvi said...

Kedves Dalma,

nagyon köszi az ajánlatot, megnézem ezt az oldalt. Én amúgy októberben mennék valószínűleg...előbb sajna nem jön össze.

2010. augusztus 12. 8:17:00 CEST  
Blogger Szilvi said...

Jaj, csak még egy kérdés....ebben a vízum is benne van, vagy azt külön kell intézni?? Bocs, hogy ennyit kérdezek, de még sosem utaztam így ...
Amúgy megnéztem az oldalt, nagyon jó és lehet, hogy szept. végén sikerül is menni. :))) Alig várom már!!!

2010. augusztus 12. 8:23:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szilvi, a vizumot azt kint kell fizetni az antalyai reptéren, 15 eur talán ha jól emlékszem, az útlevél vizsgálat előtt kell megvenni, nem lehet eltéveszteni, mindenki oda fog sorba állni először. sok sikert neked és magamnak is :) ha van kedved irj emailt is, hogy milyen a kapcsolat, mit vársz tőle, stb.. érdekelnek a sorstársnőim... Dalma

2010. augusztus 12. 20:47:00 CEST  
Blogger Szilvi said...

Értem, rendben!!! Köszönöm szépen a segítséget!
Msn-re felveszlek a jövő héten, mikor már otthon leszek, mert most nyaralok épp.
Sok sikert Neked és a többieknek is! :)

Jah, amúgy ez csak baráti kapcsolat a török pasival...bár akárhogy is alakulhat később...amúgy már 3 éve tart, csak még eddig nem tudtam kiutazni, de most ezt is bepótoljuk... :)

2010. augusztus 13. 7:42:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

2010. augusztus 14. 9:41:00 CEST  
Blogger Unknown said...

SZiasztok csajok!
Megjöttem egy hónapos utamról Törökországból :)
Már menyasszonyként :P Megkérték a kezem :P
Megvolt az 'imam nikahi'... :)
Van gyűrűnk is :)
Lesz egy beszámoló hamarosan de még várnotok kell egy kicsit mert sajnos az időm nem engedi...
Egyébként októberben ki jön? :D
Hol lehetne olcsón repjegyet venni? és ki-mikor menne? én csak okt-15 után :)Valaki még?puszi csajok :)Nushe voltam ;)

2010. augusztus 14. 9:43:00 CEST  
Blogger Nikol said...

Nushe, GRATULÁLOK!!!!!!!!!
:D
mi lehet h okt 15 körül megyünk majd istanbulba, de még nem biztos!!
esküvő mikor lesz???
alig várom a blogot :))

2010. augusztus 14. 17:07:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Gratulálok Nushe! Úgy beszélgetnék sorstársakkal... irjatok már vagy vegyetek fel msn.re. Dalma (dalmabenjamin@hotmail.hu) Mindenki bolondnak néz, hogy férjhez akarok menni Törökországban. Jó lenne tudni, hogy másoknak is sikerült és jó lenne beszélgetni. Nushe mi az az imam nikahi? Hogy volt ez a lánykérés? Légyszi irj.

2010. augusztus 14. 18:12:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Valaki segitsen már, hogy hogy irjak meg magyarul egy házasságkötési szándéknyilatkozatot? hogy néz az ki? egy mintát nem tudna valaki küldeni? tsk Dalma

2010. augusztus 14. 18:22:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!
Ez a számdéknyilatkozat majd nekem is jól jönne ha valakinek lenne ilyenje. :D
Az imam nikahi, magyarra ugy lehetne lefordítani hogy "isten elötti házasság"
Tehát Allah elött elfogad a család és a párod na és persze te is őt.El kellet mondanom 3x hogy kabul ettim azaz elfogadom.
ezzel egybekötve volt egy gyűrű felhuzás is.
Az esküvő az jövöre vagy ha befejeztem a sulit csak azután, meg hát rettenetesen pénzfüggő az egész...ami pedig nincs :(
Köszönöm a gratulációt.
Valaki tud nekem segíteni lenne pár kérdésem az esküvövel kapcsolatban.
Elöször is ha elakarjuk inditani az esküvőt, milyen papirok szükségesek hozzá az én részemröl és mik az ő részéről?
Mit ajánlotok ha ott is és itt is megesküszünk vagy inkább kint és csak fordittassuk le a házassági anyakönyvet?melyik lenne olcsóbb megoldás?
A következő kérdésem pedig az lenne hogyha összeházasodtunk akkor rögtön megkapjuk a kettős állampolgárságot?
Ha lenne egy olyan tervünk hogy házasság után ki akarnánk menni Angliába, és ugye ő megkapná a házassággal az Uniós állampolgárságot így künnyen mehetnénk.
Ez így lehetséges?Gondolom h nem ilyen egyszerű...
na bocsi csajok a sok kérdésért de érdekelne a dolog nagyon...
Puszi csajok!
Utóirat : Melának sok boldogságot és gratulációt! :)
Nushe voltam

2010. augusztus 14. 23:10:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nos én is azzal kezdeném, amivel általában minden új látogató, hogy mennyire örülök, hogy megtaláltam az oldalt! :)
Nem is hittem volna, hogy ennyire népszerűek a török férfiak a magyar lányok/nők körében. Bár nem csodálkozom, hisz nagyon magával ragadó a stílusuk.

Szeretnék tőletek tanácsot kérni! A történetem a következő:
Két hónapja megismerkedtem Pesten egy török fiúval, aki akkor azt mondta nekem, hogy olasz és hogy Milánóban tanul, de ő Szicíliából származik. Mivel én nem beszélek olaszul, így elég hihető volt a sztori számomra. Az első randinkat követően elég gyorsan belehabarodtam közvetlen stílusába, Istenbe vetett mély hitébe, főzőtudásába, intelligenciájába és végeláthatatlan humorába! Azt mondta, hogy Erasmusos diák és ott tanul azon az egyetemen, ahol én. Sajnos általában csak hétvégente tudtunk találkozni, mert nekem ha kellett jönnöm vidékre dolgozni a családi vállalkozásunkban, ugyanis most anyukám beteg és fontos , hogy támogassam itthon a családot.
A lényeg, hogy egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Én csak úgy ittam a szavait és nagyon rég éreztem magam ilyen boldognak mint vele. De sokszor lerángatott a rózsaszín felhőkből, mikor mondta, hogy ne legyek belé szerelmes mert neki el kell mennie és mi nagyon különbőzőek vagyunk és nem akarja összetöni a szívem.... én igazából ezekről nem is akartam tudomást venni, mert valahogy láttam a szemében, hogy ezt ő sem gondlja komolyan. Végül kb egy hónap után eljött a családomhoz! Ők is imádták! Főzött nekünk meg minden. Bár nem beszélt senki közös nyelvet, így csak én fodítgattam, de nagyon jól éreztük magunkat!!!! Ezt követően jobban elmélyült a kapcsolatunk, viszont egyre több homályos dolog fedte Kedvesemet. Mert mindig az én lakásomon voltunk fenn Pesten, illetve mondta, hogy nem tudunk oda elmenni , ahol ő lakik, mert a barátjánál ott vanak a szülei és ..... Mondta, hogy most is csak miattam van itt, mert eredetileg már korábban haza akart menni, de mivel megígérte, hogy megvárja a szülinapom, ezért csak azután megy haza. Nos miután másfél hónap után megvolt a szülinapom, másnap mondta, hogy akkor üljünk le mert el kell mondania valamit! Remegő kézzel és könnyes szemmel mondta, hogy ő valjójában kurd és csak nyaralni jött Magyarországra egy hónapra és az egész csak egy hülye játéknak indult és utána csak egyre nehezebb volt elmondania. Tudja, hogy nagy butaság volt és tudja, hogy nem akarok többé szóba állni vele, de ezt el kellett mondania. és valójában Isztanbulban tanult és Antalyából származik, ott él a családja. De egyébként minden más igaz volt!!!! És ezt az egészet azért csinálta, mert itt Európában csak negatív sztereotípiák élnek a törökökről és a muszlinokról, Olaszország pedig jól van marketingelve és mindenki úgy godnolja, hogy csak az olasz pasik hordanak Armanit, ők tudnak főzni és viccesek lenni. És ő valóban tökéeletesen beleillet ebbe a képbe, még soha nem hordozott valaki így a tenyerén mint ő. Mondta, hogy ő egyáltalán nem akart semmi komolyat vele, de aztán valahogy máshogy alakultak a dolgok és nem hitte, hogy még vala ilyet fog érezni, ugyanis korábban volt egy meglehetősen nagy csalódása.

-1-

2010. augusztus 14. 23:35:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nos én is azzal kezdeném, amivel általában minden új látogató, hogy mennyire örülök, hogy megtaláltam az oldalt! :)
Nem is hittem volna, hogy ennyire népszerűek a török férfiak a magyar lányok/nők körében. Bár nem csodálkozom, hisz nagyon magával ragadó a stílusuk.

Szeretnék tőletek tanácsot kérni! A történetem a következő:
Két hónapja megismerkedtem Pesten egy török fiúval, aki akkor azt mondta nekem, hogy olasz és hogy Milánóban tanul, de ő Szicíliából származik. Mivel én nem beszélek olaszul, így elég hihető volt a sztori számomra. Az első randinkat követően elég gyorsan belehabarodtam közvetlen stílusába, Istenbe vetett mély hitébe, főzőtudásába, intelligenciájába és végeláthatatlan humorába! Azt mondta, hogy Erasmusos diák és ott tanul azon az egyetemen, ahol én. Sajnos általában csak hétvégente tudtunk találkozni, mert nekem ha kellett jönnöm vidékre dolgozni a családi vállalkozásunkban, ugyanis most anyukám beteg és fontos , hogy támogassam itthon a családot.
A lényeg, hogy egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Én csak úgy ittam a szavait és nagyon rég éreztem magam ilyen boldognak mint vele. De sokszor lerángatott a rózsaszín felhőkből, mikor mondta, hogy ne legyek belé szerelmes mert neki el kell mennie és mi nagyon különbőzőek vagyunk és nem akarja összetöni a szívem.... én igazából ezekről nem is akartam tudomást venni, mert valahogy láttam a szemében, hogy ezt ő sem gondlja komolyan. Végül kb egy hónap után eljött a családomhoz! Ők is imádták! Főzött nekünk meg minden. Bár nem beszélt senki közös nyelvet, így csak én fodítgattam, de nagyon jól éreztük magunkat!!!! Ezt követően jobban elmélyült a kapcsolatunk, viszont egyre több homályos dolog fedte Kedvesemet. Mert mindig az én lakásomon voltunk fenn Pesten, illetve mondta, hogy nem tudunk oda elmenni , ahol ő lakik, mert a barátjánál ott vanak a szülei és ..... Mondta, hogy most is csak miattam van itt, mert eredetileg már korábban haza akart menni, de mivel megígérte, hogy megvárja a szülinapom, ezért csak azután megy haza. Nos miután másfél hónap után megvolt a szülinapom, másnap mondta, hogy akkor üljünk le mert el kell mondania valamit! Remegő kézzel és könnyes szemmel mondta, hogy ő valjójában kurd és csak nyaralni jött Magyarországra egy hónapra és az egész csak egy hülye játéknak indult és utána csak egyre nehezebb volt elmondania. Tudja, hogy nagy butaság volt és tudja, hogy nem akarok többé szóba állni vele, de ezt el kellett mondania. és valójában Isztanbulban tanult és Antalyából származik, ott él a családja. De egyébként minden más igaz volt!!!! És ezt az egészet azért csinálta, mert itt Európában csak negatív sztereotípiák élnek a törökökről és a muszlinokról, Olaszország pedig jól van marketingelve és mindenki úgy godnolja, hogy csak az olasz pasik hordanak Armanit, ők tudnak főzni és viccesek lenni. És ő valóban tökéeletesen beleillet ebbe a képbe, még soha nem hordozott valaki így a tenyerén mint ő. Mondta, hogy ő egyáltalán nem akart semmi komolyat vele, de aztán valahogy máshogy alakultak a dolgok és nem hitte, hogy még vala ilyet fog érezni, ugyanis korábban volt egy meglehetősen nagy csalódása.

-1-

2010. augusztus 14. 23:36:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nos én is azzal kezdeném, amivel általában minden új látogató, hogy mennyire örülök, hogy megtaláltam az oldalt! :)
Nem is hittem volna, hogy ennyire népszerűek a török férfiak a magyar lányok/nők körében. Bár nem csodálkozom, hisz nagyon magával ragadó a stílusuk.

Szeretnék tőletek tanácsot kérni! A történetem a következő:
Két hónapja megismerkedtem Pesten egy török fiúval, aki akkor azt mondta nekem, hogy olasz és hogy Milánóban tanul, de ő Szicíliából származik. Mivel én nem beszélek olaszul, így elég hihető volt a sztori számomra. Az első randinkat követően elég gyorsan belehabarodtam közvetlen stílusába, Istenbe vetett mély hitébe, főzőtudásába, intelligenciájába és végeláthatatlan humorába! Azt mondta, hogy Erasmusos diák és ott tanul azon az egyetemen, ahol én. Sajnos általában csak hétvégente tudtunk találkozni, mert nekem ha kellett jönnöm vidékre dolgozni a családi vállalkozásunkban, ugyanis most anyukám beteg és fontos , hogy támogassam itthon a családot.
A lényeg, hogy egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Én csak úgy ittam a szavait és nagyon rég éreztem magam ilyen boldognak mint vele. De sokszor lerángatott a rózsaszín felhőkből, mikor mondta, hogy ne legyek belé szerelmes mert neki el kell mennie és mi nagyon különbőzőek vagyunk és nem akarja összetöni a szívem.... én igazából ezekről nem is akartam tudomást venni, mert valahogy láttam a szemében, hogy ezt ő sem gondlja komolyan. Végül kb egy hónap után eljött a családomhoz! Ők is imádták! Főzött nekünk meg minden. Bár nem beszélt senki közös nyelvet, így csak én fodítgattam, de nagyon jól éreztük magunkat!!!! Ezt követően jobban elmélyült a kapcsolatunk, viszont egyre több homályos dolog fedte Kedvesemet. Mert mindig az én lakásomon voltunk fenn Pesten, illetve mondta, hogy nem tudunk oda elmenni , ahol ő lakik, mert a barátjánál ott vanak a szülei és ..... Mondta, hogy most is csak miattam van itt, mert eredetileg már korábban haza akart menni, de mivel megígérte, hogy megvárja a szülinapom, ezért csak azután megy haza. Nos miután másfél hónap után megvolt a szülinapom, másnap mondta, hogy akkor üljünk le mert el kell mondania valamit! Remegő kézzel és könnyes szemmel mondta, hogy ő valjójában kurd és csak nyaralni jött Magyarországra egy hónapra és az egész csak egy hülye játéknak indult és utána csak egyre nehezebb volt elmondania. Tudja, hogy nagy butaság volt és tudja, hogy nem akarok többé szóba állni vele, de ezt el kellett mondania. és valójában Isztanbulban tanult és Antalyából származik, ott él a családja. De egyébként minden más igaz volt!!!! És ezt az egészet azért csinálta, mert itt Európában csak negatív sztereotípiák élnek a törökökről és a muszlinokról, Olaszország pedig jól van marketingelve és mindenki úgy godnolja, hogy csak az olasz pasik hordanak Armanit, ők tudnak főzni és viccesek lenni. És ő valóban tökéeletesen beleillet ebbe a képbe, még soha nem hordozott valaki így a tenyerén mint ő. Mondta, hogy ő egyáltalán nem akart semmi komolyat vele, de aztán valahogy máshogy alakultak a dolgok és nem hitte, hogy még vala ilyet fog érezni, ugyanis korábban volt egy meglehetősen nagy csalódása.

-1-

2010. augusztus 14. 23:38:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nos én is azzal kezdeném, amivel általában minden új látogató, hogy mennyire örülök, hogy megtaláltam az oldalt! :)
Nem is hittem volna, hogy ennyire népszerűek a török férfiak a magyar lányok/nők körében. Bár nem csodálkozom, hisz nagyon magával ragadó a stílusuk.

Szeretnék tőletek tanácsot kérni! A történetem a következő:
Két hónapja megismerkedtem Pesten egy török fiúval, aki akkor azt mondta nekem, hogy olasz és hogy Milánóban tanul, de ő Szicíliából származik. Mivel én nem beszélek olaszul, így elég hihető volt a sztori számomra. Az első randinkat követően elég gyorsan belehabarodtam közvetlen stílusába, Istenbe vetett mély hitébe, főzőtudásába, intelligenciájába és végeláthatatlan humorába! Azt mondta, hogy Erasmusos diák és ott tanul azon az egyetemen, ahol én. Sajnos általában csak hétvégente tudtunk találkozni, mert nekem ha kellett jönnöm vidékre dolgozni a családi vállalkozásunkban, ugyanis most anyukám beteg és fontos , hogy támogassam itthon a családot.
A lényeg, hogy egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Én csak úgy ittam a szavait és nagyon rég éreztem magam ilyen boldognak mint vele. De sokszor lerángatott a rózsaszín felhőkből, mikor mondta, hogy ne legyek belé szerelmes mert neki el kell mennie és mi nagyon különbőzőek vagyunk és nem akarja összetöni a szívem.... én igazából ezekről nem is akartam tudomást venni, mert valahogy láttam a szemében, hogy ezt ő sem gondlja komolyan. Végül kb egy hónap után eljött a családomhoz! Ők is imádták! Főzött nekünk meg minden. Bár nem beszélt senki közös nyelvet, így csak én fodítgattam, de nagyon jól éreztük magunkat!!!!

-1-

2010. augusztus 14. 23:39:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

UPPPS BOCSI MOST LÁTOM, HOGY SIKERÜLT PÁRSZOR ELKÜLDENEM, CSAK AZT ÍRTA KI MINDIG, HOGY NEM KÜLDI, MERT TÚL NAGY... SZÓVAL ITT A MÁSODIK FELE:

Nos én őt látva nem tudtam rá haragudni. Persze rosszl esett, hogy hazudott, de a kételyek inkább később merültek fel bennem. Ezt követően kiderül.,hogy a vízuma lejárt már egy hónapja, de mivel a szülinapom meg akarta várni, ezért nem ment haza, de elmondani meg nem akarta előtte.... így ez sok mindent megmagyarázott, hogy miért nem mutatta meg a lakását (két magyar srácnál lakott) és hogy miért em akarta megismerni a barátaimat ( egyik lánynak ktörök pasija van , aki tökéletesen beszél olaszul)....

Ezt követően elintéztük neki az idegenredészeten, hogy haza tudjon menni és nem utasítsák ki az országból, majd három napra rá elment és megígérte, hogy visszajön!

Korábban nem igazán írt, vagy keresett , de mióta elment folyamatosan ír, és hogy hihetetlen milyen jó ember vagyok és hogy mennyi mindent tettem érte, úgyhogy ő csak velem tudja elképzelni az életét. És már mastert is nézett itt Pesten, de ha az nem is jön össze, akkor csak eljön egy évre valami nyelvi kurzust megcsinálni és vállalkozni, utána pedig majd együtt megcsináljuk valahol a mastert.

Ez mind szép és jó, bár kicsit rémisztő a tempo én is el tudom vele képzelni a jövöm. CSakhogy van itt pár zavaró tényező. Miután elmondtam a szüleimnek a szitut, apum totál kiakadt, hogy hazudott nekeik és nem is érti, hogy én hogyan tudok még bízni benne!!!! És egyébként is iszlám, meg török, teljesen más kultúra, majd elcsér egy kécskéért, vagy ha nem is ilyen rossz, de lehet, hogy rosszul bánna velem a családja, vagy el sem fogadna. Ugyanis ahogy én észrevettem, meglehetősen vallásos. Nagyon hisz Istenben és sokszor meglehetősen lenézően beszél a könnyen megkapható lányokról európában, nem iszik alkoholt és nem eszik sertéshúst.

Nos szerintetek bízhatok benne? A barátaim szerint várjam meg hogy visszajön hozzám és hogy hogyan viselkedik, de azért ők is szkeptikusak egy kicsit. Én szeretném elhinni, amit mond, de igazából semmi nincs a kezemben, amivel bizonyíthatnám, hogy igaza van, csak a szívemben. Viszont fel fel merül bennem , mi van ha csak vízumot akar Európában. Ugyanis már kérdezte, vagyis mondta, hogy nagyon jó lenne , ha el tudnám neki intézni a meghívólevelet, mert akkor kaphatna hosszabb vízumot és abban az esetben akkor lágota meg, amikor akar!

Egy részről nagyon-nagyon boldog lennék vele, mert mellette olyan szépne és egyszerűnek tűnik az élet, viszont mások részről azt látom, hogy összetöröm a családom szívét és félek hogy nem mond igazat.....

Remélem azért valakinek volt türelme végigolvasni a "kis" történetem és nem volt túl zavaros!

Jó éjszakát Mindenkinek!

Matilda

-2-

2010. augusztus 14. 23:43:00 CEST  
Blogger Unknown said...

kedves matilda!
Hmm..elég zavaros a történeted de átlátható.
Nos, elöször is tudnod kell h a török fiúk/férfiak szeretnek dobálózni a szavakkal és tudják milyen szituban mit mondjanak..tudják h a lányok mit szeretnek hallani egy pasi szájából.
Az biztos h a tenyerükön tudnak hordozni és mi nem vagyunk ehhez hozzá szokva.
Nehéz eldönteni hogy mit is akar ez a fiú tőled...
Ha nem vagy szerelmes akkor mindenképpen várj még hogy jobban mgismerjétek egymást...és muszály lenne tisztába lenned hogy mit akar mert igy elmondás szerint..eléggé ugy hangzik hogy csak ki akar használni.. :S szerintem mielött belemész győződj meg róla hogy valóban szeret-e..a szülei tudnak rólad? bemutatott már nekik?
Ez nagyon fontos lehet...
De ez csak az én véleményem..és bocsi ha esetleg bántó vagy negatív voltam.. :)
nem állt szándékomban ez csak egy vélemény..
puszi: Nushe

2010. augusztus 15. 15:14:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Nushe!

Köszönöm, hogy leírtad őszinte véleményed! Egyáltalán nem bántó! CSak kíváncso vagyok olyanok véleményére is, akik jobban ismerik a török/kurd ( tudom, hogy nem ugyanaz) pasikat, mert a környezetem meglehetősen tart tőlük és ez az , ami engem angyon elszomorít. Ugyanis utálom, hogy addig , amíg azt hittük, hogy olasz ,addig nagyon kedves, vicces fiú volt, most meg valaki olyan lett, akitől tartani kell és aki mellett kendőben kell járnom és alsőbb rangúnak kell éreznem magam nőként.. :(
Én valójában még nem éreztem még magam ilyen fontosnak, mint mellette. Igaz, ami igaz, hogy ezt az olaszos sztorit ki lehetett volna hagyni...
Most viszont minden áron ide akar jönni Magyarországra, hogy velem lehessen. Most írta, hogy beszélt szüleivel, hogy ide akar jönni és ők ezen meglehetősen kiakadtak, hogy miért nem megy Amerikában tanulni, meg hogy mit kezd itt. Nos ő most úgy képzeli el a jövőt, hogy idejön valami kurzusra, ezááltal kaphat hosszabb időre vízumot is és jövőre, mire én is befejezem az egyetemet együtt elemegyünk valahova masterre.
Így tehát ebben a felállásban szerintem nincs igazán mitől tartanom, mert lesz időnk megismerni egymást és majd meglátjuk, hogy mi lesz. Viszont másik részről azért ijesztő, hogy most tényleg miattam megváltoztatná az eddig kitűzött céljait. Hisz csak két hónapja ismerjük egymást, igaz én is beleszerettem. És a szülei nem ismernek, hisz itt Magyarországon ismerkedtünk meg és én még egyébként sem voltam Törökországban.

Matilda

2010. augusztus 15. 21:50:00 CEST  
Blogger Évi said...

Sziasztok!

Nushe!

Persze,az állampolgárságot ajándékba adják :) NEM 100 %, de úgy tudom,ő 8 év után kaphatja meg a magyart,te meg 3 év múlva kérvényezheted a törököt.A házassághoz kellő papírokat már csomószor beírták,vissza tudod keresni, hogy mi kell, milyen sorrendben,plussz,ha vmi nem tiszta,követségen segítenek!És persze,hogy nem egyszerű,és mindenhogy sok pénzbe kerül.Nem akartam negatív lenni(ennek ellenére sikerült),de kb erre számíts!

Matilda!

Olvastam a történeted...Igazából elég furcsa,meg ugye,ha vki hazugsággal indít,szerintem nem sok jó sülhet ki az egészből.Én nem mennék miatta tűzbe,és elég gyanús,hogy 2 hónapnyi ismeretség után ilyeneket mondjon.Mondom ezt kívülállóként.DE:tudom,ha anno vki próbált volna engem lebeszélni a páromról(akivel már lassan 4 éve tart),és hívta volna fel a figyelmemet,h kamuzik,attól függetlenül biztos,hogy mentem volna a saját fejem (szívem) után,és valószínűleg nem más szava alapján döntöttem volna.Csak te tudhatod,hogy a kezdetet leszámítva milyen ember,és te ezen a hazudós dolgon felül tudsz-e kerekedni,elfogadni, hogy lehet,ér még "meglepetés", bízni tudsz-e benne, vagy nem,mert ezen múlik.Ennyi idő után szerintem nem meglepő,hogy nem találkoztál a családdal,ha belegondolok,ennyi idő után én se hoztam haza senkit...egyébként meg az én párom (meg másé is) is így volt,hogy otthagyta a munkahelyét,és idejött, bár mi esetünkben több mint 1 év után.
Tehát csak te tudhatod,hogy mit érzel,mit vársz(reálisan),és mi fér neked bele,illetve,hogy ő mennyire gondolja komolyan.Ehhez meg kell ismerni.Mert szerintem az nem megismerés,ha vkik együtt töltenek 2 hetet évente párszor,mert olyankor mindenki a jobb oldalát mutatja,és annyi idő alatt sok minden ki sem derül,ahogy az sem,hogy a hétköznapokon hogy jöttök ki egymással.
HA úgy érzed,hogy tényleg megbízhatsz benne a rossz kezdet ellenére,vágj bele,de ha te magad is bizonytalan vagy vele szemben,"menekülj",még nem késő...

É.

2010. augusztus 16. 9:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok, most találtam erre a blogg oldalra, és örülök neki nagyon, mert nagyon sok mindent megtudtam kérdésekből, és válaszokból. Én még nagyon az elején vagyok egy török férfival való kapcsolatnak, de tulajdonképpen én is arra lennék kiváncsi mennyire lehet megbízni benne/nük. Ő nagyon aranyos , helyes, jól viselkedik velem, sokat beszélünk az interneten webcam-on. Elég sok mindent tud már rólam, és nagyjából én is.
Hívott hogy menjek ki hozzá Törökországba, de nem mertem még elindulni megfelelő tájékozódás nélkül. Visszont annyira hiányzik már hogy egyre nagyobb erőt érzek magamban hogy kimenjek hozzá egy hétre. Ezt az erőt is tőle kapom, a szavaiból, a nézéséből, a mosolyából. Valamelyik napon mikor webcameráztunk beszélgettünk a munkahelyén (mert családi vállalkozásuk van)meglepődtem mert bemutatta nekem az apukáját, a bátyját, meg annak a kislányát is. Nagyon aranyosak voltak, meg ő is az volt. Ezt esetleg vehetem -e biztató jelnek a kapcsolatunk szempontjából?
Válaszotokat előre is köszönöm. kislt

2010. augusztus 19. 14:12:00 CEST  
Blogger ilayda said...

Sziasztok Lányok!Nagyon régen írtam már nektek,de azért olvastam a blogot folyamatosan!Azt hiszem azóta,hogy kint voltam Törökországban elköszönni Samitól,és meglátogatni a családját,talán nem is írtam,pedig nagyon sok dolog történt velem azóta!A családja nagyon kedvesen fogadott.Az apukája,akitől én tartottam,a lányává fogadott!A reptéren még titkon reménykedtem,hogy talán mégis SAMI vár engem...de nem ő várt,hanem az öccse,Serdar.Nagyon vigyázott rám egész úton!Egy percre sem engedte el a kezemet.Az "igazi" szép Törökországból nem láttam semmit,de nem bánom!Sami sírjánál állni borzasztó érzés volt.Az anyukája gyászát hallani,átélni....csontig hatoló fájdalom...az összes rokonnak,ismerősnek,szomszédnak bemutattak,és a két hét alatt folyamatosan azt hallottam,hogy Sami mennyire szeretett,mennyire velem akart lenni...Nagyon megható volt az is,ahogy örültek az összes ajándéknak,amit vittem.Pedig senkinek nem vittem nagy ajándékot!Főleg csokit magyar fűszereket apró ajándékokat vittem.De a legnagyobb sikere annak a fényképalbumnak volt,amit én készítettem Samiról kinyomtatott fotókból.Meg szeretném köszönni mindenkinek a kedves segítségét,együttérzését,amivel körbevettetek,mielőtt mentem.Miután elköszöntem Samitól,Serdar elmondta,hogy nem véletlen,hogy folyamatosan fogja a kezemet...belém szeretett...ez teljesen ledöbbentett!Aztán beszélgettem a család többi tagjával is,és számomra nagyon megelepő volt,hogy egyhangúlag támogatták serdar,és mindannyian azt akarták,hogy mi egy pár legyünk!Én ott is éreztem,hogy ez nekem nagyon nem jó,de mégis ostobán azt gondoltam,talán mégis...talán így Samival lehetek.Tudom,hogy nagyot hibáztam,hogy nem ott mondtam el egyértelműen,hogy én ezt nem akarom!Ahányszor ránézek serdarra,csak sami jut eszembe,és így tudom,hogy sem ő sem én nem lennénk boldogok soha.Néhány nappal ezelőtt elmondtam ezt neki.Úgy reagált,ahogy vártam.Megharagudott.Aztán másnap azt mondta,mégis eljön hozzám,mert a családja ezt akarja,de csak látogatóba,és utána már vissza is megy.Most próbálom neki intézni a meghívólevelet,de félek,hogy nem fog sikerülni,és akkor azt gondolja ez is szándékos!És ráadásul egy hónapja itthon vagyok táppénzen,mert kifordult a bokám,így elég nehezen intézkedek.Ráadásul a számlám sem épp pozitív! :( És még nem mondtam el mindent!Mikor Sami meghalt,sorban találtak rám a barátai,ismerősei,munkatársai.És így az egyik ismerősén keresztül talált rám valaki..akit Müjdatnak (müzsdat)hívnak.Sokat beszélgettünk,együtt hallgattunk zenét,jó volt a társaságában lenni.Már első kamerás beszélgetésünkkor is éreztem a "szívdobbanást",de gyorsan el is hessegettem az érzést,hisz Sami még mindig nagyon "velem van",és ráadásul,hogy ne legyen oly egyszerű,müjdat is polatliben lakik!De egy idő után be kellett vallanom magamnak,hogy kezd a fiú sokat jelenteni nekem,hogy kezdek valóban belészeretni!De iszonyatosan féle!Megint egy török fiú,aki 2025km-re van tőlem.Ő nagyon komolyan gondolja ezt az egészet.Tudom,hogy még nagyon friss az egész,de nem vagyok már huszonéves,és nem akarok megint valakire várni 2évet,aztán pedig elveszíteni őt...bemutatott az egész családjának kamerán keresztül,mindenkinek azt mondta ő lesz az én feleségem!Az apukája azt mondta : kislányom tudom,hogy a fiam nagyon szeret téged!És azt mondta támogatja a fiát,hogy velem lehessen.Mielőtt írtam nektek,elolvastam,amit a házasságkötés bonyodalmáról írtatok.Hát mit mondjak?!Én nagyon félek,hogy nekünk ez nem fog sikerülni!Én egyedül vagyok a gyerekekkel,egy fizetésből.Házam ugyan van,de a számlámon nemhogy megtakarítás nincs,de inkább minuszban van sajna! :(( Nem tudom.Egyenlőre nem látom,hogy valami változás lenne a közel jövőben!
Na,nem untatlak benneteket tovább!Bárkivel szívesen beszélgetnék msn-en is!Vigyázzatok nagyon magatokra!Legyetek nagyon boldogok!Puszi mindenkinek!
Ilayda

2010. augusztus 19. 18:32:00 CEST  
Blogger ilayda said...

Sziasztok Lányok!Nagyon régen írtam már nektek,de azért olvastam a blogot folyamatosan!Azt hiszem azóta,hogy kint voltam Törökországban elköszönni Samitól,és meglátogatni a családját,talán nem is írtam,pedig nagyon sok dolog történt velem azóta!A családja nagyon kedvesen fogadott.Az apukája,akitől én tartottam,a lányává fogadott!A reptéren még titkon reménykedtem,hogy talán mégis SAMI vár engem...de nem ő várt,hanem az öccse,Serdar.Nagyon vigyázott rám egész úton!Egy percre sem engedte el a kezemet.Az "igazi" szép Törökországból nem láttam semmit,de nem bánom!Sami sírjánál állni borzasztó érzés volt.Az anyukája gyászát hallani,átélni....csontig hatoló fájdalom...az összes rokonnak,ismerősnek,szomszédnak bemutattak,és a két hét alatt folyamatosan azt hallottam,hogy Sami mennyire szeretett,mennyire velem akart lenni...Nagyon megható volt az is,ahogy örültek az összes ajándéknak,amit vittem.Pedig senkinek nem vittem nagy ajándékot!Főleg csokit magyar fűszereket apró ajándékokat vittem.De a legnagyobb sikere annak a fényképalbumnak volt,amit én készítettem Samiról kinyomtatott fotókból.Meg szeretném köszönni mindenkinek a kedves segítségét,együttérzését,amivel körbevettetek,mielőtt mentem.Miután elköszöntem Samitól,Serdar elmondta,hogy nem véletlen,hogy folyamatosan fogja a kezemet...belém szeretett...ez teljesen ledöbbentett!Aztán beszélgettem a család többi tagjával is,és számomra nagyon megelepő volt,hogy egyhangúlag támogatták serdar,és mindannyian azt akarták,hogy mi egy pár legyünk!Én ott is éreztem,hogy ez nekem nagyon nem jó,de mégis ostobán azt gondoltam,talán mégis...talán így Samival lehetek.Tudom,hogy nagyot hibáztam,hogy nem ott mondtam el egyértelműen,hogy én ezt nem akarom!Ahányszor ránézek serdarra,csak sami jut eszembe,és így tudom,hogy sem ő sem én nem lennénk boldogok soha.Néhány nappal ezelőtt elmondtam ezt neki.Úgy reagált,ahogy vártam.Megharagudott.Aztán másnap azt mondta,mégis eljön hozzám,mert a családja ezt akarja,de csak látogatóba,és utána már vissza is megy.Most próbálom neki intézni a meghívólevelet,de félek,hogy nem fog sikerülni,és akkor azt gondolja ez is szándékos!És ráadásul egy hónapja itthon vagyok táppénzen,mert kifordult a bokám,így elég nehezen intézkedek.Ráadásul a számlám sem épp pozitív! :( És még nem mondtam el mindent!Mikor Sami meghalt,sorban találtak rám a barátai,ismerősei,munkatársai.És így az egyik ismerősén keresztül talált rám valaki..akit Müjdatnak (müzsdat)hívnak.Sokat beszélgettünk,együtt hallgattunk zenét,jó volt a társaságában lenni.Már első kamerás beszélgetésünkkor is éreztem a "szívdobbanást",de gyorsan el is hessegettem az érzést,hisz Sami még mindig nagyon "velem van",és ráadásul,hogy ne legyen oly egyszerű,müjdat is polatliben lakik!De egy idő után be kellett vallanom magamnak,hogy kezd a fiú sokat jelenteni nekem,hogy kezdek valóban belészeretni!De iszonyatosan féle!Megint egy török fiú,aki 2025km-re van tőlem.Ő nagyon komolyan gondolja ezt az egészet.Tudom,hogy még nagyon friss az egész,de nem vagyok már huszonéves,és nem akarok megint valakire várni 2évet,aztán pedig elveszíteni őt...bemutatott az egész családjának kamerán keresztül,mindenkinek azt mondta ő lesz az én feleségem!Az apukája azt mondta : kislányom tudom,hogy a fiam nagyon szeret téged!És azt mondta támogatja a fiát,hogy velem lehessen.Mielőtt írtam nektek,elolvastam,amit a házasságkötés bonyodalmáról írtatok.Hát mit mondjak?!Én nagyon félek,hogy nekünk ez nem fog sikerülni!Én egyedül vagyok a gyerekekkel,egy fizetésből.Házam ugyan van,de a számlámon nemhogy megtakarítás nincs,de inkább minuszban van sajna! :(( Nem tudom.Egyenlőre nem látom,hogy valami változás lenne a közel jövőben!
Na,nem untatlak benneteket tovább!Bárkivel szívesen beszélgetnék msn-en is!Vigyázzatok nagyon magatokra!Legyetek nagyon boldogok!Puszi mindenkinek!
Ilayda

2010. augusztus 19. 18:35:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok! Úgy látszik, hogy ez szokás kint.. engem is bemutattak már kamerán keresztül anyukának, apukának, testvéreknek... Ma voltam az anyakönyvezetőnél és rákérdeztem erre a tanusitványra azaz házasságkötési szándéknyilatkozatra. Azt mondta a nő, hogy először a fiú küldje el a házasságkötési szándéknyilatkozatát (nekem már megvan), forditsam le törökre az offival, utána fizessek 5000 Ft illetéket és akkor ő is készit egy tanusitványt amiben leirják hogy én is hozzá akarok menni és törvényes akadálya nincs a házasságnak. Amikor ez kész van akkor külügyminisztériumba kell menni apostilért. Még ott van a másik két dokumentum is (anyakönyvi kivonat, családi állapot igazolás), ezekre szintén apostil kell majd forditás kemény pénzért az offival, majd török követség hitelesités szintén nem kis összeg.. ez borzasztó !!! A barátom meg bement a hivatalba és pár perc alatt kiadták a papirjait ingyen, én meg itt kinlódjak ezzel.. ha összeszámolom a budapesti utazgatásokkal együtt (mert vidéki vagyok) ez benne lenne 100 000 Ft-ba. nekem nincs ennyi és megirta a drága barátom, hogy neki sincs most pénze... Itt már nem lesz esküvő úgy látom, pedig én hozzámentem volna, mert imádom. HA ránézek azt érzem, nem találhatok az életben szebbet, jobbat, kedvesebbet, imádom a mosolyát, megnyugtató az egész lénye, boldog lennék ha vele élnék. Volt már hogy hallottam milyen amikor ideges, hallottam már a törökös idegességet, kiborulást.. de valahogy nem zavar, sőt szórakoztat!! nem unalmas legalább, aztán hosszú távon milyen lenne nem tudom. Vajon házasság után már nem lenne ilyen tündi bündi.. lehet tulajdona lennék és "kuss" lenne a nevem, mindenki csak félt és aggódik és kérdezik, hogy hogy mehetek én bele, hogy nincs annyi eszem hogy ezt ne vállaljam be hiszen török!!!! török!!!! borzalmas ingadozni, egyik percben azt mondom minden áron megvalósitom az álmomat, nem érdekel senki, megmutatom hogy boldog leszek VELE, aztán másik pillanatban győz a tömeg, meggyőznek vagy magam is úgy hiszem hogy áááá bolond vagyok, kockázatos ez. De semmit nem szeretek kihagyni, inkább tanuljak saját káromból mint elhalasztani a lehetőséget arra hogy boldog legyek. Most is várom msn.en. Sok lány sorsa ez lehet :))) Nincs jobb annál amikor bejelentkezik és irja hogy askim i am here. Csak leirtam.. biztos vannak itt hasonló gondolatokkal sorstársak. Jó lenne beszélgetni. üdv mindenkinek, Dalma

2010. augusztus 19. 22:07:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

bocs, az ő igazolását magyarra kell leforditani az offival, nem törökre... sorry (Dalma)

2010. augusztus 19. 22:09:00 CEST  
Blogger Csilla said...

Sziasztok!
Gratulalok Nushe!!! Remelem, hogy nagyon boldogok lesztek!
Nalunk is par napja volt eljegyzes, de csak hagyomanyos. Az Isten elotti fogadalmat altalaban kozvetlenul az eskuvo elott szoktak letenni, nem? Nalatok miert kellett ilyen hamar, Nushe?
En egyebkent szerencsere tavaly mar befejeztem a fosulit, ugyhogy itt elek kint marcius ota. Allast is talatam meg a szezon elejen viszonylag konnyen, de sajnos csaladi okok miatt hosszabb idore haza kellett utaznom munkakezdes elott, es mire visszajottem mar nem kellettem... igy tul a szezon felen pedig allati nehez egy a turizmusbol elo viszonylag kis varosban allast talalni. :( Es elszomorit a gondolat, hogy akar jovo tavaszig otthon kell ulnom. A parom csaladja megerti, hogy unatkozom es dolgozni akarok, de nyugtatgatnak, hogy hat semmi gond sincs ezzel, majd lesz munka. Persze, hiszen itt teljesen termeszetes, hogy a nok nem dolgoznak... meg Magyarorszagon csak a kisgyermekesek es a tehetos csaladok holgytagjai engedhetik meg maguknak hogy ne dolgozzanak ha nem akarnak, itt a kozepretegnel es a szegeny csaladoknal is otthon ul a no ha nem akar dolgozni vagy a ferje nem akarja...
Allast talalni pedig ugy latom, hogy csakis kapcsolatokon, ismeretsegrn keresztul lehet, ha ezek nincsennek, akkor bizony veszett fejsze nyele a dolog... nektek milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?

Szep napot mindenkinek!

Udv,

Csilla

2010. augusztus 22. 11:40:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok csajok! hát én nem tudom...de azt a napot bánom amikor nem mentem a török szerelmem után... a mai napig a sirás folytogat ha rá gondolok.... ((((

2010. augusztus 22. 23:14:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

tudjátok mit?... leirom, ami volt... 2 évvel ezelött unalombol a csetre mentem. Mivel akkor az Usaba keszülödtem, mert ott lakik az unokatestverem, ráirtam egy amerikai nevre, csak úgy akartam érdeklödni töle, hogy milyen ott, meg stb. AZtan elkezdtünk viccesen beszélgetni egymassal, jó volt egymassal beszélgetni, valahogy elsö perctöl kezdve szimpatikusak voltunk egymasnak. Mikor rákérdeztem töle, miota él ott, öszinte volt... 2 hónapja)))) rám jött a nevetes, kérdeztem töle akkor miert töröd a magyart? erre ö megmondta, hogy TÖRÖK! csak élt pesten 3 évet mielött usaba ment. Mondtam neki nem probléma, én meg roma))) örült neki, nevetöjeleket küldtünk egymasnak. A végén elmondta ott dolgozik. aztan azt vettuk észre, mindennap beszelgetunk és jo volt együtt lenni, még ha csak msnbe is. És itt követtem el a legnagyobb hibát...sajnos. Elmondtam neki van ferjem, csak mmost épp fasirt van, nem élek vele... és hazudtam mert vele éltem akkor is, csak nem akartam elvesziteni az én törökömet, igy hat hazudtam neki. De erezte, mondta is nekem, tudja hazudok neki, és mégis jo velem lenni. Akkor mar féléve csak mindennap beszelgettünk, de én csak nem mentem amerikába, akkor még vizum volt, és nem kaptam meg a vizumot. Kérte mindennap tölem, hogy szeretné megismerni az ott élö testveremet, nem akarja, hogy mivel mi romak vagyunk, azt higyjük rolaa szemtelen velem, mert igen is ö engem barátnönek és feleségnek akar, tudja van férjem, és ha nem akarom soha visszafogadni a ferjemet akkor ö mellettem fog állni, megvéd mindenkitöl. N a ettöl mégjobban megbolondultam, gondolhatjátok)))) kérte egy heten kb. 3x menjek, de nem mentem, mert tudtam ha ott leszek, vele fogok maradni, és a ferjemet is sajnaltam... de neki ezt nem mondtam(((( másfél évig mindennap könnyes szemmel beszelgettünk, neztuk egymast a cameraba annyira akartuk egymast....de azt hozza teszem mar többször kattant az agya neki, hogy nem megyek és szó szerint veszekedtünk, érezte hazudok neki, mondta is, de akkor is szeret és ha nem akarok oda menni hozza, akkor ö fog meglátogatni engem a tesomnal. Kb. 18 honap utan aztan tényleg kattant az agya, nagyon veszekedett velem, szinte örjöngött, hogy ö szeret és csalodott bennem, pedig szép lakast is kivett , hogy lassam normális körülmények között él.... aztan ....mérgesen, könnyes szemmel kitörölt az msnböl((( sirtam, nagyon sirtam,ennek mar 6 honapja, közben aztan kimentem az usaba, de nem volt merszem megkeresni öt még emailben sem, mert soha nem valaszolt vissza az elsö 2 honapban az emaileimre. 10 millios varosban voltam sok ember között, és azt vartam mikor botlok bele, még a török büfékbe is elmentem, de nem volt ott... az ottani törökök, már azt hittek azert ülök ott egész napokat, mert valamelyikre ráálltam))). szóval ez az én szerintem szomoru történetem....a mai napig szeretem öt és ha rá gondolok a sirás folytogat, mert szeretem öt a mai napig, és ha lehetne elölröl kezdeném a dolgokat, és nem hazudnék neki, hogy külön élek a ferjemtöl, hanem hogy van ferjem csak tényleg rosszul élek vele, nem jo hazassagban...talán jobb lett volna igy, mert én is könyebben megtudtam volna szabadulni a rossz boldogtalan hazassagombol, ha nem hazudok és öszinte vagyok vele....(((((( köszönöm, hogy elolvastatok ezt az irasomat, lehet valakinek tanulságos is volt ez a leirás,/föleg nekem))))/ soha ne hazudjatok egy töröknek, mert ha meg is bolondul értetek, mert annyira szeret, akkor is dobni fog! Sziasztok! ILI.

2010. augusztus 22. 23:59:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Eddig ugy tapasztaltam,hogy az Isztambuli nagykövetsegen kedves emberek dolgoznak,de csalodtam.
Semmi empatia vagy udvariassag nem szorult a dolgozok(ba).Es szomoru vagyok,hogy ilyen ember(ek)kepviselik a hazamat.

Otthon többször is inteztem meghivolevelet es komolyan mondom 10 különfele papirt kertek tölem.A baratom pedig külföldön tanul es amikor haza megy törökorszagba akkor a vizumert rohangal en meg magyarorszagon probalom ravenni a Bevandorlasi hivatalt,hogy ne 2 het mulva jöjjenek megnezni a hazunkat,hogy irjanak jegyzökönyvet rola a meghivolevelhez,mert akkor a baratom mar nem tud jönni. Mondjuk lehet az en regiom ilyen,mert beszeltem massal aki nagyon egyszerüen megkapta.De elegem van,hogy a baratom akivel 2 eve együtt vagyok es a katanosag utan hazasodok ilyen nehezen kap vizumot...Es mar most rosszul vagyok,ha arra gondolok mennyi macera lesz azokkal a papirokkal amiket majd a hazassaghoz kell gyüjteni.
Sok szerencset mindenkinek!:)
ZX

2010. augusztus 24. 12:27:00 CEST  
Blogger Zsófi said...

sziasztok Csajok! én is nem rég találtam rá az oldalra:) és persze a nagy szerelmemre, ami furcsán hangzik, mert csupán egyetlen egy (!!!) hetet voltunk együtt, de azóta nap mint nap beszélünk, megyek ki szeptember-október környékén (ha vki tud olcsó és jó 1 hetes utakat, az szóljon!:)), alig várom!!!! annyira hiányzik...uhhh...kimondhatatlanul :(
jah, Nushe, Neked gratulálok!!!! amugy néha én is úgy érzem, hogy nagyon dobálóznak a szavakkal, Nekem azt mondta a párom, hogy most mikor menni fogok ki hozzá ősszel, Ő akar adni nekem 1 gyűrűt...édesanyám és édesapám nem igazán vesznek komolyan...:S de én annyira mennék ki Hozzá, úgy élnék kint...áááá...amugy én is szívesen beszélgetek msn-en is ( csajos88@vipmail.hu ) mondta, hogy beszélt rólam a szüleinek és a testvérének is, be szeretne mutatni Nekik, amikor most ki fogok menni...ezek szerint csak komolyan gondolja, ha ilyeneket mond...nem????

2010. augusztus 24. 19:47:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok,
Elvileg Október elsején megyen Törökországba Malév járat, Isztambulba, Akciós Malév repülőjegyek, google, és ott ki lehet választani a legolcsóbbat. Én is szeretnék október elején kimenni, de nemtudom hogy milyen papírok kellenek hozzá. és még útlevelet is kell csináltatnom, és nemtudom hogy működik, most szóltam neki hogy mennék ki októberben hozzá, de olvastam itt ilyen meghívókról, meg minden, valaki tud segíteni ha kiszeretnék menni egy hétre, miket kell elrendeznem, papírokat. a szállásom nála lesz, aminek örülök mert így legalább mindig együtt leszünk.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv:
kislt

2010. augusztus 26. 10:55:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Ha te akarsz menni útlevél kell,vízumot 15 euroért tudsz venni kinn a reptéren( ki lesz írva,el sem tudod téveszteni, h hol), 30 napot maradhatsz vele kinn.Nem kell meghívó,neki kellene,ha ő jönne.Repjegy vagy MALÉV holnap( szoktak akciók lenni), v pl én a Vista ut.irodát ajánlanám,ott is jó akciók vannak,ha véletlenül diák vagy,még jobb.Szép napot!

2010. augusztus 26. 12:11:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

ZX!

Mi is így jártunk,eddig minden oké volt,most szívatnak,százhuszadik vízumnál,úgy,h fedezet,minden van.Elkeserít nagyon,m a párom dolgozik,tanul,pénze van,nem ingyenélő...és mégis.Gyanítom amúgy azért van ez,m jön boldog-boldogtalan...

2010. augusztus 26. 13:50:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztokk!!
Köszönöm mindenkinek a gratulációt :)
Aranyosak vagytok :)
Szóval egyenlöre az van h nem tudjuk még hogyan lesz tovább, de oktober-november körül találkozunk ujra.. :)
Lehetséges hogy ő jön megint , de ez nem 100% még :)
Ha én megyek akkor vki társulhatna hozzám oktober végén :))
Az 'imam nikahi' tényleg csak esküvő elött szokták tartani általában.
De nekünk a szülők miatt kellett megtartani..
Ez mondhatni olyasféle "bizonyításnak" vehető a mi részünkről,hogy tényleg komolyan gondoljuk.
Lányukká fogadtak és mostmár a családhoz tartozom. :)
Házasság után szeretnék felvenni egy török lánynevet...(NILÜFER)
Szerintetek ez hogy lehetséges?
És milyen papírok kellenek hozzá?
Vki csinált már ilyet?
Sok puszi csajok,majd jövök még
és az újaknak üdvözlet ;)
Nushe

2010. augusztus 26. 21:18:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok Lányok!

Nagyon izgalmas hírt találtam a mai napon, ami mindannyiunk számára öröm:) December 17-től a wizzair is indít járatokat Isztambulba (igaz az ázsiai oldalon lévő Sabiha Gökcenre érkezik), illetve Antalyaba:) Végre fapadossal és talán olcsóbban utazhatunk ki kedveseinkhez:)

Üdv mindenkinek:)

Ada

2010. augusztus 27. 12:50:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Köszönöm az őszinte véleményeket! Végülis hosszas vívódást köveően szakítottam Besirrel.... Nos nem volt könnyű, de mondtam neki, hogy nem tudok benne megbízni és hogy úgy érzem még mindig van itt valami susmus...
Nos ő nem könnyítette meg a dolgom. Ugyanis azt mondta, hogy még soha nem szeretett így senkit sem és nem fog ilyen könnyen feladni és harcolni fog értem! Egyrészről ez hihetetlenül hízelgő és valahol én is azt akarom , hogy harcoljon értem,de máskor úgy gondolom, hogy jöbb lenne lezárni az egészet és továbblépni. Ő viszont azt mondta, hogy keres Európában sulit, hogy gyakrabban láthasson és már Olaszországban talált is egyet.... Én mondtam,hogy nem ígérek neki semmit, de hajthatatlan. Folyamatosan ír, hogy mennyire szeret... Rettenetes, mert nekem is borzasztóan hiányzik, viszont tudom, hogyha őt választom,akkor a családom totál kiakad, vagyis inkább kétségbeesnek, hogy hogyan lehet a kislányuk ennyire naív, hogy mindent elhisz. Lehet hülye vagyok, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy rossz ember lenne. Szerintem csupán rossz helyzete miatt hazudott, ami egyelőre számomra is dühítő, de azt hiszem megértem.
Sajnos közben egy-két más dolog is kiderült róla, amit máshogy állíott be.... és mondtam is neki ezerszer, hogy hagyta, hogy egy másik emberbe szeressek bele és emiatt nem tudok benne bízni. Mire ő állandóan azt hajtogatja, hogy csak a háttér volt más, ő ugyanaz az ember és a világon bármit megtenne értem....

jaj nem tudom,hogy mit tegyek, tényleg. Most próbálok vele nem beszélni, de nagyon fájdalmas látni, hogy ő teljes erejéből küzd értem én pedig folyamatosan azzal viaskodom, "mi van ha ez sem igaz, mi van ha később átver, de hisz szeretem és vele akarok lenni..."

Matilda

2010. augusztus 28. 9:18:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Matilda! ha vele akarsz lenni, akkor legyél vele, ne törödj semmivel és senkivel! csak avval ami neked jó! az életben azt kell megbánni, amire volt lehetöségünk és nem tettük meg!!!! én megbántam....(((( ILI

2010. augusztus 28. 14:31:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

JAJ csajok, itt kérdezgetitek, hogy menyibe kerülnek a repülöjegyek! Ha akar az a török pasi egy nöt, az zsebbe nyúl, higyjétek el, mégha csóró is, de legalább a jegyet kifizeti!)))

2010. augusztus 28. 14:43:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

meg elmegy és "küzd" a vízumért...az ő pénzén...

2010. augusztus 28. 16:10:00 CEST  
Blogger Csilla said...

Drága Matilda!

Én azért nem egészen értek egyet az előttem szólóval, az élet ennél azért jóval bonyolultabb.
Szerintem szerelmi ügyekben a legjobb ha mindenki magára hallgat na meg a legjobb barátnőjére. :)
Tudom azért kérdezed az itteni bloggereket, mert mindenkinek van valami török illetősége... de ahogy nincs két egyforma magyar srác, úgy két egyforma török sem. Csak ő tudhatja, hogy valójában miért hazudott és hogy tényleg szeret-e és nem lesz több kamu. Történeted alapján én várnék. Nem hiszem, hogy ezek után sürgetnie kellene téged, hogy döntsd el vele akarsz-e lenni vagy sem. Bizonyítson akkor, tegyen meg mindent, hogy visszaszerezze a bizalmadat. Majd ha már letett valamit az asztalra, és nem maradnak kérdőjelek benned, akkor válaszolj neki.
Ha bizonyít és úgy döntesz, hogy "visszafogadod", akkor a családod is könnyebben elfogadja majd talán.
Persze kívülállóként mindig könnyebb, egy csomó körülményt nem ismer az ember...
Szorítok neked!

Üdv,

Csilla

2010. augusztus 29. 16:36:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Én is szívesen beszélgetnék sorstársakkal!
hiaokk@hotmail.com
Illetve aki megadta a sajátjátz, azt utólagos bocsánatkéréssel már felvettem:) :$

Görüsürüz!

2010. augusztus 30. 13:29:00 CEST  
Blogger Csilla said...

İyi Bayramlar!! :)

2010. szeptember 9. 11:45:00 CEST  
Blogger Martina said...

Değerli Veliler!

Sekiz ay Türkiyede yaşiyordum, ve bir az Türkçe öğrendim. Orda Izmite bir Kreş' te çaliştim ve çocuklar icin Ingilizce öğrettim.
Şimdi Üniversitede okuyorum, ve daha türkçe öğrenmek istiyorum.
Sizin çocuklarin icin Ingilizce ve (ya da) Macarca öğretebilirim.
Daha bilgi icin lütfen bu adresse yazın martina.korn@gmail.com.

Martina

Sziasztok :)
Nem biztos, hogy ez a megfelelő hely :) De hátha érdekel titeket is:)
Angol illetve magyar nyelv tanítást vállalnék török gyerekek számára. Idén szeptemberben kezdtem az egyetemet, és előtte 8 hónapot töltöttem Izmitben, Törökországban önkéntesként, egy óvodában tanítottam angolt török gyerekeknek! :) Nagyon élveztem, szívesen folytatnám, van tapasztalatom és szeretném én is fejleszteni a nyelvtudásomat! :)
Ha valakit érdekel, vagy ismertek valakit akit érdekelne akkor az alábbi e-mail címen el tudtok érni!
martina.korn@gmail,com

Szép napot mindenkinek!

Martina

2010. szeptember 10. 20:29:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok lanyok!
5 éve magyarorszagon élek meg mindig nem tudok jó irni, azert bocsanotod kérek.Nagyon oszinte leszek,pestre munka miat jottem egy etterembe dolgozni ami s angolol tudtam se magyarul semmi akkor nagyon nehez volt, mindenki valami mongya es nem ertek semmit mas kultura mas vilag volt szamomra.1 ev telt pestten meg mindig egyedul voltam senkivel semmi kapcsolatom nem volt ,utana interneten chatten talaltam egy lany 1 honap vele beszeltem , 1 honap mulva talalkoztunk,istennek halas vagyok annyi turelmet utan oljan lanyal talalkoztam aki most felesegem.3 eve vele eltem tole sok dolgok tanultam.neki szulei is nem akartak de en ugy tudom aki akarja meg kapya. ugy is let ev ez elot eloszor pesten utana torokorszagban eskuvonk volt,most 1 honap mulva lesz egy fiam,es nagyon boldog vagyok.ez nagyon roviden irtam nektek de szerintem nektek az a fontos ezeket hogy ossze jot.egy par kozott szeretet,tissztelett,igazsag,becsulet. 4 dolog aki tarcsya mindig boldogsagba vezet.pedig most kurvara konos vagyok de bal szemem mindig csajokra néz de szivem nem engyedi.akinek szivében van becsulet az nem megcsál.szoval alig varom szules utani talalkozasra:)) meg egy valami lanyok aki torok orszagon ismertetek torok pasikat jo ismerkedjetek mert nincs ott sok lehetosek, nincs iljen szep csajok mint ti.alig van csaj es sok sok van fiu . agy torok pasi, magyar lany miat sajat hazai, sajat sulei ,baratjai ot hagy es ide jon miatta,ez vagy kalandos vagy nincs lehetosei.mert van par barataim aki interneten ismerkeddek utan ide jot egy ido utan elvaltak mert tőrőkok szabados ferfiak hatarozatlanuk.ez szerintem genetika ha nem genetika torokok itt mit keresnek :)) ha szabadon hagyod mindig tied lesz a ferjed ha nem hagyod akkor egy idore tied lesz utana repulnek szabad helyre. en hala istennek szabad vagyok,most ennyi irok nektek lehet rosszul irtam nem tudom de ez a igazsag en boldog vagyok a hogy vagyok. ti is boldogok legyetek. ha akartatok egy finom doner kebab varom a moszkva teren sziasztok.

2010. szeptember 11. 9:19:00 CEST  
Blogger ilayda said...

Sziasztok!
Megvettem a jegyemet!Szeptember 20-án indulok Isztambulba,majd onnan Polatlibe.Október 5-én jövök haza.Jön valaki ebben az időpontban Malév járattal?Annyira jó volna,ha nem egyedül kellene utaznom!Keressetek meg msn-en,a címem még mindig ugyanaz,de leírom azért: ilusanya69@hotmail.com
puszi mindenkinek
Vigyázzatok magatokra!

2010. szeptember 12. 10:50:00 CEST  
Blogger Vanilia said...

sziasztok!Én szeretnék férjhez menni egy török férfihoz,de ne tudom hol kellenne el kezdeni intézni a papírokat vagy hol kérdezhetném meg ezeket a dolgokat milyen hivatalban vagy követségen?
Ebben kérném valakinek a segítségét.Nagyon megköszönném a felvilágosítást.

2010. szeptember 12. 22:09:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Török Férfi!

Mennyire örülünk Neked! Bár csak a saját nevemben beszélhetek, de biztos vagyok benne, a többiek is örülnek a levelednek és hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat. Azt szeretném kérdezni, hogy találtál munkát Pesten? Kedvesem is ezen dolgozik, és nagyon nehéz neki, alapfokú nyelvtudás nélkül. Nem tudod, milyen lehetőségek vannak? Kedvesem friss diplomás, de akármilyen munkát elfogadna, csak hogy itt dolgozhasson, élhessen. Esetleg ha tudnál segíteni, felvehetnénk a kapcsolatot.
Sok sikert a családodhoz, légy boldog!
hiaokk

2010. szeptember 13. 12:54:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nem tudjátok, h kb mennyibe kerül vagy hogy tuná elintézni a párom, h speciális útlevelet kapjon?
tudjátok akkor nem kell meghívólevél, és ha idejönne akkor itt lehetne intézni a tartózkodási engedélyt neki...mert én még egyetemre járok, a szüleim pedig mondjuk úgy, h nem támogatnak ebben...:(
légyszi írjatok!!!
Ancsi

2010. szeptember 14. 14:57:00 CEST  
Blogger Zsófi said...

Kedves férfi bajtársunk :)
én is nagyon örülök, hogy végre van férfi is ezen az oldalon :):):)
az én párom azt mondta, hogy Ő bizony nem nagyon szeretne elmenni Törökországból, viszont tervezné, hogy én kimenjek oda. igazából nem tudom, hogy mit is dolgozhatnék én ott, milyen lehetőségeim vannak, mert dolgozni azt szeretnék, ezt mondtam Neki is, és azt mondta válaszolta, hogy természetesen ha akarok, akkor dolgozhatok :)
Mi nemrég óta vagyunk együtt, de kicsit félek, hogy mi lesz, ha nekem nem sikerül kijutnom véglegesen Hozzá. miért akar annyira ott maradni? gondolom van anyagi háttere is, mert ha nem lenne semmi lehetősége, akkor jönne...vagy nem???amugy gépészmérnöknek tanul jövőre fog végezni, nem igazán tudom, hogy ottani viszonylatban ez egy jól kereső szakma e..passz, nem is érdekel, lényeg, hogy együtt lehessünk :D
örülök annak, hogy kisbabátok lesz:):):) Gratulálok!!!! :D
jah, csajok ( és pasik), én október 3-10 megyek Törökbe Alanyába...már alig várom, aki akar jönni, Green travel-lel megyek:) ez volt a legjobb áron :)
pusszantás Mindenkinek :D
Sophie:)

2010. szeptember 14. 18:21:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztok csajok :)
Csak tudatni akartam hogy beadtam az újabb meghívólevelet hogy jöhessen a párocskám ide novemberben :)
Most 3 hétig lesz itt, inşallah :))
Már nagyon várommmmmm :)
Mindenkinek kitartást :)
Üdv: Nushe

2010. szeptember 25. 20:06:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Bárkinek, aki tud, segítségét szeretném kérni! Törökországba szeretnék menni Erasmusos tanulóként, azonban a következő szemeszter gyakorlati félév lenne számomra, amire azt mondták az irodában, találjak helyet magamnak...A szakvezetőm meg azt, hogy a szakomnak megfelelően kell egyetemet-tanszéket választanom, és el kell érnem, hogy tárgyfelvétel helyett kiküldjenek valami olyan helyre, ahol gyakorlatozhatok, mint természetvédelmi mérnök gyakornok.Én Milli Parkokra gondoltam, de fogalmam sincs, mely egyetemeknek vannak kapcsolatuk velük. A török ismerőseim felajánlották segítségüket, de még így is sok nehézség merül fel....például kedvesem szerint bizonytalan a politikai helyzet Törökben....Aztán szerinte még őt sem alkalmaznák egy nemzeti parkban-bár szerintem nem járt utána, csak gondolja- nemhogy engem, béna török nyelvtudással, közben meg ők nem tudnak ott kint semmiféle idegen nyelvet---és hogy csak jót akar nekem, mikor mondja mindezt.Meg még:olyan egyetem nincs,ami poszméh védelemmel foglalkozik(ebből írom majd a szakdogámat)-bár nem tudom, hogy akármilyen természetvédelemmel vagy hasonlóval foglalkozik-e akármelyik egyetem egyáltalán.

Be kell vallanom, elsősorban miatta mennék épp Törökországba, mert ő keres itthon munkát, semmi sikerrel egyelőre.:(De okosan azt mondja, ne építsek csak rá, hogy nehogy csalódjak, ha esetleg nem jönne össze, mert őszintén, ő nem lát rá sok esélyt....:(

Bárki bármit tud segíteni, nagyon szépen megköszönöm! Szorít a határidő, október 8-án már le kell adnom minden okiratot!
Iyi geceler:hiaokk

2010. szeptember 28. 3:49:00 CEST  
Blogger Csilla said...

Sziasztok!

Kérlek titeket, ha van bárki, aki Törökországban dolgozik/dolgozott és nincs török házastársa segítsen nekem... Én jelenleg túrista vízummal vagyok itt, melyet minden hónapban 30 nappal hosszabbítok, úgy hogy átlátogatok komppal a szomszédos görög szigetre. A párommal és annak családjával élek és elég rég óta keresek munkát. Most, végre úgy tűnik, hogy találtam egy lehetőséget és a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet elintézni a tartózkodási majd a munkavállalási engedélyt a legegyszerűbben. Ezerszer átolvastam az erre a fórumra is belinkelt oldalt a Külügyminisztértium honlapjáról, de egymásnak ellentmondó információkat kapok ezzel kapcsolatban.
1. verzió levél a Török Köztársaság budapesti Nagykövetségéről

Tisztelt Cím!



Tájékoztatásul szíves figyelmébe!



Általános információ:

Munkavállalói vízumhoz, elsősorban a török cégnek kell felénk elküldenie egy levelet, amelyben leírják, hogy alkalmazni kívánják ( adatokkal, aláírás, pecséttel ellátva, mettől meddig fog dolgozni, milyen munkakörben stb. ). A Török Munkaügyi és Szociális Minisztérium ( Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ) honlapjáról ( www.csgb.gov.tr ) a török munkáltató töltse le a „ Külföldi alkalmazottak jelentkezési formanyomtatványát” négy példányban, ebből egyet kérem majd hozzon be magával kitöltve ( a munkáltató is elküldheti nekünk ), a másik három példányt küldje meg a török munkáltató a fent megnevezett Minisztérium részére, a beadástól számított 3 napon belül!!! A jelentkezéshez még hozza az útlevelét, 1 db. fényképet és a vízum kérő űrlapot, melyet mellékeltem, így előre kitölthető. További tájékoztatásért, majd a fenti papírokkal együtt, kérem fáradjon be Konzulátusunkra. A várakozási idő 1-2 hónap lehet, amennyiben megérkezik az engedély utána tudjuk a vízumot egy munkanap alatt elkészíteni ( egyik délelőtt beadja, másnap délelőtt lehet majd érte jönni) Az ára: 101,- EUR. Miután beutazott Törökországba, a kiadott vízum és engedély alapján kapja meg a tartózkodási engedélyt, melyet személyesen az általunk kiadott vízum alapján adnak a helyi idegenrendészeti hivatalban.

Namármost... alap esetben valaki kiutazik Törökországba elkezd munkát keresni 1-2 hónap múlva talál, majd hazamegy, beadja a papírokat és otthon ül akár 2 hónapig (illetve a cég is vár rá két hónapot, aki alkalmazná) majd HA pozitívan bírálják el a kérelmet, akkor ismét visszajön és éljen!! elkezdhet dolgozni. Rosszabb esetben 4 hónap után... kinek van ennyi félretett pénze?

2. variáció: http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/yabancilar/eng/sectors/turizm.html
Eszerint nagyon is lehetséges Törökországban intézni a dokumentumokat, az viszont hiányzik erről az oldalról, ami a magyar közleményben olvasható, hogy minimum 6 hónapos vízum szükséges. Utánajártam, a 6 hónapos vízumot lehet igényelni a közeli nagyváros külföldieknek fenntartott irodájában (ahol nem beszélnek angolul) egy csomó fénykép, kb 700 líra és megfelelő anyagi fedezet (napi 50 USD x 6 hónappal= 9000 USD) felmutatásával. A kérdésre, hogy mégis miért kellene ennyi pénznek lennie a bankszámlámon, amikor dolgozni szeretnék az volt a válasz, hogy mi van ha a munkáltató meggondolja magát...
A telefont sehol senki nem veszi fel, akitől kérdezni tudnék ha mégis az arcomba csapja, amint meghallja, hogy angolul beszélek.
Elnézést az extrém hosszú írásért, de én már nem tudom kinek és mit higgyek el, vagy mit tegyek. Az időm vészesen kevés, a leendő munkáltatóm várja a választ, hogy miképpen kaphatok engedélyt. Kérlek titeket segítsetek!!!
Köszönöm!

2010. szeptember 28. 20:24:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Szia kedves hiaokk! :)
Én is akartam Erasmusozni :)
Van az erasmumsnak egy oldala ahol megtudod nézni az egyetemeket akik várnak tanulókat. De ami még jobb..az egyetemed oldalán megtudod nézni a fogadó egyetemeket és szakra lebontva... Törökbe kb 5 egyetem van ami fogad tanulókat. Vagyis lehet hogy ez csak az én egyetememmel van szerződésben. Vagy a sulidban kérdezd meg h hol találod meg a listát hogy milyen suliba lehet kiutazni vagy milyen szakok vannak..mert ha nincs olyan ami hasonló a te szakoddal..akkor sztem nem fog összejönni.. :S
De nézz utána..én szurkolok..aztán ird meg hogy sikerült ;)
Üdv: Nushe

2010. szeptember 29. 19:37:00 CEST  
Blogger Évi said...

én Eskisehirt tudom, az Anadolu Egyetemmel...oda sok magyar megy,onnan meg sok török jön ide Erasmusozni...

2010. szeptember 29. 21:28:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, de...az én helyzetem kissé bonyolultabb. Azt mondták nekem-természetesen átvizsgáltam az országlistán szereplő lehetőségeket-, hogy nem muszáj a megadott egyetemek között válogatnom, találjak egy olyan gyakorlati helyet, ahol természetvédelmi munkát végezhetek. Írtam már az Istanbul és az Ege egyetemeknek, és a Gala Gölü nemzeti parknak...ezidáig válasz nélkül:/
Valakinek nem dolgozik -e esetleg ilyesmi helyen ismerőse? Sajnos nagyon szorít az idő, 8-án délig le kell adnom a jelentkezési papírt és minden egyebet...:(
hiaokk

2010. október 2. 16:56:00 CEST  
Anonymous Manzi said...

Sziasztok! Van itt valaki? :))
Most találtam rá erre a blogra, nekem még csak 3 hónapja van török (vagyis inkább kurd) szerelmem. Mi nem neten ismerkedtünk meg, hanem a júliusi törökországi nyaralásom során. Azóta már egyszer visszatértem. Még nagyon az elején van a dolog és rengeteg kétségem és kérdésem van, majd meglátjuk hogy alakul. :)

Ilayda,
Hogy sikerült az utad? Elolvastam a történeted, igazán szívszorító, de remélem már boldog vagy az új pároddal.

Nushe,
Gratulálok, igazán szép pár vagytok :)

Manzi

2010. október 8. 0:46:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szép estét mindenkinek! :)

Nem rég találtam meg ezt a blogot... vagyis újra fölfedeztem. Most egy kicsit olvasgattam a post-okat, mert érdekel a téma engem is. Van mit olvasni látom. :) Viszont azt is észrevettem, hogy mintha kicsit egyoldalú lenne a történetekben szereplő nemek szerepe. Magyarán magyar lányka akar török fiúkával közös dolgot a jövőben. Viszont olyat nem látok, ahol a lány lenne a török, mint az én esetemben... Lehet, hogy ez kikötés is itt és nem vettem észre? :)
Csak azért, mert kíváncsi lennék ebben a szereposztásban is tapasztalatokra... mert hát valljuk be, yabanci lányként könnyebb az ember dolga ilyen esetben, mint yabanci fiúként.
Huhh, nem tudom valami kihámozható e egyáltalán abból amit írtam, de nagyon fáradt vagyok már...jó éjt mindenkinek! :9
Csaba

2010. október 8. 0:52:00 CEST  
Blogger Ilayda said...

Sziasztok!Itthon vagyok újra.Elég vegyesek az érzelmeim,de jól vagyok.Müjdat édes ,aranyos.Tényleg szeretjük egymást,nemcsak a kamera és a távolság tette széppé előtte az érzéseinket!Sok "meglepi" várt Törökországban.És közben az itthoni dolgok is beárnyékolták a boldogságunkat!Este itthon leszek,akkor megírom mi történt,de most rohannom kell sajna!Elöljáróban annyit,hogy december 29-én megyek vissza újra,és ha mindent el tudunk addig intézni,akkor összeházasodunk.puszi mindenkinek!vigyázzatok magatokra és egymásra!akit jobban érdekel mi történt,vagy csak beszélgetni szeretne,még mindig megtalál msn-en.Szívesen beszélgetek veletek.ilusanya69@hotmail.com

2010. október 8. 8:33:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Kedves Manzi!
Köszönöm a "bókot" :)

Csaba!
Nagyon örülök én személy szerint hogy nem csak lány is van a blogon ;)
Hogyan ismerkedtetek meg a pároddal??
Lehet vmit rólatok tudni? és mióta tart? :)
Puszi :) Nushe

2010. október 8. 12:16:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Szia Nushe!

Ezek szerint tényleg ilyen ritka holló vagyok itt. :)
Rendben, rólunk pár dolog akkor. :) Mind a ketten tanulunk még egyetemen... én törökül (altajisztika meg ilyesmi) és előző félévben Erasmusoltam kint Törökországban. Ott egy osztályba/csoportba jártunk. 3 hónap után jöttünk végül össze, ami elég érdekesen alakult így... kicsit hirtelen, de igazából mégsem. A lényeg, hogy az utolsó két hónapot együtt töltöttünk már amíg csak lehetett. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy nagyon szép két hónap volt. :) Azóta viszont csak msn meg skype maradt, de az minden nap 2-3-4 órát... Meg az, hogy azóta keresem a lehetőségeket, hogy hogy tudnék újra minél előbb kimenni hozzá, legalább egy kicsit. Sajnos ő nem valószínű, hogy ide tudna jönni a közeljövőben. Szóval nekem kell valahogy kijutnom... Röviden ennyi a történetünk. Ami mivel nálunk a lány a török és a fiú a yabanci még nehezebb... a szüleinek még nem is mert beszélni rólam mert, hogy nem adnának engedélyt (ami pedig nem ártana...).
Huhh megint ennyi már az idő... :s
Iyi geceler mindenkinek! :)
Csaba

2010. október 8. 23:43:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Kedves Csaba!
Hát igen. A szülök fontosak és azt hogy tujanak rólad.. sztem ez lenne az alap ha vki komoly kapcsolatot akar..Biztos hogy komoly a dolog? miért vagy ennyire biztos benne?
Esetleg kimehetnél oda dolgozni ha végeztél a sulival :)
Melyik egyetemre jársz? ha nem tul sértő a kérdés.. :)
Miért nem egy magyar lány? erre nagyon kíváncsi lennék.. :)
Üdv : Nushe

2010. október 11. 22:07:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
CSabi! Örülök nektek! A mi helyzetünk is nagyon hasonló a tiétekhez, azzal a különbséggel, hogy ő jött erasmussal ide, és ment is vissza....Meg persze a miénk is "szokásos" (magyar lány,török fiú) felállás.
Nekünk mintha alakulna a helyzet, 3 gyakorlati hely is visszajelölt, hogy fogadnának gyakornokként:). Már csak az a probléma, hogy a kedvesem inkább jönne ide, nyelvet tanulni és munkát keresni-mondván, hogy ott akar lenni, ahol velem lehet, én meg inkább Magyarországot preferálnám mindenekelőtt. De az milyen abszurd helyzet,hogy én kimegyek Törökbe, ő meg idejön Magyarhonba?! Viszont ha meg ott marad, akkor meg munka kell, amiből megélhet(frissen végzett agrármérnök), amit meg nem lehet azután ukkmukkfukk otthagyni.
Úgyhogy most megy a dilemma, hogy mi is lenne a legjobb... Mindemellett azonban szeretnék élni az erasmus lehetősséggel is,mert egyszer egyetemista az ember...Viszont elsősorban miatta mennék ki, hogy találkozzunk.
Mintha azt érezném, hogy választania kell a kapcsolata és a munka között...:(
Bárkinek bármilyen ötlete, tanácsa,véleménye van, szívesen várom!
Iyi geceler, hiaokk

2010. október 12. 23:58:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!
Csak egy felhívás!
2 új bejegyzés a blogomban akit érdekel katt a nevemre és írj komentet ;)
Puszi : Nushe

2010. október 14. 13:07:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Nos újra itt vagyok, vizsgák is letudva végre... :)

Nushe,
Igen komoly, a dolog tudom, érzem. :) A testvére, barátai tudnak rólam, sőt többet én is ismerek közülük már... csak a szüleinek nem meri elmondani, mert tudja, hogy nem adnának engedélyt (még), de ez ahogy megtudtam nem egyedi eset ott kint a lányoknál (ha török a párja akkor is). Szóval nem jó, hogy ez így van, de nem aggódom ez miatt, hogy ez azt jelentené, hogy nem is komoly a dolog. Most éppen azt próbálja kisakkozni, hogy ő hogy tudna Szegedre jönni Erasmus-szal. Ja igen, Szegeden tanulok. :) Akkor most már én is megkérdezem, ha nem gond, hogy te hol (és mit) tanulsz? :)
Igen erősen gondolkozom azon is, hogy kint dolgoznék majd minimum pár évet, aztán meg majd meglátom, hogy alakulnak a dolgok.. de még sajnos nem sok ötletem van, hogy mit tudnék kint csinálni majd... :(


Hiaokk szia! :)
Hehe, úgy néz ki ilyen ez az Erasmus. :) Csak a "baj" van vele... :D
Mondjuk a ti helyzetetek sem olyan egyszerű, de azért nem olyan rossz szerintem. Nagyon nem tudok mit mondani neked... Én úgy gondolom, hogy ha tényleg van lehetőséged, akkor azt használd ki, egy külföldi ösztöndíj később is nagyon sokat érhet majd. És szerintem ha így még együtt is tudtok lenni újra az meg külön jó. Erasmus után még mindig dönthettek majd úgy, hogy akkor ő otthagyja a munkáját és jön veled együtt vissza, sokat nem nagyon változtatna a helyzeten szerintem. De ezt ti látjátok jobban... én személy szerint ajánlom az erasmust, ő is élt vele, te se hagyd ki. :)

Iyi geceler!

Csaba

2010. október 14. 23:21:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Huhuuuuuuuuuuuu :D Megvan a párom jegye :D Malévval jön november 3án..esetleg vki még akkor Törökből :D ???
Csaba:
Én Egerbe az EKF-en tanulok.De csak levelezőn csinálom. :)
Huu gyerekek most gondolkodám már csak 2 és fél hét és jönnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ahhh de jóóóóó végre 2 és fél honap után újra látom ♥
Üdv: Nushe
Ui: a blogomat nézegetni,olvasgatni ér ;)

2010. október 15. 17:25:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Juj, Nushe, de örülök nektek!
Insallah, kedvesem karácsonyra ideutazik, és velünk tölti az ünnepeket!:)

Csabi!
Uh, hasonló cipőben járunk...Csak ő már jönne Magyaro.-ra, nyelvet tanulni és munkát keresni...Ha ottmarad, akkor nagyobb munkába kezd, amit nem hagyhat ott 3-4 hónap után! Mert én is ezen gondolkoztam amit ajánlottál.
Sóhaj...mindenesetre nem szeretném kihagyni! Most ő is jelentkezett oda ahova én, hátha őt is felveszik...insallah...

Ilayda!
Örülök a boldogságodnak, de erről szerencsére volt már alkalmunk beszélgetni közvetlenebb fórumokon is...:)

2010. október 16. 11:33:00 CEST  
Blogger Lara said...

Szıasztok.

Ujra ıtt vagyok. Lassan vege a szezonnnak es megyek haza. :((((
Nagyon jol ereztem magam. Nem mındıg volt fenekıg tejföl de elveztem mınden pılklanatat.

3 napja ment vıssza a parom a katonasagba. 4 honap es vegez. 1 hetet tudtunk együtt töltenı. De amınt vege a katonasagnak jövök kı es összeköltözünk. :)
A masık hogy a török ceg szeretne hogy vısszajöjjek jövöre. Szoval ugy nez kı sınen van a dolog. :)

Nushe mar nıncs sok hatra kıs kıtartast, Csaba szınten neked ıs. :)
Remelem mıhamarabb latjatok a parotokat.
Ilayda rajtad meglepödtem de sok boldogsagot kıvanok es azt mondom jol csınalod nem erdemes a multon ragodnı. Tudom hogy nehez de tovabb kell lepnı, szoval sok boldogsagot. :)

Üdv mındenkınek meg törökorszagbol, Lara

2010. október 17. 8:15:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Uhh, a Lara előtti névtelen hiaokk voltam, bocsi, unuttum...

2010. október 17. 18:08:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Sziasztok!


Anna vagyok érdeklődnék, hogy járt e valaki Sivasba és, hogy megy e valaki december környékén.Nagyon örülnék ha tudnátok tanácsot adni. Köszönöm Anna

2010. október 20. 20:34:00 CEST  
Blogger Lara said...

Kedves Anna.

Miben szeretnél tanácsot?
Üdv: Lara

2010. október 21. 9:12:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Szia

Nagyon örültem hogy irtál:)
Én abban kérnék tanácsot hogy sivasba szeretnék el jutni.Néztem repülőt is nekem is isztambulba kell először mennem és ott átszállnom. Soha nem repültem így kérnék tanácsot, hogy mit célszerű tennem, mire lehet szükségem, és hogy nem repül e valaki legalább isztambulba, hogy ne kelljen egyedül mennem. Köszönettel Anna

2010. október 21. 17:20:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Anna!

Ha decemberben szeretnel torokorszagba jonnı akkor nagy szerencsed van mert decemberben ınul a wizzair jarata budapestrol istanbulba heti 4 alkalommal. Lesd meg a wizzair honlapjat.
İstanbulbol ujra repulovel mennel gondolom Sivasba.
Neha a Pegasus jaratnak vannak akcios jegyeı de meg megnezheted a tobbı legıtarsasag oladlaıt ıs: anadolujet, onuraır, sunexpress.
Remelem talalsz olcson jegyet es kedves utıtarsat is.
udv
charlotte

2010. október 21. 19:04:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Szia


Érdeklődnék, hogy te kint vagy, vagy itthon vagy még. Milyenek a tapasztalataid, ahogy az oldaladat olvastam elég pozitívak remélem én is ilyen szerencsés leszek:)Gondolom te nem bántad meg.

2010. október 21. 19:19:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!
Remélem azt tudjátok h a wizzair istanbuli járatai nem az Atatürkre mennek hanem az Ázsiai parti SABIHA GÖKÇEN reptérre... :)
Ami be kell valljam elég messze van Atatürktől (busszal meg hajóval kb 2 óra az átjutás ami a minumum ) bár lehet olcsóbb de sztem ha vki az Atatürkről megy tovább akkor nem érdemes a wizzair-rel menni :) de ez csak az én véleményem..
Ja és holnap veszi fel a vízumot a párocskám és 3.án jööönnn 3 hétreeeeeee! wuhuuu ben cok mutluyum :P
Üdv Nushe

2010. október 21. 19:37:00 CEST  
Blogger charlotte said...

Szia

En ugy gondolom hogy a szerencsesek koze tartozom.
Nem mondom hogy nem voltak nehz percek ıdoszakok, de egyaltalan nem bantam meg hogy Törökorszagot valasztottam. 2 eve elmult hogy itt elek,laktunk keleten is az nem volt hüüüü de milyen csodas de İzmirt egyszerüen imadom.
4 eve ismerem a parom igaz en a többiektol elteroen nem az interneten talaltam ra az en kis török lovagomra de a kapcsolatunk elejen(2 evıg) a neten tartottuk a kapcsolatot, napi 5 6 orat beszeltunk hetvegen meg ugymond egyutt keltunk es fekudtunk meg a konyhaba is magammal vittem a laptopot.
Szerencsere nem volt gond a szulokkel sem egyıkunknel sem habar vannak itt fura dolgok ....na de a kultura.
azt azert tudnotok kell hogy nagyon gyakorı hogy a gelin vagyıs a meny es a kainana,anyos kozott vıtak alakulnak kı. Na de ebbe nem megyek meg bele nehogy valakı kedvet szegjem;)
iyi akşamlar
charlotte

2010. október 21. 19:37:00 CEST  
Blogger charlotte said...

Nushe gözün aydın:))

A Sabıharol atjutni az ataturkre nem epp olyan korulmenyes. Havas buszok vannak amelyek segıtsegevel egy ora eleg. az ataturkon felulsz elvısz felıg ott egy allomason atszalsz a kovetkezo buszra es mar ott ıs vagy.

A masık amıert jo a sabıha az az, hogy onnan ıs ındulnak jaratok torokorszag legtobb varosaba:)

2010. október 21. 19:41:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Szia!

Örömmel olvastam, hogy neked ilyen szerencséd van:)
Úgy döntöttem Ankaráig utazom, onnan 6 óra siavas és kijönnek elém. Ez tűnik a legegyszerűbbnek. Érdeklődnék még, hogy a nyelv nem okozott e gondot? Gondolom ti is angolul beszélgettek főleg.
szia Anna

2010. október 22. 17:00:00 CEST  
Blogger Zsófi said...

Helló mindenkinek :)
LARAAA!!!
te mit dolgozol kint Törökben???
én annyira szívesen kimennék dolgozni, sajnos az én párom már nem tud erasmusozni, mert most van az utolsó éve az egyetemen, utána valószínű, hogy katonaság :(, de én kimennék dolgozni Törökbe, csak nekem 2x is meg kell gondolnom sajnos az itthoni munkám miatt :)
hogyan mentél ki dolgozni?
előre is köszi a választ :)

Csabii!
mázlista vagy
Te is, hogy tudtatok erasmusra menni :D:D:D én szurkolok neked a szülőkkel kapcsolatban, ha tényleg komoly (már pedig a leírásodból ez jön le:)) akkor úgyis el kell majd menned a családhoz, hogy lecsekkoljanak :D:D:D
nah, mennem kell, uh Tsóóók mindenkinek :)szééép napot :)
Zs.

2010. október 24. 11:46:00 CEST  
Blogger Lara said...

Szia.

Telepitett idegen veyető voltam/vagyok. :) Imádom csinálni, kemény a melo, de kirándulsz is sokat.
Párom miatt választottam mivel nekem több lehetőségem van kint mint neki magyarországon.

Ha minden jol megy akkor februárban telik le neki a katonai szolgálat és megyek is ki. Utánna remélhetőleg nem sokat kell már visszajárnom magyarországra...

Én azt javaslom hogy nézegesd az utazási irodák honlapját január februártól sokan keresnek idegenvezetőket és animátorokat szállodába.

Szép napot mindenkinek. Üdv: Lara

2010. október 24. 14:38:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!
Megkapta a párom 23 napra a vízumot! :)
Jövöhét szerdáánn érkezikkkk!
Már kezdek kicsit izgatott lenni :)
3 hét csak veleeeee! De jóóó :)))
Üdv: Nushe

2010. október 26. 9:54:00 CEST  
Blogger Lara said...

Szia Nushe.

Jajjj de jóóóóó neked. Irigyellek ám most. :)))
Nekem még februárig várni kell...

Mik a későbbi terveitek? Mikorra valósulhat meg hogy együtt legyetek távolság nélkül?

Szép napot mindenkinek.
Üdv: Lara

2010. október 26. 10:04:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Sziasztok!


Mennyire legyen bátorságom egyedül kimenni egy férfihez Törökországba. Olvasom, hogy többen is megtettétek Létszi írjatok tippeket. Köszönöm Anna

2010. október 27. 22:00:00 CEST  
Blogger Lara said...

Szia Anna.

Én 4 hónap utám vágtam neki az útnak, viszont akkorra már semmi kétség nem volt bennem.
Minden nap 7-8 órákat beszéltünk, meg telefon és sms. Úgy voltam vele ha nem lesznek eltűnések meg gyanús dolgok, akkor miért ne. Sőt azzal veszítek ha maradok és egész életemben ezt fogom sajnálni...

Nekem a párom volt a legelső akivel elkezdtem ismerkedni a neten, vagyis csak az angol tudásom fejlesztésének indult az egész, azt már 2 éve együtt vagyunk... :)

Azért ha aggódsz, mindenképpen írd fel a nagykövetség tel.számát, ne adj isten ha mégsem úgy sülne el a találka.

Mióta ismered ezt a fiút? Hány éves? Milyen sűrün tudtok beszélni?

üdv: Lara

2010. október 27. 23:12:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Szia!


Körülbelül 3 hónapja ismerem. Én is szinte minden nap több órát beszélek vele msn-en. De bizonytalannak érzem magam ( habár mindig ilyen voltam) én is bánnám ha nem mennék ki azt tudom. Én is így vagyok, hogy az angolom miatt kezdtem el vele beszélgetni és nekem is ó az első akt a neten ismerek meg:) milyen pici a világ.

Én tényleg bele vágnék, csak lehet hogy egy lökés kellene nekem. A szüleid barátaid, hogy fogadták? Engem teljesen hülyének néznek:) Musti most 27 éves én 25 vagyok.
Köszönöm Anna

2010. október 27. 23:52:00 CEST  
Blogger Lara said...

Szia Anna.

Hmm. A családom totál hülyének nézett, a barátaim nem bíztak benne, h sikerül. Mindig azt mondták h a legszebb kort áldozom fel a semmiért. Most vagyok fiatal most éljek. (Akkor voltam 23, most 25 vagyok) :)))
Csak az idők során, mikor látták h működik nem tudtak semmi kifogást felhozni.
Ma már látják, h működik így elfogadták, h tényleg van ilyen és működííííkkkkk.

Nem mondom, h mindig könnyű volt. Mert nagyon sokszor hiányzott a közelsége, főleg ha rossz napom volt. De valamit valamiért.
Ezt a rajongást, törődést, figyelmet, romantikát, érzelmeket egyetlen egy magyar pasitól sem kaptam meg...

Hát még ez a 4 hónap és utánna úgy terveztünk, h összeköltözünk. Akkorra már semmi nem lesz, ami akadály lenne.

Te szívesen laknál kint vagy inkább itthon? Voltál már előtte törökbe? Vagy ez lenne az első utad?

Szép napot. Üdv: Lara

2010. október 28. 10:26:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Szia!


Na akkor teljesen normális, hogy így reagálnak a körülöttem lévők. Nem még nem voltam kint törökbe ez lenne az első utam . Most fogok elkezdeni egy képzést aminek áprilisba lesz vége, úgy hogy addig nem nagyon tudok tervezni. De azt látom célszerűnek ha én megyek ki hozzá mert ő itt M.O-on nem sok mindent tudna csinálni. Nekem nagyobb esélyem lenne kint. Meg a kurzus után úgy is célom volt kimenni külföldre dolgozni, igaz Anglia felé akartam venni az utamat, de hát az ember tervezz.....
Szóval azért néha elgondolkodom,hogy mi is lenne igazán jó
Szia Anna

2010. október 28. 16:18:00 CEST  
Blogger ahna12 said...

Szia!

Érdeklődnék, hogy a család elfogadott téged? A vallás miatt nem ellenezték? Hogy sikerült ezeken a problémákon túljutni?
Köszönettel
Anna

2010. október 30. 15:09:00 CEST  
Blogger Lara said...

Szia.

Igen, engem elfogadtak. De hozzáteszem nem vagyok vallásos. Szoval ha igy sem voltam ugy sem leszek. Beszéltünk rola és a párom rákérdezett h mi lenne ha muszlim lennék. Erre válaszoltam h semmi mert nem leszek. De azota nem téma, elfogadta és nem eröltet semmi olyet amit én nem akarok.

Nálatok ez probléma lenne?

Üdv: Lara

2010. október 31. 11:19:00 CET  
Blogger ahna12 said...

Szia!


Hát nem tudom én sem vagyok vallásos és nem is szeretnék, de a páromnak fontos. A család.... hát igen. Igazából nem tudom jó lenne már személyesen találkozni vele és akkor minden tisztázódna talán bennem is meg a páromba is. Néha megijeszt, hogy mit érezz irántam hisz meg nem is találkoztunk személyesen.A család eddig nem igazán fogadott el. Nem tudom mi lesz. Milyen Törökország?Írnál nekem a személyes tapasztalatidról. Köszönöm Anna

2010. október 31. 11:58:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
A előttem szólókhoz hasonlóan én is nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Igazábol már napok óta olvasgattam a fórumot, és elkezdtem irigykedni, hogy itt tulajdonképpen egy kész baráti társasaág "verődött össze" :):) Gondoltam én is megosztom rövidke kis történetem páromról és rólam.(klasszikus magyar lány-török fiú páros)
Mi mind a ketten Lengyelországban töltöttünk Erasmus programon keresztül fél évet (2010 tavaszán). Első pillanatban mikor megláttam megszólalt a belső hang: hol éltem eddig, hogy Vele nem találkoztam. Tipikus szimpátia /talán szerelem(?) első látásra. Mi nem jöhettünk össze, mondjuk úgy "tiltott gyümölcs" voltunk egymásnak. Plusz figyelmeztettek, hogy török sráccal soha.. ennek ellenére az összes barátom török/kurd volt. És szerencsémre április óta együtt vagyunk. Még soha életemben nem voltam ennyire boldog, kiegyensulyozott:) Életem legszebb két hónapját éltük együtt. Szó szerint.Egy lépést nem tettünk egymás nélkül. Sajnos június végén el kellett bucsuzni, de terveztük a mielőbbi találkozót. Szerencsére augusztusban 10 napot együtt tudtunk tölteni. Eljött Magyarországra meglátogatni. Szüleim elején még féltettek, de látták, hogy csodálatosan jól érezzük magunkat, és még sose láttak ilyen boldognak. Minden rendben zajlott. Most úgy állunk, hogy augusztus 18. óta nem láttam, most a héten megyek meghivólevélért, hogy talán decemberben vagy januárban eljöhessen. De akkor is csak 3-4 napra, mivel azt mondja nem hagyhatja ott a munkahelyét egy két napnál hosszabb időre. Nyár óta keresünk neki munkát itt Magyarországon, de eddig kilátástalan a helyzet. Az egyetlen dolog amiben még hiszünk, az az European Volunteer Service (EVS)nevű program, ezzel próbálkozunk, és várjuk a lehetőséget, hogy egy fogadó szervezet azt irja, hogy igen jöhet és akkor egy évet Magyarországon dolgozhatna önkéntesként. ÉN sajnso még nem mehetek hozzá, mert most tavasszal diplomázom, nem hagyhatom ki a sulit, meg amugy sem engedné hogy ott éljek kinn. Nálunk ez örökös vita téma. Nem tudom miért.. én mondtam neki, hogy érte mindent elviselnék.. de makacs..ő akar jönni..A család tud rólam, nővérével napi szinten beszélgetek, anyuka apuka nagy néni/ bácsi tud rólam, mindenki szerettel vár. ő mégis vonakodik még attól, hogy bemutasson. bár állítólag komolyan gondolja. Ki is mutatja, szóval is cselekedettel is, Nincs kétségem a szerelme felől. Mégis nem értem miért nem akarja hogy kimenjek dolgozni.Valaki esetleg tudna irni a kinti munkavállalásról, mennyire becsülik meg a nőket(mint munkaerőt), ott egy körülbelül 150 e forintos fizetés milyennek számit? Ő anno azt mondta, hogy szeretne engem eltartani,de én nem akarom ezt. szeretnék dolgozni, de azt mondja nem éri meg.. sok mindent nem értek.. de amig nem mondják el nem is fogom..Én oroszt tanulok, jól beszélek angolul, németet is tanultam,( most kezdtem picit törökül is, és ugy érzem nagyon gyorsan haladok).. esetleg el lehet kint helyezkedni turizmusban, ha nincs ilyen irányú végzettségem??
Köszönöm, hogy végig olvastatok :)
Szép napot mindenkinek!
Csilla :)

2010. november 1. 2:16:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Segítségeteket kérném!
Magyar nyelvű kurzusra lenne szükség -Budapesten lehetőleg. Kinek milyen tapasztalata van, hova érdemes mennyi, hol a legjobb az ár, hol tart leghosszabb ideig a kurzus(a vízum miatt, hogy minél tovább maradhasson turista vízummal), hol intéznek vízumot? Fontos, és nagyon szépen köszönöm:)
hiaokk

2010. november 1. 16:33:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Oh, Csilla...
Ijesztően hasonló cipőben járunk.
Szeretnék veled beszélgetni. Msn-en esetleg?
puszi, hiaokk

2010. november 1. 16:40:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia, persze megadom az msn cimem:
csilly15@freemail.hu
ott könnyebb :)

2010. november 1. 17:10:00 CET  
Blogger Unknown said...

Szia Hiaokk!

Az én törököm :) éppen jár egy magyar kurzusra most. nem tudom milyenre gondoltál, de ő a Babilon Nyelvstúdióba jár (Astoriánál) és 36 ezer forint volt 36 óra, amit akárhogy is nézek sztem pesti viszonylatban egész jó. 50 perces órák vannak, van több időpont is,ha bementek akkor megmondják pontosan meg azt is, hogy hogyan mikor mindul a köv. vagy folyamatosan indítanak nem tudom pontosan. Ő nagyon szereti a tanárt meg az órákat is jó kis csapat verődött náluk össze 11 különböző nemzetiség. :)
Ez a tanfolyam, a kezdő, 9 hétig tart. De egyből utána ha van rá érdeklődés indítanak egy haladót is. viszont ők tuti nem "szereznek" nektek vízumot. ezért gondolom hogy Te nem ilyenre gondoltál. akkor még a Balassi Bálint Intézetet ajánlom, úgy tudom ott indítanak olyan jellegű kurzusokat. mindenesetre rem tudtam valahogy segíteni! sikert és kitartást kívánok! :)
E.

2010. november 1. 19:41:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Csilla! Felvettelek. Remélem, nemsokára tudunk beszélgetni is.

E.!
Köszönöm a hozzászólást. A vízumot szerintem meg tudná szerezni a párom, a hangsúly ha jól értem, akkor azon van, hogy tanuló vízummal jönne, és ahhoz papírt kell felmutatnia ami legalább 6 hónapos szerződésről szól. Attól félek, ezt így előre nem adják meg. Mindenféleképpen utánajárok az egésznek ,csak először szűkíteni szeretném a kört, mert rengeteg lehetőség, iskola van., azt sem tudom, hol kezdjem. :)

Iyi geceler!
hiaokk

2010. november 1. 23:29:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Mindenkivel meg szeretném osztani a jó hírt: Kedvesem kapott munkát odakinn, én meg elnyertem az Erasmus ösztöndíjat!! Te jó ég, annyira izgulok!!:):) Kérdeznivalóm azért még most is van: mik a következő lépések most? Ki volt odakinn ösztöndíjjal? Milyen balesetbiztosítás, vízum, oltás stb kell? Aki tud erről valamit nekem mondani, az kérem, tájékoztasson.:):)
Szép estét mindenkinek!:):)
hiaokk

2010. november 3. 17:06:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Hiaokk!

Én az előző félévben voltam kint Ankarában. Oltás nem kellett. :) A vízumot meg a török nagykövetségen kell intézni BP-en az Adrássy úton a Hősök terés végén valahol. :) Ez nekem akkor 60 euró volt és szerintem vinni kellett a fogadó levelet meg lehet, hogy fényképet is, de erre már nem emlékszem. Az a biztos, ha fölhívod őket és megkérdezed. ;) Tanulmányi céllal kértem ugye, fél évre... és jan. 30-tól szept. 01-ig adták végül nekem, szóval ezzel sem volt gond. Menjél reggel nyitásra és ha azt mondják, hogy holnapra kész lesz akkor mondjad, hogy nem idevalósi vagy és megint föl kéne utaznod BP-re... ha meg fogják csinálni neked délutánra is. :)
A baleset biztosítás himm... Hát mivel majd fél évre mész ezért nem lesz olcsó... én a legolcsóbbat választottam, napi 200 HUf volt asszem... a legalapabb, de ezt neked kell eldönteni, hogy mennyi kereted van erre és, hogy milyenek az igényeid.
Ezen túl még miket kell csinálni... Vedd fel a kinti egyetem koordinátorával a kapcsolatot, érdeklődj, hogy milyen órákat tudsz fölvenni, a te tanszéked koordinátorával is egyeztess stb. Ilyenek jutottak hirtelen az eszembe. Remélem tudtam segíteni.
Amúgy te hova fogsz menni?
Üdv.: Csaba

2010. november 6. 16:26:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia!
Uh, köszi,már ez is valami... Nem tudom, vagy én járok fel túl gyakran, de mintha pangana az oldal...remélem,mert mindenki a kevesével van,vagy épp intézkedik :)balesetbiztosítást hol kell kötni? Remélem, azért az erasmus koordinátoraim is segíteni fogak, mert eddig semmit...Örülök, hogy oltás nem kell.:) Daricába megyek,az állatkertbe, gyakornoknak. Már írtam e-mailt a nagykövetségre, olyat írtak, hogy önmagában a vízum nem érvényes 90 napnál tovább tartó ottartózkodásra, és hogy jelentkezni kell majd az idegenrendészeti hivatalnál.
Hmm...

Erről mit tudsz?
üdv:hiaokk

2010. november 6. 23:48:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ja, hogy te a gyakorlatos részt fogod csinálni. :) Azt én nem csináltam, szóval arról nem tudok sok mindent... órákat gondolom nem kell egyeztetni. :)
De amit mondtak az igaz, miután kint vagy utána el kell menni a helyi illetékes rendőrségre és kérni a tartózkodási engedélyt (rezidens permit, törökül elfelejtettem hogy volt..) ez 138 líra volt nekem. :S Ezt kell még elintézni kint, jó minél előbb, mert asszem 2 hét az átfutási ideje.

Ha esetleg lenne még kérdésed szívesen válaszolok. Vegyél fel msn-en, ha gondolod :) anomaliax@freemail.hu

Üdv.:
Csaba

2010. november 7. 12:56:00 CET  
Blogger Unknown said...

Jelentkezem!
A párom megérkezett mág szerdán minden rendben volt :)
Töltjük az idöt együtt :)))
Minden rendben van.
De nagyon szalad az idő. :(
Mindenkinek kitartást és sok puszi ;)
A beszámolóról késöbb.pusziii
Nushe voltam

2010. november 9. 10:02:00 CET  
Blogger Lara said...

Sziasztok.

Lenne egy kérdésem. Ha lejár a 30 napos turista vízum, utánna hogy ne kelljen hazarepülni, úgy tudom h be kell menni a rendőrségre és kérni kell a hosszabbítást.
Ez mennyibe kerül? És mennyi időre adják meg a hosszabbítást?

Köszönöm a választ.
Szép estét mindenkinek. Üdv: Lara

2010. november 9. 18:24:00 CET  
Blogger Csilla said...

Kedves Lara,

Én éppen most csináltattam.
Kell hozzá az útleveled és egy fénymásolat róla. Egy török bankszámlakivonat, vagy kézpénzátváltási bizonylat. Erről is egy fénymásolat. Csak azért írom, mert én megszívtam és a zuhogó esőben rohangáltam másoltatni őket. Én a bankszámlásdit választottam,két hónapra 3000 lírát elfogadták, egyébként nem tudom, hogy mi az a minimum aminek rajta kell lennie, de ha felhívjátok őket elmondják. Egyébként megsúgom, hogy megnyitottam ingyen a bszámlát, befizettem rá az összeget, megkaptam a kivonatot, (ez pénteken), majd hétfőn mikor megkaptam a kis engedélyemet vettem is le a pénzt. És visszaadtam, mert kölcsön volt. Hát így. Hallottam trükközést a pénzváltókkal, de ezt én nem akartam azért...
Aztán kell még vagy 5 fénykép.
Nálam a következőképpen zajlott: elmentem ezekkel Aydinba a rendőrségre. Ott megnézegették, aztán mondták hogy jó ok. Adtak egy papírt, amivel át kellett buszoznom a város másik végére valami hivatal félébe, hogy ott befizessek kb. 140 lírát. Majd a bizonylattal vissza a rendőrségre. Ott elkezdtek hümmögni, hogy miért is vagyok én itt. És hogy hol dolgozom... nem dolgozom nyaralok. Ezt eljátszottuk vagy ötször, de annyira nem volt véresen komoly. Aztán kitöltöttem egy papírt, személyes adatok, miért mióta hogyan minek kinek kérdések és fizettem még 129 lírát. Hogy most melyik a vízum ára és melyik a kis kék füzeté, ami az engedély, fogalmam sincs.
Ezután már csak annyi volt a dolgom, hogy visszamenjek érte.
Nekem ez az első ilyenem, ha valakinek van, erősítsen, meg, hogy ez egyszer használatos könyvike, nem úgy fest, mint amiben meg lehet változtatni a tartózkodás hosszát. Úgyhogy ha lejár szerintem az egész elölről. De ebben nem vagyok biztos.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv,

Csilla

2010. november 9. 22:53:00 CET  
Blogger Csilla said...

Ja bocsi az lemaradt, hogy annyira időre kapod meg az engedélyt, amennyire kéred.
Csak az anyagi fedezet legyen meg. Azt pedig megmondják a telefonban, hogy nagyságrendileg mennyi.

Csilla

2010. november 9. 22:55:00 CET  
Blogger Lara said...

Szia Csilla.

Köszönöm a segítséged.
Még egy kereszt kérdés. Ha megcsináltatom a tartozkodásit attól még, mondjuk 2 hónap múlva kérhetem-e a munkavállalási vízumot?
Mert most mikor melóztam egyszerre volt csináltatva és a cég csinálta.
Szóval én úgy tervezem, hogy februárban kimegyek és csak májusban kezdek melózni. Addig h ne kelljen repülgetni, azéer gondoltam h elkezdem intézni a tertozkodásit, mert később nem nagyon akarok visszajönni. :) Egyébként is a tartozkodási engedély a munkavállalási feltétele.
Csak abban nem vagyok biztos h működik-e ha nem egyszerre csináltatom vagy van-e valami feltétele.
Te-e valaki ebben segíteni?
Előre is köszönöm.
Szép estét. Üdv: Lara

2010. november 11. 20:32:00 CET  
Blogger Lara said...

Sziasztok.

Még egy dolog, a kérdésem elsősorban azokhoz szól, akik már kint élnek. Mikor kimegyek először albérletben fogunk lakni, vannak olyan cégek állítólag, akik lakások bérbeadásával foglalkozik.
Tud-e valaki ilyenről vagy esetleg cégnevet, honlapcímet írni, ahol tájékozódni tudnék???

Előre is köszönöm. Szép estét.
Üdv: Lara

2010. november 12. 18:00:00 CET  
Blogger Csilla said...

Szia Lara!

Ha visszaolvasol a kommentekben, szeptember 28-an leirtam azt, hogy en meddig jutottam az ugyben, azota sem tudom a kerdesre a valaszt. De kerlek, ha te kiderited, ird le, mert jovore nekem is esedekes lesz.
Annyi biztos, hogy hosszu procedura, es a vegen meg el is utasithatjak...
A lakas temahoz annyit, hogy itt ahol mi lakunk kb minden sarkon vagy egy ingatlankozvetito iroda, ugyhogy szemelyesen erdemes szerintem intezni. De egyebkent rengetegnek kozuluk honlapja is van, ha elore szeretnetek nezelodni.

Üdv,
Csilla

2010. november 18. 9:25:00 CET  
Blogger Lara said...

Szia Csilla.

Köszönöm a válaszod. Hát ez a nagy gond, hogy senki nem tudja pontosan. Vagyis mindenki mást mond. :)
Kérdeztem a céget, akiknél kint dolgoztam de ők sem tudják pontosan. Na majd csak lesz valahogy, 3 hónap múlva megyek és akkor lesz esedékes. Addig megpróbálom kideríteni.

Szép napot mindenkinek.
Üdv: Lara

2010. november 18. 16:10:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Megismerkedtem pár napja egy török férfival és love első látásra. Érdekelne a kultúrájuk meg minden amit tudni lehet róluk.
ha valakinek van kedve beszélgetni, vegyen fel msnre:-) holdsugar31@hotmail.com

2010. november 19. 12:02:00 CET  
Blogger Lara said...

Sziasztok.

Kicsit belevetettem magam a repülőjegy keresgetésbe. Aki utazni akar a közeljövőben, decembertől a wizzair indít járatokat Isztambulba (Sabiha Gökcen reptér) kb. két naponta és 8000-9000 ft a jegy. Aki onna még tovább szeretne utazni, ajánlom a Pegasus airlines-t, Sky airlines-t és a Sun express-t. Az áraik 20-30 euro között vannak. Remélem tudtam valakinek segíteni. :))

Szép napot mindenkinek.
Üdv: Lara

2010. november 23. 11:46:00 CET  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!
Jelentkezem.
A párom visszament és most megint elkezdem a szürke hétköznapjaim :(
De csodálatos 3 hét volt :)
Januárban ugynézki megyek WizzAir-rel . Vki januárban (inkább második fele,15.e után)???
Üdv nektek: Nushe

2010. november 23. 18:24:00 CET  
Blogger Lara said...

Sziasztok.

Ajánlom figyelmetekbe frissített blogomat. Néhány hasznos infót is találhattok ott a kis történetem mellett, ami már lassan 2 éve működik. :)
Könnyebb és nehezebb pillanatok. Biztos néhányan magatokra ismertek a történetben.
Segítségképpen belinletem néhány honlapcímet, repjegy, utazás, telefonálással kapcsolatban.

Szép napot mindenkinek.
Üdv: Lara

2010. november 25. 13:21:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok Lányok,
Noemi vagyok egy nyár óta tartó törökországi szerelemmel. Már kétszer voltam kint, de most szeretném meghívni a török Kedvesemet Budapestre így
egy vízumos kérdésem lenne hozzátok. Sajnos az utóbbi bejegyzések között nem találtam erre vonatkozókat, de gondolom bőven van tapasztalatotok ebben a témában.
Meghívólevellel mekkora az esélye hogy megkapjuk a vízum ill. ezen kívül pontosan milyen iratokat kell neki a konzulátuson bemutatnia.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Noemi

2010. november 26. 21:19:00 CET  
Blogger Csilla said...

Szia Noémi!

Velem is ugyan ez a helyzet. Hosszas huzavona után úgy fest, hogy végre ő jön Magyarországra. Mondjuk én már kint élek egy jó ideje Törökországban és családom szeretné már nagyon megismerni. Úgyhogy holnaptól rohamléptekben intézzük a vízumát. Nem tudom, hogy sikerül-e, de december 17-én megyek haza karácsonyra és szeretnénk ha ő is mellettem ülne a repcsin...
A vízumhoz:
Neked el kell menned a lakhelyed szerinti illetékes BÁH-hoz a következőkkel:
bankszámlakivonat, a BÁH honlapjáról letölthető meghívólevél formanyomtatványa, munkáltatói igazolás féléves nettó-bruttó fizetésről, illetékbélyeg kb 4000 Ft, nyilatkozat a meghívás céljával(-ezt neked kell megírni, azt hallottam, hogy nem nagyon ajánlatos a szerelmi kapcsolatot pedzegetni első alkalommal, inkább nyaralás alatt szövődött barátságra érdemes hivatkozni.)És kell még egy tulajdoni lap arra a házra vagy lakásra ahová meghívod. Ha nem a tiéd akkor a tulajdonos beleegyezése is kell.
Ha rendben találnak mindent megkapod a hivatalos meghívólevelet, amit ki kell küldeni neki Törökországba.
Ezzel a levéllel, repjegy foglalás, biztosítás, vízum kérelmi nyomtatvány, fél éves munkáltatói nettó bruttó fizetés, 60 Eur a vízum ára, bankszámlakivonat, és az útlevél, melyekkel az isztambuli vagy ankarai nagykövetségen meg kell hogy jelenjen.
Azt azért hozzátenném, hogy nekünk is ez lesz az első meghívás, én is kaptam ezeket az infokat. Konkrétan Nushe-tól (köszi érte mégegyszer :).
Most nagyon izgulok, hogy össze tudunk-e hozni mindent ilyen rövid idő alatt...

Üdv,

Csilla

2010. november 28. 8:47:00 CET  
Blogger Lara said...

Szia Csilla.

Hozzád lenne egy kérdésem. Írtad, hogy kint élsz egy jó ideje. Én a te vízumod után érdeklődnék. Próbálkozol a tartózkodási engedély elintézésével vagy görög szigetre hajózol minden hónapban??? Hogy oldod meg? Tudsz bővebb infókat vagy valaki más erről a görög szigetre való hajózásról? Ár? Menetrend? Stb...

Előre is köszönöm a választ. Szép napot mindenkink.

Üdv: Lara

2010. november 28. 9:46:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Csilla,
nagyon köszönöm a részletes válaszodat, rengeteget segítettél :)
csak még egy kérdés, a török bankszámlakivonattal kapcsolatban, hogy kb milyen összeget tart elfogadhatónak a magyar konzulátus?
Drukkolok nektek !
Üdv,
Noemi

2010. november 28. 11:09:00 CET  
Blogger Csilla said...

Sziasztok!

Lara,
Te ugye ugyanaz a Lara vagy, akinek pár hete kifejettem, hogy hogyan szereztem tartózkodásit? :) Szóval én most azzal vagyok itt. Én Kusadasiban élek, innen minden nap megy egy komp Samosra áprilistól októberig. Reggel megy, este jön. Körülbelül 30-35 Eur a jegyár. Aztán ott el kell lenni egész nap, egy kávé, ebéd ez-az, nem túl olcsó. Van valahol tengerpart is a kikötő közelében, de azt kihagytam. És ugye mikor visszaérkezel meg kell venni újra az egy hónapos vízumot. Tőlem egyszer kérdezgettek Samoson, hogy mit csinálok Törökországban. Mondtam, hogy nyaralok... ilyen sokáig? IGEN. Ennyi volt.
Szóval összességében ez sem olyan olcsó mulatság havonta.

Noémi, mi 2,5 hétre 2000 lírát mutatunk be, ennyinek szerintem elégnek kell lennie. De amúgy fogalmam sincs, hogy mi az elvárás...

Szép napot lányok!

Puszi,

Csilla

2010. november 28. 14:08:00 CET  
Blogger Lara said...

Szia Csilla.

Köszönöm a gyors válaszod. Azért kérdezek ennyit, mert szeretném ezt a vízumos dolgot a legolcsóbban megúszni. A kék könyvel kapcsolatban, ha már egyszer megcsináltatom az a baj, hogy nem lehet rajta változtatni, ahogy írtad is.
Szóval ha később elkezdek melózni, nem tudom hogy kerülhet bele a cég neve a könyvbe. Erre nem tudott senki még választ adni, vagyis több variáció is fennáll. Kaphatok-e újat vagy sem. Nem merek kockáztatni, amíg nem tudom biztosra hogyan működik. Lehet az utazgatás havonta a biztosabb.

Például, mikor kint melóztam az egyik kolegám más utazási irodától jött és az ikamet-ébe más cégnév szerepelt. Nem lehetett átiratni, ez is egy törvény kint, hogy egy szezonban csak 1 cégnél dolgozhatsz. Ha elkapták volna egy ellenőrzés során, baja lett volna.
Igen gyakran van ellenőrzés, én bele is futottam egybe, de nekem minden rendben volt a kiskönyvvel.

Ezért is akarok biztosra menni, mert hosszabb távon macerától mentes lenne, ha megcsináltatnám a tartózkodásit, de nem tudom, hogy össze lehet-e kombinálni a munkavállalási dolgokkal. Mert sima tartózkodásival nem dolgozhatsz!

Húúú, kicsit én is megkombináltam a végére, remélem érthető volt. :)))

Szép napot.
Üdv: Lara

2010. november 28. 14:40:00 CET  
Blogger Csilla said...

Szia Lara,

Persze érthető, csak azt hittem van még egy Lara a kérdés miatt :)
A helyzet az, hogy bele van pecsételve a kék könyvbe, hogy nem dolgozhatok, és sajnos én sem tudom, hogy ha pl. egyszer majd csináltatok egy fél éves vagy éves tartózkodásit, és közben találok bejelentett munkát, akkor felülírják-e ezt a könyvben vagy újat kell csináltatni megint 140 líráért. De sanszos, hogy a második.
Igen egy évben csak egy cégnél, fura szabály ez is...
Még egy dolog, találkoztam egy idegenvezetővel, egy szlovák srác volt, akinek úgy néz ki a kék könyve, hogy nem dolgozhat, akárcsak az enyém, de valamelyik oldalra be van vésve egy cégnév, egy utazási iroda neve és egy nyári időszakra vonatkozó dátum. Így állítólag a nyári szezonban ezzel legálisan dolgozik annak a cégnek. Más kérdés, hogy persze nem csak ebben az időszakban dolgozik. Vállalja a kockázatot. 7 éve csinálja és körutakat vezet le Törökországszerte...Ilyen is van.
Na ettől most nem lettél okosabb gondolom, nekem is egy nagy kavar ez az egész. Remélem egyszer valaki végre meg tudja mondani a dolgok mikéntjét... ha megtudod akkor írd majd le ide kérlek.

Üdv,

Csilla

2010. november 28. 14:54:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Nushe, nekem megvan a jegyem jan. 30-ára WizzAirrel, szívesen venném ha társulnál, ha neked jó az időpont! De mások is jöhetnének:) Ez lesz az első repülős utam, és Törökhonba is az első...nem félek, csak izgulok, hogy minden klappoljon.
Kinek milyen ötlete van, euró alapú bankszámlát kellene nyitnom arra az időre, amíg kint leszek. Én a UniCreditre gondoltam, de szeretném ha megosztanátok velem tapasztalataitokat.
Szóval jan. 30. valaki?
Üdv, hiaokk

2010. november 29. 7:42:00 CET  
Blogger Unknown said...

Kedves hiaokk!
Igen az idöpont nem rossz.
Viszont sztem maradok a Melévnál mivel nekem a Sabiha Gökcen nagyon nagyon messze lenne és a párom sem tudna eljönni elém.A másik pedig hogy a WIzzAir olcsó jegye EGY NAGY ÁTVERÉS!
lehet hogy a jegyár nagyon jó viszont 15kg után minden egyed kgnál fizetsz és ha neten veszed akkor levesz egy csomó plusszköltséget. én kiprobáltam, összehasonlitottam a 2 légitársaságot és LÁM LÁM kb 2-3e-fttal több jött ki a Malévnál ráadásul az 23 kg és színvonalas.( bár nem tudom a wizzair milyen szinvonalú).
Názelödtem a jegyek miatt a Malévnál, most is elég jó áraik vannak.már 26e-ért is láttam.
január 27én van az utolsó vizsgám azután szabad vagyok,de ez csak a jegy árától függ mert én csak akkor szeretnék menni amikor a legolcsóbb és ha persze nem jön közbe semmi.
Üdv : Nushe :)

2010. november 29. 18:08:00 CET  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!
Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a következő linket:
https://careers.bpglobal.com/2057/ASP/TG/cim_searchresults.asp?SID=^mdxXklRukJR8/odRWn9YJ8yXcBpN8eJj6H5Xyy9NKOMRyXwmmTWX1/GJXUZSBDVv
Procurement Data Steward pozícióba keres a BP (British Petrol) törökül beszélő munkatársat. Természetesen az angol a vállalati nyelv illetve egyéb nyelvismeret nagy előnyt jelenthet. Ha meg még valamilyen gazdasági (neadjisten beszerzés területén szerzett) végzettség van, akkor az még jobb. Azt hiszem a honlapon lehet jelentkezni illetve a különböző "álláskereső oldalakon" keresztül is lehet (pl monster.hu - 'turkish' kulcsszóval -budapesten).
Ha bármi kérdésetek van nyugodtan kérdezzetek, mert mi már túl vagyunk a kiválasztási folyamaton meg minden egyéb máson.
Üdv,
E.

2010. november 29. 21:48:00 CET  
Blogger Unknown said...

Huh látom nem sikerült belinkelnem. Ha valakit érdekel akkor majd elmondom hogy találhat rá. most nem fárasztok mindenkit ezzel. :)
E.

2010. november 29. 21:56:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Tessééék?
A wizzair nekem is bonyolultnak tűnik, de most konkrétan megijesztettél. Mi az,hogy 15 kg után már fizetni kell? A honlapon az van, hogy egy kézipoggyász 10 kg-ig ingyenes, ÉS 32 kg-ig megpakolható bőröndök számát kell megadni, aminek darabja négyezerakárhányszáz Forint. Valahogy sehol sem láttam, hogy 15 kg fölött ez fizetős, de ha így van,akkor igencsak ideges leszek :S Még szerencse, hogy visszafele nem vettem jegyet, valószínűleg vmi utolsó pillanatban megvett Malév lesz az, ha tényleg így állunk. Első alkalom, nem tudok könnyedén kiigazodni a mindenféle körülményeken...:(:(:( De van jó hír is: megkaptam ma a vízumooooooooot 150 napra :) Úgyhogy legkésőbb jún. 30-áig maradhatok odakint:):) Hurráá:) amúgy vki nem tudja, hogy ez az egy hónapon belül megváltandó kiskönyv hogy működik?Innentől számítják a vízum idejét? És hogy esetleg lehet-e vele "játszani" értsd, a 29. ott töltött napon elmenni kiváltani, és nem az elején...? :)
üdv, hiaokk

2010. november 30. 18:37:00 CET  
Blogger ada said...

Sziasztok!

Hiaokk,

A wizzairnél úgy van, ahogy írtad. A feladott csomagod után kell csak fizetni (4000 valahány száz forintot), viszont értelem szerűen a visszaútra is felszámolják, így a 4000 rögtön 8000-re ugrik. Ezen kívül a netes vásárlásért (értsd: mastercarddal vagy hasonló bankkártyás fizetés esetén) is felszámolnak kezelési költséget. Ha banki átutalással veszed meg, akkor viszont olcsóbb a kezelési költség. Csak akkor nem fizetsz kezelési költséget, ha wizzair-es hitelkártyát használsz.

Remélem megnyugodtál kicsit :)

Üdv: Ada

2010. november 30. 19:38:00 CET  
Blogger Unknown said...

Igen, Bocsi lehet hogy rosszul irtam, de a lényeget ki lehet venni hogy szinte majdnem ugyanott vagy ahol a malév és ha vki nem a keleti part felé utazik hanem a nyugati part felé ( mint pl. én) nekem az még plussz költség h a Sabiha Gökcenről átutazzak a másik oldalra a bzszpályaudvarig...meg hát idö is az irja minimum 2-3 óra...na már ezért jobban megéri a Malév...
Sztem.
Hiaokk!
Te hogyhogy kaptál 150 napra vízumot??? azt hogy csináltad?? vagy tanulni mész?
Ugy néz ki hogy nyáron meglesz az esküvőnk. :))
De még semmi sem biztos.
Tudom hogy már egy párszor le lett irva, de nagoyn nem jó visszakeresgélni hogy MILYEN PAPÍROKRA VAN SZÜKSÉG HOGY ha összeházasodhassunk??
Ugy értem szeretnék tudni mindent arról hogy mit hogyan csináljak, kb mennyibe van?
Azt tudom h kell vmi apostil, egyszer már elmondták nekem, de sajnos már nem nagyon tudom összerakni mit hogyan... :S
Ja és ha azt is tudja vki hogy a páromnak ott kint milyen papírok kellenek akkor azt is megköszönném.
Szerintetek itt vagy ott kint jobb házasodni??
Sajna nem hiszem hogyha ott kint lenne, a családom ott lehetne velem :( és ez elég rossz.
Elöre is köszönöm a válaszokat :))
Üdv: Nushe

2010. december 1. 10:06:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok Lányok!
Hadd segítsek. Ha kikéred magadnak az Ikamet-et,tartózkodási engedélyt, (te döntöd el,hogy mennyi időtartamra, 1 év úgy emlékszem 340TL).
Ebbe automatikusan belepecsételik,hogy ezzel nem dolgozhatsz, nem jogosít a munkavállalásra. De ha elkezdesz dolgozni, a cég intézi a munkavállalást is, külön pecsétet kapsz az ikametbe a cég nevével,címével és a munkavállalás időtartamával.
És sajnos igaz, 1 szezonban csak egy cég kérheti ki az engedélyt.
A sahibinden.com-on nagyon sok eladó-kiadó lakás van.
Üdv,T

2010. december 1. 11:04:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Nushe,
Én itt Törökben házasodtam.
A születési anyakönyvi kivonatod és egy hajadoni igazolás kell (önkormányzattól) ezeket törökre lefordíttatod. Úgy emlékszem útlevél, fényképek, valamint vérvizsgálat (HIV és még vmi,nem emlékszem.)Azt itt megcsinálják pár perc alatt a körzeti dokinál.
A legegyszerűbb, ha a párod megkérdezi a Beleldiyén hogy mi kell.Általában egy kis lapra ki van nyomtatva nekik a lista a szükséges papírokról.
Ha megvolt az esküvő,kaptok egy aile cüzdanit (házassági anyakönyvi kivonat) lefordíttatod magyarra, arra már kell az apostille és leadod otthon az anyakönyvvezetőnek. Viszont amivel én is megszívtam,az az hogy az aile cüzdaniban nem írják, hogy a születendő gyermek majd az apja vezetéknevét kapja, így vagy a párodnak be kell mennie Mo-n az anyakönyvvezetőhöz nyilatkozni, vagy írásban már korábban nyilatkozik. A honosítás 3 hónapot vesz így igénybe(de azt is tudjátok, hogy a magyar közig. nem kapkodja el a dolgokat...)
Üdv, T

2010. december 1. 11:16:00 CET  
Blogger Unknown said...

T!
A vérvizsgálatot itt is meglehet Mo-n nem?? és az mi a francnak de komolyan? :D ez kész vicc :D
És mi az az apostil valójában?
én azt hallottam h itt kell nekem azzal mennem hozzá és ugy mehetünk csak házasodni hogyha ez megvan...
Nushe

2010. december 1. 14:32:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Hello!
:) Uhh, akkor remélem minden rendben van a Wizzairrel...kitapasztalom, aztán majd meglátom,milyen. Igazából már tökmindegy, csak lennék ott..még 2 hónap... És nem fog zavarni, hogy keresztül kell utazni a városon, egyenesen bele a sűrűjébe! ÉS ott lesz velem a kedvesem,akit akkor már 7 hónapja lesz, hogy nem érinthettem...
Uuh, nyári esküvő!:) Dejóó:) Amúgy eleve a gyakorlati félévem hosszabb, mint 90 nap, amennyire adni akarta a vízumot a konzul, de gyorsan betrükköztem (Csabi tanácsára,amit ezúttal is köszönök)hogy nyár lesz épp akkorra és meg szeretném ismerni a kultúrát meg az országot és a gyakornokoskodás mellett nem lesz időm rá és blabla...és akkor mondta szigorúan ,hogy hmm, akkor 150 nap, 5 hónap. Tökéletes,mert lediplomáznom itt kell:)

2010. december 1. 14:34:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Nushe.
A vérvizsgálat kötelező abban az esetben, ha Törökben házasodtok.Nem hülyeség, tekintve,hogy a török lakosság nagyon nagy százalékban HIV fertőzött, többségük már születéskor kapta el az édesanyjuktól és fogalmuk sincs róla!
Épp ezért egy nagyon jól működő szűrés ez(sokszor még a katonaságnál sem szólnak),sokkal nagyobb eséllyel tudják így visszaszorítani a betegséget és kezelni a fertőzötteket.
Az Apostille egy megállapodás X ország között. Mivel Töröko. és Mo is közéjük tartozik, bármiféle hivatalos papírt zzel hitelesítenek. De írtam is, hogy a magyar papírjaimat hivatalos fordítással elfogadták itt apostille pecsét nélkül is, viszont otthon a honosításkor kérték a török házassági anyakönyvi kivonatra a pecsétet.
A legegyszerűbb, ha eldöntitek, hogy melyik országban akartok egyáltalán házasodni, és annak megfelelően érdeklődni a hivatalos szerveknél.
Ahány ember, annyifélét mondanak...
Ezeket a dolgokat a leggyorsabban,legegyszerűbben és legbiztosabban meg tudják nektek mondani a Belediyén vagy ha Mo-n házasodtok akkor az anyakönyvvezető.Egy telefon az egész.
És még annyi,hogy a mindenféle papírok beszerzése,fordítása,postázása sok időt igénybevehet,érdemes az esküvő előtt 3 hónappal elkezdeni az aktív szervezést.

2010. december 1. 15:36:00 CET  
Blogger Unknown said...

Na igen, igy már érthető a vérvizsgálat.
Igy már azt mondom én is hogy nem haszontalan.
Egyenlöre nagyon úgy néz ki hogy Törökben fogunk esküdni, de akkor megmondom a páromnak hogy kérdezze meg a Belediye-nél.
Gondolom az én papirjaimnál ( születési, hajadon nyilatkozat) ezeket hitelesítve kell fordíttatni. ugye? lehet hülye kérdés.
hallottam olyat is hogy kérnek vmiféle házassági szándéknyilatkozatot is. erröl hallottál már? vki tud vmit erröl hogy esetleg kell-e?
Nushe

2010. december 1. 17:15:00 CET  
Blogger Csilla said...

Sziasztok Lányok!

A wizzair valóban eltörölte a 15 kg-s szabályt a feladott poggyászokra. Azt viszont nagyon szigorúan veszik, hogy csak egy kézipoggyász lehet, tehát a kézipogyó plusz retikül nem játszik. Ha a kapunál veszik észre, bele kell tenni a retikült a táskába és ha így már több mint 10 kg vagy nem fér bele akkor valami 14.000 Ftot kell kiperkálni. Ja és az elvileg szabvány kézipoggyász tartó, amibe bele kell próbálni a méret miatt, a wizzairnél kisebb... ezért sokaknak bizony fel kell adni borsos árért. Nagyon sokat szívtam emiatt, mikor a reptéren dolgoztam és pluszdíjakat szedtünk be.
Kedvenc utasbeszólásom a wizzairhez kapcsolódóan:
Utas: ehhez a visszérhez hol kell becsökkenni?
(a Wizzairhez hol kell becsekkolni)

Más, szerintetek 17-ig el tudjuk intézni a páromnak a vízumot mindenestül? Mennyi idő kb a meghívólevél? Első meghívásról lenne szó...

Üdv,

Csilla

2010. december 1. 18:59:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
felteszem még egyszer a kérdést, köszi, hogy tisztáztátok a bennem felvetődött kérdéseket....de vki nem tudja, hogy ez az egy hónapon belül megváltandó kis könyv hogy működik?Innentől számítják a vízum idejét? És hogy esetleg lehet-e vele csalni, vagyis, a 29. ott töltött napon elmenni kiváltani, és nem az elején,és így nyerni pár napot...? honnan tudja az ottani hatóság, hogy megérkezésem mikor történt, ezt igazolni kell valamivel?
Iyi geceler,
hiaokk

2010. december 1. 20:14:00 CET  
Blogger Unknown said...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

2010. december 2. 9:42:00 CET  
Blogger Unknown said...

Csilla! Elvileg sztem 15 nap alatt ki lehet hozni ha minden rendesen és zökkenőmentesen megy és megvan minden papír. :))
maximum 1-2 napot csúsztok, de általában a konzulátuson nézik hogy mikor mész(mikorra van megvéve esetleg lefogalalva a jegy) és ha az mondjuk 4-5 napon belül lenne, ugy adják ki a vízumot(mármint hamarabb).
Sok szerencsét hozzá!
Üdv: Nushe

2010. december 2. 9:44:00 CET  
Blogger VeNeS said...

Sziasztok mindenki

2010. december 6. 17:15:00 CET  
Blogger Unknown said...

Csak hogy tudja mindenki a VENES nevezetű felhasználó az én kis kedves párocskám :))
Üdv: Nushe

2010. december 6. 17:21:00 CET  
Blogger Csilla said...

Sziasztok!

Üdvözlünk a blogon Venes :)

Szerintetek hol vagy hogyan érdemes biztosítást kötni itt Törökországban a Magyarországi tartózkodáshoz, ami még az utolsó pillanatban megváltoztatható? Mármint ha eldől, hogy mennyi időre kapja a vízumot?
Köszi,

Csilla

2010. december 6. 21:29:00 CET  
Blogger Unknown said...

Csilla!
Én ugy tudom lehet az utazási irodákba kötni,
és azt is hallottam hogy a konzulátuson is tudtok igényelni vagy ha ott vagytok kérdezzétek meg tőlük. :))
Üdv: Nushe

2010. december 7. 8:28:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Hos geldin Venes! :D

Üdv.: Csaba

2010. december 7. 9:20:00 CET  
Blogger Csilla said...

Sziasztok!

Teljesen ki vagyok akadva komolyan mondom, hogy kezd elszakadni a cérna nálam. Két ilyen őrült országgal ügyintézés szempontjából még nem találkoztam mint Mo. meg To.
Amikor meghívólevelet csináltattatok, nektek kérték a párotok útlevelének a fénymásolatát? Sajnos eléggé későn derült ki, hogy tud jönni, úgyhogy rohamléptekkel intézNÉNK ha tudnánk. Az útlevelet múlthét csütörtökön csináltatta meg, de hétfőn már kiadták a számát, így a meghívólevelet tudják már intézni otthonról. Igen ám, de hétfőn nincs ügyfélfogadás. Tegnap meg kiderült, hogy egy szőrszálhasogató, unszimpatikus bunkóhoz tartozunk, aki mindenbe, de komolyan mindenbe belekötött. A nagynénémék hívják meg a páromat Magyarországra. Kellettek a szokásos papírok, pl. jövedelemigazolás, adóigazolás, meg a munkáltatói. Van cégük, arról is bekérte a papírokat. A ház kettőjüké, férj és feleség és mindkettőnek nyilatkozni kellett hogy igen befogadják. Aztán meg arról hogy hány gyereket nevelnek, meg minden fittyfene. Értelmes emberek és az anyagiakkal sem lesz gond a meghívásnál, és a kaput az tette be, hogy a pasas nekiállt kioktatni őket miután a 25 ezredik papírt is beadták, hogy nem úgy van az, ahogy sokan elképzelik, mert a két állam között nincs eü. megállapodás és blabla és fenyegetőzött hogy hát majd azt ő meglátja hogy megadhatja-e. Totál lekezelő volt velük az ügyintéző is, de végülis nagynehezen megegyeztek vele, hogy előreveszi a levelet, tekintve, hogy jövőhét péntek lenne már az utazás. Ja arról is nyilatkozniuk kellett hogy miért legyen elsőbbségi az elbírálás. Szerintem 20 papít tuti leadtak. És akkor kiderült, hogy kell a párom útlevelének fénymásolata. Ma kellett volna bevinniük, de még mindig nem jött meg az a francos útlevél így csúszik az egész. Már biztosan nem fog összejönni, hogy velem jöjjön haza 17-én :((( Ja és akkor ki tudja, hogy a konzulnak milyen kedve lesz, lehet meg se adja a vízumot.
Komolyan mondom, hogy elegem van. Én már lassan egy éve vagyok itt, tartózkodási engedélyt is intéztem már, ő meg francos 2 hétre nem tud eljönni hozzánk.
Valaki említette, hogy felhívta a konzult, mikor a párja ment vízumot intézni. Mit mondtatok neki?

Ne haragudjatok, hogy így kiborultam, de tényleg betelt a pohár, és ti vagytok csak akik értitek hogy miről beszélek...

Szép napot!

Üdv,

Csilla

2010. december 8. 10:34:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne: hol érdemes vizumot váltaani, ha törökorzságba szeretnék utazni maximum egy hétre. A konzulátuson váltsam ki, vagy kinn az isztambuli repülötéren is megkapom a turista vizumot???

Köszi előre is:
Csilla voltam

2010. december 12. 21:36:00 CET  
Blogger Lara said...

Szia.

Ha turistaként mész, akkor kint a reptéren érdemes váltani. Úgy tudom ha a konzulátuson akarod ott drágább. Én a repteret javaslom.

Csilla, ez durva, amin keresztül mentek. Remélem sikerült megoldani. Hogy áll most az ügy?

Nushe neked, nektek meg gratulálok az esküvőhöz és sok boldogságot kívánok.

Szép napot mindenkinek.
Üdv: Lara

2010. december 13. 9:17:00 CET  
Blogger Csilla said...

Csajok en meg mindig a hajamat tepem!! Megjott vegre ma az utlevel, de nincs ugyfelfogadas a BAH-nal, holnap mennek be. Szerintetek mi a leggyorsabb modja a meghivolevel kikuldesenek? 2-5 munkanapot mondtak a GLS-nel es a magyar postanal, DHL-el kuldott mar valaki? Szerintetek erdemes lenne Isztambulba kuldeni (az ottani ismerosunk cimere), hamarabb odaerne a level?
A konzulatus mennyi ideig ul a vizumkerelmen?

Szep napot!

Udv, Csilla

2010. december 13. 12:41:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Csilla,

Én már küldtem DHL-lel az Isten háta mögé és 2 nap alatt ott volt. Istanbulba 1 nap alatt simán odaér. Természetesen megvan mindennek az ára. Kicsit drágább, de megéri.

A konzulátusi ügyintézés a meglévő papíroktól függően alakul. Hamar kiadják, ha mindent rendben találtak.

Üdv Ada

2010. december 13. 17:35:00 CET  
Blogger Unknown said...

Szia Csilla!
Én is küldtem már DHL-lel Izmirbe 1 nap alatt ott volt!
Remélem sikerül mindent elintézned! Sok sikert és kitartást!!
E.

2010. december 14. 17:36:00 CET  
Blogger Nikol said...

sziasztok!
szeretnék törökül tanulni Pécsett!!
nincs valakinek ismerőse, aki tudna nekem ebben segíteni?

2010. december 14. 19:11:00 CET  
Blogger Csilla said...

Sziasztok!

Koszonom a valaszokat! Igen, a DHL valoban elintezi egy nap alatt, nagyon korrektek. Vegulis nem kellett az egy napos, mert mas is osszejott.. de 2 nap alatt kier kb annyiert amennyiert a magyar posta gyorspostaja 4-5 nap alatt hozna ki Torokorszaga. Szoval jo valasztas.
Kepzeljetek a meghivolevelet 2 ora alatt kiallitottak es Isztamulban megigertek hogy ha hetfon bemegy es rendben lesznek a papirok,akkor kedden mehet a vizumert es elvileg utana egyenesen a repterre es Budapestre.
Jajj remelem rendben lesz!!
Nagyon vekonyjeg a dolog mert az apja neven jon, marmint o vallal erte felelosseget,de o mar nyugdijas es nincs tul sok megtakaritasa sem... :S
Szoritsatok :)

Szep napot!

Csilla

2010. december 15. 12:18:00 CET  
Blogger Lara said...

Sziasztok.

Csilla, tőled kérdezném, hogy mikor nyitottad kint a bankszámlát kellette-e hozzá adószám? Mert egyik ismerősön nemrég nyitott és neki feltétel volt a kinti adószám. Vagy ez bankfüggő?
Szorítok, hogy minden jól menyjen és sikerüljön a vízumdolog. :))

Szép estét.
Üdv: Lara

2010. december 16. 21:14:00 CET  
Blogger Csilla said...

Szia Lara,

Igen kellett adószám, ez volt az első dolog amit egyedül intéztem el magamnak kint, hülyén hangzik, de nagyon büszke voltam :D
Szóval pár perc az egész semmi sem kell hozzá, csak egy fénymásolat az útleveledről és azt hiszem arról az oldalról is ahová a vízum van bepecsételve. No meg eredetiben is az útlevél, hogy rápillantsanak. Aztán egy lakcím. Bemondásra. Majd előkerül egy kis kártya, írnak rá néhány számot, pecsét és kész is :)

Most megint megállt a vízumügyintézés, mert olyan családi problémák akadtak a páromnál, hogy egyenlőre nem tud jönni. :( Kérdezni is akartam tőletek, mert nem értek valamit. A nagynéném intézte Mo-n a meghívólevelét. És ott valami fél évet írt a meghívólevélre és azon belül adott meg egy időszakot most az ünnepekre, mert így javasolták neki. Ez mire jó? Ti értitek ezt?

Én már közben hazaértem, nagyon furcsa 5 hónap után itthon. Belecsöppentem a karácsonyi őrületbe is, annyi impulzus ér, hogy teljesen lefáradok :)De azért persze szuper, ha megjön a törököm, akkor meg mégszuperebb lesz :)) Már tényleg csak a vízum hiányzik... egyébként szerintetek kb 2 hétre mekkora összeg legyen a bankszámláján?
Akinek elutasítottak már kérelmet azt miért?

Köszi, szép napot,

Csilla

2010. december 19. 9:17:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Nikol! Engem is érdekel a török nyelvtanulás pécsett, ha esetleg sikerül találnod valakit aki vállal magánórákat vagy nyelviskolát ahol inditanak kurzust értesítesz engem is?
Email címem: lily17@freemail.hu

Csilla

2010. december 20. 20:44:00 CET  
Blogger Unknown said...

Sziasztok!
Mindenkinek Boldog,Békés Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok! :)
Nushe

2010. december 22. 12:28:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok! :)

Török oktatást vállalok kezdőknek Pécsett.
(Ha nem pécsi vagy, akkor megoldhatjuk Msn/Skype-on is.)

Érd.:
iszlam.mlap@gmail.com

Ayşe

2010. december 25. 12:06:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Csilla!

Nekünk 1 órás ügyintézéssel meglett a vízum, minden gond meg csillió-billió papír nélkül.

A párom jan. 27-én jön. Én is neki akartam kezdeni a meghívólevél intézésének, és az én hajam is égnek állt, hogy miket kérnek hozzá.

Ekkor a párom azt mondta, hogy megoldja enélkül is. Bement egy utazási irodába, ami szerződésben áll a konzullal. Bevitte az útlevelét, repülőjegy-foglalását, eü.- és balesetbiztosítását. Akkor ott csináltak egy online szállodafoglalást, és ezeket az iroda felküldte Isztambulba. Pont 1 hét múlva megkapta a vízumot.

A meghívólevelet kifejezetten nem ajánlotta az iroda. Ők beszélték le a páromat, mivel ha látják, hogy "van itt valakije", akkor paráznak, hogy mi lesz ha illegálisan ittmarad.
De ha papíron se kutyája, se macskája Mo.-n, akkor könnyebben kiadják.

Szóval elég olcsón, gyorsan és zökkenőmentesen megúsztuk.

Ayşe

2010. december 25. 13:04:00 CET  
Blogger Csilla said...

Sziasztok!

Ayse, köszi, én is erre gondoltam először, de nekem meg azt javasolták, hogy akkor sokkal több pénzt kell felmutatni a bankszámlán plusz ha egyszer idejön így meghívólevéllel, legközelebb már könnyebben megkapja...
Sajnos akkora gondok adódtak náluk, hogy hiába volt a nagy kapkodás, készülődés, pénzkidobás volt az egész, mert nem tud jönni :(

El sem ment a vízumért...
Azért ha valaki tudja ezt a féléves vízum dolgot, amit legutóbb írtam, segítsen már nekem.

Remélem nektek szebb karácsonyotok van, mint nekem.

Üdv,

Csilla

2010. december 25. 19:43:00 CET  
Blogger Efendi said...

Boldog karácsonyt mindenkinek.

Januártól ide írjatok:

http://torokorszag.blogspot.com/2010/12/torok-hazastars-2011-januar-1-tol.html

2010. december 25. 20:54:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Először is boldog karácsonyt mindenkinek!

Csilla,

Kicsit tudnál többet is mondani arról a meghívólevélről? Mármint konkrétan decemberre kértétek a vízumot a meghívólevélben, vagy meghatározatlan időpontra csak intervallumot adtatok meg?

Mi a páromnak 1 évig érvényes meghívólevelet kértünk, vagyis azt írtuk rá, hogy 2010 sezpt és 2011 szept közötti időszakra 40 napra. Viszont ezt többszöri beutazásra kértük.

Viszont, abból amit leírtál úgy gondolom, hogy fél évig érvényes a meghívóleveletek és meghatározott időpontra kértétek. Ha nem így lenne, akkor javíts ki kérlek (illetve azok, akinek több tapasztalatuk van ebben).

Üdv:

Ada

2010. december 25. 23:02:00 CET  
Blogger Csilla said...

Kedves Ada,

Igen, aztiszem így van, ahogy írtad. Fél évre és meghatározott időtartamra. Sajnos nem én intéztem, hanem a nagynéném, mert én kint lakok vele. Szóval nem értem, akkor ezen a fél éven belül érvényes most ez a meghívólevél? Vagy mire jó a fél év? :)

Üdv,

Csilla

2010. december 27. 17:42:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Ada és Csilla!

Nem akarok butaságot írni (javítson aki máshogy tudja), de a fél év kétféle módon szerepel a vízumok között:

- C típusú: egyszeri vagy többszöri beutazásra,
megszakítás nélkül max. 90 nap,
megszakítás esetén a beutazástól számított 6 hónapon belül max. össz. 90 napra jogosít.

- D típusú:
90 nap - 1 év közötti határozott céllal történő tartózkodás.

A meghívólevélben meg kell adni az intervallumot, ill., hogy ezen belül hány napot töltene itt a meghívott.

Remélem tudtam segíteni.
Sok sikert és kitartást! :)

Ayşe

2010. december 27. 19:03:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Ja, a lényeg maradt csak le:

A "féléves" meghívólevél a C típusú vízum esetében aktuális, ha többször szeretne beutazni a meghívott. Tehát az a fél év annyit jelent, hogy abban az intervallumban fogsz te felelőséget vállalni érte.

Ayşe

2010. december 27. 19:11:00 CET  
Blogger Nikki said...

Sziasztok!
nagyon rég nem írtam...de meg volt az okom.sajnos...

azt szeretném tőletek kérdezni h tud valaki olyan helyet,ahol törökök szilvesztereznek együtt?...de azért más is mehet? :)
Sajnos nagyon magam alatt vagyok és egyedül...
nem tudom hol fogom tölteni az ó év búcsúztatót :(
nagyon rossz egyedül...
Tudok törökül olyan 70%-ba. :)

Nagyon megköszönném ha valaki megírná a lehetőséget vagy tud,van olyan ismerőse,aki ebben segítene.
az mail címem:
nikolett6@hotmail.com
SEGÍTSETEK!
puszi mindenkinek...
ÉS NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK!!! :))

2010. december 28. 18:40:00 CET  
Blogger Csilla said...

Kedves Ayse!
Köszönöm a válaszod. Szóval az ő meghívólevele most Isztambulban van, nem is láttam még, oda címeztük a rokonaihoz, mert akkor még az volt a cél, hogy minél előbb kint legyen.
Abban tehát benne van a fél év illetve egy decemberi 2 hetes időszak, ami most lett volna, de sajnos nem tudott jönni.
Akkor most ez a meghívólevél érvényes még fél évig? Vagy újat kell kérnünk majd megint új meghatározott időszakkal? Pl. 2 hét márciusban? És már nem kell papírokat vinni a BÁH-hoz? Vagy hogyan értelmezzem?
Bocsi, hogy ennyire érthetetlen vagyok, de nem akarom elhinni, hogy még fél évig érvényes az a levél :)

Köszi,

Csilla

2010. december 29. 12:29:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Szia Csilla!

Egyáltalán nem vagy érthetetlen. Sajnos sokszor még a hivatalos honlapokon is elég hiányos, vagy félreérthetően vannak leírva a dolgok.

Ha jól értem, akkor küldtél neki egy meghívólevelet, féléves intervallummal, és benne 14 napos ittléttel.


Nem tudom, hogy ezt a nagykövetség így elfogadja-e, mert nagyon bő inetvallumot adtál meg. Nekik pontosan kell tudni, hogy mikor jönne és mikor hagyná el az országot. Az intervallum csak azért van, meg ha többszöri beutazásról van szó, akkor itt kell megadni az első beutazás, és az utolsó kiutazás napját.

Ha a nagykövetség elfogadja így, akkor viszont jó lesz ez márciusra is. Nem kell újat kérned. Hiszen a fél évbe belefér, és a a 2 hét is stimmel.

Hívd fel ezt a számot, itt meg tudják mondani, hogy jó-e így.
+36 1 463-9100
Ez a fővárosi BÁH engedélyügyi ügyfélszolgálata.

Írd meg, hogy mit mondtak!
Nagyon szorítok neked!

Ayşe

2010. december 29. 13:32:00 CET  
Blogger Unknown said...

mostmár van új lap irhattok oda is :)
http://torokorszag.blogspot.com/2010/12/torok-hazastars-2011-januar-1-tol.html

üdv Nushe

2011. január 3. 14:57:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Már 6 éve történt hogy beleszerettem egy török fiúba.az érzéseim igazán sosem találtak viszonzást, és van is jelenleg itthon kapcsolatom.

Viszont még most is beleborzongok ha eszembe jutnak azok az együtt töltött pillanatokba ..-soha azóta nem éreztem úgy, azt hiszem senki iránt . Más fajta szeretetet igen ,de olyat nem .

A mi történetünk vége hogy nem tudtunk elbúcsúzni ,illetve ő eltűnt a búcsú előtt. Ezzel nekem okozott rosszat de szerintem ez őt nem érdekelte.Igazán megismerni nem tudtam ,csak azt vettem észre h majdnem mindene megsértődött ,és feltételezhetően rengeteg szeretője volt.. Ennek ellenére csodálatos tudott lenni mikor odaszánta magát,mármint a figyelmét. (talán én voltam az egyetlen lány ott akit nem kapott meg testileg)

Fb-on egymás ismerősei vagyunk sokat változott kinézetre is a bulizós macsó külseje már a múlté :) jobban is áll neki ez a kis komolyság ..
Néha rámír szülinapkor vagy újévkor ..deennyi..

Szeretném már elfelejteni. Nem akarom azt várni hogy majdegyszer találkozunk és tényleg kíváncsi lesz. Mert ezek avágyak csakbennem élnek.Ha volt török barátotok és vége lett a kapcsolatnak/szerelemnek, és igazán szerettétek akkor adjatok tanácsot hogyan felejthetném el.

(egyre többet agyalok azon h egyszer megtanulok törökül h ha találkozunk mert épp kint leszek akkor meglepődjön nagyon is :)..áhh tudom h hülyeség !! :) Amúgy van egy lány aki azokban az időkben az egyik legjobb barátnőm lett ,török, ő szállásolt el egyszerimkor kint voltam .Sajnos angolul már őse nagyon beszél ..és a török nyelv ezért is lenne jó mert őt nagyon szerettem, és jó lenne nem csak kézzel lábbal hanem ugy igaziból is érteni egymást .

Jól esne ha írnátok ..

Gréti

2011. január 31. 2:21:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Nekem is 1 torok fiu rabolta el a szivemet, mar 2eve ismerjuk egymast, jar rendszeresen Magyaro-ra, munka - tanulas.
Beszelgettunk a hazassagrol, nekem nincsenek kerdeseim a papirokkal kapcsolatban,mar utanajartam.
Inkabb az erdekel,h tudja-e vmelyikotok,h hany ev hazassag utan kaphatja meg az allampolgarsagot, mert kesobbiekban szeretnenk kulfoldon tanulni, elni, talan letelepedni es konnyebb lenne,ha neki is eu-s papirjai lennenek.

Szerintetek van erre egyszeru - gyors megoldas?
Nyugat-Europa v az USA lenne a kesobbi cel.

Koszonom a tanacsot.
Sok sikert es kitartast mindenkinek!
Tudtok vkit, aki vallal torok oktatast, nem tul dragan?
Puszi
"hatarozottan Igen"

2011. március 8. 14:08:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Új vagyok itt, úgyszintén a török pasi illetőségben. Leírok mindent, amit szeretnék vele kapcsolatban és nagyon örülnék, ha valaki tudna tanácsot adni.
3 éve ismerkedtünk meg a neten és azóta majdnem napi kapcsolatban vagyunk. Több hullámhegy és hullámvölgy volt közöttünk, de inkább csak részemről bizonytalanabb a helyzet. Eleinte az volt a problémánk, hogy várt a katonaságra, addig nem kezdhetett el dolgozni, magyarul otthon ült, nem tudott volna eljönni hozzám. Letöltötte a 6 hónapot a katonaságban, azóta dolgozik és munkája során sokat utazik. Bő egy éve fennáll az a helyzet, hogy jöhetne, mert már keres, de nem teszi. Most, hogy a cége terjeszkedni akar Mo. felé, így a jövőhéten érkezik 5 napra, ebből minél többet szabaddá akar tenni, hogy eljöhessen hozzám. Ez szép és jó, de nem esik jól, hogy a fő cél a munka. Biztosan felmerül bennetek az a kérdés, hogy miért nem megyek én. Lehet régimódi vagyok, de először jöjjön ő, ha akar valamit. Ha úgy alakulna, utána én is szívesen meglátogatom őt. Vártam rá 3 évet, most jött el az ideje, hogy találkozzunk. Nekem ezidő alatt nem volt senkim, de lehetett volna, mert nem mondtuk ki soha, hogy járunk, tehát ez nem volt egy kapcsolat. Neki sincs kapcsolata, illetve állandó. Van egy észt lány, akivel hasonló kapcsolata lehet, mint velem, azzal a különbséggel, hogy őt régebb óta ismeri, már találkozott vele, de ő Tallinban él. Tudok mindent Fb-ról, ám a srác csak terel, azt mondta, mindent megbeszélünk személyesen és én jelentek neki mindent. Bla-bla-bla. Érdekes helyzet, hogy a lány ismerőse fb-on én nem lehetek az, mert valószínűleg engem rejteget. /Lényegtelen dolgok, nekem viszont fontosak./
A legrosszabb az egészben, hogy odáig vagyok érte és amikor kamerázunk, akkor látom a szemében, hogy amit mond, azt komolyan gondolja. Hab a tortán az, hogy szűz vagyok és ha a találkozásunkkor történne valami, nem szeretném megbánni!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mitévő legyek és hogyan kezeljem ezt a helyzetet?
Nagyon várom a válaszotokat, sokat segítene! Köszi! Ági

2011. június 13. 18:36:00 CEST  
Blogger Eysan said...

Merhaba!Hol ismerkedtek Ti török pasikkal?Nekem is kell egy :D Egyébként szép napot mindenkinek!:)

2011. július 9. 15:40:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!
Lányok, van egy török fiatalember ismerősöm, aki Európába szeretne jönni. Magyar lányt keres házasodni, papíron. Fizet érte, valamint a lány is élvezi előnyeit Törökországban a török munkavállalási engedélynek. Helyes, tanult, értelmes, kulturált fiatalember, jó családból.
Kérlek, ha érdekel, vagy van ismerősöd akit érdekel, vedd fel a kapcsolatot velem az alábbi címen:
skype: hat-ani
e-mail: dora.varsi@gmail.com
Köszi,
Dóra

2011. augusztus 4. 16:40:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Kedves Ági!

Tényleg gyanús a fiatalember. Én is pontosan tudom milyen az, amikor egy török fiú olyan szépeket mond, amiket még senkitől nem halottál a világ legőszintébb és legjámborabb tekintetével. Egy a lényeg - bár a hozzászólásom egyértelmően kései-, hogy ne történjen meg köztetek az a bizonyos dolog. Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy mért. Remélem jól sikerült a személyes találkozotok és pozítiv eredménnyel járt a jövőbeli kapcsolatotokat illetően. Egyébként imádnivalóak, az tény!
Minden jót kívánok: Rebeka!

2011. szeptember 9. 22:09:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

sziasztok!

nem tudom hogy folytatódott-e a blog egy további linken, de ezt az oldalt találtam mint utolsót.

A meghívólevéllel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni.
láttam hogy kell hozzá "a lakhatás céljára szolgáló ingatlan tulajdonjogát igazoló okirat (tulajdoni lap)"
Ez azt jelenti, hogyha a nevemen nincs lakás (még anyuval lakom) én nem is igényelhetek meghívólevelet török állampolgár meghívásához?
illetve a jövedelemigazolásnál nagyon számít hogy mennyit keres az ember? mert én elég keveset keresek konkrétan nettó 105ezer Ft, nem tudom, hogy így érdemes-e egyáltalán belefogni, van-e egy minimum havi jövedelem amit elvárnak?

Előre is köszönöm a segítségeteket!
turkuaz

2011. november 18. 23:04:00 CET  
Anonymous Névtelen said...

Sziasztok!

Olvasgattam a bejegyzéseiteket, és szeretném leírni saját történetemet, aminek egy része szomorú, de ma már boldogan élek, bár nem az extörökpasimmal, hanem egy magyar pasival.
Én kint dolgoztam animátorként, ugyanabban a szállodában dolgoztunk végig majd egy egész szezont, bemutatott a szüleinek is, elég sok időt töltöttünk a hétvégi házukban, kedvesek voltak velem és modern gondolkodásúak voltak, a pasi többször is a házasság gondolatával foglalkozott, addig amíg teherbe nem estem. Innentől fogva a szülei ellenezték a kapcsolatunkat, azt akarták h vetessem el a babát, mert más a török kultúra, és mit szólnak majd a rokonok, stb. a szezonnak vége lett, és hazautaztam, neten tartottuk a kapcsolatot, igérte h eljön hozzám, és majd összeházasodunk, elküldtem neki a meghívólevelet, állítólag át is vette, de nem sikerült vízumot kapnia. mikor felhívtam a törökországi nagykövetséget, kiderült, hogy el sem ment a vízumért. Négy hónap múlva,lelkileg összetörve megszültem a kisfiamat, aki könnyen és egészségesen jött világra, gyönyörű, okos kisfiú. Egyéves elmúlt, mikor kezdődött a kapcsolatunk a mai párommal, akivel nagyon szeretjük egymást, a gyerekemet sajátjaként tekinti, a városházán apasági nyilatkozatot tett, hogy "papíron" is apja legyen a fiamnak. A fiam már három éves elmúlt, és hálás vagyok a sorsnak hogy megszületett és nem a vér szerinti apja neveli hanem egy jó ember.

Szép napot nektek!

2012. szeptember 6. 19:08:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a kormányzati intézményeknek 2% -os alacsony kamatlábbal. Tudjuk, hogy vannak olyan családok, akik fizetés ellenében élnek, és mások, akik nem tudják ellátni pénzügyi kötelezettségeiket, és ezért vagyunk itt a pénzügyi helyreállításhoz.

Pénzügyi szolgáltatásaink széles skáláját kínáljuk: Üzleti tervezés, kereskedelmi és fejlesztési pénzügyek, ingatlanok és jelzálogkölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, üzleti kölcsönök, magánhitelek, otthoni refinanszírozás, szállodai hitelek, hallgatói hitelek stb. ha érdekelt a kölcsön és mentes csalások ..

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Szöveg / hívás: +1 (603) 786-7565 köszönetet mond


2018. április 25. 16:08:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Az élet valóban kegyelem, Daan Sophia vagyok, jelenleg az USA-ban, Kaliforniában. Szeretném megosztani veletek tapasztalataimat arról, hogy hogyan szereztem 185 000,00 USD értékű hitelt a bankszámlám törlésére és egy új vállalkozás elindítására. Az egész akkor kezdődött, amikor elvesztettem az otthonomat és a holmimat a számlakibocsátás és néhány személyes szükséglet ellensúlyozására készített banki tervezet miatt. Olyan kétségbeesett lettem, és minden eszközzel elkezdtem forrásokat keresni. Szerencsére hallottam egy kollégámat erről a cégről beszélni, érdeklődni kezdtem, bár féltem, hogy átvernek, kényszerített a helyzetem, és nem volt más választásom, mint tanácsot kérni a barátomtól éppen ezzel a céggel kapcsolatban, és megadták nekik kapcsolattartási szám, az érintkezés velük valóban szkeptikus lett, mivel az online hitelezőkkel szereztem korábbi tapasztalataimat, nem tudtam, hogy éppen ez a társaság "A PROGRESSIVE HITEL INC. istenfélő volt számomra, a családom és az egész internetes világ számára. nagy segítséget nyújt nekem és néhány kollégámnak, és ma büszke tulajdonosa vagyok a jól szervezett üzleti tevékenységnek, és a felelősségét jól kezeljük, köszönhetően Josef Lewis-nak (progressiveloan@gmail.com). Szóval, ha valóban szüksége van egy kölcsön akár saját vállalkozásának bővítése vagy beindítása érdekében, akár bármilyen pénzügyi nehézség esetén, azt tanácsolom, hogy adjon Josef Lewis úrnak, a Progresszív kölcsönnek pénzügyi felemelés lehetőségét az Ön életében. E-mail: progressiveloan@gmail.com VAGY Wha tsApp / Text +13254005559 és ne essen online átverés áldozatává a hitel megszerzése jegyében. köszönöm


2020. november 17. 3:05:00 CET  

Megjegyzés küldése

<< Home